Valge vein

Valge vein on valmistatud reeglina heledatest viinamarjadest ning kääritamisest sõltuvalt kuivem või magusam. Ka valgeid veine kääritatakse teinekord tammevaatides või isegi laagerdatakse nendes.

Suurtes piirides võiks valgeid veine jaotada:

a) kerguse-täidluse järgi
b) kuivuse-magususe järgi

Enamik maailma veinidest on kuivad. Magusa veini traditsioonidega on ainult Saksamaa, Austria ja mõningad piirkonnad Prantsusmaal (Sauternes, Bergerac, Monbazillac, Coteaux du Layon, jne.), Hispaanias (Kesk-ja Lõunaosa), Itaalias (kuid siis sildil Amabile või Recioto), Ungaris (Tokaji Aszu, Edes Szamorodni) või hoopis Uuest-Maailmas Late Harvest'ina sildil.

Mida kergem ja värskem on vein, seda aperitiivsem ta on. Kerge vein sobib kergete roogadega. Enamasti sobib valge vein valgete lihade juurde, kuid see pole absoluutne tõde. Mida happelisem on vein, seda parem sobivus roogadega, mis pole magusad või vürtsikad.

Sauvignon Blanc'id ja Chenin Blanc'id on veidi tugevama happega, Chardonnay, Semillion ja Viogner veidi madalama happesusega.

Mereandide ja heleda lihaga kalaroogade, riisiroogade ja pizza juurde sobivad kerged ja värsked veinid.

Punase lihaga kalaroogade ja linnuliha juurde sobivad keskmise täidlusega ... täidlased valged veinid.

Keskmise täidlusega, kuid vähese happesusega (meie mõistes poolkuivad) on veinid Uue-Maailma riikidest (Argentiina, Tshiili, Austraalia, Lõuna-Aafrika, Ameerika-Ühendriigid).

Keskmise täidluse, kuid rohkema happega on hulk nn. tipp valgeid veine (Chablis, Sancerre, Graves, jt. tuntumate külade valged veinid) ning tammevaatides kääritatud versioonid Hispaaniast, Prantsusmaalt või Itaaliast. Sel juhul leiate sildil märke „fermented in oak", „barrel fermented" , „eleve en futs de chene" vms.

Omaette võiks veel välja tuua veidi magusamad, puuviljased veinid. Need on pärit peamiselt Saksamaalt, Austriast või Prantsusmaalt (Alsace). Klassikalised Saksa valged - ilma hilisema korje märketa - on enamikus poolkuivad-poolmagusad.

Magus(am) vein kombineerub hästi desserdiga ja vürtsikate roogadega. Enamjaolt aga on hea lõõgastusveiniks magusasõpradele.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa