Hooaeg
Pudrule!

Puder võib olla äärmiselt mitmekesisest toorainest valmistatud ja piiramatult maitsevalikuid pakkuv toit. Sobib nii hommiku-, lõuna- kui õhtusöögiks, põhiroaks või lisandiks. Rohkelt kiudaineid sisaldavad pudrud aitavad meie organismil vabaneda pika talvega kogunenud jääkainetest ja tunda end tervem…

Nädalalood
Köögiviljad kotletiks

Köögiviljadesse saab soovi korral vägagi loominguliselt läheneda – neid hautada või praadida, riivida või lõikuda. Otsustasime sel korral kohe mitmed võtted käiku lasta, et valmiksid maitsvad kotletid.

Talv
Mahlased jogurtikreemid

Maitsestamata jogurtil on üks hea eelis teiste jogurtite ees – seda saab oma maitse järgi uueks luua, nii soolaseks kui ka magusaks. Magusasõprade rõõmuks langes meie valik sel korral just magusatele maitseuuendustele. Appi võtsime marjad ja puuviljad – tulemus on siin!

Hooaeg
Tujutõstev tume šokolaad

Mis võiks olla tujutõstmiseks veel parem kui tükike tumedat šokolaadi keset külma talve? Tekitab see ju mõnusa heaolutunde, aitab ennetada viirushaigusi ja maandada stressi!

Hooaeg
Nostalgilised küpsetised

Kui ma veel noor olin, oli lumi valgem ja rohi rohelisem… ning koogidki magusamad. Aeg-ajalt tekib igatsus vanade heade asjade järele. Krõbedad võiroosid või suussulavad kreemikorvikesed, vahune sefiiritort või muredad Krakovi koogid – kõik need tuletavad meelde aastakümnetetaguseid kohvikuid, lihts…

Hooaeg
Pidu ümber pastapoti

Kartulist ja lihast on mõneks ajaks küll. Äkki mõni mõnus pasta? Suvel ühed pastad, talvel sootuks teised. Soojendavad ja tummised.

Hooaeg
Koriandriga lõunal

Igal aastal avastan enda jaoks uue maitsetaime. Kümme aastat tagasi oli see tüümian, siis basiilik, siis rosmariin... Alul tundub imelik, siis ei saa enam ilma elada. Mõned aastad tagasi sõlmisin sõpruse koriandriga, mis meie turgudel müügil ka kinza nime all. Haruldane vürts. Riputan teda kõikjale…

Hooaeg
Korralik kõhutäis sooja suppi

Hea supp on tervislik ja kuum, kosutav ja tõesti väga-väga maitsev! Supiköögis askeldasid Hele-Mai Alamaa ja Mari-Liis Ilover.

Hooaeg
Apelsin kartuli asemel

Mahlaste apelsinide mõrkjasmagusad lõhnaviirud annavad märku, et pühad on käes. Vitamiinidest pungil viljad on lisaks puuviljadega suurmaiustamisele ka head maitsestajad.

Hooaeg
Täna teeme komme

Võiks ju uisa-päisa arvata, et kommitegemine on tänapäeval üsna mõttetu – kõike on niigi poes piisavalt. Ja ometi, isegi kui sinu meisterdatud komm ei saa maailmas kõige ilusam ega säili aastaid, võid kindel olla, et oled sinna pannud ainult head ja paremat.

Hooaeg
Külla minemise hetked

Sel aastal oleks tore PÄRISELT aeg maha võtta. Lüüa toad läikima, pikutada diivanil teetassiga, käia uisutamas, tuua metsast kuusk... Minna külla, võtta kaasa oma valmistatud küpsised, šleifiga karbis.

Hooaeg
Kuivatatud maitsekimbud

Kuivatatud puuvilju on mõnus niisama näksida. Need annavad energiat ja leevendavad magusaisu. Ometi on omaette nostalgia neist keeta kompotti ehk tegelikult kisselli ja küpsetada keerusaiu. Üks müslibatoon sai ka sama idee vaimus valmis.

Hooaeg
Kanasupp teeb kärmelt sooja

Sügisese rõskuse ja külmanootide vastu on parim relv soojendav toit. Üks hea kanasupp paneb unustama läheneva pimeda aja ja täidab keha soojusega, pakkudes lohutust ka neile, keda tüütu nohu või kähe kurk kimbutamas. 

Hooaeg
Kadripäeva kolm putru

Talurahvatoidu renomeega odrakruubid pole teps mitte nii tahumatu toit, kui paljud meist võiksid eeldada. Oskuslikult valmistades ja nutikalt maitsestades võib sellisest lihtsast toorainest suisa restoraniroa mõõtu toite valmistada. 

Hooaeg
Lihtsuse võlu

Hea kook ei pea olema keeruline ega sisaldama pikka rodu peeneid komponente. Siinsed kolm kooki on loodud just selliselt, et maiasmokad ei peaks kaua ootama ja pere eelarve ühe koogiteoga kohe tavarütmist välja ei kukuks. 

Hooaeg
Mardipäevalõuna

Sel aastal tähistame isadepäeva ja mardipäeva korraga. Lisaks hanele jäi retseptikogust muudki head silma, mis pühapäevalõunast menüüd kroonivad. Suupistelaua kattis Pille Enden. Edasised käigud valmistas Hele-Mai Alamaa, kõigile mõeldes: "Lasanje meeldib ju kõigile. Pisikesed pirukad pisematele, Be…

Hooaeg
Vürtsikas sügis

Värvide ja maitsete pillerkaar mõjub praegu hästi, teeb tuju rõõmsaks ja loovaks. 

Hooaeg
Munguba, pisut teisiti

Munguba satub meie lauale tavaliselt idanditena ja salatis. Peale idandite leiab Eesti poodidest kasulikku munguba ka nuudlite ja ubade kujul. Kõik need kolm varianti nüüd headeks maitseteks nüüd kokku segamegi.

Hooaeg
Nipid ühe vürtsiseguga

Maitsed, mis kõledale sügisele soojust lisavad, on tavaliselt tulised vürtsid. Üks huvitav maitsete kombinatsioon on peidus ka hõõgeveinisegus, mis sobib peale veini ka täiesti argiseid roogi täiustama.  

Hooaeg
Gurmee koduseinte vahel

Restoranide menüüdes vaatavad sageli vastu keerulisena tunduvad road ja võib arvata, et neid ise kodus järele tegema polegi mõtet hakata. Angelica Udeküll annab mõned head nipid, kuidas toorest lihast ja kalast leidliku maitsestamise tulemusena tõeliselt hõrke suutäisi valmistada. 

Hooaeg
Suur ja kollane kõrvits

Suur kõrvits sahvririiulil ei anna asu. Muudkui särab ja puistab oma sügavaid kollaseid toone meie meeltesse, sealt edasi suppidesse, pajaroogadesse ja küpsetistesse. Sügisene värviteraapia on alanud. Lisaks mõjub kõrvits hästi seedimisele ning tänu oma mineraalainelisele koostisele tugevdab ka süda…

Hooaeg
Korralik kaste täidab isud

Korralik kaste täidab kõhtu igal ajal, olgu argi- või puhkepäev. Kastet on võimalik pakkuda nii pasta kui kartulite, riisi või kuskussiga. Valmistamine ei nõua liiga palju mässamist ja kastet kõlbab üles soojendada veel järgmiselgi päeval.

Hooaeg
Nädal porgandiga

Suvi on olnud sedavõrd pikk ja ilus, et sügise jahedaid tuuli ei taha enam hästi mäletadagi. Kui pori ja hallus aga ükskord kohale on purjetanud, turgutab keha üks klaasitäis lõhnavat ja värskelt pressitud porgandi-õunamahla kärmelt üles nii õppureid, ületöötanuid kui tüdimuse käes vaevlejaid. See…

Hooaeg
Kangust täis küüslauk

Küüslauk on vinge tegija nii maitse kui ka toime poolest. Nohu ja köha hiilivad juba ligi ning küüslaugust saab justkui kogemata maitsekas lisand paljude roogade juures. Piisab vähesest, kuid tõelised küüslaugusõbrad ei piirdu ühe küünega, vaid võtavad ette kohe mitu. 

Hooaeg
Mõnus pirukapidu

Pirukad on alati teretulnud nii oma pere peol kui hinnatud suupalad külaliste seas. Viljade-marjade valmides on eriti tänuväärt võimalus värsked küpsed maitsed pirukasse panna. Kohvi või klaasi veini kõrvale, koos värske salatiga korralikuks kõhutäiteks, piknikule või külla kaasavõtmiseks – hea piru…

Hooaeg
Tervitus varajasele õunasaagile!

Oh seda mõnusmagusat koogilõhna, mis nüüd ahjudest immitseb! Käbedaim õunaaeg on käes – nüüd ei saa hõrkudest õunakookidest ja magustoitudest ei üle ega ümber! Esimestest mahlastest suvesortidest ja hapukatest sügisõuntest tulevad kõige maitsvamad küpsetised.

Hooaeg
Vaese mehe köögiviljad

Kapsas on olnud liiga kaua põlu all, ent enam mitte. Värske ja noorena on nii värske kapsas kui lillkapsas tõeline gurmaanide pärusmaa. Eks osaliselt on kapsaliste moodsaks muutumises oma osa ka igasugusel ökoteema fookuses olemisel. Kapsaid on ju suhteliselt lihtne kasvatada ning kraam suviti odav.

Hooaeg
Suveköögi on vallutanud lest

Kui suvepealinn on Pärnu ja suvejook külm õlu, siis suvekala on lest. Kuigi välimuselt lapik ja liistakas, on see kala paljude eestlaste lemmik, mida suvekuudel praetakse ja suitsutatakse nii kuis jaksab. Ja et suvist vunki veelgi lisada, paku kala kõrvale ka tänavusi oma saagi kartuleid!

Hooaeg
Kukeseenele!

Need kollased väikesed kübaramoorid annavad igal aastal teada, et viimane aeg on laisklemine ja lesimine päevaplaani võtta. Seened võiga pannile, (vahu)koor peale ja mõnus kaste on valmis. Ka pole kiitlemisega liiale mindud, kui rääkida seene ideaalmaitsest laiemalt. Kui keegi ütleb umami, siis esim…

Hooaeg
Värskel pastal pole vastast

Kui sa pole veel kordagi ise pasta-tainast teinud, siis nüüd tee proovi. See õnnestub!

Hooaeg
Kallid kaunad

Noored ja naksakalt murduvad aedoad, nii kollased kui rohelised, on hetkel turu kuumim kaup. Neid on lihtne teha ja kui isule kord järele antud, on kohe kergem olla. Ja pea siis meeles, et aedube tuleb kindlasti enne kasutamist veidi läbi keeta (mürgiste glükosiidide eemaldamiseks) ning parem on pik…

Hooaeg
On kamaaeg!

Enamik meie maitseid on kusagilt laenatud või mugandatud. Erandiks on aga kama, mis on päris meie enda oma. Mis veelgi rõõmustavam – kama suudab üllatada ka moodsal ajal, andes ideeainest neile, kelle jaoks kama vaid keefiri või hapupiima kaaslaseks sobib.

Hooaeg
Kuskuss teeb suve lihtsaks

Päike näitab lahkelt oma kaunist palet ja aeg-ajalt hakkab hing tummiste liharoogade asemel salatit ihkama. Seega paitame meeli seekord kuskussiga. Mõnusalt maitseküllane ja mänguline, on kuskuss hea kaaslane ükskõik millisele salatile või lisandile.

Hooaeg
Kiired koogid

Kevadel-suvel juhtub sageli, et külalised saabuvad ukse taha ootamatult. Et aega jääks rohkem üksteise jaoks, pane tallele kolm kiiret koogiretsepti. Need koogid ei vaja udupeeneid komponente ega liigselt aega!

Hooaeg
Näpsakem nõgest!

Loodus on täis väge ja tärkava roheluse sees tõstavad pead ka energiarohked nõgesed. Palju polegi neid vaja süüa, tervise turgutamiseks piisab peotäiest toidu sees. Kes aga peab nõgest mõttetuks umbrohuks, alustagu kas või ühest taimest, et selle maitsva väega tutvust teha.

Hooaeg
Koolijütside lemmikud

Millega üllatada oma koolist koju ruttavat last, kel soov kiirelt midagi hamba alla leida? Kord ei sobi üks roog, siis jällegi teine. Võileivamaterjali ja hiiglasliku maisikõrpsupaki varumise asemel saab aga muugagi nirusid sööjaid ära meelitada. Valmista näiteks eelmisel päeval mõned kiired palad…

Hooaeg
Kiirsalatid kodujuustust

Kevadisel kiirel ajal, kui kokkamisega jännata ei viitsi, on parimaks kõhutäiteks salatid, mille valmistamiseks vaja komponendid vaid hakkida ja kokku segada. Kodujuust on selle poolest tänuväärt kaaslane, kuna lisab roale nii iseloomu kui ka tervislikkust. Ja ütleme ausalt, eestlaste kohupiimaarmas…

Hooaeg
Smuutid - värvidest ja marjadest tulvil

Hommikud muutuvad kohe rõõmsamaks, kui lauale tuua kirkad söögid-joogid. Smuutid on just nagu mõlema eest.

Hooaeg
Vahupidu ahjus

Kui magusaisu ei anna järele, on olemas kaks võimalust - pista pintslisse karp halvaad või teha beseed. 

Hooaeg
Jahuta, aga ikkagi magus

Peale suuremat söömist tahaks tihtilugu midagi veel magusat, aga mitte liiga palju ega rasket. Jahuvaba šokolaadipuding on kohev, rabe ja mõnusalt kerge. Mandlised küpsised maitsevad samuti hästi. Jahuvabad küpsetised on hea valik ka siis, kui põhjuseid, miks valgest nisujahust loobuda või selle söö…

Hooaeg
Toome liha lauale!

Kuigi väljas on külm, pane suur särisev lihapraad ahju, et kevadise päikese käes mõnusat laisklemist mitte edasi lükata. Iga soe kiir mõjub praegu nii kosutavalt!  

Hooaeg
Püha nädal pasha seltsis

Munadepühad võiks ümber nimetada ka kohupiimapühadeks. Pidulikul lihavõttelaual on midagi alati kohupiimast, olgu see siis klassikaline pasha või mõni moodne mugandus sellest. 

Hooaeg
Kitsejuustu võlud ja võimalused

Kitsejuustu eriline mekk võlub eelkõige andunud juustuaustajaid. Mida küpsem, vängem ja tihedam, seda suurema joovastusega juustutükid vaagnalt kaovad. Mahedamaitseliste juustude sõpradel soovitaks proovida alustuseks eriti kvaliteetseid ja puhtaid kitsejuustusid, mille maitse on mahe ja hõrk. Seega…

Hooaeg
Pillerkaar Aasia moodi

Aasihõngulised road on kiired, lihtsad ja maitsetest pungil. Igaüks ju teab, et kui suu vesine, aitab hästi mõni tšillituline või ingverist kuum taldrikutäis.

Hooaeg
Isamaa ilu hoieldes

Ühte kuulumise tunne on see, mis meie vaimu toidab. See on kallis ja vajalik kogemus nii väikeses pereringis, suures suguseltsis kui kogu ühiskonnas tervikuna. Oleme oma isamaaga juba nii harjunud, et vabaduse hind enam igapäevaelus suurt meelde ei tule. Ja see on suur õnn! Vaatamata kriisidele, hin…

Hooaeg
Täiuslik teelaud

Teed peetakse maailmas üheks populaarseimaks joogiks. Suviti värskendab ja jahutab jäätee ülemäärast palavust. Talvel asendab veerand tundi aurava ja rahustava teetassiga aga vähemalt üht joogatundi koos meditatsiooniga. Tee pole oma maitselt nii nõudlik ja domineeriv kui kohv ning teelaud ise ei pe…

Hooaeg
Kesktalvised turgutajad

On paras aeg korraldada juurviljakeldris üks läbivaatus. Kõrmpsud porgandid ja kapsad on head ka veel värskelt, kartulid ja kaalikad hakkavad aga vaikselt oma vitamiinide sisaldust kaotama. Seega on viimane aeg neid suures pajas podistada, ahjus magusamaks küpsetada või supiks püreestada. Üks imehea…

Hooaeg
Läätsedest ammutatud jõud

Läätsede värviline maailm muutub aasta-aastalt aina ahvatlevamaks ka siinmail. Ju on mõistetud, et aastatuhandeid heakskiitu ei tule põhjuseta. Peale maitseomaduste väärtustatakse läätsi ka valgu- ja mineraalisisalduse tõttu, samuti on need universaalsed kõhutäitjad. Poest võid leida nii rohelisi ku…

Hooaeg
Lõuna isale

Isadepäeva tähistatakse maailmas erineval ajal ja erineval moel. Põhjamaades novembris, Ameerikas juunis ja Venemaal endiselt veebruaris, koos armee ülistamise tseremooniatega. Enamikele meist pole poliitilised väljahõiked sel hetkel peamised. Pigem hoopis teadmine, et lastele on isa eeskujuks, turv…

Hooaeg
Kuidas muffinid enesele kübarad said?

Kui inimestele on antud võimalus end aeg-ajalt veidi uhkemalt üles lüüa, siis ega toit taha kehvem olla! Nii rüütavad end kreemisesse kattesse ka muffinid. Angelica Udeküll pakub täiendust muffini-fanaatikute retseptikogudesse.