Pita

Pita ehk taskuleib on üks Vahemere äärsete maade ja Lähis-Ida hulgalistest lameleibadest, mille omapäraks on leiva sees olev õõnsus või tasku. Põhjalikult läbi sõtkutud ja kaks korda kerkida lastud taigen küpseb väga kuumas ahjus nii pealt kui alt kiiresti läbi, kuumenenud süsihappegaas ja veeaur aga tõstavad taigna keskosa pallina üles. Ahjust välja tulles vajub leib küll uuesti kokku, kuid leiva keskele jääb õõnsus, mis täidetakse kas mingi liha- või köögiviljahautisega või kebabiga.

Meie võiksime pitataskutes serveerida ka kreeka- ja itaaliapäraseid kergeid vinegrettkastmega salateid. Pitaleiva võite horisontaalselt lõhestada, lõigata seejärel kääridega sektoriteks ning seejärel pannil üle praadida. Saadud krõbedaid snäkse võite serveerida dipikastmetega. Pitat pakutakse ka nagu leiba roogade kõrvale, muidugi mitte unustades leiva nobedat kuivamist ja ebaisuäratavaks muutumist.
Täitmiseks võib pitaleivad lõhesta horisontaalselt, jättes ühe pikema serva kokku. See variant sobib tahkete täidiste ja salatite jaoks. Vedelamate hautiste jaoks poolitatakse leivad põikisuunas, nii et tekib kaks lootsikukujulist taskut; läbiligunemise vältimiseks vooderdatakse taskud kuiva salatilehega. Valmis pitaleibu tuleks hoida rätiku sisse mähitult, et nad ei kõveneks; pikemaks säilitamiseks aga pakkida kilesse.

Enne kasutamist praadige pita väheses õlis mõlemalt poolt kiiresti pruuniks ja serveerige seejärel kiiresti, kuna leib muutub seistes kõvaks.

NB! Pitaleivad taluvad hästi ka külmutamist ja säilivad nõnda kuni 6 kuud. Kui peate pitade küpsetamist allpool leiduva retsepti järgi liiga suureks ettevõtmiseks, peate neid otsima eriti suure kaubavalikuga toidukauplustest.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa