Hooaeg
Lõunasöök kodust kaasa

Kui hea ka töökoha naabruses olev kohvik on, ikka tekib kord tüdimus seal pakutavast. Või siis pole see paraku taskukohane. Kodus valmistehtud lõuna on nii tervislik kui ka maitsev!

Hooaeg
Mahlased ja magusad ÕUNAKOOGID

Esimesed oma aia õunad maitsevad alati nii uskumatult head, koguni väheke ussitanud punnid valge klaari alt. Neist küpsetatud koogidki tulevad mahlased ja magusad! Jaga õunu ka sõpradele-tuttavatele, et nemadki küpsetada saaksid!

Hooaeg
Südasuvine küllus toidulaual

Peenralt, turult ja vanaema juurest saab nii palju värsket kraami! Tahaks kõike seda võimalikult palju ära kasutada. Retseptid annavad sulle selleks inspiratsiooni.

Hooaeg
Suvine kohtumine Itaalias

Kohtusin Londoni lähistelt pärit Rachel Roddyga (44) kolm aastat tagasi Sitsiilias, sealse tuntud Anna Tasca Lanza kokakooli 25. sünnipäeva pidustustel. Saime kohe jutule - toit ju ühendab kiiresti!

Hooaeg
Tige tikker? Oh, ei - maitsev karusmari!

Tikker on tervislik ja maitsev eestimaine mari, mis seni küll kahjuks liiga vähe tähelepanu pälvinud. Kõige maitsvamad on karusmarjad otse põõsalt süües, aga neid on hea ka vähese suhkruga püreestada ja sügavkülma panna. Nii saab kõiki neid retsepte valmistada aasta ringi

Hooaeg
Üks hea jäätis on alati ahvatlev

Niipea kui soojaks läheb, ampsavad külma maiust isegi need, kes muidu suured jäätisesõbrad ei ole. Poest leiab küll igasugu imelisi maitseid, aga isetehtud päikeseküpsete suvemarjadega jäätis on vastupandmatu. Pealegi on täpselt teada, mida sinna sisse on pandud. Ja kui ta ei tulegi nii kreemine ja…

Hooaeg
Aedoad – tervislik valik suvisel toidulaual

Suve üheks tähiseks on aedubade ilmumine turulettidele. Vähe kaloreid, aga rohkelt kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid sisaldavad kollased ja rohelised aedoad on tervislikud. Pealegi valmivad kiiresti ja sobivad paljudesse suveroogadesse.

Hooaeg
Värsked ja värvilised piknikutoidud

Mis võiks olla mõnusam kui roheline muru, päikseline ilm ja maitsvad toidud! Siit leiad retsepte lihtsalt valmivateks aiapeoroogadeks, mis maitsevad nii suurtele kui ka väikestele. Lisaks tee suvejoogid alati ise. Mõlemad teed sobivad ideaalselt kuumal suvepäeval joomiseks. Tee värskendav rüübe õhtu…

Hooaeg
Suvine kergus

Nappi suveaega ei maksa köögis konutamisele kulutada. Kogu kokku tõhus retseptiarsenal vähest vaeva nõudvatest roogadest, millega kostitada häid sõpru ja iseennastki.

Hooaeg
Saluut salatile

Armastan salatit! Värske ja värviline, ootamatud kombinatsioonid ja paras segadus taldrikul. Midagi soolast, midagi magusat, midagi sooja, midagi külma, head rasva ja erinevaid maitseid, krõmpsuvaid seemneid ja pähkleid.

Hooaeg
Tervis toidust

Tihti tundub, et toit saab olla kas maitsev VÕI tervislik ning harva kohtuvad need kaks omadust ühel taldrikul. Toitumisnõustaja Erik Orgul on aga varuks nippe ja retsepte, mis ka kiirel ajal kehale head teevad ning süümepiinadel tekkida ei lase.

Hooaeg
Maitsvalt munast

Kõigi maailma toiduainete seas on muna kindlalt ära teeninud superstaari staatuse. Muna on suure toiteväärtusega, kergesti kättesaadav ja – last but not least – pole liiga kallis.

Hooaeg
Midagi argist ja midagi erilist

Kui eksootilise algega toitude retsepte veidi eestlaste maitsele kohandada, sobivad need road suurepäraselt ka meie argipäeva. Maitsemeeli värskendav äratus on garanteeritud!

Hooaeg
Tärkava kevade maitsed

Kevad on minu jaoks eriline aeg. Siis on kohe palju kiirem, kui oli hangede ja libedaga, ent selles kiiruses on päikese soojust ja armastust. Tekivad hoopis teised isud, kui olid novembris või veebruaris.

Hooaeg
Taimetoidud – üllatustega

Just nüüd on hea süüa taimseid roogi, et aidata kehal puhtamaks ja kergemaks saada. Kui peres keegi päris lihata toime ei tule, küpseta-prae lisaks ka tükike liha või kala. Ja ära unusta kaunvilju, mis on täis vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante ja kiudaineid. Täidavad hästi kõhtu ning maitseva…

Hooaeg
Värskust, värvi ja vitamiine

Tsitrusviljad toovad põhjamaa talve särtsu ja erksust. Toidublogija ja kokaraamatute autor Mari-Liis Ilover soovitab kasutada tsitruseid nii salatites, suppides, toekamates roogades kui ka magustoitudes. Just praegu on tsitrusviljad parimas vormis!

Hooaeg
Eesti oma supertoidud

Eesti Vabariigi sünnipäevakuul on asjakohane rohkem tähele panna kohalikku toorainet ja kodust kööki. Meie oma looduses ja aedades kasvavad viljad on toiteväärtuselt ja kasulikkuselt samaväärsed välismaistega, võibolla isegi suurema väega. Omamaiseid tooteid tarbides toome kasu nii oma tervisele kui…

Hooaeg
Kergelt ja kirevalt

Aasta hakul jagatakse lubadusi olla nüüdsest tublim, ilusam ja tervem. Vahel ei ole selleks tarvis aga enam kui iga päev värvikireva köögiviljaleti poole kiigata ning kuivaineriiulist täisteratooted üles otsida.

Hooaeg
Moodsad Muhu maitsed

Igal saarel on midagi erilist, võluvat ja endasse haaravat. Muhu on väike, kaunis ja ühtehoidev ning saare ilu ja inimesed hästi inspireerivad.

Hooaeg
Väikese vimkaga klassikalised jõuluroad

Eestlaste jõululaud on vaieldamatult varasemast mitmekesisem, ometi troonivad seal valdavalt ikka sealiha ja hapukapsas, pasteet ja piparkoogid. Jõule ju nende traditsiooniliste roogade pärast oodataksegi! Siiski – mõnikord võiks need toidud teha ka vimkaga, lihtsalt vahelduse mõttes.

Hooaeg
Suupisted sõpradele

Pühadeaeg teeb seltskondliku läbikäimise õige tihedaks. Mida aga külalistele pakkuda, kui suurejooneline seapraad tundub liig mis liig? Põnevaid suupisteid leiab õnneks igast ilmakaarest.

Hooaeg
Kikerherned – väärtuslik valguallikas

Kikerherned on tervislikud ja maitsvad, andes pika täiskõhutunde, ning mõnus lisand köögiviljaja teraviljaroogade kõrvale, salatitesse, hautistesse, suppidesse. Pole ime, et nad taimetoitlaste seas nii armastatud on!

Hooaeg
Valik meie perede lemmikuid

Ajakiri Pere ja Kodu korraldab aeg-ajalt oma lugejatele retseptivõistlusi, kus palutakse toimetusse saata oma pere lemmikmaitseid. Kõige toredamad on ikka ja alati olnud just lihtsad peretoidud, mida Eesti inimesed kodus teevad. Lia Virkusel, kes selle kogumiku mõne aasta eest kokku pani, oli samuti…

Hooaeg
Soojendavad sügisroad

Kui külm juba krae vahele pugeda püüab, tasub pott pliidile podisema tõsta. Aurav sügisene pajaroog või šokolaadine koogilõik maitseb praegusel ajal paremini kui muidu.

Hooaeg
Mehhiko mõjutustega road

Nüüd, mil ilmad üha jahedamaks lähevad, sobivad vürtsikad soojendavad road meiegi toidulauale. Mehhiko köögi üks põhikomponente – tšillipipar – on seal kasutusel eri vormides, värvides ja ka teravustes. Mehhiko toidud ei pea olema ka üdini teravad, vaid üksnes parasjagu. Meie pipravalikki ei ole nii…

Hooaeg
Pohlad magustoiduks!

Mõnusalt hapukad pohlad on suurepärane võimalus, kuidas teha maitsvalt ja tervislikult suu magusaks. Mõnusalt hapukate pohladega saab teha suu magusaks nii maitsvalt kui ka tervislikult ja seejuures vähese vaevaga. Pane muist pohlasid sügavkülma – sealt on hea ka talvel tervislikke marju magustoiduk…

Hooaeg
VIDEO: Sügisene detox ehk lihtne brokolisupp

Detox-dieedi puhul on täheldatud, et see kõrvaldab kehast kergemini jääkaineid ja pahaaineid. Kõige lihstam on end turugutada smuutide ja suppidega. Et avokaado-armastus on sügavale südamesse pugenud, pakun välja ühe mõnusa püreesupi just sellega. 

Hooaeg
Maiusta koos meiega

On hetki, kus ei taha magusaga mingil juhul tagasi hoida. Nii pakume siinses sünnipäevanumbris mitut klassikalise hõnguga kooki. Väikese vimkaga muidugi!

Hooaeg
Oad ja peekon käsikäes

Võid kindel olla, et kui ühte patta panna veidi peekonit ja ube, sünnib sellest midagi maitsvat. Pole vahet, millise iseloomuga on roog või mis värvi oad, need kaks sobivad kokku. 

Hooaeg
Maiustame kõrvitsaga!

Kui tavaliselt on õun see, mis sügisel koogi sisse pistetakse, siis meie otsustasime sel korral uurida kõrvitsat kui magusaallikat. Armusime sõna otseses mõttes ära ja kui mõistus ei käsiks piiri pidada, võiks siinsed kõrvitsamagustoidud üksi pintslisse pista. 

Hooaeg
Augustikuine aiapidu

Sumedad suveõhtud on kui loodud aiapidudeks. Menüü, mille saad juba eelmisel päeval ette valmistada, ja bufeelaud, millelt külalised ise söögipoolist haarata saavad, lubavad pidu nautida ka korraldajal endal.

Hooaeg
Värviline suvi purgis

Suve kauneid värve saab ka purki talletada, nii endale rõõmuks kui ka sõpradele kinkimiseks! Siit leiab midagi igale maitsele.

Hooaeg
Vaarikate magus võim

Maasikate valitsemisaja on märkamatult üle võtnud vaarikad. Esimesed pistsime suhu, ülejäänud aga kookidesse. 

Hooaeg
Grillroad ja jäised maiused

Kesksuvi on grillimise tippaeg, hõrgutavad aroomid levivad üle Eesti. Ja kuuma ilmaga jahutavad imehästi isetehtud jäätised.

Hooaeg
Eine murul

Niipea kui mätas kuiv ja loodus rohetab, lausa kutsub välja sööma. Metsas või pargis, koduõues söödud toit maitseb kohe teistmoodi! Värsked köögiviljad, kartul, rabarber ja maasikad annavad rohkelt inspiratsiooni suvealguse roogade valmistamiseks.

Hooaeg
Lillkapsa liit suitsujuustuga

Pealtnäha võib lillkapsas ju pisut igav tunduda, ent see on pelgalt esmamulje. Tegelikult sobib see maitsev ja tervislik õisiktaim nii eel- kui ka pearoaks, särtsu lisab suitsujuust. 

Hooaeg
VIDEO: Kõige lihtsam biskviiditainas

Biskviiditainast saab teha mitut moodi. Selles tainas vahustatakse munavalged ja  –kollased mugavalt  koos. 

Hooaeg
VIDEO: Kuidas valmistada Pavlovat?

Munavalge vahustamine on kunst. Rita Osa õpetab küpsetama Pavlovat, mis pealt krõbe ja seest mõnusalt vahukomminätske.

Hooaeg
Kevadised suupisted ülendamas meeli

Kui kevad talvele tuule alla teeb, võib kõik harjumuspärane ühtäkki uuenduskuuri vajada. Traditsiooniline peolaud saab sel ajal samuti uue hingamise, kui tuttavad koostisained pisut teisel kujul üles astuvad.

Hooaeg
Nutikad argiroad

Mõni aasta tagasi, veel krooni ajal, pani mitmeid armastatud retseptiraamatuid välja andud nelik – Pille Enden, Lia Virkus, Tiina Lebane ja Epp Mihkels – kokku esimese “Nutika perenaise kokaraamatu”. Sellest kujunes menuk. Nüüd on aeg edasi läinud, rahagi uue nime ja näo saanud. Aeg oli küps, et and…

Hooaeg
Taasavastatud läätsed

Läätsesid on hea kasutada toitvates suppides, salatites ja mitmes põhiroogades. Kuigi Eestis vajusid läätsetoidud vahepeal unustuse hõlma, olid need vanasti talupoegade söögilaual üsna tähtsal kohal. 

Hooaeg
Mitmevägine kaer

Miks süüa kaera? Mis on temas nii erilist? Kaeras on väge ja jõudu ning kasulike mõjude pikk nimekiri paneb temast mõtlema kui heast kohalikust supertoidust. Kaer on teraviljana ka üsna vastupidav, suutes kasvada pinnasel ja klimaatilistes oludes, kus paljud teised kultuurtaimed ei suuda ellu jääda.

Hooaeg
Aasia maitsete kiituseks

Kui külm krae vahele poeb, tasub piiluda eksootilisemate maitsete poole. Tihti piisab vaid mõnest koostisainest, et valmistada värske ja tervislik särtsu täis roog.

Hooaeg
Jahu – palju toredaid võimalusi

Ükski kirglik küpsetaja ei saa üle ega ümber jahust. Ka ei ole kellegi jaoks saladuseks, et kõige kohevamad pärmitainasaiad valmivad valgest kvaliteetsest nisujahust. Kuid pelgalt nisujahuga kogu jahude avar maailm õnneks ei lõpe ning erinevad jahud pakuvad küpsetamiseks väga palju huvitavaid võimal…

Hooaeg
Vastlad käes!

Vastlate ajal tasub pakkuda vastavaid roogi. Keedetud seajalad on siis küll levinuim roog, aga seakoodist saab kõhu täis terve pere. Tšilli ja mündiga maitsestatud soolaube on mõnus näksida või salatina pakkuda.

Hooaeg
Krõmpsuta ja tervis tuleb!

Valges, punases ja käharas peakapsas leidub rohkesti vitamiine ja mineraalaineid. Keset talve on parim aeg veidi kapsatarkust kõrva taha panna. Kas teadsid näiteks, et hilised kapsasordid on vitamiinide poolest rikkamad kui varajased?

Hooaeg
Erilised ERIjahud

Jahu ei pea tähendama vaid valget rafineeritud nisujahu. Tänu oma suurepärastele küpsetamisomadustele on nisujahu kõige levinum, kuid kindlasti ei tohiks tagaplaanile jätta ka teisi põnevaid jahusid ega jahutooteid.

Hooaeg
Kausitäis kuuma suppi palun!

Kausitäis kuuma suppi on külmal talvekuul meeldivalt soojendav kõhutäis. Suppi saab teha kohe suure potitäie – see maitseb hea ka järgmisel päeval ülessoojendades. Meie talvised supid ei ole ka ülemäära rasked ja rammusad, pigem kergemad, kuid toitvad. Lihtsalt valmiv soe magustoit pakub mõnusat lis…

Hooaeg
Üllatavad talvised õunaroad

Õunu pole kunagi liiga palju, eriti kui koogi ja kisselli kõrval kasutada ubinaid ka soolastes roogades. Õuntest saab suurepärase lisandi näiteks liha kõrvale, olgu siis salati, pudru või kastme näol. Lahenduseks kõigile neile, kelle sügisel korjatud õunad on pehmeteks vissideks muutunud, pakume väl…

Hooaeg
Jõululaud kergemal moel

Jõululauast tõustes ei pea ju ilmtingimata liigsöömisest ägama – kerged linnuliharoad ja taimsed lisandid võimaldavad meil end kergelt, reipalt tunda. Lahedad magustoidud panevad jõulusöömaajale maheda punkti.