Karamellsuhkur

  • inglise k: caramel
  • soome k: karamelli

Kulinaarias tähistab karamell suhkru ja vähese vee kuumutamisel tekkivat pruuni siirupitaolist ainet, mis jahtudes kõveneb.

Kasutamine. Karamelli ehk kulööri kasutatakse roogadele ja jookidele värvuse ja aroomi andmiseks, mõnikord ka nn pruuni maitse andmiseks ja tekstuuri parendamiseks. Kulöör tuleneb prantsusekeelsest sõnast couleur, mis tähistab värvi või värvust; lisaainena kannab koodi E150. Selle lisandi abil saavad jumekuse mitmed alkohoolsed ja karastusjoogid (limonaadid ja koolajoogid), piimatooted (pudingid, kohupiimakreemid, kohukesed), jäätised, kondiitritooted, maiustused, küpsetised, mõned lihasaadused ja aedviljakonservid, salatikastmed, maitsestatud äädikad ja loomulikult mitmed magustoidud. Põhimõtteliselt on karamell ka tume siirup, mis saadakse suhkru ja vee pikaajalisel kuumutamisel ning mida me kasutame piparkoogitaigna maitsestamiseks ja piparkookidele krõbeduse andmiseks.

Kompvekid. Kuigi kõvad karamellkompvekid kannavad karamelliga sarnast nime, valmistatakse need hoopiski glükoosisiirupist, suhkrust, maitseandjatest ja veest, poolpehme karamell saadakse piima ja rasvade lisamisel. Kõva karamell esineb mõnedes maiustustes nagu pralinee.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa