Kevad
10 ideed rabarberist

Kevadine rabarber on juba poodidesse jõudnud

Lihavõtted
Mida piiblirahvas sõi

Piibel on jätkuvalt kokkade inspiratsiooniallikas. Üha enam reisib eestlasi Piibli sünnimaadele ja kogeb ka säälse köögi hõrgutisi. Laske endid neist kanda, sest just niimoodi toitusid ka patriarh Aabraham, kuningas Taavet ja Jeesus Kristus. Ning Iisraeli või Liibanoni kokaraamatu lahtilöömisest on…

Lihavõtted
Pirukaid lihavõttelauale

Soolasemaks suupisteks on lihavõtetel ikka olnud erinevad pirukad.

Lihavõtted
Pasha variatsioone

Munade värvimise kõrval on traditsioonilisel lihavõttelaual kindlasti ka kohupiimast magustoit nimega pasha.

Kevad
Kasvata ise: petersell

Eestis on petersell ülimalt levinud maitsetaim, temast populaarsem on ilmselt ainult till.

Kevad
Kasvata ise: rukola

Rukola ehk põld-võõrkapsas on päritolult Vahemere maitsetaim, eriti hinnatud Itaalias ning Euroopa lõunapoolsetes maades.

Kevad
Ürte kasvatavad ainult hullud?

Miks peaks üldse terve mõistusega inimene mässama pottide, mulla ja seemnetega, kui ta võib alati minna poodi ja osta lihtsalt pott värsket ürti? Hea küsimus.

Kevad
Kasvata ise - basiilik

Basiilik on väga universaalne ning jumaliku lõhna ja maitsega ürt, mida on täiesti võimalik ka ise kasvatada, kasvõi aknalaual.

Kevad
Anni Arro ja ürdid

Ürditeemalisi katkendeid möödunud aasta parimast kokaraamatust "Sepamaa talu köök"

Muu
8 koogiretsepti 8. märtsiks

Tee oma naisperel suu magusaks! 8 maitsvat kooki,mille hulgast peaks igaüks jõukohase retsepti leidma.

Muu
10 hommikusöögiideed naistepäevaks

Õige mees ei lase naistepäeval oma naist köögi lähedalegi.

Jõulud
Glögiõhtu maitsete ja meeltega

Käes on viimane aeg sõpradega üks mõnus glögiõhtu maha pidada, sest päevad jäävad aina lühemaks. 

Muu
Söö nagu president!

Pidulikke retsepte presidendi peakokalt Indrek Kivisalult

Muu
Pärast paraadi läheb suuremaks praadimiseks

Klassikaline pidulaud kodumaa juubeliks.

Muu
Mis on see õige eesti maitse?

Eesti? Mets ja meri, pime ja külm, tõde ja õigus - midagi pole teha, sellised me oleme. Aga eesti köök?

Sõbrapäev
Valentinipäeva romantiline õhtusöök Ammende Villa peakokalt

Valentinipäeva õhtuks valmistudes ei tohi unustada, et kõik mida sööme, mõjutab meid ning meie käitumist, enesetunnet ja ka tundeid.

Sõbrapäev
Söödavad kingitused sõbrapäevaks

Sõbrapäeval tehakse tihti kallimale pisike ja armas kingitus.

Sõbrapäev
Armastus käib kõhu kaudu

Eestis on 14. veebruari mõistetud sõbrapäevana, kuid palju kauem ja laiemalt on see olnud tuntud valentinipäevana, mis on pühendatud kõigile armunutele.

Talv
Kiired talvesupid

Supikeetmine ei pea alati päevatöö olema. Valmimisajast hoopis olulisemad on hooajalised juurikad ja tahe hellitada kõhtu kerge sooja toiduga.

Vastlad
Retseptiabi vastlateks

Kui oled kimpus retseptidega, siis võib sul abi olla klassikaliste vastlaroogade retseptivalikust.

Vastlad
Vastlapäev ja -kombed ennevanasti

Vabaõhumuuseumi toitlustusjuht ja Kolu kõrtsi juhataja Marika Tõrv räägib mõne sõnaga kunagistest vastlakommetest ja -toitudest.

Talv
Kuuma joogiga rõske talve vastu

Ka sellisel lumevaesel ja rõskel talvel kipub vinguva tuulega niiskus kontidesse pugema. Sellisel puhul pole tõhusamat abinõu kui üks korralik kuum jook. Valisime välja mõned huvitavad joogid, millega on end mõnus diivanile või kamina ette kerida.

Muu
Mida pakkuda aastavahetusel?

Jõulud on möödas, püksirihmad ja seelikuhaagid on uutele mõõtudele sobivaks reguleeritud, aga ukse taga on juba uus pidu - aastavahetus!

Jõulud
Taljesõbralikud jõulud

Seekord võiks jõulud veeta ilma traditsioonilise seapraeta. Põnevaid maitseid eri maailma paikadest kokku noppides sain ma täiesti ebatavalise jõulumenüü, mis rõõmustab eelkõige lahjema toidu austajaid.

Sõbrapäev
Head sõbrapäeva!

Kust pärineb sõbrapäeva traditsioon ja millise hõrgutisega oma sõpra sel puhul üllatada? Alati tahetakse olla lähedastega üheskoos, maiustades millegi sootuks teistsugusega. Kindlasti sobivad sõbrapäevaks mitmesugused südamekujulised toidud.

Jõulud
Jõulumagusat koduköögist

Küllap troonib igas kodus jõululaupäevast kuni uue aastani, vahel isegi kuni kolmekuningapäevani suur maiustustevaagen. Oleks igati tore, kui vaagnal leiduks lisaks šokolaadikommidele, õuntele ja mandariinidele ka pähkleid, kuivatatud puuvilju ning rosinaid.

Jõulud
Jõulupraad sealihast mitut moodi

Eesti kodudes on ikka tavaks olnud jõuluks tuua lauale seapraad hapukapsaste ja ahjus küpsetatud kartulitega. Kogenud kodukokkaja meelest pole neis roogades midagi keerulist, kuid algajate armee on ka üsna suur. 

Sügis
Kartulist saab kõike

Maaubin pakub otsatult võimalusi, mis aga igapäevarutus pahatihti ununema kipuvad. Kartulisalatit pole vist vaja meelde tuletada, küll aga ühepajatoitusid ja vormiroogi, mida võiks senisest sagedamini elavdada ja jumestada kasvõi näiteks  spinati ja tomati abil.

Hooaeg
Otse aiast patta ja pannile

September on juurviljade üürike kuldaeg, millest tuleks võtta kõik, mis võtta annab. Otse peenrast kööki jõudnud peet ja porgand, kaalikas ja naeris on maitsetest tulvil ja mahlased, et oleks patt pakkuda neile toidusedelis midagi väiksemat kui staarirolli.

Suvi
Marjamagusat keelele ja kehale

Augustikuu heldete andide hulgast tõusevad esikohale marjad: värvilised, maitsvad ja lõhnavad.

Suvi
Lõikuskuised marjakoogid

Juba enne maasikahooaja lõppemist ilmuvad metsadesse-aedadesse esimesed mustikad ja vaarikad, peagi on järg pohlade ja sõstarde käes. Ka rabarbripõõsas kasvatab augustis uued mahlased varred. Mida selle rikkusega peale hakata?

Suvi
Suvi vardasse!

Paks ja rammus suvi mühab ümber meie. Õhtustel lõkkeasemetel hõõguvad söed ja süte kohal säriseb asjakesi. Päris mitmesuguseid. Poeletid on lookas kõikvõimalikest pakikestest ja pütsikutest, mis üksteise võidu kisendavad: “Prae mind! Grilli mind! Söö mind!”, eelkõige aga mõistagi: “Osta mind!”. Eks ta ole. Inimesed ostavadki poest asjakesi, heidavad grillrestidele, söövad ja kiidavad. Ja miks ka mitte. Nii mõnigi poes müüdav grill-liha on täitsa ontliku maitsega ning näiteks toorvorstikesi vaev…

Suvi
Juuli on Maarjamaal maasikakuu

Maasika looduslikult kasvavaid vorme tunti ja hinnati juba antiikajal nii kauniduse, maitse, raviomaduste kui vaimustava aroomi pärast. Maasikaperekonna ladinakeelne nimetus Fragaria arvati 16.sajandil tulenevatki just aroomi tähistavast sõnast fragrans.

Suvi
Sõidame perega rohelisse!

On teilgi tulnud pähe mõte pakkida pere autosse ja sõita sinna, kuhu tee viib? Ärge lükake seda mõtet kõrvale! Tehke vaid eelmisel päeval mõned asjakohased ettevalmistused ning te ei pea oma teekonnal sõltuma ei avalikest söögikohtadest

Suvi
Ootamatud külalised suvekodus

Heade sõprade küllatulek teeb rõõmu isegi kui see tuleb kui välk selgest taevast. Üllatuskülaliste kostitamine ei tekita muret linnakorteris, kus suurest külmkapist on kindlasti midagi võtta, pealegi on poed enamasti ligidal. Ka terve suve maakodus või...

Suvi
Suvine supp + võileib

Kalendriline suvi on peatselt peale hakkamas. Samas ei julgeks väita, et kuri grillimine juba kehtib. Täna pakume naljakaid poolsuviseid sööke – suppe, mida saab kaasas kanda suure termosega, olgu nad kuumad või külmad, ja paar võileiba pealekauba. Mis tollest, et banaanisaiad tuleb ahjus teha, need kõlbavad imepäraselt võpsikusse ühes võtta. Keera vaid tinapaberisse ja ongi minek.

Kevad
Rabarberit tuleb süüa mõistlikult

Kevadel, mil moosipurgiread keldririiulil on hõredaks jäänud ning isu värske järele on suur, pakub toidulauale meeldivat vaheldust aianurgas laiutav kodumaine rabarber.

Muu
Rõõmus ja südamlik emadepäev

Küllap on igaüks kogenud, kui suuresti määrab hommik kogu ülejäänud päeva meeleolu. Ehkki head tuju ja reipust läheb vaja iga päev, on perekondlike tähtpäevade puhul õige meeleolu loomine eriti tähtis.

Kevad
Vesielukad! Vesielukad!

Maikuus ei lähe eestlane enam kalale, sest jää on kadunud. Ega lähe veel vastset suvekala nõudma. Küll aga tahaks ihule kergemat karistust, leebemat kosutust. Sestap siis mõtlesin: olgu peale suve-eelsel ajal vesielukatest üks lugu.

Lihavõtted
Lihavõtted ja munad

Nimetus "lihavõtted" viitab ülestõusmispühadele eelnenud paastuaja lõpule, lastele on aga need eelkõige munapühad. Tutvume lähemalt nende pühade ajaloo ja kommetega.

Kevad
Viguriga toidud

Aprilli prillid on kevadest kergelt udused ja mis muu kui naljakuu ta niisugune ongi. Istub sääl sula talve ja sooja kevade vahepeal ning püsima ei jää kumbki. Üks ei jää enam ja teine ei jää veel.

Kevad
Igatmoodi vahvlid

Algamas on vahvlihooaeg. Mujal maailmas tähistatakse kevade algust vahvlite küpsetamisega. Ehk tasub seda toredat kommet ka Eestis hakata viljelema? Igaljuhul tasub katsetada.

Talv
Külma ilma toidud

Külmad ilmad tulid mürinaga ja talv keeras põhjamaiseks. Ammu pole selliseid kargeid ja päiksepaistelisi, kümnetesse miinuskraadidesse ulatuvaid talvepäevi ja -öid näha saanud. Märts, muidugi, võib suure kevade tuua, aga võib ka veel külmemaks keerata. Nii et tundub igati paslik juhatada inimesi soo…

Vastlad
Vastlapäeva ootuses

Ilmselt seostub paljudel vastlapäev eelkõige vahukoorekuklite ja liulaskmisega. Eesti keeles tuntakse vastlapäeva veel ka kui lihaheitepäeva, mis tähendas, et lihast loobuti või see jäeti lihtsalt kõrvale ning lihtsamas kõnepruugis tähendas see

Jõulud
Jõulupraeks sobib sealiha asemel ka kana või kala

Euroopalikule jõululauale on ajast aega kuulunud liha. Enim on harjutud sööma sealiha, kuid miks mitte pakkuda vahelduseks jõululaual hoopis veiselihast, kanast või kalast valmistatud praadi.

Talv
Glögi soojendab jõuluootust

Märkamatult on jõudnud kätte aeg, mis alles mõne nädala eest nii kaugena tundus - jõuluootusaeg. Paljudes paikades on juba üleval tohutud jõulukuused ning kaupluste vaateaknad pilgutavad juba ammu ostjale silma.

Jõulud
Piparkoogikuused

Dekoratiivsed piparkoogikuused.

Jõulud
Piparkoogitaina valmistamine

Piparkoogid on klassikaliseks jõulumaiuseks ning miks mitte proovida ise taina tegemist. See polegi nii keeruline kui alguses ehk paista võib. Samm-sammulise õpetuse abil valmistad ise maitsva taina.

Sügis
Visioone kuldsest kõrvitsast

Kuldne sügis on läbi. Taamal põldudel on märgata esimesi lumeviirge, rändlinnud on lahkunud ning õhtud talvekuulutavalt pimedad. Suve on jäänud meenutama eredavärvilised hoidisepurgid keldririiulitel ja kuldsed kõrvitsakerad kapi otsas või toanurgas, mis oma aega ootama jäetud.