Romantika augustikuu valguses

Autor: Ave Oja
Kõigile meile on tuttav klishee romantilisest õhtusöögist: kaks armastavat inimest, küünlavalgus, hea toit ja hurmav vein. Ise valmistatud roog on kahtlemata siiram ja isikupärasem vahend oma tunnete väljendamiseks, kui kellegi võõra valmistatud toit.
On august, õigemini juba selle lõpp. Õhtust jalutuskäiku tehes pole tunda enam valgete ööde lummust, vaid pea kohal on sügavsinine taevas oma vilkuvate ja langevate tähtedega, mis annab tunnistust sellest, et suvi on pöördumatult läbi. Õhus aimub sügisemärke ja akna taga tuules õõtsuvad punased pihlakakobarad kinnitavad selle väite õigsust. Hilisel tunnil tulevalguses albumit sirvides, mõnus nostalgiline naeratus huulil, meenuvad suvehetked ja – mälestused, mis pildile püütud, ning korraga saabub teadmine, et uue suveni on kolm aastaaega ning sadu argipäevi, mis oma üksluisuses ja tõtlikkuses ei anna hõlpu neile paljudele ilusatele hetkedele, mida vajaks ja kogeda sooviks . Mõte läheb iseenesest neile, kes kõrval. Eriti just temale...temale, kes päevast päeva siin ja praegu ning keda võiks iga oldud hetke eest tänada, sest armastus on tore ja meeliülendav, kuid siiski pole see seisund, kuhu võime pääseda ja lihtsalt olla. See tunne on dünaamiliselt muutuv protsess ning selles pole midagi iseenesestvõetavat. Kahekesiolemine on hästitoimiv ühismäng, kus mõlemad osapooled peaksid tundma, et kummagi isiklikud õnnestumised ja ebaõnnestumised muutuvad mõlema ühisteks rõõmudeks ja muredeks. Veel on aega, veel on võimalust...
Vanavanemad on kindlasti rõõmsad, kui lapselapsed paar päeva pikemalt nende külalislahkust ja armastust kogeda saavad ning emale-isale avaneb võimalus korraldada

ROMANTILINE ÕHTUSÖÖK KAHELE

See on hetk teada anda, et hoolime ja armastame, et koos on hea ja turvaline olla ning teineteise toel sügispimedusele vastu astuda. See annab võimaluse meenutada oldud aegu, teha plaane ning rääkida asjadest, mis ammu rääkimist vajavad. See on aeg lihtsalt koosolemiseks ning selle nautimiseks, partneri üllatamiseks ning argirutiini purustamiseks.
Kõigile meile on tuttav klishee romantilisest õhtusöögist: kaks armastavat inimest, küünlavalgus, hea toit ja hurmav vein. Oleme sellest lugenud romaanidest, näinud seda filmides ning vahel ka ise kogenud. Seega teame, et see on kaunis ja mis peamine, see toimib. Paljud on kasutanud õhtusöögiks kallimaga restoraniteenuseid, kuid oma kodus on meeleolu sootuks teine ning tundelisem. Ise valmistatud roog on kahtlemata siiram ja isikupärasem vahend oma tunnete väljendamiseks, kui kellegi võõra valmistatud toit.
Sajandeid on apelleeritud sellele, et eksisteerivad toidud, mis suurendavad libiidot, aitavad parandada ja tugevdada suhteid ning hoida armastatud inimest enese lähedal. See on muidugi uskumise asi, kuid mõningaid tõeallikaid on neiski arvamistes, sest toiduainete keemilised koostised ning omavahelised ühismõjud on ettearvamatud. Taolisi toiduaineid kutsutakse afroidseteks, lähtudes Kreeka armastus- ja ilujumalannast Aphroditest, kes sündis merevahust. Kuigi ta pettis oma abikaasat Hephaistost Aresega, sündis just sellest vahekorrast Eros, mis ilmselt kommentaare ei vaja, sest just temast sai ema töö jätkaja,armastusjumal, kelle vibust lastud nooled sütitasid armastuse. Et Aphrodite sündis merest, seega peetakse tõelisteks armusöökideks igasuguseid mereande, eriti aga kaaviari ja austreid. Viimastel arvatakse olevat tugevaim mõju mehelikkuse säilitamiseks ning legend räägib, et Casanova olevat igal hommikul söönud vannis 50 värsket austrit, kasutades taldrikuna kauni naise, kes temaga vannimõnusid nautis, rinda. Legendid on legendid.
Parim liha on loomaliha ning vajalikud aedviljad võis hautatud artishokid, spargel Hollandi kastmes, seksuaalsuse stimulaator fenkol, seller ning tomatid mozzarella ja basiilikuga. Puuviljade edetabelisse kuuluvad aprikoosid, viinamarjad, virsikud, papaia ja mango. Maitsetaimedest juhib basiilik, mida kasutatakse voodoo armutseremooniates Haitil, järgnevad küüslauk, sibul, ingver, vaniliin ja kardemon. Teraviljadest on viljakuse sümboliks ja hea õnne märgiks riis, mida Ameerika filmide pulmatseremooniates oleme näinud küll ja küll, kus pulmalised seda kirikust väljuva pruutpaari jalge ette loobivad.
On jäänud veel maiused . Esmalt šokolaad, mis pidavat ületama kõiki armutoite oma mõjukuselt. Ta avab ja vabastab meeled ning shokolaadisisaldusega magusroog peaks olema iga romantilise õhtusöögi menüüs, piisab ka shokolaadi kastetud maasikatest. Teine armumaius on mesi (ka honeymoon-meekuu tõestab seda), mida võiks panna marinaadidesse ja salatikastmetesse. Parimaks armujoogiks on peetud veini, eriti aga vahuveini, kuid armastuse stimuleerimiseks piisab klaasist, sest suurem kogus muudab organismi tundlikkust ning teeb uniseks. Samal ajal nimetas aga ajaololiselt tuntud armastuse kümnevõistleja Casanova kakaod armastuse eliksiiriks ning eelistas viimast alkoholile. Hea on ka soe piim meega ning kohv vaniliini ning kardemoniga.
NB! Armutoitude hulgast on kindlalt välja arvatud pasta ja tomatikaste!


Lihtsad reeglid õhtusöögi korraldamiseks
  • OTSI LAPSEHOIDJA, sest majas ringijooksvad lapsed, kes vajavad tähelepanu ning mingil ajal tekib päevakorda nende magamapanek, ei võimalda piisavat privaatsust ja kahekesiolemist.
  • VALI MEELDIV JA ROMANTILINE TAUSTAMUUSIKA, mis ei ole pealetükkiv, domineeriv ega vestlust segav, vaid meeleline ja nauditav. Parim on see muusika, mis mõlemile meeldib.
  • TEE VASTAVAD ETTEVALMISTUSED NING VALMISTA ÕHTUSÖÖK. Hoolitse kõigepealt selle eest, et kõik valmistatavad toidud oleksid sellised, mis ei nõuaks tervet päeva köögisolemist ning mis ka õhtusöögi ajal ei sunniks sind pidevalt köögi ja toa vahet jooksma. Vali õhtusöögiks road, mida on kerge ja kiire valmistada. Kui oled menüü koostanud, kirjuta ostunimekiri ning varu kõik vajalik aegsasti valmis. Põhiettevalmistused tee eelmisel õhtul. Õhtusöök ei pea olema ilmtingimata kallis ning koosnema eksootilistest roogadest, mis on valmistatud eksklusiivsetest toiduainetest. Tähtis on see, et toit on tehtud pühendumuse ja armastusega ning miks mitte- õhtusöök võib koosneda just vaid partneri lemmikroogadest. See näitab talle, et armastad ja hoolid. Korralik ettevalmistus, miljöö loomine, maitsev toit ning meeleolukalt kaetud laud on rohkem väärt kui kilo kaaviari.
  • KATA LAUD ning lähtuvalt sellest, mis toite valmistad, vali värvid, et kõik oleks täiuslik. Pane lauale kindlasti tekstiillaudlina ning selle ja toidu värvidega harmoneeruvad salvrätid, küünlad ning väike lilleseade. Vali kõike kroonivad lauanõud ja klaasid. Järgi reegleid, et lilled, mida lauakaunistuseks kasutad, ei oleks tugevalõhnalised, mis toidu aroome lämmataksid ja et küünlad peavad olema nii pikad, et annavad valgust ülevalt alla ja lilled nii lühikesed, et üle nende on võimalik partneriga silmsidet pidada.
  • EEMALDA KÕIKVÕIMALIKUD SEGAJAD. Lülita välja uksekell, telefonid ja kaota ära telekapult isegi siis, kui televiisorist tuleb paljulubav spordiülekanne või sinu lemmikseriaal, sel õhtul pole neil mingit tähtsust !
  • TEE END VASTUPANDAMATUKS. Käi vahuvannis, tee igasuguseid sulle harjumuspäraseid iluprotseduure, sea juuksed, meigi ning riietu nii, et tunned end kuningannana omaenese kodus.
  • PAKI KINGITUS, milleks on sul välja valitud väike ja humoorikas ese, millest peaks saama sinu partnerile talisman. Kirjuta juurde kasutamisõpetus.
  • KÕIK KORDA.Hoolitse selle eest, et enne, kui söögilauda istute, oleks köök tipp-topp korras, sest paik, kus oleks kui pomm lõhkenud, tapab igasuguse romantika.


  • Mida õhtusöögiks valmistada ?
    Menüü koostamist alusta põhiroast, seejärel vali supp või mingi muu eelroog ja lõpuks magustoit. Reegliks on, et eelroog ja supp ei sisalda samu toiduaineid, mis pearoog ning toitude värvigammagi peaks olema igal käigul erinev. Kui menüü on väehemalt 3-käiguline, peavad portsjonid olema suhteliselt väiksed, kogu õhtusöök peaks grammidesse arvestatult kaaluma 600 g inimese kohta, kus
    suppi on 1 ½ dl-2 dl
    eelrooga 100-150 g
    põhirooga 400 g, millest kala või liha on 150 g
    kartulit või riisi vm 100-150 g
    aedvilju 70 g
    kastet 1 dl
    magustoitu 100-150 g või 1-1 ½ dl.
    Veinipudel ava vähemalt pool tundi enne lauda istumist ja jälgi, et joogi temperatuur oleks õige: punane vein 18-20 kraadi, valge vein 13-18 kraadi ja vahuvein 8-10 kraadi. Vahuvein ava lauas ning tea, et õige temperatuur on sel joogil siis, kui oled teda 3 tundi külmkapis hoidnud.
    Mitmekäigulise õhtusöögi puhul oleks hea menüüsse võtta selliseid toite, mida saab juba varem osaliselt või täielikult valmis keeta ja küpsetada.
     

    RETSEPTID KAHELE

    Eelroad:

    Tomati-arbuusisalat
    • 2 viilu arbuusi
    • 2 tomatit
    • 50 g mozzarellat
    • värskeid basiilikulehti
    • 1 sl oliiviõli
    • soola
    • pipart
    Lõika arbuusiviilud kolmnurkadeks. Viiluta tomat ja mozzarella. Võta kaks taldrikut ning lao neile vaheldumisi arbuusikolmnurgad, tomati- ja mozzarellaviilud ning basiilikulehed. Nirista salatiained oliiviõliga üle ning maitsesta soola ja pipraga.
    Mesine kurgi-fetajuustusalat
    • 1 kurk
    • 200 g fetajuustu
    Kaste:
    • jupp porrut
    • 2 sl voolavat mett
    • 1 sl sidrunimahla
    • ½ tl sidrunipipart
    • ½ sl hakitud värsket tüümiani või
    • ½ tl kuivatatud tüümiani
    • 2 sl õli
    Lõika porru õhukesteks poolratasteks. Sega mee hulka sidrunimahl, pipar ja tüümian. Klopi juurde õli ning lõpuks sega juurde porrurõngad. Lase veidi aega maitsetel seguneda.
    Lõika kurk ja fetajuust kuubikuteks, vala üle kastmega. Serveeri kohe.
    NB! Võid kastme valmis teha ja kurgi-feta kaussi valmis lõigata. Enne serveerimist vala üle kastmega.
    Luksuslik broilerisalat
    • 1 küpsetatud broileri rinnafileed või sama kogus grillbroilerit
    • 1 sellerivars
    • ½ õuna
    • 1 apelsin
    • salatilehti
    • 35 g purustatud pähkleid
    Kaste:
    • 1 sl majoneesi
    • 2 sl sidrunimahla
    Haki sellerivars ja kooritud õunapoolik. Tükelda apelsin sektoriteks, rebi salatilehed väiksemateks tükkideks. Sega kausis kõik salatiained, tõsta peale viilutatud kanaliha. Sega majonees ja sidrunimahl, nirista kaste salatile ja puista üle purustatud pähklitega.
    Põhiroad
    Hispaaniapärased hakklihapallid

    • 0,5 dl riivsaia
    • 0,75 dl vett
    • 1 muna
    • hakitud peterselli
    • 0,5 sl hakitud värsket basiilikut või
    • 0,5 tl kuivatatud basiilikut
    • 0,5 tl soola
    • 1 purustatud küüslauguküüs
    • pipart
    • 200 g loomahakkliha
    Kaste:
    • 0,5 sl õli
    • ½ sibulat
    • 1 küüslauguküüs
    • ½ paprikat
    • 2 tomatit
    • 1 tl paprikapulbrit
    Pane riivsai veega likku, kui sai paisunud, lisa muna, maitseained ja hakkliha. Sega ühtlaseks. Vormi pallikesed ning prae pannil pruuniks.
    NB! Selle töö võid ära teha eelmisel päeval !
    Koori tomatid, kuumuta pannil õli, milles prae hakitud sibul ja küüslauk. Lisa ribastatud paprika, hakitud tomat ja paprikapulber. Tõsta hakklihapallid kastmesse ja hauta rooga 15 -20 minutit. Kuni toit haudub, keeda riis või valmista kartulipüree ning toorsalat. Serveeri.
    Aprikoosisiga
    • 200 g sea sisefileed
    • ½ sibulat
    • ½ sl õli
    • 1,5 dl vett
    • 1/2 apelsini mahl
    • 60 g kuivatatud aprikoose
    • 1,5 sl sojakastet
    • ¼ tl kuivatatud ingverit või
    • 0,5 sl värskelt riivitud ingverit
    • ¼ tl pipart
    • 1 dl kohvikoort
    • hakitud murulauku
    Haki sibul ja aprikoosid. Lõika liha ristikiudu ribadeks ja pruunista potipõhjas õlis. Lisa sibul ja aprikoosid ning lase veidi koos haududa. Vala potti vesi ja apelsinimahl. Maitsesta sojakastme, ingveri ja pipraga. Hauta tasasel tulel kaane all umbes pool tundi, kuni liha on küps. Vajadusel lisa vett. Lõpuks kalla juurde koor ning maitsesta lõplikult. Puista üle hakitud murulauguga.
    Lõhe mee ja sojakastmega
    • 2 suurt lõhemedaljoni
    • 4 sl sojakastet
    • 2 sl voolavat mett
    • 0,5 sl oliiviõli
    • kaunistamiseks tilli ja peterselli
    Määri ahjuvorm õliga ja aseta lõhemedaljonid vormi. Nirista kummalegi lõhetükile 1 sl mett ja 2 sl sojakastet. Küpseta 190 kraadi juures 20 minutit. Kaunista tilli ja peterselliga.
    Serveeri keedetud läätsede, keedukartulite või kartulipüreega. Lisandiks paku aurutatud lillkapsast ja marineeritud kurki.
    Krevetipada
    • ½ kg koorimata krevette
    • 3 sl võid
    • ½ tl karrit ja paprikapulbrit
    • 1 sibul
    • 1 roheline ja punane paprika
    • 2 sl tshillikastet
    • 1 sl mahedat sinepit
    • 2 dl rõõska koort
    • 2 sl valget kuiva veini
    • 1 tl Itaalia ürte
    • soola
    • pipart
    Sulata kastrulis või, lisa karri ja paprikapulber ning hakitud sibul ja ribastatud paprikad. Kuumuta veidi aega. Lisa vein, koor ja maitseained ning keeda mõni minut. Lisa krevetid ning keera potil tuli alt.
    Serveeri riisi ja toorsalatiga.
    Desserdid

    Õunahõrgutis
    • 2 õuna
    • 1 sl võid
    • kaneeli
    • suhkrut
    Koori õunad ja lõika sektoriteks. Kuumuta pannil või ning pane õunatükid pannile: Keera õunasektoreid nii, et nad oleksid ühtlaselt võiga kaetud, riputa peale suhkrut ja kaneeli ning lase tasasel kuumusel haududa, kuni õunad muutuvad klaasjaks. Serveeri vaniljejäätisega.
    Šokolaadiunelm
    • 50 g mõrušokolaadi
    • 50 g piimashokolaadi
    • 1 munakollane
    • 1 munavalge
    • 1 dl vahukoort
    Sulata shokolaadid ja tõsta jahtuma. Sega munakollane peaaegu jahtunud shokolaadi hulka. Vahusta munavalge tugevaks vahuks, vahusta ka koor. Sega vahukoor shokolaadisegusse, kõige lõpus lisa ettevaatlikult segades munavalgevaht. Tõsta maiusroog pokaalidesse ja pane mõneks tunniks külmkappi.
    Mee-kodujuustupirukas
    • 3 dl jahu
    • 0,5 sl suhkrut
    • näpuotsatäis soola
    • 40 g margariini
    • 1 sl külma vett
    Kate:
    • 100 g kodujuustu
    • ½ sidruni riivitud koor
    • ½ sl mett
    • 2 sl suhkrut
    • 1 muna
    Sega kausis jahu, suhkur ja sool. Lisa väikesteks tükikesteks näpitud margariin ja külm vesi. Sega taigen ühtlaseks. Tee taignast pallike, mähi toidukilesse ja pane tunniks külma.
    Suru taigen koogivormi, toesta vormi servad fooliumiribaga, et taigen küpsemisel alla ei vajuks. Küpseta põhja 175 kraadi juures 15 minutit. Eemalda foolium ja lase koogipõhjal veidi jahtuda. Sega kodujuust sidrunikoore, mee ja suhkruga, lõpuks lisa muna. Sega ja vala täidis koogipõhjale ning küpseta 175 kraadises ahjus umbes 40 minutit. Puista valmis koogile kaneeli ning serveeri vedela meega.
    Õhtusöögi lõpetuseks
    Kardemonikohv

    2 tassi kohvi jaoks pane kohvifiltrisse lisaks kohvipulbrile 0,5 tl jahvatatud kardemoni. Serveeri kohv vahukooremütsikesega.
    Kuum šokolaadikakao
    • 4 tl kakaod (Meie mark)
    • 3 sl suhkrut
    • 4 dl piima
    • 50 g tumedat shokolaadi
    • 1 dl vahukoort
    • 4 cl rummi või lemmiklikööri
    Sega potis kakao, suhkur ja piim. Kuumuta. Lisa väikeste tükkidena shokolaad ( üks tükike jäta kaunistamiseks). Sega korralikult ja kuumuta veel, kuni shokolaad sulanud. Vahusta koor. Lisa rumm või liköör. Vala jook tassidesse ja kaunista vahukoore ja riivitud shokolaadiga.
    Cafe d’Amour
    • 2 väikest tassi kanget kohvi
    • veidi kakaopulbrit
    • veidi kaneeli
    • 2 sl Cointreau’d
    • 2 kaneelikoorepulka
    Täida ¾ tassist kohviga, lisa kakao ja kaneel, vala sisse liköör ja pane tassi kaneelikoor, millega kohvi segatakse.
    Romantilise õhtusöögi võimalusi ja lahendusi on sadu ja tuhandeid. Süda ütleb, kuidas sellist meeleolukat ja tunneteküllast olengut korraldada. Igal perel on oma väljakujunenud tavad ja rollid, seega pole üldse imelik ega üllatuslik, kui õhtusöögi korraldab hoopis mees ning ta teab, et naine oskab seda vääriliselt hinnata, sest pole midagi seksikamat ega mõjuvamat, kui köögis toimetav mees. Tore on ka koos kööki ära mahtuda ning ühiselt süüa teha või hoopis toidud koos kelneriga koju tellida. Kõik on võimalik.
    Lummavat augustivalgust !
    MINU HINNE
    KOMMENTAARID
    Lisa kommentaar
    Nimi:
    Sisu:
    Lisa