Pruun riis

Mõiste “pruun riis” ei tähista mitte riisisorti, vaid suvalise riisisordi täisteravarianti.

Valge riis on keedetult küll kadestusväärselt lumivalge, kuid selle saavutamiseks maha kooritud kihtidega on ta kaotanud ka suure osa riisi väärtustest. Pruunikalt täisterariisilt on seevastu kooritud vaid mittesöödav kest, allesjäetud seitse pealiskihti koos iduga annavad terale omapärase pähklimaitse ning sisaldavad suurel hulgal väärtuslikke vitamiine, mineraale ja kiudaineid. Pruunis riisis leidub komponente, mis seovad endaga vereseerumi kolesterooli, hoides ära selle imendumise organismi. Täisterariisi kõrge kiudainesisaldus aitab kaasa seedesüsteemi kiirele ja häireteta funktsioneerimisele, mis on organismi heaolu üks tugisambaid ning aitab vältida mitmeid kroonilisi haigusi. Valge riisiga võrreldes on pruunis kiudained tervelt kuus korda rohkem ehk 1,8 g/100 g keedetud riisi kohta, kaloreidki vaid 110 g, täiskõhutunne aga kestab pikka aega.

Mainimist väärib ka E vitamiin, mis antioksüdandina hoiab ära rakkude kahjustumise ning vähendab muuhulgas haigestumisriski vähki ja südamehaigustesse. E vitamiini ehk tokoferooli on 100 g keedetud pruunis riisis 0,6 mg ehk tervelt tervelt 17 korda rohkem kui valges. Südame tervise huvides töötavad ka B grupi vitamiinid, mida pruunis riisis on arvestataval määral. Ohtrasti on seal ka südamelihase jõudlust tõstvaid mikrolemente magneesiumi ja kaaliumi, viimast peaaegu 2 korda enam kui valges, kusjuures magneesium valges riisis puudub.

Eeltöötlemata pruun riis vajab keetmisel valgest riisist rohkem vedelikku ning keenult on selle esialgne mass suurenenud vähemalt 2,5 kordseks ja tera veesisaldus on tõusnud kuni 70%-ni (valgel 54%). Eelkeetmata pruuni riisi valmimisaeg on 45 minutit, kuid meil müüdav eelkeedetud ja keedukotikestesse pakendatud pruun riis vajab keemiseks vaid 20 minutit. Kui võtate pruuni riisi teiste toisuainete koos hautamiseks kotikestest välja, arvestage riisi ühe detsiliitri kohta vähemalt 2,5 dl vedelikku. See ongi kõik, mida toiduretseptides valge riisi pruuniga asendamisel on tarvis teada.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa