Stilton

Kesk-Inglismaal toodetav pikantne ja vürtsikas sinihallitusjuust. Stiltoni kui juustude kuninga tegi kuulsaks samanimelise küla kõrts nimega Bell Inn, kus seda juustu esmakordselt klientidele serveeriti. Tegelikult ei ole Stiltonit kunagi selles külas valmistatud.

Juustuteol kasutatakse kõrge rasvasisaldusega lehmapiima. Pealt on juust pruunikas, veidi eemaletõukava ebaühtlase pinnaga. Hallitus on intensiivne ja meenutab marmorit. Stiltonit pööratakse laagerdades pidevalt. Kui Stilton tundub põhjast vettinud, jätke see ostmata – siis ei ole juustumeister keeramistööd tõsiselt võtnud.

Parim aeg Stiltoni nautimiseks on novembrist aprillini, mil on mõnus seda tugevat sinihallitusjuustu kamina ees näksida. Ajalooline soovitus Stiltoni kõrvale on inglaste lemmik – portvein, sest ammustest aegadest levis traditsioon lisada spetsiaalsesse Stiltoni silindri hoidmiseks mõeldud portselanist nõusse portveini.
Põhjus on proosaline: algselt tehti seda juustu riknemise ärahoidmiseks, hiljem harjuti maitsega ära.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa