Uudiskiri Instagram Facebook
 
Hooaeg

10 eripalgelist rooga tomatist

Hooaeg

10 eripalgelist rooga tomatist

Toimetas Manona Paris
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Panthermedia/Scanpix
Magusad, mahedad, parajalt hapukad ja samas tummised - need õiged, kodumaised tomatid on vallutanud kõik turud ja rongis vastasistujate korvid. Vaatame üle mõned lahedad retseptid, mida kõike ägedat saab nende küpsete imeviljadega peale hakata. 
Tomat on kõrge dieetilise väärtusega köögivili. Botaanikute jaoks on tegemist marjaga. Tomat sisaldab rohkesti väärtuslikke mikroelemente- vaskee, tsinki, joodi ja fluori ning orgaanilisi happeid. Roheline tomat sisaldab mürgist alkaloidi solaniini, kuid see laguneb keetmisel ja eriti hapendamisel.

Vanad peruulased kasutasid tomatit toiduks juba 5. sajandil enne meie ajaarvamist. Nimi tomat on pärit nahuatli keelest, mis kuulub asteegi keelte sekka. Uuringute kohaselt võisid tomati eellased kasvada juba iidses Antarktikas. Sel ajal oli Lõuna-Ameerika Antarktikale palju lähemal ning maastik polnud veel jäätunud.

Ameerika mandril olid esimesed tomatid pigem pisikesed ja kollase viljalihaga. Euroopasse toodi tomat 15. sajandil, pärast Ameerika avastamist Kolumbuse poolt.

Hispaanlased pidasid alguses tomateid mürgisteks ning kasvatasid neid ilutaimedena, kuigi Ameerika põlisrahvaste jaoks olid need juba tuntud köögiviljad.

Esmalt hakati tomatit kasvatama Itaalias ja Hispaanias, hiljem ka teistes Euroopa maades. Ka osades keeltes levinud tomati nimetus on pärit itaalia keelest: pomi d´oro ehk kuldsed õunad.

Tomatitele vahemereline kliima meeldis väga ning tasapisi hakkas taim muteeruma. Viljad muutusid suuremaks ning nende värvus punasemaks. Üsna pea polnud enam tegemist vaid söögilaua kaunistustega. Üks esimese tomatiretsepte on pärit aastast 1691 Napolist, mis küll arvatakse olevat Hispaaniast pärit.

Tomati laiem levik taldrikutel saialguse 17. sajandi alguses. 18. sajandi keskpaigas oli tomatid näiteks Inglismaal juba igapäevaselt kulinaaria teenistuses, rikastades näiteks salatiteid ja kastmeid. Samas lihtinimene ei teadnud veel tomatist midagi. Sada aastat hiljem, 19. sajandi keskpagas jõudis tomat Lähis-Itta, olles paregu sealse toidutegemise alustalasid.

Eestisse jõudis valguse- ja soojalembeline tomat samuti 10. sajandil, ent veel 20. sajandi alguses tunti seda köögivilja siinmail vähem. Ka Euroopas levis tomat laiemalt alles pärast 1945. aastat. Legendi kohaselt on  selle taga bulgaarlastest võõrtöölised, kes võtsid kodumaalt pärit tomatikasvatusoskuse endaga kaasa.

Uued retseptid

Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes

Lihata
Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes