Uudiskiri Instagram Facebook
 
Hooaeg

Hingedele toitu. 10 retsepti!

Hooaeg

Hingedele toitu. 10 retsepti!

Toidutare
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Panthermedia/Scanpix
Hingedeaeg on eestlastele olnud alati tähtis – siis kaeti õhtuks lauad hea ja paremaga, et lahkunud kallid kaimud saaksid öösel tulla maiustama. Või siis ise lubada endale pere seltsis üks muhe vaikne õhtu, mil küünlatule ja hea toiduga meenutada lahkunud armsamaid.
Rahvatarkustes on kirjas, et hingedeajal (neljapäeva õhtuti) oodati hingesid koju. „Sel puhul kaeti neile tuppa, sauna või toapealsele laud, mille äärde kutsusid peremees ja perenaine hingi nimepidi toitu maitsma. Neil paluti kaitsta põldu ja karja. Hingedeaja lõpul tänati ja saadeti hinged taas ära.“

Hingedele pakuti igasugust surnute mälestamise juurde kuuluvat toidukraami: käkke, pähkleid, ube, herneid. Samuti oli kombeks küpsetada kakukesi ehk hingeleiba.
See oli endasse süüvimise, sisemise puhastuse aeg. Samuti oli see suhete klaarimise ja sõlmimise aeg – just hingedeajal käidid kosjas.

Kuidas saaksid toidud seda kajastada? Esmalt sellega, et neid oleks palju et saaks ka ootamatute külalistega jagada. Näiteks mõni muhe ja maitserikas pajaroog, mis pole nii kallis valmistada, ent mida jagub paljudele.
Igasorti karaskid ja kakukesed on head näksimisroad. Samamoodi soojendavad road, mida mõnus ahju järelsoojuses küpsetada, nagu näiteks hautatud kapsad või aedviljad. 

Uued retseptid

Magus-hapu sealiha paprika ja ananassiga

Sealiha
Magus-hapu sealiha paprika ja ananassiga