Nädalalood
Oivikust odrakruup

Odrakruup on üks neid toiduaineid, mida oleme harjunud pidama tavaliseks ja argiseks. Vahel tuleb kõvasti selgitustööd teha, et tegemist on taasavastatult moeka, universaalse, maitsva ja ka väga kasuliku teraga.

Nädalalood
Eestit külastas maailma kalleima kohvisordi farmer El Salvadorist

Eestit külastas El Salvadori kohvifarmi Cuatro M juhataja Emilio Lopez Diaz, kelle farm kasvatab maailma kalleimat kohvisorti Geisha, mis tuli esmakordselt müügile ka Eestis. Jaapani ja USA turgude üha suureneva nõudluse tõttu jõuab antud kohvisorti…

Uudised
McDonald’s plaanib investeerida kolme aasta jooksul Eestisse 3 miljonit eurot

Eesti juhtivat restoraniketti McDonald’s opereeriva Premier Restaurants Eesti AS käive kasvas eelmisel aastal 4,8% 18,5 miljoni euro tasemeni. Hea käibe tõid kaasa märkimisväärsed investeeringud - 2016. aastal investeeris McDonald’s Eesti restoranide…

Nädalalood
Jaaniõhtu söögid

Jaanilaupäeval, kui tubane kokkamine ei ahvatle, on mõnus, kui söögipoolis tuleb grillilt. Jaaniöö on pikk, nii jõuad palju mõnusaid ampse grillida. Vaid kohvikõrvase maasika-küpsisetordi saad toas juba varem ette valmistada.

Nädalalood
Nädalamenüü 19 - 25. juuni

Selle nädala menüü pakub rohkelt võimalusi väljas grillil toidu valmistamiseks. Soovi korral võib alati lisada menüüsse värsket rohelist köögivilja, mis suurepäraselt grilltoitude juurde sobib ning aitab jaaninädala valgurikast menüüd tasakaalustada.

Nädalalood
Nädalamenüü 12. - 18. juuni

Enne kui toidulauale taas värske kodumaine köögivili jõuab, sealhulgas ka kartul, saab menüüs olevate toitude valikut rikastada pastatoitude, riis või tatraga, mis koos aina suureneva kevadrohelise valikuga menüü mitmekülgseks ja rikkalikuks muudab.

Nädalalood
Kuidas grillida kala?

Värsket kala liigub meie turgudel üha rohkem ning värske kala grillimine on lihtne. Lisaks võtab see kõik väga vähe aega, eriti kui sul on kasutada gaasigrill. Lisaks maitseb kala hästi ka ilma igasuguse marinaadi kasutamiseta ning on nii isegi mahlasem.  

Nädalalood
Värsked ja värvilised piknikutoidud

Mis võiks olla mõnusam kui roheline muru, päikseline ilm ja maitsvad toidud! Siit leiad retsepte lihtsalt valmivateks aiapeoroogadeks, mis maitsevad nii suurtele kui ka väikestele. Lisaks tee suvejoogid alati ise. Mõlemad teed sobivad ideaalselt kuumal suvepäeval joomiseks. Tee värskendav rüübe õhtu…

Nädalalood
Pärnu Vallikääru aasal toimub täna ja homme Grillfest

Järjekorras juba seitsmeteistkümes Grillfest on täies hoos.

Nädalalood
Uus raamat: Supersmuutid mangost mustikani

Eesti juurtega Kati Jaakonen, üks esimesi ja populaarsemaid toidublogijaid Soomes, on oma blogis Hellapoliisi.fi jaganud inspireerivaid retsepte juba üle kümne aasta. Soomes on Katil ilmunud mitukümmend kokaraamatut. Tema esimene eesti keelde tõlgitud raamat „Leivad ja leivahõrgutised“ ilmus 2016.

Nädalalood
Uus raamat: Mia ja Anett köögis

Mia ja Anett on kaks täiesti tavalist Viimsi Keskkooli kaheksanda klassi tüdrukut, kelle tõeline kirg on kokkamine – kui nad parasjagu köögis pottide ja pannidega ei mölla, siis otsivad põnevaid ja ägedaid toiduretsepte. 

Nädalalood
Nädalamenüü 5. - 11. juuni

Loomulikult on mugav valmistada salateid poodides pakutavast salatimaterjalist, kuid hoopis väärtuslikuma salati saab lisades koostisosadena juurde looduses leiduvaid hooajalisi taimi. Suurepärased vitamiiniallikad on kuuse- ning männikasvaud, samuti sobivad turgutuseks erinevad pungad ja noored leh…

Nädalalood
Karune tervisesõber

Nõgest on keeruline mitte märgata. Tõenäoliselt on kõik seda kurja taime altkulmu vaadanud ning tema poole rusikat viibutanud, kuid tegelikult on nõges üks võimsamaid ravimtaimi. Kui loetleda kõiki nõgese häid omadusi, siis inimesed mitte ei rohiks, vaid kasvataksid nõgeseid. Vanarahvas teadis, et…

Nädalalood
Suvised road rabarberi ja maasikaga

Rabarber ja maasikas on koos võimas duo, mis oma maitsetega teineteist toetavadtäiendavad, tuues välja oma parimad omadused. Magus ja hapu sobivad nii soolastesse kui magusatesse roogadesse, kookidest rääkimata. Just juuni on parim aeg, mil mõlemaid kombineerida.

Nädalalood
Peipsimaa otsib oma toidusuveniiri

Peipsimaa maitsete aastal otsib Peipsi Toidu võrgustik oma piirkonna toidusuveniiri, mis iseloomustaks kõige paremini Peipsi toitu ja piirkonna omapära. 

Nädalalood
Juuni

"Kuidas ja mida süüa ja kokata-keeta perele nii, et kõht oleks rahul ja soolestik funktsioneeriks? Sellele küsimusele vastavad juuninumbris üht- või teistpidi kõik meie autorid.

Nädalalood
Suvine kergus

Nappi suveaega ei maksa köögis konutamisele kulutada. Kogu kokku tõhus retseptiarsenal vähest vaeva nõudvatest roogadest, millega kostitada häid sõpru ja iseennastki.

Nädalalood
Nädalamenüü 29. - 4. juuni

Hommikusöök on päeva kõige tähtsam toidukord, mis paneb aluse kogu päevale. Üks variant tervislikuks hommikusöögiks on erinevad pudrud. Hästi sobivad täisteraviljadest ,kuid ka köögiviljadest ja munast valmistatud pudrud. Juurde võib tarbida soovi korral meelepäraseid köögiviljasalateid. 

Nädalalood
Head nipid: Kuidas teha maasikatest roose?

Maasikatest saab teha stiilseid roose uhke maasikapeo lauale.  

Nädalalood
Muusik Jalmar Vabarna: "Sa oled TERVE, mitte kolmveerand oma olekust!”

Muusik Jalmar Vabarnal (30) on Värska lähedal oma talukoht. Päris oma ja kindlasti magnetiga, sest Treski küün veab tuntud pärimusmuusiku “omade juurde” igast maailma otsast: Malaisiast ja Kanadast, Pariisist ja Vladivostokist, Itaaliast ja Udmurdima…

Nädalalood
Mida SA õhtul SÜÜA teed?

Oma Maitse toimetus lööb oma suvised argiõhtulemmikud letti.

Nädalalood
Lapsed salatile!

Kui ma ise oleksin toit, siis kindlasti salat. Värske ja värviline, täis ootamatuid kombinatsioone, meeliülendavat maitsebuketti, rohkelt silmailu ja parajat segadust taldrikul. Midagi soolast, midagi magusat, midagi sooja, midagi külma, erinevaid maitseid, krõmpsuvaid seemneid ja pähkleid. Ja keegi…

Nädalalood
Luba roosa oma klaasi

Roosa vein on juba päris kaua eksisteerinud, paraku puudub ajalooline dateering, millal seda ametlikult rosé-sildi all müüma hakati. Eestis on roosa vein jäänud vaatamata kaunis korralikule valikule ikkagi võõraks.

Nädalalood
UUS RAAMAT: Nostalgilised tordid ja koogid

See kaunis raamat on neile, kes tunnevad igatsust lapse- ja nooruspõlve tuttavate maitsete järele. 

Nädalalood
Nädalamenüü 23. - 29. mai

Kevad on organismi puhastamise aeg. Parimateks jääkainete väljutajateks peetakse naati, nõgest ja võilille, mida saab lisada kevadel kõikidesse toitudesse. Kevadel tärkavad lehed on vitamiinirikkad ja asendavad edukalt rohelisi köögivilju.

Nädalalood
Road idanditest ja idanditega

Idandid on kõige kontsentreeritum vitamiinide, mineraalainete, ensüümide, mikroelementide, aminohapete ja valkude allikas meie toiduskaalal. Lisaks saab neid mitmekülgselt kasutada – lisada kõikvõimalikesse toitudesse, isegi kookidesse. Kõige kasulikum on idandeid värskelt suhu pista. Kuid idusõbrad…

Nädalalood
Umbrohu maagia

Nõges, naat, malts, karulauk, nurmenukk, võilill – nimekiri looduses kasvavatest söödavatest ja tervislikest taimedest on pikk. Nn umbrohtu korjates peab silmas pidama, et kõige maitsvamad ja vitamiinirohkemad on noored võrsed ja esimesed lehed. Nõgeseid tuleks korjata siis, kui need on 10–15 cm pik…

Nädalalood
Kuidas teha sidrunijäätist?

Jäätis ei ole nii rammus, sest masin aitab sel õhuliseks külmuda. Siit eliad nii masinaga kui masinata sidrunijäätise valmsitamise õpetused.

Nädalalood
Saluut salatile

Armastan salatit! Värske ja värviline, ootamatud kombinatsioonid ja paras segadus taldrikul. Midagi soolast, midagi magusat, midagi sooja, midagi külma, head rasva ja erinevaid maitseid, krõmpsuvaid seemneid ja pähkleid.

Nädalalood
Nädalamenüü 15. - 21. mai

Põhja-Euroopa elanike jaoks on kalaroad peaaegu igapäevased. Kala on väärtuslik toiduaine ja sellest saab valmistada erinevaid valmistamisviise kasutades paljude maitsevariatsioonidega roogasid. Kalatoidud on kergesti seeditavad ja sisaldavad kasulikke ning organismile vajalikke rasvhappeid. 

Nädalalood
Eesti oma supertoidud

Supertoitude söömine on üha laienev ülemaailmne trend. 

Nädalalood
Kuidas küpsetada kõige krõbedam küpsis?

Küpsised on nii mõnusad. Ained on sul enamasti kapis olemas. Neid küpsiseid on imetore teha koos lastega, paljud on ka täiesti jõukohased väikestele kokkadele endile katsetamiseks. Hiljem on neid hea kaasa võtta, külakostiks viia, vahetunnil krõbistada, koolilaadal müüa, ekskursioonil korisevat kõht…

Nädalalood
Kevadised salatid ja magustoidud

Kevadine salat võib olla lihtne, vaid salatilehtede ja köögiviljaga, või siis toekam, kus ka pastat, kruupe või kinoad sees. Igal juhul pane sinna nüüd rohkelt salatilehti ja võimalusel vasttärganud rohelist − naati, karulauku, võilillelehti. Ka kevadised magustoidud on kergemad ja lahjemad ning sis…

Nädalalood
Nädalamenüü 8. - 14. mai

Kevadisele toidulauale tuleks iga päev valida rohkelt värvilisi köögivilju. Mida erinevamad ja värvilisemad on viljad, seda lihtsamini aitavad need kehal talveunest välja tulla ning end jätkuvalt turgutada. Lisaks on selline menüü imeliselt maitsev ja kergesti seeditav.

Nädalalood
Magusad ahvatlused

Jah, magusat ma armastan! Aga kuna minu kodukoha, Adami talu läheduses Lahemaal pole ühtki kohvikut ega poodi, tuleb see kõik ise luua-teha. Vot see on põnev, muudkui uusi retsepte ja maitseid proovida!

Nädalalood
Mai

Ilma pikema sissejuhatuseta jooks esmalt ära Karita saadetud lugejaretsepti järgi tehtud smuuti avokaadost, rukolast ja tikritest. Klõmm! Käes on maikuu!

Nädalalood
Lauri Pedaja: "Ma ei ole toidument."

“Söögitegemisega saan isegi hakkama, aga pärast köögi koristamine, see on nagu puhka jalga, ma ei viitsi!” Seriaalides pahelisi tüüpe kehastanud Lauri Pedaja (30) on käre nagu tšillipipar rolleriga kruusateel.

Nädalalood
Täna on köögis Vladislav Djatšuk

Vladislav oli esimene, kes Eestit gastronoomiamaailma olümpiamängudeks nimetatavale Bocuse d’Orile esindama läks, ning tuli sealt tagasi kiiduväärt kohaga.

Nädalalood
Nädalamenüü 1. - 7. mai

Just kevadel on hea meelde tuletada, et vajalik kogus puu- ja köögivilju peaksid toidulaual olema iga päev. Erinevad viljad aitavad toiduvaliku hoida kevadiselt värske, kerge ja figuurisõbraliku. Esimesed saadused peenralt, metsast ja aasalt nagu karulauk, murulauk, salat, hapuoblikas, naat, nõges…

Nädalalood
Tervis toidust

Tihti tundub, et toit saab olla kas maitsev VÕI tervislik ning harva kohtuvad need kaks omadust ühel taldrikul. Toitumisnõustaja Erik Orgul on aga varuks nippe ja retsepte, mis ka kiirel ajal kehale head teevad ning süümepiinadel tekkida ei lase.

Nädalalood
Moodsad kausitoidud

Kausitoidud on tervisetoitude maailmas praegu kuumim trend. Ja mis meil saabki olla selle vastu, kui vaid üks kausitäis suudab pakkuda nii palju maitsvat ja kasulikku?! Hommikuks, lõunaks, õhtusöögiks või magustoiduks – kausitoit sobib alati.

Nädalalood
Kisub roheliseks

Kevad on jõudnud õuele ning loodus virgub. Viinapuujuured on soojenevas mullas üles ärganud ning -väädid ajavad võrseid. Rohelisus vallutab nii meie ümbruse kui ka dikteerib veinivalikut.

Nädalalood
Eesti Parim Toiduaine 2017 on Saaremaa Piimatööstuse Old Saare juust

Täna toimunud Eesti toiduainetööstuse XI aastakonverentsil andis Vabariigi President pr Kersti Kaljulaid üle kuldmärgi Eesti Parima Toiduaine 2017 konkursi võidutootele, milleks on Saaremaa Piimatööstuse Old Saare juust. 

Nädalalood
Lähme sööma!

Vaid loetud päevad veel ja Eesti Toidumess-Sööma! avab oma ukse. Suurüritus toimub 5.-6. mail Tallinna Lauluväljakul.

Nädalalood
Teistmoodi jahud

Gluteenivabadus on praegu trendikas. Seda mitte ainult nende seas, kellel esineb gluteenitalumatus, vaid valgele nisujahust saiale on kuulutatud sõda mitmel rindel ja jahuparandajatega ehk topelt gluteenikogusega jahude asemele soovitatakse järjest rohkem eelistada gluteenivabasid jahusid. Siinkohal…

Nädalalood
Maitsepärm – soolavabaks maitsestamiseks

Üleliigne sool toidus on teatavasti meie tervisele kahjulik. Maitsepärm annab võimaluse valmistada toitu soolavabalt või lihtsalt vähema soolaga.

Nädalalood
Taimetoidud – üllatustega

Just nüüd on hea süüa taimseid roogi, et aidata kehal puhtamaks ja kergemaks saada. Kui peres keegi päris lihata toime ei tule, küpseta-prae lisaks ka tükike liha või kala. Ja ära unusta kaunvilju, mis on täis vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante ja kiudaineid. Täidavad hästi kõhtu ning maitseva…

Nädalalood
Osale konkursil „Leiburi Leivategu 2017“!

Eesti vanim leivaküpsetaja Leibur kuulutab juba viiendat korda välja konkursi parima kodus küpsetatud rukkileiva leidmiseks. 

Nädalalood
Nädalamenüü 24. - 30. aprill

Riis on üks vanemaid teravilju, milleta on oma menüüd raske ettegi kujutada. Poelettidel on riisisorte palju ja raske on ostes valikut teha. Siiski tasub proovida aeg-ajalt erinevaid sorte, sest need pakuvad erinevaid maitsenaudinguid.  Mõelda tuleb vaid sellele, milline sort millise valmistamisviis…

Nädalalood
Maitsvalt munast

Kõigi maailma toiduainete seas on muna kindlalt ära teeninud superstaari staatuse. Muna on suure toiteväärtusega, kergesti kättesaadav ja – last but not least – pole liiga kallis.