Hooaeg
Vasta ja võida!

Kui sinu peres on koolilapsi, ootame sind vastama küsitlusele koolitoidu kohta. Kas koolitoit vastab sinu ootustele ja on piisavalt kvaliteetne? Kui sinu peres on mitu last, vali välja neist üks, kelle kohta küsimustiku täidad. Vastata võid aga ka iga lapse kohta eraldi. Vastamine ei võta üle veeran…

Hooaeg
Südasuve sulnid maitsed

Juulikuine leitsak ei meenuta põrmugi põhjamaist kliimat ning toidulaudki tahab sellal tavapärasest kergem ja kiiremini valmiv olla. Aiast või turult leiab lõhnavaid ürte ja küllaga värskeid köögivilju, mis suvised maitsed koju kätte toovad.

Hooaeg
Kamaluga suvemarju

Veel on sõstrapõõsastel küljes mahlased kobarad ja metsa alt võib leida mustikaid. Mis muud, kui asume küpsetama!

Hooaeg
Suvikõrvits on popp

Suvikõrvitsa populaarsus kasvab iga aastaga ja varsti polegi vist Eestimaal aeda, kus seda mahlast köögivilja ei kasvatataks. Harv pole aga seegi, et küllusliku saagiga ei oska lõpuks enam midagi peale hakata. Kaua sa ikka seda praed või purki pistad, kas pole? Teeme siis sel korral teisiti!

Hooaeg
Mmmmmm ... maasikad

Esimene maasikas määri näkku, ütleb vanarahvas. Miks ka mitte! Õnneks ei pea saabunud maasikahooajal marju lugema ja iluprotseduuride kõrval jagub neid kamaluga ka niisama maiustamiseks ja loomulikult kõikvõimalike dessertide tegemiseks.

Hooaeg
Juuni maitseb suve moodi

Jaanikuu valged õhtud ei lase tubastel toimingutel võimust võtta. Pole ka tarvis, sest aasta pikimad päevad vajavad nautimist. Grilli kõrval lobisedes valmivad ka suvise mekiga toidud, mis ühiselt tegutsedes veelgi kiiremini taldrikutele jõuavad.

Hooaeg
Väligrill asendab suvel kööki!

Kõige tavalisem õuegrill võimaldab klassikalise liha ja kala grillimise kõrval valmistada ka magustoite ja isegi ühepajatoite. Nii pole kenal suvepäeval vaja köögipliiti sisse lülitadagi, lihtsamad toidud saab tehtud hoopis grillil.

Hooaeg
Rõõmustame umbrohu üle!

Kõrvuti rohulibledega on juba pistnud mullast pea välja ka umbrohi. Naiste lugejate seas on, nagu selgub, palju neid, kes just naadist-nõgesest-võilillest retsepte ootavad. Mis meil selle vastu! Nii käisimegi rõõmuga metsa all noori lehekesi korjamas.

Hooaeg
Pudrud, mis teevad päeva eriliseks

Kelle jaoks on puder ainuõige viis päeva alustamiseks, võib seekordsetest retseptidest vaid rõõmu tunda. Nimelt tutvusime kaerahelveste ja maisimanna alternatiividega, mis toovad pudrumaailma maitsvat vaheldust. Vähem tähtis pole seegi, et kõik retseptides kasutatud teraviljad on kasvatatud Eesti ta…

Hooaeg
Kevad taldrikus

Maikuu on kohe käes ja kodumaine maitseroheline lõpuks nina mullast välja pistmas. Rohelistes lehtedes sisalduv klorofüll puhastab ja uuendab keha. Piirduma ei pea üksnes salatilehtedega – värsket leiab ka ürdipeenrast. Maitseüllatusi pakuvad naat, nõges ja võililleleht.

Hooaeg
Kokkame kinoaga

Tšiili hanemalts ehk kinoa pole võõras vili tegelikult ka Eesti poodides, kuigi  vähem kasutatud kui muud teraviljad. Mõnusa kerge krõmpsuga terad lisavad vaheldust nii riisile kui ka makaronidele ja väärivad kindlasti rohkem tähelepanu. 

Hooaeg
Mängud nuudlitega

Kodumaine kaubandusvõrk pakub valikut erinevaid aasiapäraseid nuudleid, mis mõnes võivad siiski nõutust tekitada. Asjata – sarnaselt makaronidega võimaldavad nuudlidki mänguliselt kokata. 

Hooaeg
Lihavõtted kodujuustu ja kohupiimaga

Kodujuust ja kohupiim on nii kodused toorained ja nende kasutusvõimalustel pole piire. Neist saab valmistada kuumi ja külmi, magusaid ja soolaseid roogi – igaks puhuks ja igal aastaajal. Mõlemad on inspireerivaks tooraineks ka lihavõttelaua valmistamisel.

Hooaeg
Kodune supertoit

Keha ja vaimu rikastavaks supersöögiks peetakse tihtipeale võõrapäraseid seemneidvilju. Tasub siiski meeles pidada, et meil leidub toitu, mis sisserännanud kaubale silmad ettegi annab. Tulemuse kindlustab tervistav toit päritolust olenemata aga vaid siis, kui seda iga päev taldrikule tõsta.

Hooaeg
Vääristame kodumaist rukist!

Eesti rukkil on väärikas ajalugu – 1889. aastal omistati Sangaste rukkisordile Pariisis toimunud esimesel maailmanäitusel suur kuldmedal, neli aastat hiljem Chicago maailmanäitusel aga esimene auhind. 140 aastat pärast Sangaste rukki aretamist on rukis endiselt kõrges hinnas ja austusest kodumaise…

Hooaeg
Nigella lemmikud

Nigella Lawsonit võib julgelt nimetada maailma üheks kuulsaimaks (ja rikkaimaks) kodukokaks, kel on oma telesaated nii Inglise kui ka Ameerika telekanalites, neid on näidanud ka Eesti Televisioon.

Hooaeg
Paneme supi purki!

Supipõhi on abiks puhkudel, kui õhtusöögi valmistamiseks pole aega või kui mõtled, millega koolist tulnud laps omal käel lihtsalt hakkama saaks. Supi enese valmistamine võtab siis tõesti aega ainult loetud minutid, sest lisama peab supipõhjale vaid vett.

Hooaeg
Mängud nuudlitega

Kodumaine kaubandusvõrk pakub valikut erinevaid aasiapäraseid nuudleid, mis mõnes võivad siiski nõutust tekitada. Asjata – sarnaselt makaronidega võimaldavad nuudlidki mänguliselt kokata. 

Hooaeg
Eriti lihtsad kalaroad

Hea kala valmistab end peaagu ise, võiks öelda siinsete retseptide kohta. Pole vaja mingit trikitamist, pikka vaaritamist ega udupeeneid maitseaineid – kala võlu seisneb lihtsas ja naturaalses maitses. 

Hooaeg
Lihtsad munatoidud

Munast saab kõhu täis soodsalt ja kiiresti. Harjumuspäraselt eelistatakse muna süüa hommikuti, olgu siis keedetult, praetult või omletina. Kõhutäitjana on muna omal kohal aga terve päev – seda on lihtne valmistada, aega kulub vähe ja ka hind on soodne.

Hooaeg
Podisevad pajaroad

Mis võiks olla külmal talveõhtul mõnusam kui panna pada tulele podisema. Otsida taga uudseid, eksootilisi maitseid – nii liha-, kala- kui ka taimsete pajaroogade maailmast. Igal juhul on jaanuariõhtutel koduköök parim paik maailmas.

Hooaeg
Jõulutoidud pisut kergemal moel

Aasta suurim söömaperiood on kohe päral. Ägame juba ette ja muidugi tükk aega tagantjärele, nii aastast aastasse. Seekord pakume veidi kergemaid ja tervisesõbralikumaid roogi, ikka selleks, et jõulud valutult üle elada.

Hooaeg
Meel erksaks sidruniga!

Mida pimedamaks ja külmemaks muutub ilm, seda enam peab toidulauale kandma värvilisi toite. Tsitruselised ja iseäranis sidrun teevad ka kõige mornima päeva taas kirkaks ja pakuvad organismile hädavajalikke vitamiine. 

Hooaeg
Gluteeni- ja laktoosivabad toidud

Üha enam on Eestis inimesi, ka lapsi, kes tervislikel põhjustel väldivad oma toidulaual gluteeni ja laktoosi. Ehkki ma ise ei pea endale sääraseid piiranguid seadma, katsetasin gluteeni- ja laktoosivabu retsepte suure põnevusega.

Hooaeg
Õnnetunnet loov kalkun

Kel soov sügisjaheduses midagi uut ja tervislikku proovida, sel tasub poeriiulilt kalkuniliha üles otsida. Silmi kinni pigistades ei pruugi arugi saada, kas tegemist on looma või linnuga, aga hää maitseb ta sellegipoolest. Väheoluline pole ka fakt, et kalkunit süües saab hoida tuju hea ja närvid kor…

Hooaeg
Eriti hea tatar

Klassikalise tatra maitse on tuttav igaühele, aga kuidas võiks maitseda toortatar? Mahedam ja pehmem, ilma tatrale omase mõrkuseta. Lisaks on toortatar täisväärtuslikum ka toitaineliselt koostiselt.

Hooaeg
Kuldne kõrvits

Meloni ja kurgi sugulane kõrvits ei nõua aiapidajalt erilist hoolt, pigem pakub silmarõõmu. Küllusliku saagi puhul võiks ühe või kaks  kõrvitsat jättagi kodu kaunistama.

Hooaeg
Väärt võitluskaaslane ingver

Relvastumine eesootava külma ja viirustehooaja vastu on alanud. Keda ses võitluses küll kampa võtta? Vaid ingveri peale lootust rajada ei tasu, kuid väärt kaaslane on see kohe kindlasti. Maitseb hästi ja mõjub samuti, muid argumente polegi vaja.

Hooaeg
Õige mesised toidud

Usinate mesilaste grammhaaval kogutud toorainest tilkhaaval valmistatud mee kasulikud omadused ei vaja vist ülekordamist. Kuid supertoiduaine mesi on ka suurepärane maitseandja nii soolastele kui ka magusatele roogadele. Naturaalse magusainena on mesi väga hea asendus suhkrule. Teeme suu tervislikul…

Hooaeg
Väikesed vormid üllatavad!

Andes harjumuspärastele roogadele uue vormi, võid saada sootuks uue elamuse. Proovi küpsetada muffinivormides näiteks omletti või saiavormi – neid süües jääb mulje, justkui oleks tegemist tõeliselt peene piduroaga. Kui juba muffinivormid kodus olemas, miks mitte neid siis sagedamini kasutada!

Hooaeg
Ploomikookide magus kergus

Kui suvi on jäätise päralt, siis sügisel satuvad aina sagedamini lauale puuviljakoogid. Kuigi hooaja suurim hitt on õunad, on sama head ka ploomid. Nende hapukas viljaliha on ideaalne hõrkude ja mahlaste küpsetiste loomiseks!

Hooaeg
Tavalised oad, erilised road

Kes pole veel sellesuvistest aedubadest head-paremat süüa teinud, parandagu see viga, enne kui on hilja. On ju august ubade kõrgaeg. Võid alustada tavalisest keetmisest, aga katsetada kohe siinseid imemaitsvaid roogi, mis aedube täiesti uuest küljest näitavad. 

Hooaeg
Lõhe valmis üks-kaks-kolm!

Lõhe grillimisega on lihtne – mõned minutid maitsestamiseks ja teine sama palju ootamist, kui kala küpseb. Lihtsamat kõhutäit on suvel raske välja mõelda!

Hooaeg
Ehtsad kõhujahutajad

Kui päike lõõskab taevas, on kuum supp viimane, mille järele hing ihkab. Külmsupp on kerge, mõjub värskendavalt ning väga palava ilmaga saab sinna lausa purustatud jääd või jääkuubikuid lisada.

Hooaeg
Arbuusi sööks või hommikust õhtuni

Kas teadsid, et arbuus on üks parimaid magneesiumi allikaid? Või seda, et inimesed, kes halva kolesteroolinäiduga kimpus, seda nii palju kui vaid jaksavad, süüa võivad. Angelica Udeküll pakub välja kolm uutmoodi ja suviste peolaudade katjaile meeltmööda ideed. Kuigi arbuusiga kipub tavaliselt pigem…

Hooaeg
Suitsukalaõhtu

Suitsukala valik meie poeriiulil ajab suu vett jooksma ja tühja kõhuga satub suitsuskumbria toidukorvi justkui iseenesest. Praegu on laialt käes tuulehaugi ja kui esimene värske suitsukala isu on täis saanud, saab ülejäänud kuumsuitsutatud saagist küpsetada häid pikantseid pirukaid või omletti.

Hooaeg
Magus suvi

Värskus ja lihtsus on suviste roogade kaks eeldust ja kui appi võtta maitsestamata jogurt, siis kõike seda saabki. Nime poolest ilma maitseta, on maitsestamata jogurt võrratu suvine kaaslane, mis võimaldab luua nüansirikkaid toiduelamusi ilma suurema vaevata. Et peenravärsket maasikasaaki peab pisut…

Hooaeg
Värskest saagist vääristatud

Kodumaised varajased kartulid on juba müügil. Need kõige esimesed maitsevad kõige paremini keedetult ja võiga. Järgmine samm võiks aga olla kartulisalat, mis suvel on hoopis teistsuguse iseloomuga kui traditsiooniliselt harjunud oleme.

Kevad
Rabarberikoogid, üks parem kui teine

Igal aastal ootan kevadel aega, mil oma aia rabarberivarred päikese poole sirutuvad ja saan küpsetada oma lemmikuid – rabarberikooke. Kui esimesed koogid on mais maitstud, lisa juunis hapukale rabarberile mõned maasikad – nii saad pisut magusamaid ja samuti põnevaid maitsekooslusi. Pealegi, maasikat…

Hooaeg
Ise tehtud, hästi tehtud pasta

Oma kätega valmistatud asjadel on küljes eriline mekk, tehtagu siis leiba, jäätist või hoopis pastat. Kes hindab pastategu liiga keeruliseks või arvab, et seda vaid spetsmasinaga teha saab, võib üllatuda, kui lihtsate komponentidega ja tavaliste köögiriistade abil valmivad need maitsvad road tegelik…

Hooaeg
Magus suutäis hapust rabarberist

Hapukad varred muutuvad mahedalt magusaks, kui neile võimalus anda. 

Hooaeg
Šokolaad. Emadele, vanaemadele, lastele...

Kodus koogi tegemine on palju rohkem kui lihtsalt Üks Kook. Lõhn uitab trepikojas ja ütleb, et Hoolid.

Hooaeg
Toidud varem valmis

Kõik me teame olukordi, kus aega napib, aga külalised tulekul. Või on koolilaps üksi kodus ja vanematel pikad tööpäevad. Siin tulevad appi varem valmistatud ja siis külmutatud toidud. 

Hooaeg
Kanast ja munast

Munadepüha paiku kerkib alati päevakorda küsimus, kumb siis ikkagi oli enne, kana või muna? Et teema üle arutledes mõte paremini jookseks, pakume välja neli kanarooga ja head-paremat magusa rubriigist.

Hooaeg
Tärkamisaja rohelised supid

Maa lõhnab rammusalt ja päike kingib heldelt sooja ja valgust. Kui nina maas ringi käia, leiab juba praegu esimesi tillukesi rohelisi võrseid tärkamas. Noppida neid veel ei anna, aga ehk nädala pärast juba õnnestub. Roheluse ootuses toome sel korral lauale murukarva supid, mis uude aastaaega sobival…

Hooaeg
Kiired argiroad laste pilgu läbi

Kui mõneks pidulikuks sündmuseks menüüd planeerides jääb ideid ülegi, siis see, mida perele igapäevaseks õhtusöögiks lauale panna, valmistab sootuks rohkem peamurdmist. 

Hooaeg
Särtsu täis õhtusöök

Kui lakooniline ja puhas põhjamaisus vaheldust otsib, pole kirevuse ja sära ülesnoppimiseks paremat paika kui Lõuna-Ameerika. Ookeanihõngu annavad Brasiilia köögi maitseisse kala ja mereannid, jõudu ja vastupidavust lisab liha ning magusaid ahvatlusi tekitavad värsked puuviljad. Et ananass on praegu…

Hooaeg
Mida teha bataadiga?

Oranž bataat ehk maguskartul on meie igapäevase kartuli kauge sugulane. Maitselt on see mugul magusam ja kasulik, sisaldades B-, C- ja D-vitamiini ning rauda. Ühtlasi võib maguskartulit pidada stressi leevendajaks, kuna mugulad on hea magneesiumiallikas. 

Hooaeg
Pudrule!

Puder võib olla äärmiselt mitmekesisest toorainest valmistatud ja piiramatult maitsevalikuid pakkuv toit. Sobib nii hommiku-, lõuna- kui õhtusöögiks, põhiroaks või lisandiks. Rohkelt kiudaineid sisaldavad pudrud aitavad meie organismil vabaneda pika talvega kogunenud jääkainetest ja tunda end tervem…

Nädalalood
Köögiviljad kotletiks

Köögiviljadesse saab soovi korral vägagi loominguliselt läheneda – neid hautada või praadida, riivida või lõikuda. Otsustasime sel korral kohe mitmed võtted käiku lasta, et valmiksid maitsvad kotletid.