Seafilee

Seljatükk on searümba osa, mis võib müügil olla selgroo suhtes kas horisontaalselt või vertikaalselt jagatuna. Horisontaalse jagamise puhul saadakse seljast kaks piklikku lihaskimpu, mida ümbritseb õhuke valge kile. Suurem ja jämedam neist on välisfilee, mis kulgeb otse selgroo all läbi kogu selja, lühem ja peenem  aga on sisefilee, mis algab alles selja tagaosas ja kulgeb siis välisfileega paralleelselt. Kuna need lihased on enamasti puhkeasendis ega sisalda sidekudet, kujutavad nad endast searümba kõige kiiremini pehmenevat liha.

Vertikaalsel raiumisel saadakse tükid, milles on lisaks lihale ka lühem või pikem tükk selgroogu ja üks või mitu ribikonti. Taolisel viisil jagatud liha on seda pehmem ja õrnem, mida kaugemast seljaosast on ta raiutud. Selja esiosast löödud karbonaad sisaldab ainult välisfileed, nimmeosas aga on karbonaadis juba näha ka välisfileest kilega eraldatud sisefilee.

Pikast luudega seljatükist saate küpsetuskotis ahjuprae, kondiga viiludest aga karbonaadi, kusjuures mahlasuse huvides võite peki ja kamara eemaldada alles pärast kuumtöötlemist. Samu tükke võite kasutada ka hapukapsasupiks või hapukapsa hautamisel. Terve välisfilee võite küpsetada ahjus küpsetuskotis, lõikusid aga praadida pannil, tükid sobivad vardas küpsetamiseks ja ribad wokiroogadeks. Viimased valmistusviisid sobivad ka sisefilee jaoks.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa