Ahjujäätis

  • inglise k: Baked Alaska
  • soome k: uunijäätelö
  • prantsuse k: omlette norvégienne


Efektne ja põnev, lihtsalt valmiv roog, mida kutsutakse inglise keeles küpsetatud Alaskaks, prantsuse keeles aga omlette norvégienne  ehk Norra munaroog.

Valmistamise põhimõte on selles, et õhk juhib soojust suhteliselt halvasti. Kuna vahustatud munavalges ja õhulises biskviittainas on õhku rohkesti, saabki jäätise panna biskviittainale, katta see hoolikalt paksu beseekihiga ja küpsetada väga kuumas ahjus, kuni besee tipud pruunistuvad ja besee läbi kuumeneb. Ahjujäätise veetlus peitub just külma ja kuuma kontrastis, samuti jäätise ja besee maitsete ja tekstuuride erinevuses.

Ahjujäätise esimesed variandid tekkisid ja levisid USA-s juba 19. sajandi alguses. Esimene ahjujäätis Euroopas serveeriti Pariisis 1866. aastal Grand Hoteli restoranis, kusjuures peakokale olevat selle hõrgutise valmistamist õpetanud Hiina keisririigi delegatsiooniga kaasas olnud õukonnakokk.

Küpsetatud Alaska nime sai roog aastal 1876 New Yorgi kuulsas restoranis Delmonico selle auks, et USA liitis oma territooriumiga Venemaalt ostetud Alaska. Nii roa enda kui ka nime edasise populariseerimise au Euroopas omistatakse 19. sajandi lõpus restoranis Monte Carlo Hotel de Paris peakokana tegutsenud Jean Giroix’le.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa