Vahtrasiirup

  • inglise k: maple syrup
  • soome k: vaahterasiirappi

Vahtramahlast vee väljaaurutamise teel saadud kuldkollane siirup, mida võib meiegi poeriiulitel vahel kohata.

Ajalugu. Tänapäevane siirupitootmine Kanadas ja USA New Yorgi ja Vermonti osariikides sai alguse väljarändajatest, kellele kohalikud indiaanlased õpetasid vahtrast mahla koguma ja sellest “magusat vett” keetma.

Tänapäev. Nõndanimetatud suhkruhooaeg algab veebruari keskpaigas ja kestab vaid 4, paremal juhul 6 nädalat. Kui hooaja alguses tuleb ühe liitri siirupi tootmiseks koguda 20 liitrit vahtramahla, on see kogus hooaja lõpus juba 50 liitrit, kuna mahla suhkrusisaldus langeb kiiresti.

Kategooriad. USA markeerib oma vahtrasiirupid järgmiselt: AA on kahvatu ja nõrga maitsega vahtrasiirup, A on veidi tumedam ja maitse on selgemalt väljendunud, B on tume-merevaigukollane ja tugeva maitsega, C aga pruun, peaaegu melassi maitsega siirup.

Lisatooted. Kui mahlast aurutatakse välja kogu vesi, jääb järele vahtrasuhkur, mis on tavalisest kristallsuhkrust kaks korda magusam. Vahtramesi sisaldab veidi vähem vett kui tavaline siirup ning on seetõttu venivam, saiale määritav vahtravõi aga on aurutatud väga paksu mesilasmee sarnaseks.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa