Pinot Noir

Punane viinamari Burgundiast, mis on maailma kalleimate ja elegantseimate veinide kodu.

Parimad veinid pärinevad Cõte d’Or’ist, mis tõlkes tähendab ”kuldne kallas”. Jaguneb veel omakorda põhja pool asuvaks Cõte de Nuits’ks (Nuits-St-Georgi külakese järgi) ja lõunapoolseks Cõte de Beaune’iks (Beaune’i linna järgi). Maailma parimad Pinot Noir’ marjast valmistatud veinid pärinevad
põhjapoolsemast Cõte de Nuits’ piirkonnast. Sealne pinnas ja klimaatilised tingimused toovad esile Pinot Noir’ parimad omadused. Veinide aroomi- ja maitseskaala võib olla väga lai – maasikased-vaarikased aroomid, millele lisandub õhukest, animaalset suitsusust, küpseid tumedaid kirsse, mustikat ja ploome ning tasakaalukat ürdist vürtsikust. Lihtsamad veinid on happelised ja õhemad, seevastu Premier ja Grand Cru veinidesse on põimunud siidine animaalne täidlus koos elegantse marjase mahlasusega.
Tšiili ja California veinid on veidi piprasemad ja vürtsisemad, neis on vihjeid tumedatele üleküpsenud marjadele. Enim konkurentsi pakuvad Burgundia veinidele ehk Uus-Meremaa jahedas kliimas kasvanud marjadest veinid, kuid Burgundia tippudeni need siiski ei küüni.

Ka toidud varieeruvad vastavalt veinile. Lihtsamaid happelisi veine võib juua linnulihatoitude, pasteetide, külmade liha- ja singiviilude kõrvale. Miks mitte proovida tigude, terriinide ja ka eestipärase sealihasüldi juurde. Külaveinid, Premier ja Grand Cru veinid sobivad vasika- ja veisefilee, metskitse, metslindude kõrvale. Ka ahjus küpsetatud pikitud lambakints juurviljadega poleks halb valik. Kastmesse sobivad erinevad metsamarjad, paslik oleks ka küpsetatud küüslauk magusa sinepiga.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa