Pektiin

  • inglise k: pectin
  • soome k: pektiini

    Pektiin on looduslik tarretav aine, mida on ohtrasti pihlakamarjades, ploomides, mustades sõstrates, pohlades ja õuntes, kuid ka mitmetes teistes marjades ja puuviljades. Pektiini on enim küpsemisele alles lähenevates viljades, kuid küpsemise käigus pektiinisisaldus väheneb pidevalt ja jõuab lõpuks päris nulli lähedale.

    Tööstuslikult valmistatakse pektiini tsitruse- või õunakoortest ning turustatakse kas vedelal kujul või pulbrina. Soomes müüakse pektiini apteekides. Lisaainete nimekirjas kannab pektiin koodi E440. Pektiini leidub ka Soomes toodetud moosisuhkru koosseisus.

    Kodus saate pektiini valmistada sidruni- ja apelsinikoorte alumisest pehmest valgest osast ja seemnetest, keetes neid vähese veega umbes tund aega ja lisades saadud veidi mõrkja vedeliku apelsinidest keedetud marmelaadi hulka. Võite ka tükeldada 1 kilo pestud õunu, milles küljest on eemaldatud ainult varred, keeta neid väheses vees 30 minutit ja lasta 12 tundi sõelal nõrguda. Keetke väljanõrgunud mahla ägedal tulel, kuni kogus väheneb kaks korda. 1,5 dl saadud siirupitaolist vedelikku on küllaldane 1 kg moosi või mahla tarretamiseks. Arvesse tuleb võtta asjaolu, et pektiin vajab tarretumiseks niihästi orgaaniliste hapete kui suhkru juuresolekut ning kindlasti ka kuumutamist.

    Väärtused. Lisaks tarretavale omadusele on marjades ja puuviljades leiduv pektiin väga tervislik kui lahustuv kiudaine, vähendades veres ringleva kolesterooli hulka, neutraliseerides organismi sattunud raskmetalle ning seedekanalis moodustuvaid kahjulikke ühendeid. Suurepärane abivahend on pektiin ka kõhukinnisuse korral.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa