Nädalalood
Eesti Parim Toiduaine 2017 on Saaremaa Piimatööstuse Old Saare juust

Täna toimunud Eesti toiduainetööstuse XI aastakonverentsil andis Vabariigi President pr Kersti Kaljulaid üle kuldmärgi Eesti Parima Toiduaine 2017 konkursi võidutootele, milleks on Saaremaa Piimatööstuse Old Saare juust. 

Nädalalood
Lähme sööma!

Vaid loetud päevad veel ja Eesti Toidumess-Sööma! avab oma ukse. Suurüritus toimub 5.-6. mail Tallinna Lauluväljakul.

Nädalalood
Teistmoodi jahud

Gluteenivabadus on praegu trendikas. Seda mitte ainult nende seas, kellel esineb gluteenitalumatus, vaid valgele nisujahust saiale on kuulutatud sõda mitmel rindel ja jahuparandajatega ehk topelt gluteenikogusega jahude asemele soovitatakse järjest rohkem eelistada gluteenivabasid jahusid. Siinkohal…

Nädalalood
Maitsepärm – soolavabaks maitsestamiseks

Üleliigne sool toidus on teatavasti meie tervisele kahjulik. Maitsepärm annab võimaluse valmistada toitu soolavabalt või lihtsalt vähema soolaga.

Nädalalood
Taimetoidud – üllatustega

Just nüüd on hea süüa taimseid roogi, et aidata kehal puhtamaks ja kergemaks saada. Kui peres keegi päris lihata toime ei tule, küpseta-prae lisaks ka tükike liha või kala. Ja ära unusta kaunvilju, mis on täis vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante ja kiudaineid. Täidavad hästi kõhtu ning maitseva…

Nädalalood
Osale konkursil „Leiburi Leivategu 2017“!

Eesti vanim leivaküpsetaja Leibur kuulutab juba viiendat korda välja konkursi parima kodus küpsetatud rukkileiva leidmiseks. 

Nädalalood
Nädalamenüü 24. - 30. aprill

Riis on üks vanemaid teravilju, milleta on oma menüüd raske ettegi kujutada. Poelettidel on riisisorte palju ja raske on ostes valikut teha. Siiski tasub proovida aeg-ajalt erinevaid sorte, sest need pakuvad erinevaid maitsenaudinguid.  Mõelda tuleb vaid sellele, milline sort millise valmistamisviis…

Nädalalood
Maitsvalt munast

Kõigi maailma toiduainete seas on muna kindlalt ära teeninud superstaari staatuse. Muna on suure toiteväärtusega, kergesti kättesaadav ja – last but not least – pole liiga kallis.

Nädalalood
Täna on köögis Helena Õun

Kui jutuks tulevad organismi puhastavad toidud, siis on kõigil kombeks seda tõelise piinamisega seostada. Kuna oleme söögist rohkemal või vähemal määral sõltuvuses, tundub heast ja paremast loobumine päris raske ülesanne. Minu pakutud roogadega see siiski nii hull ei ole.

Nädalalood
Nädalamenüü 17. - 23. märts

Esimesed maitsetaimed on oma nina juba maapõuest välja pistnud, et organismile turgutust ja värskust pakkuda. Aianurgas on kasvuhoo sisse saanud karulauk, mille häid omadusi ei jõua üleski lugeda. Ideaalset sobib värske karulauk salatitesse, suppidesse, maitsevõi valmistamiseks või pirukatesse. Iga…

Nädalalood
Itaalia köögi kuldsed reeglid

Kulinaarsetes küsimustes on itaallased vägagi põikpäised. Loomulikult asub maailma parim köök Itaalias ning parim risoto ja pasta valmivad nende kodukülas. Toidutõdede üle vaieldakse kasvõi hilisööni. On aga ka rida universaalseid reegleid ja soovitusi, milles kõik itaallased on ühel meelel.

Nädalalood
Lihavõtted laiast ilmast

Lihavõtteid tähistatakse pea igal pool maailmas. Laena ideid lähemate või kaugemate naabrite retseptivaramust – nii võid leida mõne uue lemmiku, mida tore valmistada rohkemgi kui kord aastas.

Nädalalood
Tam-tam-tam- tamarind

Tamarindikaunad on meie kliimas eksootilised, kuid päris kättesaamatud need siiski pole. Tamarindil on oluline koht Worcesteri ja HP kastmes, samuti erinevates tšatnides, mis on Eestiski juba üsna tavaliseks saanud.

Nädalalood
Tervislikum elu speltanisust küpsetistega

Speltat võib nimetada tavalise nisu vanaemaks. Nisu eelkäijana on ürgnisus ehk speltanisus aga märkimisväärselt rohkem vitamiine ning mineraale.

Nädalalood
Nädalamenüü 10.-16. aprill

Lihavõttenädal eeldab, et menüüs oleksid aukohal muna- ja kohupiimatoidud. Sellise valgurikka menüü tasakaalustamiseks on hea tarbida lisaks erinevaid köögiviljaroogasid või lisada aed- ja puuvilju erinevatesse toitudesse.

Nädalalood
Kaalust alla

Raamatu eesmärk on aidata saada kehakaal tervisliku tasakaalustatud toitumisega alatiseks kontrolli alla. See ei ole järjekordne „dieet”, mis lubab ülikiireid uskumatuid tulemusi, kuid kindlasti on muutused stabiilsed, püsivamad ja tervist toetavad. Tervislik tasakaalustatud (rasvad, valgud ja süsiv…

Nädalalood
Armastades taimetoitu

Mida enam taimi leiab tee sinu taldrikule, seda paremini varustad oma keha vitamiinide ja mineraalainete ning lisaks paljude väga kasulike bioaktiivsete ühenditega, mis tagavad hea tervise ja suurepärase välimuse.

Nädalalood
Nädalamenüü 3. - 9. aprill

Levinud on arusaam, et toitude valmistamisel kasutatav rasv on kurjajuur, mis ülekaalu ja südamehaiguseid põhjustab. Tegelikult on vastupidi, kui valida oma menüüsse õiged ja kvaliteetsed rasvad.  Tarbimisel peab paigas olema ka erinevate rasvhapete tasakaal. Eriti hoolega tuleb tähelepanu pöörata…

Nädalalood
Küpsetised eri jahudega

Kellele küpsetised ei maitseks! Harjumuspärasele nisujahule lisaks on põnevaid jahusid palju ja valik suur. Mõnusat küpsetamist ja uusi maitseelamusi! 

Nädalalood
Kevadine rupskiralli

Lihavõttepühadel saab jälle liha võtta! Seekord on pildil n-ö teisejärguline liha, millest siiski on võimalik väga erilisi toite valmistada.

Nädalalood
Minu söök oli lihtsus ise

Toidulaisk toiduajakirjas! Just nii võib öelda raadiohääle ja telesaatejuhi Gaute Kivistiku alias Rohke Debelaki kohta Oma Maitses. Söök ei ole teda elus kohe üldse mitte huvitanud. Aga-aga ... vanusega hakkab mõtlemises üht-teist siiski muutuma. Seepärast on pealkirjas minevik põhjendatud. Ja muidu…

Nädalalood
Midagi argist ja midagi erilist

Kui eksootilise algega toitude retsepte veidi eestlaste maitsele kohandada, sobivad need road suurepäraselt ka meie argipäeva. Maitsemeeli värskendav äratus on garanteeritud!

Nädalalood
Aprill

Natuke veel kannatust ja ongi lihavõtted! Loomulikult paistab see välja ka toiduajakirjast.

Nädalalood
Värvikad ja toitvad püreesupid

Taldrikutäis tervislikest kaunviljadest ja teistest köögiviljadest pakatav püreesupp on suure toiteväärtusega, ent samas kerge eine, millega tood oma toidulauale kenasti vaheldust.

Nädalalood
Idude vägi

Igal kevadel tekib mul vastupandamatu soov panna seemneid, ube ja läätsi aknalauale idanema. Värsked idandid maitsevad pähkliselt ja krõmpsuvad mõnusalt hamba all. Panen neid smuutidesse, võileiva ja salatite peale ning krõbistan niisama.

Nädalalood
Nädalamenüü 27. - 2. aprill

Kevadväsimuse vastu aitab hästi tasakaalustatud ja mitmekülgne toitumine. Toidulauda aitavad rikastada salatid, kõrvitsad, pastinaak, erinevad kapsalised, idandid. Lisaks köögi- ja puuviljale ei tohi tasakaalustatud toitumiseks unustada ka erinevaid teravilja-, piima- ja lihatooteid ning kvaliteetse…

Nädalalood
Maailma tervislikem köögivili – brokoli!

Heal lapsel mitu nime – spargelkapsas, asparkapsas, brokoli. Hiljuti kuulutati brokoli ametlikult maailma kõige tervislikumaks köögiviljaks.

Nädalalood
Tärkava kevade maitsed

Kevad on minu jaoks eriline aeg. Siis on kohe palju kiirem, kui oli hangede ja libedaga, ent selles kiiruses on päikese soojust ja armastust. Tekivad hoopis teised isud, kui olid novembris või veebruaris.

Nädalalood
Spelta – ürgse väega terake

Speltajahul on pikk ja aukartustäratav ajalugu. Speltanisu, millest see jahu valmib, on üks vanemaid teravilju, pärinedes kiviajast, ja nüüd teeb see tervislik jahuliik viimasel kümnendil kiiret taastulemist üle kogu Euroopa. Spelta toiteväärtus on kuni kaks korda suurem kui tänapäevastel nisusortid…

Nädalalood
Nädalamenüü 20. - 26. märts

Käes on kevad!  Kevade saabudes tahaks süüa kergemaid ja värvilisemaid toite. Kuigi looduses veel alles kõik hakkab tärkama, on poe- ja turulettidel rohkelt erinevaid aed- ja puuvilju, millest saab valmistada maitsvaid ning toitvaid roogasid. Virgemad saavad aga juba ka koduaknalt maitserohelist nop…

Nädalalood
Oma Maitse kokakool: Itaalia köök

Kolmapäeval, 22.märtsil toimub Toiduakadeemias järjekordne Oma Maitse kokakool. Sel korral valmistatakse koos tuntud ja armastatud kokkade Aare ja Manuga tõelisi Itaalia hõrgutisi!

Toidutare mängud
Leiburi Leivategu 2017

Osale konkursil „Leiburi Leivategu 2017“ ja jaga oma küpsetuskunsti kogu Eestiga!

Nädalalood
Kahvliahvid tulid külla

Mida täna süüa teha? Oleme “Kahvliahvi kokaraamatu” kaasautori Hele-Maiga mõlemad kolme lapse emad ja küsimus “mida küll jälle süüa teha?” jälitab meid kumbagi vahel mitu korda päevas. Kuna mulle hakkasid toidukunsti saladused vältimatult huvi pakkuma alles lapsevanemaks saades, kostab ses hüüatuses…

Nädalalood
Kalor vs kalor

Miks on maitsvad asjad tihtilugu kahjulikud või ebatervislikud? Miks tundub kolme šokolaaditüki söömine mitu korda ahvatlevam kui hiigelsuure brokoli kõhtu mahutamine, kuigi mõlemad annavad ligikaudu 100 kilokalorit?

Nädalalood
Nädalamenüü 13. - 19. märts

Kevad on paastuaeg ehk keha puhastamise aeg. Sellepärast on selle nädala menüüs kergemad road. Kuigi traditsioonilised paastureeglid on karmid, saab oma menüü kergemaks muuta ka sel viisil, kui jätta retseptidest välja ainult lihatooted ja kombineerida erinevaid köögivilju piimatoodete, muna või kal…

Nädalalood
Rasvane suutäis

Klassikaline toit on alati olnud rasvarikas. Prantsuse köök ei saa hakkama ilma võita, Vahemere ääres ei tulda toime ilma oliiviõlita ja meie esivanemad ei kujutanud elu ette ilma searasvata. Tänapäevase inimese jaoks on see hirmutav. Prr!

Nädalalood
Punaveinide suur sisu

Käsi haarab talvel veiniriiulilt pigem tummisemate veinide järele, selliste, mille värvus on tumepunane, keha kogukas, alkoholisisaldus suurem ning aroomid keskmisest kõvasti intensiivsemad.

Nädalalood
Märts

Head asjad saabuvad kohale ikka mitmekaupa. Kevad, erksad värvitoonid, päikeseenergia juurdevool, armastus potipõllunduse vastu, mis kõiki teisigi ideid uutmoodi vaatama paneb. Maitsete maailmas saab selle mõttega suuri tegusid korda saata. 

Nädalalood
Soojade salatite kuu

Endast vaikselt märku andev varakevad tähendab küll rohkem päikest ja valgust, kuid teisalt tuleb jätkuvalt valmis olla krõbedateks külmadeks ning esimene leheroheline annab veel oodata. Mõnusaks üleminekutoiduks on soe salat, mis on kergem kui lihane hautis, ent samas toitev ja soojendav.

Nädalalood
Nädalamenüü 6. - 12. märts

Naistepäeva ajal on menüüs toidud, mille valmistamisel  on kasutatud ohtralt aedvilju ning mida on lihtne valmistada. Menüü sisaldab vajalikul hulga kiudaineid, mis aitavad kaasa soolestiku tööle ning hoiavad seedimise korras. Sellised toidud on abiks ka figuuri hoidmisel. 

Nädalalood
Taimetoidud – üllatustega

Just nüüd on hea süüa taimseid roogi, et aidata kehal puhtamaks ja kergemaks saada. Kui peres keegi päris lihata toime ei tule, küpseta-prae lisaks ka tükike liha või kala. Ja ära unusta kaunvilju, mis on täis vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante ja kiudaineid. Täidavad hästi kõhtu ning maitseva…

Nädalalood
Õunakoogist ja vanaema pärandsist

Hiljuti Eesti Muusikaauhindade galal aasta parimaks naislauljaks pärjatud jazz-anne Kadri Voorand (30) teeb süüa nagu ka muusikat tunde järgi. Ja tunnetus on tal kiiduväärt.

Nädalalood
Soojendav ja tervendav ingver

Külmadel õhtutel soojenda end ingveri-sidruniteega! On leitud, et ingveril on tugevam bakterivastane toime kui antibiootikumidel.

Nädalalood
Salatist söönuks

Krõmpsuvad salatilehed ja vikerkaarevärvides köögiviljad trügivad kevade hakul aina rohkem toidulauale. Korraliku eine jaoks pole palju rohkem vajagi – ka salatist saab kõhu täis ja pealekauba veel turgutava vitamiininoosi!

Nädalalood
Nädalamenüü 27. - 5. märts

Vastlapäeva puhul kuluks ära mõni huvitav retsept, millega saaks üllatada nii koduseid kui sõpru. Selleks sobib hernesupp seajalgadega, mis rituaalse toiduna kuulub ikka vastlapäeva lauale. Käesoleval nädalal on lisaks hernestele rohkem tähelepanu pööratud ka teistele kaunviljadele, sest need sisald…

Nädalalood
Uus raamat: Mereannid. Krevetist kalmaarini

Mereannimaailm on kirju ja rikkalik – eri meredes elutsevad krevetid, erinevad karbid, kalmaarid, kaheksajalad, krabid, vähid jne rikastavad paljude maade toidulauda. Et ka meie kauplustes on mereande üha laiem valik, aitab raamat nende molluskitega paremini tutvust sobitada. Raamatusse on kogutud…

Nädalalood
Uus raamat: Ehe eesti köök

Esimene „Eesti köögi“ raamat ilmus 2003. aastal Harri Ilveselt ja Lia Virkuselt ning on olnud müügil siiani. Saabunud on aeg uue raamatu jaoks, mis kannab pealkirja „Ehe Eesti köök“. Aastaaegade järgi kokku pandud raamatusse on kogutud kolme naise lemmikretseptid. Ikka sellised, mida eestlased armas…

Nädalalood
Värskust, värvi ja vitamiine

Tsitrusviljad toovad põhjamaa talve särtsu ja erksust. Toidublogija ja kokaraamatute autor Mari-Liis Ilover soovitab kasutada tsitruseid nii salatites, suppides, toekamates roogades kui ka magustoitudes. Just praegu on tsitrusviljad parimas vormis!

Nädalalood
Nelja põlve pikkune

Paljudes peredes on au sees põlvkonnaülesed retseptid: vanaema kohupiimakook, tädi “kasukas” või ema lihapirukad. Et vana hea kestma jääks, tasuks aeg-ajalt oma lastelegi esiemadeaegseid toite pakkuda.

Nädalalood
Nädalamenüü 20. - 26. veebruar

Vabariigi aastapäeval tahaks ikka pidulikuma laua katta. Lisaks traditsioonilistele eestlaste poolt armastatud lihatoitudele on selle nädala menüü rikas ka kalatoitude poolest. Miks mitte pakkuda peolaual kala, kui see sisaldab suurel hulgal väärtuslikke vitamiine ja mineraalaineid ning lisaks on ka…