Tšillikaste

  • inglise k: chilli sauces, chilli salsas
  • soome k: tshillikastike, tshillisalsa (aga kasutatakse ka vormi chili)

Maailmas toodetakse mitmeid erinevaid tšillikastmeid, mis võivad sarnaselt ketšupiga olla kas püreelaadsed või mõnikord hoopiski tükilised salsad. Kõik tšillikastmed on põletava maitsega, kuigi nii põletavuse astme kui muude lisandite poolest võivad kastmed üksteisest üsnagi tugevalt erineda.

Tomatipõhjalised tšillikastmed ja salsad on omased tuntud tomatimaale Mehhikole ning on sealt koos tex-mex köögiga rännanud ka Põhja-Ameerikasse ning Euroopasse. Tomatipõhjalised tšillikastmed pakitakse enamasti poole- või isegi kolmveerandliitrise mahuga pudelitesse, kuna põletavate maitsete jumaldajad ehk tuleneelajad kasutavad taolisi kastmeid ketšupina ja suurtes kogustes. Samas on olemas ka tomati-tšillikastmeid ja -salsasid väikestes pudelites. Neisse peaks suhtuma ettevaatusega, kuna reeglina sisaldab just väike pakend väga põletavat sisu. Põletava kastme üheks kindlaks tunnuseks on korgi külge kinnitatud dosaator, mis võimaldab plastpudelist välja pigistada ka väga väikese kastmekoguse.

Äädikapõhjalised tšillikastmed pärinevad Kagu-Aasiast ning jõuavad turule väikestes, 150–200 milliliitrit mahutavates pudelikestes. Samatüübilisi kastmeid leiab ka Lõuna-Aafrikast ja Austraaliast. Need kastmed kuuluvad sagedasti kategooriasse sweet või sweet hot. See tähendab, et iseenesest väga põletavas kastmes ei domineeri mitte hapu, vaid pigem magus kõrvalmaitse. Tavaliselt on need kastmed valmistatud tšillipüreest, riisiäädikast, ingverist, suhkrust, soolast ja küüslaugust. Atraktiivsust ja ka põletavust lisavad tšilliseemned, mis poolläbipaistvas, tärklisega kissellitaoliseks paksendatud kastmes toredasti hõljuvad.

Maitsepastad. Mugavaim viis tšilliga maitsestamiseks on paksud segud või pastad, mida laialt kasutatakse ka kogu maailma söögikohtades. Eri söögikultuuridest pärinevad purgisegud, mille nimetuses esineb sõnad masala, sambal, harissa, piri piri, ma la, romesco, berberé või nuoc cham, sisaldavad kõik tšillit. Tšillipasta on muide ka gruusia adžika ja meilgi müüdav Sambal Oelek.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa