Araabika

Üks kahest põhilisest kohvisordist. Araabika on piklik-lameda kujuga ja enne röstimist kergelt rohekas, suurem kui robusta. Röstitud araabikast valmistatud kohvi maitse iseloomustamiseks kasutatakse omadussõnu
peen, mahe, kerge ja pehme, ümar, kuid ka tugev ja vürtsikas. Araabikal on eriline õrnalt hapukas maitse ja puuvilju meenutav aroom. Araabika sisaldab kofeiini vaid 1%.
Araabika eelistab merepinnast 1300–2000 meetri kõrgusel asuvat kasvukohta. Kohvipuud on õrnad, haigustele ja kahjuritele vastuvõtlikud ning kasvutingimuste suhtes nõudlikud. Ubade kogumine on töömahukas, kuna marjad ei valmi ühekorraga, vaid järk-järgult, küpsed marjad aga langevad peagi maha ja riknevad kiiresti. Kõik see tõstab kohvi hinda, kuid tänu araabika suurepärastele maitse- ja lõhnaomadustele töötavad kohvibörsid täistuuridel.
Araabika ehk Coffea arabica aastatoodang moodustab kuni 70% maailma kohvitoodangust ning seega on ta vaieldamatult eelistatuim. Sorti kasvatatakse nii ida- kui läänepoolkeral mõlemal pool ekvaatorit asuvates troopilistes piirkondades.
Coffea arabica´l on kogu maailmas ohtrasti teisendeid, millele annab täpse sordinime tootjariik, kasvukoht või peamine, väljaveosadam. Pakipealne nimetus võib aga olla vaba tuletis mõnest eelmainitust. Kui räägitakse Harari (Etioopia), Colombia, Costa Rica, Tanganjika või Santose (Brasiilia) kohvisortidest, on alati tegemist araabikaga. Maailma parimaks peetakse Jeemenis kasvavat araabikat, mille peamine väljavedu toimub Adeni väina ääres asuva Moka sadama kaudu. Teiseks tuntumaks kohvi väljavedajaks ja kohvisordile nime andjaks on Indoneesia koosseisu kuuluv Jaava saar.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa