Küpsetuspulber

Kõikide küpsetuspulbrite kergitav toime põhineb söögisooda ja happe vastastikusel reageerimisel, mille tagajärjel vabanev süsihappegaas põhjustab taigna urbseks muutumise ja kerkimise.

Kodune kiir-küpsetuspulber
koosneb võrdsetes osades söögisoodast ja sidrunhappest. Taigna niiskusega hakkab see pulber reageerima otsekohe, mistõttu taigen tuleb viivitamatult ahju panna.

Tööstuslikult toodetud küpsetuspulbrid
sisaldavat kaht erinevat hapet, millest üks reageerib soodaga juba toatemperatuuril, teine hakkab mõjuma alles taigna kuumenemisel. Reaktsioon ise kulgeb kiirpulbri tekitatust aeglasemalt ja pikema perioodi jooksul, mistõttu jahu valgud jõuavad kalgenduda ning säilitada kerkimisel tekkinud vormi. Niisiis on poepulber vajalik ahjuküpsetiste puhul, pannkoogitaignasse aga sobib ka omatehtud segu. Kiir-küpsetuspulbri ja söögisooda ühekorraga kasutamist võib soovitada pannkoogi- või vahvlitaignas juhul, kui taignas on nii haput kui rõõska piima.

Küpsetuspulbrit doseeritakse
põhiliselt jahukoguse järgi (mõnede taignate puhul mängib rolli ka rasva kogus). Retseptides antud kogustest on mõistlik täpselt kinni pidada. Aladoseerimisel jääb küpsetis tihke, üledoseerimisel aga kerkib taigen ahjus liiga kohevaks ning tungib vormist välja.

Ainult söögisoodaga
kergitatakse hapu vedelikuga valmistatud taignaid. Optimaalseks peetakse 5 ml (1 mõõdu-teelusikatäis) söögisoodat 5 dl keefiri, hapu- või petipiima kohta ning 1 tl söögisoodat 2 supilusikatäie sidrunimahla kohta. Üledoseerimisel jääb osa soodat vabaks, kuna reageerimiseks vajalikku hapet lihtsalt ei jätku. Tulemuseks on roosakas seebi- või metallimaitseline küpsetis, mille tekstuur võib olla tükiline ja ebaühtlane. Ebapiisava soodakoguse tagajärjed on kergemad: küpsetised on vaid vähem õhulisemad ning neil on kerge, üldjuhul täiesti meeldiv hapukas maitse.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa