Muna

  • inglise k: eggs
  • soome k: kananmunat
  • rootsi k: ägg

Muna on üks paremaid ja täiuslikumaid toiduaineid, milles on muu hulgas olemas kõik vitamiinid peale C, ning väga palju proteiini.

Muna ei pea vältima. Pikka aega oli muna kolesteroolipommina põlu all. Nüüd on arusaamad muutunud ning muna tarvitamist peavad piirama vaid need, kelle kolesterool püsib normis vaid arstirohtude abiga. Ka Maailma Tervishoiuorganisatsiooni viimastes soovitustes on öeldud: “Ei soovitata liigselt rõhutada vajadust piirata munade söömist, kuna need on paljude toitainete odavaks ja väärtuslikuks allikaks.”

Ostmine. Salmonelloosi (vt Broiler, Linnuliha) vältimiseks ostke mune vaid suurtootjatelt, keda pidevalt kontrollitakse. Turult ostetud või maalt toodud mune ärge kunagi kasutage toorelt. Arvamus, nagu oleks tuttava või sugulase käest saadud munade puhtus iseenesest garanteeritud, on täiesti põhjendamatu.

Säilitamine. Hoidke mune kauplusepakendis, tingimata tömbid otsad üleval ja teravikud allpool, nõnda püsib munarebu muna keskel. See on väga oluline siis, kui soovite muna serveerimiseks sektoriteks tükeldada või poolitada. Parim säilitamistemperatuur on 13°, mistõttu sahvri või jaheda seinakapi puudumisel hoidke mune külmkapi kõige soojemas osas, st alumises köögiviljasahtlis. Munade läheduses ärgu olgu terava- või tugevalõhnalisi toiduaineid, isegi mitte puuvilju, sest muna hingab läbi koore ning võtab külge mitte ainult lõhnu, vaid ka maitseid.

Vanem muna on maitsvam. Kindlasti üllatute, kuuldes, et muna saavutab parima maitse alles 20 päeva pärast munemist ehk umbes 18 päeva pärast pakendamist; ka annab sellises vanuses muna kõige parema küpsetustulemuse. Ainsana vajavad väga värskeid mune härjasilm ja upumuna. Nii on kõige õigem mune tarvitada päev-paar enne kasutustähtaja lõppemist, milleks on üldjuhul 21 päeva munemispäevast. Tegelikult on õigetes tingimustes säilitatud muna tarbimiskõlblik isegi veel paar nädalat pärast seda, ehkki konsistents muutub vedelamaks ja lõdvemaks.

Kas toores või keedetud. Kui panete muna laual keerlema, siis jääb toores muna peagi seisma, keedetud muna aga keerleb usinasti edasi.

Värskuse määramine. Väga värske muna vajub vees kohe põhja või jääb põhja ligiduses külili ujuma. Taldrikule löödud ülivärske muna rebu on kumer ja kõrge ning munavalge seisab tiheda rõngana selle ümber. Veidi vanemad muna hõljuvad vees, 3 nädala vanune muna seisab vees püsti (just sellise muna maitse on parim), paari kuu vanune või soojas riknenud muna aga hulbib külili pinnal. Vanemad munad tuleks igaks juhuks alati kõigepealt eraldi tassi lüüa, et mitte kogu rooga ära rikkuda.

Iluvead ja -head. Väike veretäpp munarebus või pruunid täpid munavalges on kergesti eemaldatavad iluvead, mis ei mõjuta muna kvaliteeti. Munakoore pruun ja munarebu tugevkollane värvus on samuti vaid silmailu, mis ei avalda mõju maitsele või toiteväärtusele. Iseasi on eridieediga saavutatud muutused koostises, nagu näiteks tervisemunade puhul.

Muna ei sobi mikroahju. Toores muna plahvatab mikroahjus kuumutamisel oma siserõhu mõjul. Ka keedetud muna tasub üles soojendada kuumas vees, aga mitte kunagi mikroahjus, sest mikrolained muudavad muna söömiskõlbmatuks.


Keedetud munade koorimine.

Pange muna kõvale aluspinnale ja veeretage käega edasi-tagasi, kuni kogu koor on murenud pisikesteks tükikesteks. Alustage koorimist tömbist otsast, kus tehke noaotsaga katki koore all olev nahkjas kile ning tõmmake sellest kinni hoides koor spiraalsete ringidena maha. Eriti hästi õnnestub see tegevus jooksva vee all.

 

Munade kategooriad: XL – raskemad kui 73 g, L 63–73 g, M 53–63 g, S kergemad kui 53 g. Mõned suhtarvud: 1 muna – umbes 0,5 dl, 1 munavalge – umbes 2 sl, 1 rebu – umbes 1 sl.

Munas on söödavat osa kaaluliselt 90%, koort 10%

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Ants 07.juuni 2015 07:14
Mikroahjudes munade kasutamisest. Jah toores muna plahvatab mikroahjus ja määrib selle seinad ära, puhastamine võib olla keeruline eriti grillimis võimalustega ahjudes. Kui väga täpselt valida reziimi, võimsust ja aega siis põhimõtteliselt SAAB KEETA MUNA ILMA PLAHVATUSETA MIKROAHJUS, kuid see on kaasaegsete ahjudega keeruline, eks tulevikus tehakse spetsiaalne reziim. Mina tavaliselt segan paari muna sisu piimaga ja lisan külmutatud juurviljade juurde, näiteks lillkapsas või ruhelised aedoad, lisan maitseaineid ja kuumutan segu mikroahjus keskmistel võimsustel vastavalt võetud kogusele, tavaliselt mitte üle 10 minuti pole kilose juurvilja pakipeale, muidugi see sõltub ahju mudelist. Tuleb suurepärane juurvilja muna roog! MIKROLAINED STIRILISEERIVAD TOITU JA ISEGI SALMONELLA VÕI KOOLERA EI OLE SELLEGA OHTLIK! Enamik ohtlike TOKSIINE mis tekivad RIKNENUD TOIDUS ja võivad põhjustada TOIDUMÜRGITUST, LAGUNEVAD MIKROLAINETE MÕJUL ohututeks produktideks. Katse-
tage seda effekti MÜRGISTE SEENTEGA ja tee veendute et need polegi enam mürgised. KCN näiteks ei lagune mikrolainete mõjul, kuid kui segada see piimaga siis see reageerib piimaga kuni tekivad mitte mürgised produktid. NII ET MIKLAINED HOIAVAD KOKKU TEIE ELEKTRI KULU JA ANNAVAD KINDLUSTUNNET RIKNENUD VÕI MÜRGISE TOIDU TARBIMISEL!
1