Uudiskiri Instagram Facebook
 
Hooaeg

Head tuuletaskupäeva 5 moel!

Hooaeg

Head tuuletaskupäeva 5 moel!

PrindiSoovita sõbrale
Foto: Jaan Heinmaa
Maailmas tähistatakse 2. jaanuaril muuhulgas ka päeva, mis on pühendatud keedutainast valmistatud erinevate täidisega koogikestele. Olgu nende nimeks profitroolid, tuuletaskud või puff pastry - tulemus on ikka sama - midagi maitsvat ja vähemalt esiampsul kerget. Ent kas teadsid, et selle maiuse juured ulatuvad Catherine de Medici õukonda? 
Catherine de Medici küpsetistekokk Pantarelli (teistel andmetel Pantanelli) lõi aastal 1540 kuninganna abikaasa jaoks erilist koogitaina, mille nimetas pâte à Pantanelli. Eriliseks tegi asja taina valmistusmeetod, ehk see segati tule kohal kokku. Sündinud oli meile tuttava keedutaina eelkäija.

Aja jooksul tainaretsept arenes. Sellest valmistati üsna lõbusaid koogikesi nagu näiteks popelini´sid, mis meenutavat naiste rindu.  18. sajandil olid sellest edasi tuletatu tuntud ka kui choux koogikesed, ehk pisikesed kapsakesed. Prantsuse kokanduskunsti suur arendaja Antoine Carême muutis retsepti veelgi, ja tulemuseks on täna tuntud keedutainas, millest teha profitroole ja tuuletaskuid, millele siis vastavalt vajadusele saab panna täidiseks magusat või soolast sisu.

Keedutainas ise pole aga sugugi raske valmistada.

Selleks on vaja:

1.5 kl vett
100 g võid
0.5 tl soola
180 g jahu
4  muna

Keedutainast valmistatakse ühe põhivalmistusviisi järgi. Lase vesi koos rasvaine ja soolaga keema. Tõsta keedunõu tulelt, vala jahu sisse ja sega tugevasti.

Pane nõu uuesti kuumale plaadile, kuumuta segades, kuni tainas keedunõu küljest lahti lööb ja tainatombu moodustab.

Lase tainal veidi jahtuda ja lisa ükshaaval munad. Kui munad on suured, võta üks vähem. Iga muna lisades klopi tainas siledaks.

Tainas peab olema ühtlane, paraja paksusega ja läikiv, nii et plaadile pandud küpsetised laiali ei valguks.


Tainast küpsetatakse kohe pärast valmistamist. Pritsi tainas läbi koogipritsi või pärgamentpaberist torbiku või pane kahe lusika abil parajad pätsikesed, rõngad või muu kujulised küpsetised küpsetuspaberiga kaetud plaadile.

Küpseta 220°C juures 10-15 minutit, siis vähenda kuumust 200°C-le ja küpseta veel 10-15 minutit. Lõpupoole lülita kuumus välja. Ava ahjuuks ja lase küpsetistel natuke jahtuda.

Õnnestunud keedutaina küpsetised on seest tühjad ja ei lange kokku. Kokkulangenud küpsetised pane natukeseks ajaks ahju tagasi, kus nad uuesti kerkivad. Täida magusate või soolaste täidistega. Jahtunud tuuletaskud lõika pooleks, alumistele pooltele pritsi või pane lusikaga täidis.

KOMMENTAARID

Keelekratt 02.jaan 2019 20:20
Puff pastry ei ole keedutainas, vaid lehttainas. Cream puffs on küll aga kreemiga täidetud profitroolid.
1
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Lagman

Argitoidud
Lagman