Uudiskiri Instagram Facebook
 
Hooaeg

Kaneelisaia päev! (+ 10 retsepti!)

Hooaeg

Kaneelisaia päev! (+ 10 retsepti!)

Manona Paris
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Panthermedia/Scanpix
Tänase kaneelisaiakeste päeva puhul tuletame meelde, et selle sügise hakatusesse nii hästi sobiva maitseka küpsetise taga on tegelikult sõjakoledustest laastatud maa ning perenaiste leidlikkus. Vaatame ka Toidutare varamusse, milliseid maitsvaid ja põnevaid kaneelisaiakesi Eestis tehakse. 
Kaneelirullipäeva tähistamise taga võib nüüdseks olla küll suhkrutootja Dansukker, ent sellegi poolest – oktoobri algusesse sobib kaneelirulli-austamine imehästi. Päevad on juba jahedamad, ent ikka kohati päikeselised. Kaneel on soojendav vürts ning värske saiakese kurdude vahel kohe väga omal kohal.

Kaneelisaiakeste päeva tähitsamine 4. oktoobril sai alguse, kui kokkamistarvikute tootjate ühendus Hembakningsrådet soovis oma 40. sünnipäeva erilisemaks muuta. Nende eesmärk oli hinnata  ja tagant utsitada just kodust kokkamisharjumust, edastab Thelocal.se.

Ühendus uuris oma liikmetelt, kokkadet, kodundusõpetajatelt ja tavainimestelt, mis on esimene küpsetis, mis neile kodustest oludest pähe tuleb. Pea kõik vastasid – kaneelisaiake.

Kaneelisaiake „sündis“  Rootsis 1920ndatel aastatel. Ka taanlased ja soomlased on väitnud küpsetise enda rahvustoidu olevat, ent vaikimisi peetakse siiski sünnimaaks Rootsit. Esimese maailmasõja tõttu oli raha vähe ning perenaised pidid olema väga nutikad, et midagi maitsvat lauale panna. Kaneelisai on maitsekas ja odav valmistada ning muutus kähku populaarseks. Kodudest välja murdis kaneeliaiake tuntumaks 1950ndatel aastatel, mainib küpsetise ametlik kodulehekülg. Sel ajal muutusid populaarseks kohvipeod, kus peatäheks mainitud maius.

Kaneel ise jõudis Rootsi juba keskajal. Esimesed kaneeliga maiustused pakuti seal 16. sajandil kuningas Gustav Vasa pulmade puhul. Kuivatatud pärm, millega saiake kohevaks muuta, hakkas laiemalt levima 19. sajandil. Samal ajal vahetusid köökides lahtised leelõukad rauast ahjude vastu. Nisu muutus samal ajal odavamaks ning hakkas laiemalt levima. Nii saigi Rootsi küpsetiste-kultuur alguse.

Euroopa, ehk Rootsi kaneelisai on Põhja-Ameerika omast sitkema koega ning sisaldab kindlasti juba saia koostises kardemoni, mis annab maitsele hoopis teise ulatuse. Ameerika kaneelisaiad on laialivalguvamad, eeldavad sageli vormi ning neid süüakse suhkruse kastmega. Nende saiaosa on aga maitsetum.

Rootsi saiakesed on pisikesed, neid küpsetatakse kõrgema kuumusega lühemat aega. Kaunistuseks ei kasutatakse tuhksuhkrut ega ohtrat glasuuri, vaid tillukesi suhkrutükikesi. Soome saiakesed ehk "kõrvakiilud" on suuremad ning kaetud tuhksuhkruga. Eesti kaneelisaiakesed on pigem ülemerenaabritega sarnased.

Ameerikas armastatakse mõnedes kohtades kaneelisaiakestele lisada tšillit või süüa neid magusasse tšillikastmesse kastetuna.

Ei maksa end ka segada paari aasta tagusest libauudisest, et kaneelisaiakesed keelatakse varsti Euroopa Liidus ära - see osutus valeks. Nimelt osutati vaid tähelepanu sellele, et kaneelis sisalduv kumariin on hiiglaslikes kogustes inimorganismile kahjulik.

Tuleb teha ka vahet, millist kaneeli saiakestes kasutatakse: kas tseiloni kaneeli või kassiat. Tseiloni kaneel on kahvatupruuni värvi ja maheda maitsega, kassia aga punamakaspruun, lõhnab tugevamalt ja on veidi kibeda maitsega. Kassiat kasutatakse rohkem ning see sisaldab rohkem kumariini.

Igapäevatoodetes ei tohi kumariinisisaldus ületada 15 mg ühe kilogrammi kohta. 60 kilo kaaluv inimene võib näiteks kaneelisaiu süüa päevas 400 grammi, ilma et sellest midagi juhtuks.

Kaneelisaiade kodulehel on ka ametlik saiakeste retsept:

Tainas
75 gr võid
7 ja pool dl jahu
0,5 dl heledat küpsetamissiirupit
2 ml soola
1 tl jahvatatud kardemoni
25 gr murendatud pärmi
2 ja pool dl piima

Täidis
50 gr võid
2 dl rafineerimata suhkrugraanuleid
1 spl kaneeli
0,5 spl riivsaia

Määrimiseks
1 muna
pärlsuhkrut


Sega kõik taigna koostisosad suures kausis kokku. Töötle taignakonksudega mikseriga vähemalt viis minutit kuni tulemus muutub ühtlaseks. Lase kerkida kuskil 30 minutit.

Sega täidis kokku.
Rulli tainas lauale lahti. Määri täidis pinnale. Rulli tainas kokku ja lõika 20 tükiks. Aseta küpsetuspaberile. Lase kerkida veel pool tundi.
Soojenda ahi 250 kraadini. Klopi muna lahti ning pintselda saiakesed üle. Küpseta saiakesi viis-kuni seitse minutit.

Uued retseptid

Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes

Lihata
Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes