Hooaeg
Lõuna isale

Isadepäeva tähistatakse maailmas erineval ajal ja erineval moel. Põhjamaades novembris, Ameerikas juunis ja Venemaal endiselt veebruaris, koos armee ülistamise tseremooniatega. Enamikele meist pole poliitilised väljahõiked sel hetkel peamised. Pigem hoopis teadmine, et lastele on isa eeskujuks, turv…

Hooaeg
Kuidas muffinid enesele kübarad said?

Kui inimestele on antud võimalus end aeg-ajalt veidi uhkemalt üles lüüa, siis ega toit taha kehvem olla! Nii rüütavad end kreemisesse kattesse ka muffinid. Angelica Udeküll pakub täiendust muffini-fanaatikute retseptikogudesse.

Sügis
Pada tulele või ahju!

Podisev pada ahjus või pliidil mõjub pimedal sügisõhtul turvaliselt. Mõnus pajaroog pakub maitseelamuse tervele perele ning miks mitte ka nädalavahetusel külla tulnud sõpradele-sugulastele.

Sügis
Ploomid, sügise tõmbenumber

Kui sügistuuled lähevad juba viluks ja kõledaks, on päevase päikesepaiste ajal elu kui teisel planeedil. Mahlased ploomid potsatavad vaikselt murule ja need, mis puuladvas, ootavad kannatlikult redeliga ülesronijat. Tühjad pihud saavad ruttu täis ja kuna magusaim ja kauneim saak tahab kohe söömist…

Hooaeg
Mihklipäev toob lamba lauale

Mihklipäev 29. septembril lõpetab vanarahva kommete järgi lustilise suveaja, et karjased saaks nüüd kooli minna. Tarkust taga nõudma. Lauale toodi sel päeval lambalihast roogi.

Sügis
Panen aga põsepuna palgeile ...

Võiks arvata, et kibuvits ja õun on nagu öö ja päev. Kui õunu kuhjub poolest augustist alates justkui iseenesest igasse suuremasse nõusse aina juurde, siis kibuvitsamarjadega on teisiti. Pärast suuremate kriimudega õnnistamist ja põõsastes müttamist on nende puhastamine ka ikka päris tüütu. Aga kui…

Suvi
Tomat ja paprika

Tomatitega on juba kord nii, et oma koduaia kasvuhoonest korjatult lõhnavad need kõige apetiitsemalt ja maitsevad kõige mehusemalt. Hea tomat on parjalt pehme, aga veidi prink ja õhukese koorega. Suure viiluna võileival maitseb lihatomat jumalikult – on mida hammustada. Mahlased ja hapu-magusad kirs…

Suvi
Küps august

Suve teine pool täidab meie meeled küpsete lõhnade ja maitsetega. Õunapuude oksad muutuvad aina raskemaks ja tomatitel peab silma peal hoidma, et need õigel ajal korjatud saaks. Läikivate paprikate hunnitud värvid panevad otsima retsepte, kus neid rõõmuvilju ära kasutada ning peenraserval hakkavad õ…

Hooaeg
Piknik rannaliival

Suvised ilmad kutsuvad õue. Piknikuks pole palju vaja – päikest, värsket õhku, privaatset kohta. Meeldivat võimalust värskes õhus einestada võiks kasutada nii palju, kui ilm seda lubab. Nii et piknikukorv kaasa ja minek!

Hooaeg
Suure janu kustutajad

Midagi kerget ja külma, jäist ja jahutavat mõjub palava ilmaga kui sõõm elujõudu. Et tavalisest kannumorsist saab ühle hetkel küll, pakume lisaks veel maitsta ühe leebe lavendlijoogi ning vürtsika vitamiinipommigi, mis rohkem vaate et juba supi eest. Karastava joogi saab seega mitmetest suvistest vi…

Suvi
Maasikavahune suvi

Kui mitte varem, siis jaanipäeval juhtub ikka nii, et lauale satub esimene vaagnatäis värskeid ja lõhnavaid maasikaid. Kui esimesed suutäied ei taha lisandiks muud kui vaid veidike vahukoort, siis järgmisel korral saab juba midagi kulinaarsemat ette võtta. Näiteks lisada maasikatele toorjuustukreemi…

Hooaeg
Ürdid üle roa

Kuigi kevadisel ajal on esimesest ürtidest kerge joovastuda, on omad võlud ka suvistel maitsetel. Need pole enam nii uljalt lenduvad, ent võluvad intensiivsuse ja jõulisusega. Siis saavad peenral valmis salvei, tüümian, rosmariin, teine saak basiilikust ja koriandrist. Ja oma peenrasaak on tahes-tah…

Kevad
Sparglivõsukesed taldrikule

Kas teadsid, et spargel kannab veel ka nime harilik aspar ning söödavad sparglid jagatakse kolmeks - rohelised sparglid, õrnad valged sparglid ja puuviljase maitsega lillad sparglid. Müügil on meil näha ka beebispargleid, mis on tavalistest rohelistest sparglitest magusamad ja siidisema tekstuuriga.

Kevad
Veel veidike rabarbrit!

Mitmekülgne rabarber kaunistab aianurka täies ilus, laiad lehelehvikud uljalt kerges kevadtuules hõljumas. Krõmps, hapu ja mahlast nõretav köögivili paneb igal kevadel nuputama uusi ideid ja eriti siis, kui head vanad koogiretseptid juba ühe ringiga ära on proovitud. Pille Enden pakub paar retsepti…

Hooaeg
Asise õhtu lemmikud

Tervislik, kiire ja lihtne võiks olla toit, mis argiõhtutel köögis ülearu palju aega ei võta, aga samas mõjub isuäratavalt ja ahvatlevalt. Kui põlised ideed veidi juba kulunud tunduvad, aitab see, mis hooajaline ja värske. Kuna sel aastal on kevad eriti visa tulema, siis jääme pere lemmikute puhul…

Kevad
Karulauk laiutab köögis

Lumivalge õiega puhmas karulauk pole hapu nagu spinat või oblikas. Küll on see laia lehega kevadekuulutaja jõulise ja küüslauku meenutava aroomi ning maitsega, nii et köögisolijail lähevad kõigil haistmismeeled järsku valla. Esimesed noored lehed on eriti hinnas, need pakuvad suurt vaheldust muule…

Hooaeg
Spinati kiituseks

Spinat armastab juustu ja näitab oma parimaid voorusi pirukates ja salatites.

Kevad
Kevadetervitus peolaual

Kevadised suurveed võtavad hoogu sisse ja linnulaul muutub järjest valjemaks. Samal ajal, mil loodus uut aastaringi ette valmistab, toimub inimeseski kummaline vabanemine. Päikesekiir meelitab õue, värske õhk mõjub eriti kosutavalt ja esimesed rohelised tärkajad rõõmustavad silma. Lihavõtete aegu sa…

Talv
Kütkestav talvemagus

Elu on päikselisem, kui aeg-ajalt lubada endale mõni iseäranis lopsakalt magus suutäis. See võib olla vürtsikas, soe või siis puuviljaselt värske, küpsetis või magusroog. Sellistel ahvatlustel on lisaks ise paikatimmitud maitsele veel üks hea omadus. Need kaovad sõprade keskel aega veetes nagu vesi…

Talv
Sinepiga vägevaks

Iga eesti mees teab, et kui laual on sült, siis peab seal kuskil ka kanget sinepit olema. Kärtsakas pastas, mis lapsepõlves vängel kujul tuubist taldrikule pressides silmad kipitama pani ja kuidagi meeltmööda polnud, on ometi palju head peidus. Sinep annab head maitset ja valida on neid nii mahedaid…

Muu
Lihtne Eesti köök

Paljudes kodudes üle Eestimaa on vabariigi aastapäeval ilusaks tavaks lumivalge laudlinaga kaetud laud hea-paremaga täita. Koos peedisalati ja sõira serveerimisega kulgeb jutt kärmelt eesti asjale ja head maitsed panevad vahepeal ka toidust rääkima. Eesti köök pakub isevalmistamise ajalugu, mille il…

Talv
Kiired road

Kiirelt valmivad road argiõhtuks tähendavad tegelikult lihtsalt valmivaid roogi. Enamasti on need supid, panniroad või liharoad, kus lõikad, segad-sätid kokku ja kohe keedad-küpsetad. Ära jäävad aeganõudvad jahutamised, vormimised või mitu tundi madalal kuumusel küpsetamine. Ent kergema ja lihtsama…

Talv
Mis värvi on vitamiinid?

Liha täna laual ei ole. Üritame hoopis talviselt uimased juurikad pisut särtsumaks muuta.

Talv
Tervislikud talitoidud

Inimese toidulaud peegeldavat tema kohta üsna palju. See tõde kehtib ka tervise kohta, sest toiduga saab nii juba tekkinud hädasid ravida kui ka neid üldse ennetada. Tuleb vaid teada õigeid koostisosi! Angelica Udeküll pakub just sellest vaatenurgast toidutegemisele lähenedes mõned isuäratavad koosl…

Talv
Päikest täis tsitrused

Keset talve toidupoes ringi liikuvad kärud on kiirel esmapilgul kõik kollakas-oranži värvi. Lähemal vaatlusel selgub, et ostunimekirjade ühine lemmik on tsitruselised: mandariinid, apelsinid, laimid ja sidrunid... Kindlasti on mõnel plaanis apelsinidest nelgi abil vastupandamatuid lõhnapalle teha…

Talv
Mõnusad suupisted aastavahetuseks

Suupisted ja värsked salatid on aastavahetuse paiku eriti meelt mööda.

Jõulud
Vormsi naiste vorstitegu

Olgu poelettidel verivorste kui tahes mitut sorti, kodus tehtud vorstidel on ikka hoopis teine mekk. Põnevust lisab see, et põhikomponendid liiguvad ainult asjassepühendatute ringis ning töö teeb käed korralikult veriseks.

Jõulud
Krõbedas kuues pähklid

Advendiaega kodus on ikka iseloomustanud magusvürtsikad aroomid ja kausitäis maiusi, kus piparkookide ja mandariinide kõrval on oma koht ka pähklitel. Olgu need siis pühadele sobivalt pidulikus kuues ja veidi omamoodi!

Jõulud
Piparkoogimaja

Piparkoogist maja valmistamine on justkui jõulupalve - seda tehes saadavad meid head soovid ja väikesed imed. Et need kõik täituksid, anname mõned nipid, mis asja õnnestumisele kaasa aitavad.

Nädalalood
Jahihooaeg on täies hoos

Jahiaeg on täies hoos ja metsloomaliha rohkem saadaval, ka hästivarustatud lihapoest on võimalik seda kraami hankida. Vähese rasvasisaldusega, pisut sitkem metsloomaliha pakub põnevaid maitsebukette: selles annab tunda looma vabalt elatud elu ja tema värske toidulaud. Ulukiliha sisaldab rohkem valku…

Talv
Salatid pannilt

Soojad salatid on mõnusad vahepalad. Vahel nagu rohkem süüa ei tahagi, kuid kõhu saab siiski täis ja maitseelamuse pealekauba.

Sügis
Kallis kartul

Kartuli saabumist Euroopasse seostatakse lisaks Hispaania kangetele meresõitjatele veel ühe naljaka äpardusega. Üks Inglise meresõitja tahtis pakkuda kuninganna Elisabeth I auks indiaanipärast kartulisuppi. Kuningakoja kokad aga valmistasid selle ekslikult mõrudatest kartulivartest ja planeeritud di…

Sügis
Külma aja turgutavad supid

Külmal ajal on toitude populaarsuse edetabelis supil kindel koht. Kui oled frikadellisupist isu täis söönud, siis proovi veidi teistmoodi maitsestiilid ka ära.

Sügis
Mart tuleb külla!

Neljapäeval peab olema valmis kostitama ootamatuid külalisi, kel näod maalitud ja vatijoped seljas. Mardipäeval pole vaid kommid need, mis peaksid laual olema. Traditsioone austades võiks ette võtta kohe suurema söögitegemise.

Sügis
Sibulata on kurb maailm

Me kõik nutame ta käes, aga ilma hakkama ei saa. Enamik argitoite lausa nõuab selle kuldse mugula maitset, mida isegi kirjeldada ei oska, aga mille puudumist tunneme otsekohe. Paljud võtavad igal sügisel ette Peipsitiiru, et täiendada oma sibulavarusid just sellise kogusega, et talv rahulikult üle…

Sügis
Ood punapeedile

Ilus, tervislik ja maitsev – mida muud võiks ühelt köögiviljalt oodata. Punapeet vastab kõikidele ootustele, mida kodune toidulaud esitab. Ei tasu ka unustada, et punapeet on ka mitmekülgne, sobides supiks, salatiks ja isegi koogiks. Eelista toidus väikseid peete, suured võivad olla kiulised ja tuim…

Sügis
Suur praad ahju

Ühest küljest on piraka lihakäntsaka ahjuviskamine kõige hõlpsam viis suurem seltskond ära toita ... teisest küljest, suuri lihatükke ja terveid linde kipuvad inimesed veidi pelgama. Pigem kiputakse steike praadima või väiksemaid lihatükke vokitud toitudes või hautistes kasutama. Kui hirmutavast…

Sügis
Mida teha pontsaka kõrvitsaga?

Köögis suure kõrvitsaga omavahel olles ei tea esialgu, mis selle hiigelmarjaga ära teha. Kui veidi mõtet edasi veeretada, rulluvad lahti ideed, mis aina magusamakas muutuvad. Ja üks on ka kindel mis kindel, kõrvits teeb oma maheda olekuga paljudes roogades imesid. Need lausa sulavad suus, kui aiaväg…

Sügis
Õunaküll küllale küll liiga ei tee

Mis sest, et 85% õunast on vesi. Selle vähese 15% sisse mahub see-eest palju kasulikke vitamiine ja mineraalaineid. Vesi ja erinevad suhkrud teevad õunast asendamatu mahlategelase köögis. Oma lemmikuid õunakooke süüakse sügiseti küll tüdimuseni ja õige ka, sest küpsetamisel ei ole välismaistest kaun…

Suvi
Ubadest sõltuvuses

Rohelised oad, mida ka Türgi ubadeks või aedubadeks kutsutakse, pakatavad kiudainetest, stabiliseerivad veresuhkru taset ja hoiavad ohjes vererõhu. See kõik on ainult boonuseks, sest neid pikki krõmpsuvaid vibalikke ei pea kedagi sööma meelitama. Pigem kannatavad väga paljud suve lõpus ravimatu ubad…

Sügis
Seenehoidistaja põhivara

Eestis kasvab ligi 300 liiki söögiseeni, kusjuures sadakond neist on heade maitseomadustega. Enim korjatakse paarikümmet liiki.

Suvi
Ilma teevad noored köögiviljad

Puhkuste ajal ei püsita kodus, vaid reisitakse ringi, kogetaks suurtes kogustes uut ja huvitavat. Kutsutakse kokku sõbrad, pajatatakse silmade põledes läbielatud seiklustest ja nähtud kultuuriväärtustest. Siis tuuakse välja hinnalised ostud ja suveniirid, mis jäävad alatiseks just seda suve ja elamu…

Suvi
Taasavastatud hoidised

Igas hoidistesahvris on varjul perenaise looming. Podiseva poti sisu puulusikaga segades ja näputäie kaupa aineid lisades loob pereema hoidistele selle kopeerimatu koduse maitse, seletamatu „millegi”, mida kodust kaugele lennanud lapsed ühel päeval kindlasti igatsema hakkavad. Ühtlasi on aiasaadu…

Suvi
Värske kala suvelaadalt

Aasta ringi müüdavad forell ja lõhe on muutunud vaat et rahvuskaladeks, kuid suvisel ajal peavad nad alla vanduma traditsioonilistele kodumaistele kaladele. Kalaturud ja suvelaadad teevad kala kättesaadavaks ka neile, kel sõber-kalamees puudub.

Suvi
Mari marja järel

Olgu marjakook kohupiimaga, purutainast, toscakattega või toorjuustune, see kook on alati hullult hea. Vaarikad, sõstrad, tikrid ja heal aastal ka delikatessed murakad - kõik nad on järjepanu valmis küpsemas.

Suvi
Hõõguvate süte kohal

Kindlasti on palju neid, kes aega liha maitsestamise ja marineerimise peale raisata ei raatsi. Ja sama palju on neidki, kes heal meelel liha isetehtud maitsesegudesse seisma jätavad, et alles järgmisel päeval muredaks marineerunud tükid sütel valmis küpsetada.

Suvi
Suur maasikaisu

Peagi on ka meie maasikate põsed punased, enne saab aga suhu pista lõunamaalt toodud marju.

Suvi
Krõmpsud rediseannid

Kasvuhoone omanikel on redis juba omast käest ja peagi valmib neid mõnusaid juurikaid kiiremini, kui praekõrvaseks ära teha jõuab. Nopi siit valikust selleks kevadeks mõni uus idee.

Kevad
Vaimustavad võrsed

Lisaks kerkivale õhutemperatuurile ja soojadele päikesekiirtele aitavad talvisest tardumusest vabaneda igasugused rohelised võrsed, varred ja lehed.

Kevad
Roheline Aeg...

Ongi käes. Juba on mõtet turule või rohelist aeda noppima minna. Ja sööma ei pea üldse mitte toas...Hetk on pühendatud pestole, mis on tõesti üks Itaalia Ime.