Nädalalood
Uus raamat: Leivad ja leivahõrgutised

Leiba saab toiduvalmistamiseks ja küpsetamiseks kasutada mitmel moel ning see, kas leib on poest ostetud või ise tehtud, ei ole sugugi oluline. Soome tuntuima toidublogi Hellapoliisi pidaja Kati Jaakoneni raamat on innustav kogumik leiva- ja leivaga toitude retsepte nii hommikusöögiks, lõunasupi sel…

Nädalalood
Kaunast kööki ehk kuidas keeta ube?

Kiudainetest, taimsetest valkudest ja mineraalainetest pakatavad kaunviljad on teretulnud igasse päeva, kuid tihti tundub nende valmistamine aeganõudev. Õnneks leiab poest mitmeid eeltöödeldud versioone.

Nädalalood
Nädalamenüü 13. - 19. veebruar

Vana-Kreekas peeti granaatõuna armastuse, abielu ja viljakuse sümboliks. Vana-Roomas tähistas see vili aga kevadet, noorust ja taassündi. Seega sobib granaatõun suurepäraselt just selle nädala menüüsse. Granaatõun sisaldab palju kiudaineid, kaaliumi, C-vitamiini ja antioksüdante. Peale sellele, et…

Nädalalood
Seksistlikult mõru

Miks on nii, et mehed teevad näo, nagu naudiksid nad selliseid maitseid, mis naiste jaoks on väljakannatamatud või vastikud? Kas meestel on erinev maitsemeel, on nad masohhistid või ei taha silmanähtavalt alla anda?

Nädalalood
Titaanide heitlus: klassikalised kultusveinid versus Vana Maailma uued ikoonid

Suhtumine siniverelistesse veinidesse on viimasel ajal tublisti muutunud. Prestiižse veini väärtus pole enam kinni pelgalt mõisa kultuslikult kuulsas nimes.

Nädalalood
Talvisele peolauale, kui sõbrad tulevad külla

Veebruar on oma tähtpäevadega üks tore talvekuu. Saab lasta vastlaliugu ja süüa hernesuppi, tähistada sõbrapäeva ja istuda vabariigi aastapäeval pidulikult kaetud laua taga.

Nädalalood
Granaatõun – viljakuse ja võimu sümbol

Granaatõuna on tänu tulipunasele värvile ja rikkalikule hulgale seemnetele peetud iidsetest aegadest saadik nooruse, viljakuse ja võimu sümboliks. See vili puhastab organismi jääkainetest, tugevdab immuunsüsteemi ja suurendab stressitaluvust.

Nädalalood
Tšillised Lilled

Särtsakas paar Liisi (32) ja Erko Lill (37) tegutseb tandemina ka süüa valmistades. Iseäranis oodatud on nad filmirahva hulgas võtete ajal. “Meie väikese korporatsiooni nimi on Tatar & Chilli OÜ. Teeme tavalist toitu, aga väikese vimkaga,” selgitab heatujuline Erko.

Nädalalood
Nädalamenüü 6. - 12. veebruar

Erinevate rahvusköökide road on populaarsed ja pakuvad suurepärast maitsenaudingut. Uued ja eksootilised maitsed aitavad tuua meie pikka ja pimedavõitu talve pisut särtsu ja sära mõjudes hästi  nii kehakaalule kui ka seedesüsteemile. 

Nädalalood
Eesti oma supertoidud

Eesti Vabariigi sünnipäevakuul on asjakohane rohkem tähele panna kohalikku toorainet ja kodust kööki. Meie oma looduses ja aedades kasvavad viljad on toiteväärtuselt ja kasulikkuselt samaväärsed välismaistega, võibolla isegi suurema väega. Omamaiseid tooteid tarbides toome kasu nii oma tervisele kui…

Nädalalood
Kui annad õnnele võimaluse

Selgunud on Ajakirjade Kirjastuse möödunud aasta ajakirjade tellimisloterii võitja ehk 10 000 € on leidnud kodu.

Nädalalood
Ilmar Räni rammusad road

Ilmar on ametinimetuselt insener, olnud menüüinsener Santa Marias, kuid kõige enam huvitab teda käsitööõlle tegemine. Mehe isamaalist poolt näeb Kaitseliidu ridades, kus köögis õpitud tarkused samamoodi marjaks ära kuluvad. Ellujäämiskursuse toidu mõttes läbiks ta kindlasti edukalt. Ühtki hobi ega…

Nädalalood
Veebruar

Veebruarikuu ei anna oma toredate ja rõõmsate pidude poolest vaat et jõulukuule sugugi alla. 

Nädalalood
Külma ilma toidud

Johtuvalt meie pere emakese tööst (toidustiilisättimine ajakirjades, reklaamides ja teles) laveerivad 13aastased kaksikud Marco ja Robin jõuluajal jaanipäevaste ning jaanipäeval hoopis talviste hõrgutiste vahel.

Nädalalood
Nädalamenüü 30. - 5. veebruar

Tsitruselisi kasutatakse toidu valmistamisel üsna sageli, eriti Vahemeremaades.  Need eksootilised viljad sobivad peaaegu kõikidesse roogadesse. Praegu, ajal, mil kodumaised puuviljad hakkavad otsa saama, aitavad C-vitamiinirohked mandariinid, apelsinid ja sidrunid organismi C-vitamiiniga varustada…

Nädalalood
Mõnusad hommikuampsud

Hommikusöök võiks olla parajalt toitev, vitamiinirohke ning mis peaasi – maitsev! Toidublogija Taavi Arus valmistas meile mõnusalt värvikaid ja tervislikke hommikusööke.

Nädalalood
Dmitri Roozil õnnestus säilitada Eesti 14. positsioon maailma tippkokkade võistlusel

Eile õhtul selgusid Lyonis, Prantsusmaal Bocuse d´Or kokkade võistluse võitjad. Kulla võitis Ameerika Ühendriikide meeskond. Põhjala riigid mängivad endiselt olulist rolli maailma gastronoomia maastikul - Bocuse d´Or hõbe läks Norrale ja pronks Islan…

Nädalalood
Õhtune film koos pitsaga? Miks ka mitte

Telia TV Videolaenutusest saad alates tänasest tellida endale sobiva filmi koos suure pitsaga. Tegemist on esialgu pilootprojektiga, mis kestab 15. veebruarini.

Nädalalood
Puuviljade kuningas mango

Mango, mida põhjendatult nimetatakse puuviljade kuningaks, ei sisalda üldse rasva ega kolesterooli, küll aga ohtrasti rauda ja A-vitamiini.

Nädalalood
Kergelt ja kirevalt

Aasta hakul jagatakse lubadusi olla nüüdsest tublim, ilusam ja tervem. Vahel ei ole selleks tarvis aga enam kui iga päev värvikireva köögiviljaleti poole kiigata ning kuivaineriiulist täisteratooted üles otsida.

Nädalalood
Nädalamenüü 23. - 29. jaanuar

Pool talve on seljataga ja vajadus erinevate vitamiinide ning mineraalide järele aina kasvab. Selleks, et säilitada tervist ja rõõmsat meelt, tuleb üle vaadata, kas menüüs on  kõike olulist ikka piisavalt.  Pimedal ajal on eriti tähtis, et iga pala, mille suhu pistad, annaks organismile vajaliku hul…

Nädalalood
Koch pani pudelisse keisrite lemmikõlle Imperial Stout’i

Käsitööõllede tootja Koch tõi turule nummerdatud eripruuli Tammevaadi Imperial Stouti, mida valmistati eksklusiivselt vaid 1560 pudelit. Erilist tähelepanu pööras õllemeister sügavate ja küpsete maitsenootide esiletoomisele. Maailmakuulus Imperial st…

Nädalalood
Kaunviljad - taimsed valguallikad

Kaunviljaroad on mu viimase aja lemmikud! Kaunviljad – oad, läätsed, kikerherned – on rahakotisõbralikud, peaaegu olematu rasvasisaldusega suurepärased valgu- ja kiudaineallikad. Paremate maitsete esiletoomiseks lisan kaunviljaroogadele valmistusaja lõpus suure toiteväärtusega oliivi- või kanepiseem…

Nädalalood
Lihtsad veinitõed

Uues rubriigis mõtiskleb Arne Pajula veiniteemadel. Avaloos rändab ta maitsemeeltesse ja uurib, miks ikkagi ühe Chardonnayga sobib rohkem lõhet süüa ja teisega peaks hoopis karrikastmes kana võtma.

Nädalalood
Nädalamenüü 16. - 22. jaanuar

Kes suvel sügavkülma värskeid marju täis pani, saab nüüd osakest suvest maitsvate marjade näol nautida. Enim vitamiine säilitavad vaarikad, maasikad, mustikad, jõhvikad ja pohlad ning õigesti külmutatud marjad on toitainesisalduse poolest värsketega võrreldavad. Nende tarbimine aitab immuunsüsteemi…

Nädalalood
Milline dieet päriselt toimib?

Alles hiljuti pistis iga terviseteadlik inimene toidukorvi vaid rasvavabu tooteid, seejärel tuldi välja ideega, et kaalulangetaja peaks piirama hoopis süsivesikute kogust. Mida siis uskuda? Mida võtta ja mida jätta, et kaal edukalt langeks?

Nädalalood
Kontrastide vallutamine

Arne Pajula teeb salatikatse ja vaatab lähemalt vastandmaitseid.

Nädalalood
Eestit esindab Bocuse d´Or 2017 taas Dmitri Rooz

Bocuse d’Or tähistab sel aastal suurt juubelit – esimese kokanduse olümpiaks nimetatud võistluse toimumisest möödub 30 aastat. Nime on võistlus saanud oma asutaja, Prantsuse legendaarse koka Paul Bocuse’i järgi, kes aastal 1987 selle kokandusvõistluse ellu kutsus. Iga kahe aasta tagant kogunevad Lyo…

Nädalalood
Peekoni 50 krõbedat varjundit

Peekonit, seda patuselt rammusat sealihatükki kardetakse, kuid samal ajal ka armastatakse, kuna see maitseb nii hõrgult. Läbikasvanud peekonist valmistatud roog saab mahlane ja lausa sulab suus. Õnneks sulab praadimisel ja küpsetamisel peekonist välja ka suurem osa kardetud rasvast ja valmistoit pol…

Nädalalood
Nädalamenüü 9. - 15. jaanuar

Erinevad supid on olnud eestlaste toidulaual igal aastaajal, kuid eriti just talvel. Sest millal siis veel, kui mitte külmal ajal, nende kergete ja maitsvate roogadega end soojendada. 

Nädalalood
Moodsad Muhu maitsed

Igal saarel on midagi erilist, võluvat ja endasse haaravat. Muhu on väike, kaunis ja ühtehoidev ning saare ilu ja inimesed hästi inspireerivad.

Nädalalood
Rukkijahu – Eesti köögi raudvara

Rukis on meie toidulaual üks kõige väärikama ajalooga vilju. Sellest valminud jahu leiab aga uute maitsekoosluste loomisel aina uusi ja uusi kasutusvõimalusi.

Nädalalood
Pelmeenid. Ise ja hästi

Kuigi poeletid on kõiksugustest pelmeenitoodetest lookas, on kodused käsitsi valmistatud pelmeenid, hinkalid, ravioolid või ka wonton’id midagi hoopis muud. 

Nädalalood
Jaanuar

Nonii, 2017, siit me tuleme! 2016 on õlgadelt heidetud ja tagasi me enam ei vaata. Ikka edasi. Kergelt ja rõõmsalt. Häid uusi maitseid ja söögikogemusi kõigile!

Nädalalood
Kalorilugemisest üksi pole abi

Kalor on energia mõõtmise ühik ning selle hulk näitab, kui palju energiat me söödud toidust saame. Kuid kas ikka näitab?

Nädalalood
Alleaa, klimbid sees!

Inimesed jagunevad laias laastus kaheks: on need, kes suppe suurt ei söö, ja need, kes ilma supita kõhtu täis ei saa. Aasta külmimal ajal aga reedavad esimesed, need supitõrjujad, oma partei ja ühinevad head toidu- ja tervisepoliitikat tehes supiklubidega.

Nädalalood
Nädalamenüü 2. - 8. jaanaur

Suurte pidustuste ja lookas laudade aeg on möödas ning taas aeg oma menüü tervislikumaks muuta. Sellel nädala menüüs on kerged ja kiiresti valmivad road ning üsna suur osa on maitsvatel köögi- ja puuviljadel. 

Nädalalood
Elu kuldsed hetked

“Hommikul oli meil päike väljas,” sõnab keraamik Liisu Arro (35) kerge kahetsusega, viidates Haapsalu tusasele taevale sel pärastlõunal. Õnneks lendleb kuldseid sulgi ja särab täppe Liisu portselannõudel, kuueteistkümnest esemest koosneval serviisil “Talveöö unenägu”.

Nädalalood
Talvised argiroad

Kui pühademeeleolust argipäeva naaseme, muutuvad roadki argisemaks. Pidulik asendub igapäevaselt lihtsate, kiirelt valmivate ja korralikult kõhtu täitvate toitudega. Väike magusaamps paneb ka kiirele päevale maitsva punkti.

Nädalalood
Nädalamenüü 26. - 1. jaanuar

Tänapäeva aastavahetuse toidulaud pole enam nii traditsiooniline kui varem. See annab võimaluse pidulauaroogi valmistada tervislikumalt ja kergemalt. 

Nädalalood
Päikesest pakatavad puuviljad

Päikeselistel väljadel kasvatatud tsitruselised lausa pritsivad tervist aasta ringi: neile omistatakse puhastavat ja põletiku- ning isegi vähivastast toimet.

Nädalalood
Väikese vimkaga klassikalised jõuluroad

Eestlaste jõululaud on vaieldamatult varasemast mitmekesisem, ometi troonivad seal valdavalt ikka sealiha ja hapukapsas, pasteet ja piparkoogid. Jõule ju nende traditsiooniliste roogade pärast oodataksegi! Siiski – mõnikord võiks need toidud teha ka vimkaga, lihtsalt vahelduse mõttes.

Nädalalood
Rõõmsad jõulud käes!

Alusta jõulutunde loomist juba nüüd. Algab vaikne enesesse vaatamise aeg – ehi kodu jõulukaunistustega, küpseta minu retsepti järgi pehmet piparkooki ja lase piparkoogiaroomid kööki.

Nädalalood
Nädalamenüü 19. - 25. detsember

Jõulunädala menüü koosneb tavaliselt rammusatest roogadest. Seega on sel ajal eriti tähtis silmas pidada vaheldusrikkust ja hoolitseda selle eest, et laualt ei puuduks ka tervislikud ja kergemad vahepalad.

Nädalalood
Jõululaupäeva ootuses

Ingrem Raidjõe päästab kõiki murest, mida külaliste tulles lauale panna.

Nädalalood
Kaer – võimas ja võimalusterohke

Ökohelbed ja jämedad täisterahelbed – need on tänase menüü olulised märksõnad. Veski Mati on vääristanud uut ÖKO-täisterahelveste sarja veel amarandi, kamuti ja rukkikliidega.

Uudised
Õllesommeljeed valisid parimaks jõuluõlleks Pühaste Dekadentsi

Ajakirja Pruul korraldatud käsitöö jõuluõllede konkursi võitis Pühaste pruulikoja Dekadents, teenides 10 võimalikust absoluudilähedase 9,33 punkti. Teine-kolmas koht läks jagamisele Tankeri Kashei Bessmertniy ja Põhjala Jõuluöö vahel (mõlemad 8 punkt…

Nädalalood
Nädalamenüü 12.-18. detsember

Kõrvits on alati kuulunud eestlaste jõululauale. Seepärast on jõulukuul sobilik valmistada just kõrvitsaroogasid. Seda enam, et sellest maheda maitsega köögiviljast  võib valmistada lõpmatu hulga eripäraseid roogasid. Lisades neile toitudele erinevaid vürtse, täitub köök imelise jõululõhnaga. 

Nädalalood
UUS RAAMAT: Jõulud. 30 teistmoodi jõulurooga

Meil kõigil on võimalus kujundada endale sellised jõulupühad, nagu me ise soovime. Eeskätt on jõulud pühad, kus nauditakse pereringis või koos külalistega head toitu. 

Nädalalood
Maiustused ilma valge suhkruta

Lapsed ja maiused käivad kokku nagu sukk ja saabas. Isegi kõige rangemat dieeti pidavad põnnid tahavad ikka teinekord “patustada”. Samas teavad ju kõik vanemad, et valges jahus ja suhkrus pole mitte ühtegi eluliselt vajalikku ja lapse organismile tarvilikku ainet.