Ricotta

Itaaliast pärinev, kodujuustuga sarnanev toode, mida valmistatakse ja kasutatakse laialdaselt kogu läänemaailmas.

Täpsust taga ajades polegi Itaalia ricotta üldse juust ega isegi mitte kodujuust, vaid viimasega sarnanev mass, mis valmib juustuvalmistamise kõrvalproduktist ehk vadakust. Termini ricotta võib eesti keelde tõlkida kui uuesti kuumutatud, mis väljendab ricotta saamise protsessi küllaltki täpselt. 

Ricotta ja kodujuustu erinevused. Juustuvalmistamise esimeses etapis eraldatakse piimast või rõõsast koorest valkude kalgendumise tagajärjel vadak. Kalgendunud juustumassi kasutab juustumeister kodujuustu või näiteks mozzarella tegemiseks, vadakust aga sünnib ricotta. Viimane on kodujuustust mõnevõrra kuivem, pehmema teraga ja kergelt magusa maitsega. Kuna ricottale lisatakse hiljem piimarasvu, võib tema rasvasisaldus olla küllaltki kõrge. Samas on aga ricotta kaltsiumisisaldus kuni 5 korda suurem kui kodujuustul sel lihtsal põhjusel, et juustumassi väljakalgendumisel jääb suurem osa kaltsiumist vadakusse.

Asendamine. Põhimõtteliselt saab retseptides ricottat asendada kodujuustuga, eriti soolaste roogade puhul. Magusroogadesse tuleb valida kodujuust, mis poleks soolane ega mingil muul viisil maitsestatud. Enamasti sobib asendamiseks ka mõni kuivem kohupiim, kuid siin võib mõnikord hakata häirima rõhutatult hapu maitse. Kõige riskantsem on asendada ricottat küpsetamist vajavates juustukookides, kus ainete vahekord ja nende omadused, sh ka rasvasus on väga täpselt välja rihitud. Kui teil ricottat käepärast pole, oleks ehk targem otsida juustukoogiks mõni teine retsept.

Itaaliast väljaspool tehakse ricottat sageli pigem vadaku ja täispiima või lõssi segust kui ainult vadakust. Meil valmistab igati head ricottat Itaalia traditsiooni järgi üks Läänemaal asuv piimaühistu. Selle toote ainsaks puuduseks on raske kättesaadavus, mis omakorda johtub väikesest tootmisvõimsusest.

Säilitamine. Nii nagu kõik piimatooted, säilib ricotta suhteliselt lühikest aega ning vajab jahedat hoiuruumi. Meile Itaaliast toodav ricotta võib sisaldada säilivust pikendavaid lisaaineid.

Kasutamine. Ricottat kasutatakse nii soolastes kui magusates, nii külmades kui kuumtöötlemist vajavates roogades.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa