Nädalalood
Aprill

Natuke veel kannatust ja ongi lihavõtted! Loomulikult paistab see välja ka toiduajakirjast.

Nädalalood
Värvikad ja toitvad püreesupid

Taldrikutäis tervislikest kaunviljadest ja teistest köögiviljadest pakatav püreesupp on suure toiteväärtusega, ent samas kerge eine, millega tood oma toidulauale kenasti vaheldust.

Nädalalood
Idude vägi

Igal kevadel tekib mul vastupandamatu soov panna seemneid, ube ja läätsi aknalauale idanema. Värsked idandid maitsevad pähkliselt ja krõmpsuvad mõnusalt hamba all. Panen neid smuutidesse, võileiva ja salatite peale ning krõbistan niisama.

Nädalalood
Nädalamenüü 27. - 2. aprill

Kevadväsimuse vastu aitab hästi tasakaalustatud ja mitmekülgne toitumine. Toidulauda aitavad rikastada salatid, kõrvitsad, pastinaak, erinevad kapsalised, idandid. Lisaks köögi- ja puuviljale ei tohi tasakaalustatud toitumiseks unustada ka erinevaid teravilja-, piima- ja lihatooteid ning kvaliteetse…

Nädalalood
Maailma tervislikem köögivili – brokoli!

Heal lapsel mitu nime – spargelkapsas, asparkapsas, brokoli. Hiljuti kuulutati brokoli ametlikult maailma kõige tervislikumaks köögiviljaks.

Nädalalood
Tärkava kevade maitsed

Kevad on minu jaoks eriline aeg. Siis on kohe palju kiirem, kui oli hangede ja libedaga, ent selles kiiruses on päikese soojust ja armastust. Tekivad hoopis teised isud, kui olid novembris või veebruaris.

Nädalalood
Spelta – ürgse väega terake

Speltajahul on pikk ja aukartustäratav ajalugu. Speltanisu, millest see jahu valmib, on üks vanemaid teravilju, pärinedes kiviajast, ja nüüd teeb see tervislik jahuliik viimasel kümnendil kiiret taastulemist üle kogu Euroopa. Spelta toiteväärtus on kuni kaks korda suurem kui tänapäevastel nisusortid…

Nädalalood
Nädalamenüü 20. - 26. märts

Käes on kevad!  Kevade saabudes tahaks süüa kergemaid ja värvilisemaid toite. Kuigi looduses veel alles kõik hakkab tärkama, on poe- ja turulettidel rohkelt erinevaid aed- ja puuvilju, millest saab valmistada maitsvaid ning toitvaid roogasid. Virgemad saavad aga juba ka koduaknalt maitserohelist nop…

Nädalalood
Oma Maitse kokakool: Itaalia köök

Kolmapäeval, 22.märtsil toimub Toiduakadeemias järjekordne Oma Maitse kokakool. Sel korral valmistatakse koos tuntud ja armastatud kokkade Aare ja Manuga tõelisi Itaalia hõrgutisi!

Toidutare mängud
Leiburi Leivategu 2017

Osale konkursil „Leiburi Leivategu 2017“ ja jaga oma küpsetuskunsti kogu Eestiga!

Nädalalood
Kahvliahvid tulid külla

Mida täna süüa teha? Oleme “Kahvliahvi kokaraamatu” kaasautori Hele-Maiga mõlemad kolme lapse emad ja küsimus “mida küll jälle süüa teha?” jälitab meid kumbagi vahel mitu korda päevas. Kuna mulle hakkasid toidukunsti saladused vältimatult huvi pakkuma alles lapsevanemaks saades, kostab ses hüüatuses…

Nädalalood
Kalor vs kalor

Miks on maitsvad asjad tihtilugu kahjulikud või ebatervislikud? Miks tundub kolme šokolaaditüki söömine mitu korda ahvatlevam kui hiigelsuure brokoli kõhtu mahutamine, kuigi mõlemad annavad ligikaudu 100 kilokalorit?

Nädalalood
Nädalamenüü 13. - 19. märts

Kevad on paastuaeg ehk keha puhastamise aeg. Sellepärast on selle nädala menüüs kergemad road. Kuigi traditsioonilised paastureeglid on karmid, saab oma menüü kergemaks muuta ka sel viisil, kui jätta retseptidest välja ainult lihatooted ja kombineerida erinevaid köögivilju piimatoodete, muna või kal…

Nädalalood
Rasvane suutäis

Klassikaline toit on alati olnud rasvarikas. Prantsuse köök ei saa hakkama ilma võita, Vahemere ääres ei tulda toime ilma oliiviõlita ja meie esivanemad ei kujutanud elu ette ilma searasvata. Tänapäevase inimese jaoks on see hirmutav. Prr!

Nädalalood
Punaveinide suur sisu

Käsi haarab talvel veiniriiulilt pigem tummisemate veinide järele, selliste, mille värvus on tumepunane, keha kogukas, alkoholisisaldus suurem ning aroomid keskmisest kõvasti intensiivsemad.

Nädalalood
Märts

Head asjad saabuvad kohale ikka mitmekaupa. Kevad, erksad värvitoonid, päikeseenergia juurdevool, armastus potipõllunduse vastu, mis kõiki teisigi ideid uutmoodi vaatama paneb. Maitsete maailmas saab selle mõttega suuri tegusid korda saata. 

Nädalalood
Soojade salatite kuu

Endast vaikselt märku andev varakevad tähendab küll rohkem päikest ja valgust, kuid teisalt tuleb jätkuvalt valmis olla krõbedateks külmadeks ning esimene leheroheline annab veel oodata. Mõnusaks üleminekutoiduks on soe salat, mis on kergem kui lihane hautis, ent samas toitev ja soojendav.

Nädalalood
Nädalamenüü 6. - 12. märts

Naistepäeva ajal on menüüs toidud, mille valmistamisel  on kasutatud ohtralt aedvilju ning mida on lihtne valmistada. Menüü sisaldab vajalikul hulga kiudaineid, mis aitavad kaasa soolestiku tööle ning hoiavad seedimise korras. Sellised toidud on abiks ka figuuri hoidmisel. 

Nädalalood
Taimetoidud – üllatustega

Just nüüd on hea süüa taimseid roogi, et aidata kehal puhtamaks ja kergemaks saada. Kui peres keegi päris lihata toime ei tule, küpseta-prae lisaks ka tükike liha või kala. Ja ära unusta kaunvilju, mis on täis vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante ja kiudaineid. Täidavad hästi kõhtu ning maitseva…

Nädalalood
Õunakoogist ja vanaema pärandsist

Hiljuti Eesti Muusikaauhindade galal aasta parimaks naislauljaks pärjatud jazz-anne Kadri Voorand (30) teeb süüa nagu ka muusikat tunde järgi. Ja tunnetus on tal kiiduväärt.

Nädalalood
Soojendav ja tervendav ingver

Külmadel õhtutel soojenda end ingveri-sidruniteega! On leitud, et ingveril on tugevam bakterivastane toime kui antibiootikumidel.

Nädalalood
Salatist söönuks

Krõmpsuvad salatilehed ja vikerkaarevärvides köögiviljad trügivad kevade hakul aina rohkem toidulauale. Korraliku eine jaoks pole palju rohkem vajagi – ka salatist saab kõhu täis ja pealekauba veel turgutava vitamiininoosi!

Nädalalood
Nädalamenüü 27. - 5. märts

Vastlapäeva puhul kuluks ära mõni huvitav retsept, millega saaks üllatada nii koduseid kui sõpru. Selleks sobib hernesupp seajalgadega, mis rituaalse toiduna kuulub ikka vastlapäeva lauale. Käesoleval nädalal on lisaks hernestele rohkem tähelepanu pööratud ka teistele kaunviljadele, sest need sisald…

Nädalalood
Uus raamat: Mereannid. Krevetist kalmaarini

Mereannimaailm on kirju ja rikkalik – eri meredes elutsevad krevetid, erinevad karbid, kalmaarid, kaheksajalad, krabid, vähid jne rikastavad paljude maade toidulauda. Et ka meie kauplustes on mereande üha laiem valik, aitab raamat nende molluskitega paremini tutvust sobitada. Raamatusse on kogutud…

Nädalalood
Uus raamat: Ehe eesti köök

Esimene „Eesti köögi“ raamat ilmus 2003. aastal Harri Ilveselt ja Lia Virkuselt ning on olnud müügil siiani. Saabunud on aeg uue raamatu jaoks, mis kannab pealkirja „Ehe Eesti köök“. Aastaaegade järgi kokku pandud raamatusse on kogutud kolme naise lemmikretseptid. Ikka sellised, mida eestlased armas…

Nädalalood
Värskust, värvi ja vitamiine

Tsitrusviljad toovad põhjamaa talve särtsu ja erksust. Toidublogija ja kokaraamatute autor Mari-Liis Ilover soovitab kasutada tsitruseid nii salatites, suppides, toekamates roogades kui ka magustoitudes. Just praegu on tsitrusviljad parimas vormis!

Nädalalood
Nelja põlve pikkune

Paljudes peredes on au sees põlvkonnaülesed retseptid: vanaema kohupiimakook, tädi “kasukas” või ema lihapirukad. Et vana hea kestma jääks, tasuks aeg-ajalt oma lastelegi esiemadeaegseid toite pakkuda.

Nädalalood
Nädalamenüü 20. - 26. veebruar

Vabariigi aastapäeval tahaks ikka pidulikuma laua katta. Lisaks traditsioonilistele eestlaste poolt armastatud lihatoitudele on selle nädala menüü rikas ka kalatoitude poolest. Miks mitte pakkuda peolaual kala, kui see sisaldab suurel hulgal väärtuslikke vitamiine ja mineraalaineid ning lisaks on ka…

Nädalalood
Energiast rikkad toidud

Kevadel, kui organism talvest väsinud, tasub toidulauda rikastada energiast pakatavate toitudega. Kuivatatud puuviljad ja marjad ning pähklid on energiarikkad, neis on lisaks häid vitamiine ja mineraalaineid. Seni, kuni kodumaist värsket kraami veel napib, on need heaks täienduseks toidulaual.

Nädalalood
Uus raamat: Leivad ja leivahõrgutised

Leiba saab toiduvalmistamiseks ja küpsetamiseks kasutada mitmel moel ning see, kas leib on poest ostetud või ise tehtud, ei ole sugugi oluline. Soome tuntuima toidublogi Hellapoliisi pidaja Kati Jaakoneni raamat on innustav kogumik leiva- ja leivaga toitude retsepte nii hommikusöögiks, lõunasupi sel…

Nädalalood
Kaunast kööki ehk kuidas keeta ube?

Kiudainetest, taimsetest valkudest ja mineraalainetest pakatavad kaunviljad on teretulnud igasse päeva, kuid tihti tundub nende valmistamine aeganõudev. Õnneks leiab poest mitmeid eeltöödeldud versioone.

Nädalalood
Nädalamenüü 13. - 19. veebruar

Vana-Kreekas peeti granaatõuna armastuse, abielu ja viljakuse sümboliks. Vana-Roomas tähistas see vili aga kevadet, noorust ja taassündi. Seega sobib granaatõun suurepäraselt just selle nädala menüüsse. Granaatõun sisaldab palju kiudaineid, kaaliumi, C-vitamiini ja antioksüdante. Peale sellele, et…

Nädalalood
Seksistlikult mõru

Miks on nii, et mehed teevad näo, nagu naudiksid nad selliseid maitseid, mis naiste jaoks on väljakannatamatud või vastikud? Kas meestel on erinev maitsemeel, on nad masohhistid või ei taha silmanähtavalt alla anda?

Nädalalood
Titaanide heitlus: klassikalised kultusveinid versus Vana Maailma uued ikoonid

Suhtumine siniverelistesse veinidesse on viimasel ajal tublisti muutunud. Prestiižse veini väärtus pole enam kinni pelgalt mõisa kultuslikult kuulsas nimes.

Nädalalood
Talvisele peolauale, kui sõbrad tulevad külla

Veebruar on oma tähtpäevadega üks tore talvekuu. Saab lasta vastlaliugu ja süüa hernesuppi, tähistada sõbrapäeva ja istuda vabariigi aastapäeval pidulikult kaetud laua taga.

Nädalalood
Granaatõun – viljakuse ja võimu sümbol

Granaatõuna on tänu tulipunasele värvile ja rikkalikule hulgale seemnetele peetud iidsetest aegadest saadik nooruse, viljakuse ja võimu sümboliks. See vili puhastab organismi jääkainetest, tugevdab immuunsüsteemi ja suurendab stressitaluvust.

Nädalalood
Tšillised Lilled

Särtsakas paar Liisi (32) ja Erko Lill (37) tegutseb tandemina ka süüa valmistades. Iseäranis oodatud on nad filmirahva hulgas võtete ajal. “Meie väikese korporatsiooni nimi on Tatar & Chilli OÜ. Teeme tavalist toitu, aga väikese vimkaga,” selgitab heatujuline Erko.

Nädalalood
Nädalamenüü 6. - 12. veebruar

Erinevate rahvusköökide road on populaarsed ja pakuvad suurepärast maitsenaudingut. Uued ja eksootilised maitsed aitavad tuua meie pikka ja pimedavõitu talve pisut särtsu ja sära mõjudes hästi  nii kehakaalule kui ka seedesüsteemile. 

Nädalalood
Eesti oma supertoidud

Eesti Vabariigi sünnipäevakuul on asjakohane rohkem tähele panna kohalikku toorainet ja kodust kööki. Meie oma looduses ja aedades kasvavad viljad on toiteväärtuselt ja kasulikkuselt samaväärsed välismaistega, võibolla isegi suurema väega. Omamaiseid tooteid tarbides toome kasu nii oma tervisele kui…

Nädalalood
Kui annad õnnele võimaluse

Selgunud on Ajakirjade Kirjastuse möödunud aasta ajakirjade tellimisloterii võitja ehk 10 000 € on leidnud kodu.

Nädalalood
Ilmar Räni rammusad road

Ilmar on ametinimetuselt insener, olnud menüüinsener Santa Marias, kuid kõige enam huvitab teda käsitööõlle tegemine. Mehe isamaalist poolt näeb Kaitseliidu ridades, kus köögis õpitud tarkused samamoodi marjaks ära kuluvad. Ellujäämiskursuse toidu mõttes läbiks ta kindlasti edukalt. Ühtki hobi ega…

Nädalalood
Veebruar

Veebruarikuu ei anna oma toredate ja rõõmsate pidude poolest vaat et jõulukuule sugugi alla. 

Nädalalood
Külma ilma toidud

Johtuvalt meie pere emakese tööst (toidustiilisättimine ajakirjades, reklaamides ja teles) laveerivad 13aastased kaksikud Marco ja Robin jõuluajal jaanipäevaste ning jaanipäeval hoopis talviste hõrgutiste vahel.

Nädalalood
Nädalamenüü 30. - 5. veebruar

Tsitruselisi kasutatakse toidu valmistamisel üsna sageli, eriti Vahemeremaades.  Need eksootilised viljad sobivad peaaegu kõikidesse roogadesse. Praegu, ajal, mil kodumaised puuviljad hakkavad otsa saama, aitavad C-vitamiinirohked mandariinid, apelsinid ja sidrunid organismi C-vitamiiniga varustada…

Nädalalood
Mõnusad hommikuampsud

Hommikusöök võiks olla parajalt toitev, vitamiinirohke ning mis peaasi – maitsev! Toidublogija Taavi Arus valmistas meile mõnusalt värvikaid ja tervislikke hommikusööke.

Nädalalood
Dmitri Roozil õnnestus säilitada Eesti 14. positsioon maailma tippkokkade võistlusel

Eile õhtul selgusid Lyonis, Prantsusmaal Bocuse d´Or kokkade võistluse võitjad. Kulla võitis Ameerika Ühendriikide meeskond. Põhjala riigid mängivad endiselt olulist rolli maailma gastronoomia maastikul - Bocuse d´Or hõbe läks Norrale ja pronks Islan…

Nädalalood
Õhtune film koos pitsaga? Miks ka mitte

Telia TV Videolaenutusest saad alates tänasest tellida endale sobiva filmi koos suure pitsaga. Tegemist on esialgu pilootprojektiga, mis kestab 15. veebruarini.

Nädalalood
Puuviljade kuningas mango

Mango, mida põhjendatult nimetatakse puuviljade kuningaks, ei sisalda üldse rasva ega kolesterooli, küll aga ohtrasti rauda ja A-vitamiini.

Nädalalood
Kergelt ja kirevalt

Aasta hakul jagatakse lubadusi olla nüüdsest tublim, ilusam ja tervem. Vahel ei ole selleks tarvis aga enam kui iga päev värvikireva köögiviljaleti poole kiigata ning kuivaineriiulist täisteratooted üles otsida.

Nädalalood
Nädalamenüü 23. - 29. jaanuar

Pool talve on seljataga ja vajadus erinevate vitamiinide ning mineraalide järele aina kasvab. Selleks, et säilitada tervist ja rõõmsat meelt, tuleb üle vaadata, kas menüüs on  kõike olulist ikka piisavalt.  Pimedal ajal on eriti tähtis, et iga pala, mille suhu pistad, annaks organismile vajaliku hul…