Nädalalood
Koch pani pudelisse keisrite lemmikõlle Imperial Stout’i

Käsitööõllede tootja Koch tõi turule nummerdatud eripruuli Tammevaadi Imperial Stouti, mida valmistati eksklusiivselt vaid 1560 pudelit. Erilist tähelepanu pööras õllemeister sügavate ja küpsete maitsenootide esiletoomisele. Maailmakuulus Imperial st…

Nädalalood
Kaunviljad - taimsed valguallikad

Kaunviljaroad on mu viimase aja lemmikud! Kaunviljad – oad, läätsed, kikerherned – on rahakotisõbralikud, peaaegu olematu rasvasisaldusega suurepärased valgu- ja kiudaineallikad. Paremate maitsete esiletoomiseks lisan kaunviljaroogadele valmistusaja lõpus suure toiteväärtusega oliivi- või kanepiseem…

Nädalalood
Lihtsad veinitõed

Uues rubriigis mõtiskleb Arne Pajula veiniteemadel. Avaloos rändab ta maitsemeeltesse ja uurib, miks ikkagi ühe Chardonnayga sobib rohkem lõhet süüa ja teisega peaks hoopis karrikastmes kana võtma.

Nädalalood
Nädalamenüü 16. - 22. jaanuar

Kes suvel sügavkülma värskeid marju täis pani, saab nüüd osakest suvest maitsvate marjade näol nautida. Enim vitamiine säilitavad vaarikad, maasikad, mustikad, jõhvikad ja pohlad ning õigesti külmutatud marjad on toitainesisalduse poolest värsketega võrreldavad. Nende tarbimine aitab immuunsüsteemi…

Nädalalood
Milline dieet päriselt toimib?

Alles hiljuti pistis iga terviseteadlik inimene toidukorvi vaid rasvavabu tooteid, seejärel tuldi välja ideega, et kaalulangetaja peaks piirama hoopis süsivesikute kogust. Mida siis uskuda? Mida võtta ja mida jätta, et kaal edukalt langeks?

Nädalalood
Kontrastide vallutamine

Arne Pajula teeb salatikatse ja vaatab lähemalt vastandmaitseid.

Nädalalood
Eestit esindab Bocuse d´Or 2017 taas Dmitri Rooz

Bocuse d’Or tähistab sel aastal suurt juubelit – esimese kokanduse olümpiaks nimetatud võistluse toimumisest möödub 30 aastat. Nime on võistlus saanud oma asutaja, Prantsuse legendaarse koka Paul Bocuse’i järgi, kes aastal 1987 selle kokandusvõistluse ellu kutsus. Iga kahe aasta tagant kogunevad Lyo…

Nädalalood
Peekoni 50 krõbedat varjundit

Peekonit, seda patuselt rammusat sealihatükki kardetakse, kuid samal ajal ka armastatakse, kuna see maitseb nii hõrgult. Läbikasvanud peekonist valmistatud roog saab mahlane ja lausa sulab suus. Õnneks sulab praadimisel ja küpsetamisel peekonist välja ka suurem osa kardetud rasvast ja valmistoit pol…

Nädalalood
Nädalamenüü 9. - 15. jaanuar

Erinevad supid on olnud eestlaste toidulaual igal aastaajal, kuid eriti just talvel. Sest millal siis veel, kui mitte külmal ajal, nende kergete ja maitsvate roogadega end soojendada. 

Nädalalood
Moodsad Muhu maitsed

Igal saarel on midagi erilist, võluvat ja endasse haaravat. Muhu on väike, kaunis ja ühtehoidev ning saare ilu ja inimesed hästi inspireerivad.

Nädalalood
Rukkijahu – Eesti köögi raudvara

Rukis on meie toidulaual üks kõige väärikama ajalooga vilju. Sellest valminud jahu leiab aga uute maitsekoosluste loomisel aina uusi ja uusi kasutusvõimalusi.

Nädalalood
Pelmeenid. Ise ja hästi

Kuigi poeletid on kõiksugustest pelmeenitoodetest lookas, on kodused käsitsi valmistatud pelmeenid, hinkalid, ravioolid või ka wonton’id midagi hoopis muud. 

Nädalalood
Jaanuar

Nonii, 2017, siit me tuleme! 2016 on õlgadelt heidetud ja tagasi me enam ei vaata. Ikka edasi. Kergelt ja rõõmsalt. Häid uusi maitseid ja söögikogemusi kõigile!

Nädalalood
Kalorilugemisest üksi pole abi

Kalor on energia mõõtmise ühik ning selle hulk näitab, kui palju energiat me söödud toidust saame. Kuid kas ikka näitab?

Nädalalood
Alleaa, klimbid sees!

Inimesed jagunevad laias laastus kaheks: on need, kes suppe suurt ei söö, ja need, kes ilma supita kõhtu täis ei saa. Aasta külmimal ajal aga reedavad esimesed, need supitõrjujad, oma partei ja ühinevad head toidu- ja tervisepoliitikat tehes supiklubidega.

Nädalalood
Nädalamenüü 2. - 8. jaanaur

Suurte pidustuste ja lookas laudade aeg on möödas ning taas aeg oma menüü tervislikumaks muuta. Sellel nädala menüüs on kerged ja kiiresti valmivad road ning üsna suur osa on maitsvatel köögi- ja puuviljadel. 

Nädalalood
Elu kuldsed hetked

“Hommikul oli meil päike väljas,” sõnab keraamik Liisu Arro (35) kerge kahetsusega, viidates Haapsalu tusasele taevale sel pärastlõunal. Õnneks lendleb kuldseid sulgi ja särab täppe Liisu portselannõudel, kuueteistkümnest esemest koosneval serviisil “Talveöö unenägu”.

Nädalalood
Talvised argiroad

Kui pühademeeleolust argipäeva naaseme, muutuvad roadki argisemaks. Pidulik asendub igapäevaselt lihtsate, kiirelt valmivate ja korralikult kõhtu täitvate toitudega. Väike magusaamps paneb ka kiirele päevale maitsva punkti.

Nädalalood
Nädalamenüü 26. - 1. jaanuar

Tänapäeva aastavahetuse toidulaud pole enam nii traditsiooniline kui varem. See annab võimaluse pidulauaroogi valmistada tervislikumalt ja kergemalt. 

Nädalalood
Päikesest pakatavad puuviljad

Päikeselistel väljadel kasvatatud tsitruselised lausa pritsivad tervist aasta ringi: neile omistatakse puhastavat ja põletiku- ning isegi vähivastast toimet.

Nädalalood
Väikese vimkaga klassikalised jõuluroad

Eestlaste jõululaud on vaieldamatult varasemast mitmekesisem, ometi troonivad seal valdavalt ikka sealiha ja hapukapsas, pasteet ja piparkoogid. Jõule ju nende traditsiooniliste roogade pärast oodataksegi! Siiski – mõnikord võiks need toidud teha ka vimkaga, lihtsalt vahelduse mõttes.

Nädalalood
Rõõmsad jõulud käes!

Alusta jõulutunde loomist juba nüüd. Algab vaikne enesesse vaatamise aeg – ehi kodu jõulukaunistustega, küpseta minu retsepti järgi pehmet piparkooki ja lase piparkoogiaroomid kööki.

Nädalalood
Nädalamenüü 19. - 25. detsember

Jõulunädala menüü koosneb tavaliselt rammusatest roogadest. Seega on sel ajal eriti tähtis silmas pidada vaheldusrikkust ja hoolitseda selle eest, et laualt ei puuduks ka tervislikud ja kergemad vahepalad.

Nädalalood
Jõululaupäeva ootuses

Ingrem Raidjõe päästab kõiki murest, mida külaliste tulles lauale panna.

Nädalalood
Kaer – võimas ja võimalusterohke

Ökohelbed ja jämedad täisterahelbed – need on tänase menüü olulised märksõnad. Veski Mati on vääristanud uut ÖKO-täisterahelveste sarja veel amarandi, kamuti ja rukkikliidega.

Uudised
Õllesommeljeed valisid parimaks jõuluõlleks Pühaste Dekadentsi

Ajakirja Pruul korraldatud käsitöö jõuluõllede konkursi võitis Pühaste pruulikoja Dekadents, teenides 10 võimalikust absoluudilähedase 9,33 punkti. Teine-kolmas koht läks jagamisele Tankeri Kashei Bessmertniy ja Põhjala Jõuluöö vahel (mõlemad 8 punkt…

Nädalalood
Nädalamenüü 12.-18. detsember

Kõrvits on alati kuulunud eestlaste jõululauale. Seepärast on jõulukuul sobilik valmistada just kõrvitsaroogasid. Seda enam, et sellest maheda maitsega köögiviljast  võib valmistada lõpmatu hulga eripäraseid roogasid. Lisades neile toitudele erinevaid vürtse, täitub köök imelise jõululõhnaga. 

Nädalalood
UUS RAAMAT: Jõulud. 30 teistmoodi jõulurooga

Meil kõigil on võimalus kujundada endale sellised jõulupühad, nagu me ise soovime. Eeskätt on jõulud pühad, kus nauditakse pereringis või koos külalistega head toitu. 

Nädalalood
Maiustused ilma valge suhkruta

Lapsed ja maiused käivad kokku nagu sukk ja saabas. Isegi kõige rangemat dieeti pidavad põnnid tahavad ikka teinekord “patustada”. Samas teavad ju kõik vanemad, et valges jahus ja suhkrus pole mitte ühtegi eluliselt vajalikku ja lapse organismile tarvilikku ainet.

Nädalalood
Inglid lumesajus

Köögi on vallutanud noored kokad Anett velsberg ja Mari-Liis Tammik, kes pakuvad oma arusaama jõululauast.

Nädalalood
Saiake – võtta või jätta?

Üha vähem süüakse teraviljatoite, et vältida teraviljavalku gluteeni. Kas seda peaks tegema, arutlevad toitumisterapeut Ülle Hõbemägi, perearst Külvi Peterson ja Ardi Ravalepik, raamatu “Paleotoitumine” autor.

Nädalalood
Eesti esimene ravimtaimedel põhinev eliksiir nüüd valmis

Metsamoori Eliksiir on esimene tööstuslikult toodetud rahvameditsiini järgiv jook. Tootjaks on joogitootja Koch koostöös tuntud taimetarga Irje Karjuse ehk Metsamooriga. Eliksiiris kasutatud ravimtaimed on korjatud Lõuna- ja Lääne-Eesti metsadest nin…

Nädalalood
Piparkoogimajakesest edasi

Tänu PiparkoogiMaaniale on tuhanded näitusekülastajad imetlenud Buddha kuju ja üleelusuuruses inglitiibu, kiikhobu ja president Ilvese mosaiikportreed, toruga grammofoni ja rulluiske ... Ikka piparkoogist.

Nädalalood
Pühalikult kõrvitsast

Enda kasvatatud või turult ostetud kõrvitsad ootavad, et neist valmistada hoidiseid, mida jõululauale panna või kuuse alla kingituseks sokutada.

Nädalalood
Aastalõpu miljon mulli

Šampanjat peetakse pidujoogiks. Kellele ei meeldiks mullide tekitatud kerge eufooria tihemini kui mõned korrad aastas?

Nädalalood
Suupisted sõpradele

Pühadeaeg teeb seltskondliku läbikäimise õige tihedaks. Mida aga külalistele pakkuda, kui suurejooneline seapraad tundub liig mis liig? Põnevaid suupisteid leiab õnneks igast ilmakaarest.

Nädalalood
Nädalamenüü 5. - 11. detsember

Jõulude ajal muutuvad populaarseks need maitseained, mida lisaks piparkookidele saab kasutada ka teistes magustoitudes, salatites ja prae lisandina. Kaneel, nelk, kardemon, ingver ja vanilje võiksid kuuluda sel ajal iga perenaise lemmikvürtside hulka. 

Nädalalood
Tummised šokolaadikoogid

Sügisõhtud on kui loodud hõrkude šokolaadimaiuste küpsetamiseks. Üllata nendega oma armsaid pereliikmeid ja häid sõpru-kolleege!

Nädalalood
Ihaldusväärne šampanja

Temperamentsele šampanjale on võimalik üles ehitada kogu pidulik õhtusöök.

Uudised
Oma Maitse kokakool: küpsetiste eri!

16.novembril toimus Toiduakadeemias sügisene küpsetiste eri, kus sel korral küpsetati Tartu Mill jahudest ja Dansukkeri siirupitest ja suhkrutest maitsvaid kringleid ja krõmpsuvaid energiabatoone. 

Nädalalood
Nädalamenüü 28. - 4. detsember

Pimedal ajal on väsimus, meeleoluhäired ja masendus kerged tulema. Sageli on see tingitud organismi mineraalainete- ja vitamiinipuudusest. Värviküllane ning rikkalik puu- ja köögiviljavalik toidulaual aitab defitsiiti vältida. Ära ei tohi unustada küüslauku, ingverit ning tšillit, mis lisaks võimsat…

Uus number
Detsember

Tõmbame korraks sügavalt hinge: nüüd on see jälle käes. Me otsustasime, et me ikka tõepoolest armastame jõule. Siiralt ja südamest. Ning katame lauad peadpööritavalt hästi.

Nädalalood
Suur tordiralli

Pidude aeg on peatselt ukse ees – advendiaeg, jõulud, uue aasta algus ... Pühadeks on igati asjakohane üks soolane või magus tort valmistada. Magus tort on alati peolaua ehe olnud, võileivatordid aga väärivad taasavastamist ja kaotatud positsiooni taastamist.

Nädalalood
Vererõhu rahustajad

Kõrge vererõhk võib olla paljude elukeskkonna olude kokkusattumus. On mitmeid taimi, mis aitavad olukorda parandada.

Nädalalood
UUS RAAMAT: Kingi maitseid

Kinkimine on tähelepanuavaldus, mis teeb rõõmu nii kinkijale kui ka kingi saajale. Tihtipeale on aga kingituse leidmine keeruline tegevus, eriti siis, kui tahaksite kinkida midagi enamat kui lihtsalt asja. 

Nädalalood
UUS RAAMAT: Tervisele pai

Kaks aastat tagasi läks Lia Virkus õppima toitumisnõustajaks, et saada teada, mida selleks vaja, et elada kaua, rõõmsalt ja teha oma tervisele pai.  Lia armastab värsket ja puhast kohalikku toitu, kuulab oma keha ja sööb kõike, mis maitseb.

Nädalalood
Kikerherned – väärtuslik valguallikas

Kikerherned on tervislikud ja maitsvad, andes pika täiskõhutunde, ning mõnus lisand köögiviljaja teraviljaroogade kõrvale, salatitesse, hautistesse, suppidesse. Pole ime, et nad taimetoitlaste seas nii armastatud on!

Nädalalood
Toome lõhe headuse taas esile

Norra sugulased lõhe ja forell on jõudnud juba igasse Eesti nurka. Alati oodatud, aga pikapeale veidi tüütud. Selle vastu aitavad retseptid, mis lõhe headuse jälle välja toovad.

Nädalalood
Õhuke tera – tuntud kui helves

Kaerahelbed, odrahelbed, rukkihelbed, riisihelbed, tatrahelbed ... Mida kõike me lettidelt ei leia! Helbeid on lihtne kasutada, sest enamasti muutuvad need pehmeks ainuüksi vedeliku sees paisumisel. Kes soovib, valmistab neist toorputrusid, kes tahab, keedab helbed läbi. Ahjus küpsevad need samuti…

Nädalalood
UUS RAAMAT: Tujutõstvad toidud

Juba lapsepõlvest mäletame, et lauale tõstetud toit võib tekitada nii rõõmu kui ka kurbust.