Pistaatsiapähkel

  • inglise k: pistachio nuts
  • soome k: mantelipistaasi, pistaasi, pistaasipähkinä

Mõnikord ka roheliseks mandliks kutsutud pistaatsiapähkel pole siiski mandli, vaid hoopiski india pähkli sugulane.

Omadused ja kasutamine. Pistaatsiapähkli tuum on naturaalsel kujul erkroheline ja leiab ohtrasti kasutust maiustuste, järelroogade ja jäätise kaunistamisel; kaunile värvile liitub ka mõnus maitse. Nii on USA-s pitsaatsialisandiga jäätis olnud oma leiutamisest alates jätkuvalt populaarne juba 60 aastat. Ja kui järele mõtlete, siis küllap tuleb meelde, et meilgi on vähemalt üks karbimaiustus, mis võib kiidelda erkrohelisie pistaatsiapurust kattega. Lähis-Idas aga kasutatakse pistaatsiat usinasti ka soolaste roogade kaunistamiseks ja elavdamiseks.

Ostmine ja säilitamine. Meie kauplustes pole töötlemata pistaatsiapähkleid seni näha olnud. Küllap on põhjuseks see, et röstimata pistaatsiapähkel säilib tavalistes tingimustes küllaltki lühikest aega. Pähkli täisküpsuse saabudes pähklikest avaneb, jättes erkrohelise sisu õhu ja valguse kätte. Kui teil õnnestub rohelisi pistaatsiapähkleid osta, siis hoidke neid kuni 3 kuud külmkapis ja mitte kauem kui aasta külmutis. Oleks hea teada, et erksam roheline värvus tähendab ka maitsvamat pähklit.

Punased ja valged pähklikoored. Pistaatsiapähkli koor on looduslikus olekus beezhikas või valkjas. Tarbijate ligimeelitamiseks värvitakse pähklid enne avanemist punaseks või pleegitatakse valgeks.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa