Otse aiast patta ja pannile

Autor: Maire Suitsu
September on juurviljade üürike kuldaeg, millest tuleks võtta kõik, mis võtta annab. Otse peenrast kööki jõudnud peet ja porgand, kaalikas ja naeris on maitsetest tulvil ja mahlased, et oleks patt pakkuda neile toidusedelis midagi väiksemat kui staarirolli.
Põletav porgandisupp
  • 1 l vett
  • 2 Knorri kanaleemekuubikut
  • 600 g porgandeid
  • 1 väike porru või sibul
  • küüslaugupulbrit
  • peotäis siledaid petersellilehti
  • 2 dl kohvikoort
  • 1 dl aasiapärast maguspõletavat tšillikastet
Keeda tükeldatud porgandid ja sibul või porru hele osa kanaleemes pehmeks. Maitsesta küüslaugu ja peterselliga; töötle sauseguriga püreeks. Lisa kohvikoor ja vürtsikaste ning lase veel korraks keema tõusta.

Köögiviljatäidisega munarull
  • 5 sl õli
  • 1,5 dl jahu
  • 6 dl külma piima
  • 4 muna
  • 0,5 tl soola
  • 0,25 tl jahvatatud valget pipart
Köögiviljasegu:
  • 3 sl õli + 3 sl vett
  • 4 suurt porgandit
  • 1 suure porru hele osa
  • 1 kuhjaga tl karrit
  • soola
Kuumuta õli kastrulis, lisa jahu ja sega läbi. Kalla ühekorraga juurde kogu piim. Kuumuta põhjast segades, kuni segu pakseneb; tõsta jahtuma. Maitsesta leige piimakaste soola ja pipraga ning mikserda juurde munad. Kalla tainas õliga pintseldatud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahju keskosas 225° juures 15 minutit.

Riivi kooritud porgandid jämeda riiviga. Lõhesta porru hele osa pikuti, pese muld välja; lõika õhukesteks poolrõngasteks. Kuumuta pannil koos porgandiga õli ja vee segus madala kuumusel, kuni kogu vesi on aurustunud. Tõsta pliidikuumust, lisa karri ja kuumuta segades paar minutit. Tõsta pliidilt, maitsesta soolaga. Tõmba küps tainaplaat koos paberiga töölauale. Kata kuuma köögiviljaseguga ja keera kohe aluspaberi abil pikemast servast alustades rulliks. Lõika 1,5–2 cm paksusteks viiludeks ja serveeri sooja suupiste või einena. Külmalt serveerimiseks paki rull tihedalt paberisse, liitekoht allpool ning hoia jahedas.

Toorsalativaagen

  • 300 g kaalikat või naerist
  • 1 porru hele osa
  • 3 porgandit
  • 3 väikest peeti
  • 4 sl viinamarjaseemneõli
Kaste:
  • 1 tl 30% äädikat
  • 2 dl paksendatud jogurtit või hapukoort
  • 0,5 tl suhkrut
  • soola
  • purustatud musta pipart
  • 1 tl marineeritud mädarõigast
Riivi kooritud juurviljad, alates kõige heledamast ning aseta rühmadena vaagnale. Nirista igale kuhjakesele õli, mis on hädavajalik rasvas lahustuvate vitamiinide omastamiseks. Kastmeks kokku segatud ained aseta kannuga vaagna kõrvale. NB! Kui soovid punast kastet, lisa ainetele 1 sl väga peenelt riivitud peeti.


Triibuline patee
Punane triip:
  • 200 g keedupeeti
  • 0,5 tl soola
  • näputäis purustatud musta pipart
  • 1 muna
  • 0,5 dl 35% rõõska koort
Roheline triip:
  • 200 g spargelkapsast
  • 3 dl vett
  • 1 sl võid
  • 0,5 tl soola
  • näputäis jahvatatud valget pipart
  • 1 muna
  • 0,5 dl 35% rõõska koort
Oranž triip
  • 200 g kooritud porgandeid
  • 3 dl vett
  • 1 sl võid
  • 0,5 tl soola
  • näputäias jahvatatud muskaatpähklit
  • 1 muna
  • 0,5 dl 35% rõõska koort
Keeda köögiviljad eraldi pehmeks ja töötle püreeks; lisa sool ja kapsale ning porgandile ka või. Lisa viimasena koorega lahtiklopitud muna ning maitseaine. Määri piklik keeksivorm pehke margariiniga. Kalla vormi põhja punane segu ja tasanda pind. Lisa seejärel ka roheline ja oranž segu. Kata vorm foolimiga ja tõsta suuremasse äärega ahjuvormi. Kalla vormi 2–3 cm paksune keeva vee kiht. Küpseta pateed 200° juures umbaes tund aega ehk kuni vormi sisu on hüübinud. Tõsta vorm restile ja lase enne väljakummutamist jahtuda.


Köögivilja-juustuküpsetis

  • 300 g porgandeid
  • 300 g kaalikat
  • 300 g kartuleid
  • 300 g mozzarellat
  • 2 tl soola
  • 2 sl õli
Lõika viilutamise hõlbustamiseks pool tundi külmutis olnud mozzarella ja kooritud köögiviljad õhukesteks viiludeks. Vooderda umbes 1,5 liitrit mahutav kandiline vorm küpsetuspaberiga. Lao ained kihiti vormi. Riputa kihtide vahele peenikest soola, viimasel kihile nirista õli või sulatatud võid. Kata vorm fooliumiga ja küpseta rooga ahju alumisel siinil 150° juures 1,5 tundi. Eemalda foolium ja lase täielikult jahtuda. Kata roa pind fooliumiga, aseta sellele raskus, nt liitrine piimapakk; lase külmkapis 4-5 tundi või järgmise päevani tiheneda. Enne serveerimist kummuta roog kuumuskindlale vaagnale ja hoia 30 minutit 175° ahjus.


Tagurpidikook sibulast
Põhi:
  • 300 g valmis lehttainast
Täidis:
  • 800 g suuri salatisibulaid
  • küüslaugusoola
  • 3 sl võid
  • 1 sl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 2 sl balsamiäädikat või veiniäädikat
Kuumuta ahi 225°-ni. Lõika koorimata sibulad 6-8 sektoriks, nii et mugula juureosa hoiab kihte koos. Eemalda alles seejärel koor ja juureosa. Sulata pannil või ja lisa suhkur. Lao sektorid korrapäraste ringidena pannile, lõikepind vastu panni. Riputa peale pool tl soola ja pruunista madalal kuumusel; väldi hoolega kõrbemist. Keera pruunistunud sektoritel ettevaatlikult teine külg ja pruunista ka see. Riputa peale ülejäänud sool, nirista üle veiniäädikaga ja tõsta pann tulelt. Rulli lehttainas 20 cm küljepikkusega ruuduks ja lõika see ringikujuliseks. Tõsta tainarulli abil sibulate peale ja sobita ääred täpselt vastu panniserva. Torgi tainas tihedalt kahvliga läbi ja küpseta ahju alumisel siinil umbes 20 minutit ehk kuni tainas on kõrgeks kerkinud ja pruunistunud. Aseta serveerimisvaagen tagurpidi panni peale ja keera mõlemad koos järsu liigutusega ringi. Eemalda panni küljest sinna kinni jäänud sibulakihid ja aseta õigele kohale. Serveeri lambaprae juurde või eineroana.


Karriporgandid

  • 1 sl õli
  • 0,5 kg porgandeid
  • 1 tl karrit
  • 1 dl apelsinimahla või vett
  • 1 sl vedelat mett või suhkrut
  • soola ja jämedat pipart
  • siledaid petersellilehti
Maitsev lisand hakklihakookide juurde; sobib hästi ka koos vorstivõileivaga kergeks eineks.

Lõika kooritud porgandid õhukesteks ketasteks. Kuumuta karrit õlis maitse ja lõhna esiletoomiseks keskmisel kuumusel pidevalt segades üks minut, sega juurde porgandid ning kuumuta segades paar minutit. Lisa apelsinimahl ja magusaine, lase keema tõusta. Hauta väikesel kuumusel 5 – 8 minutit ehk kuni vedelik on aurustunud ning porgandid valmis. Maitsesta vähese soola ja pipraga ning hakitud peterselliga.


Paneeritult praetud juurviljad
  • 500 g kaalikat
  • 500 g keskmise suurusega peete
  • 1,5 dl jahu
  • 1 tl soola
  • 1 tl jämedat sidrunpipart
  • 2 muna
  • 150 g sarapuupähklipuru
Keeda kooritud kaalikas peaaegu pehmeks. Peedid pese puhtaks, kuid jäta külge nii peenike juur kui ka varrejäänused, et peedi kaunis punane värv välja ei keeks. Keeda poolpehmeks, hõõru köögikinnastatud kätega koor maha, eemalda juur ja varrejäänused. Sega ühes supitaldrikus jahu maitseainetega, teises klopi munad kahvliga kergelt lahti, kolmandasse puista pähklipuru. Lõika mõlemad juurviljad 1 cm paksusteks viiludeks. Kasta need kahvli otsas esmalt jahusse, seejärel munasse ja viimasena pähkliprusse. Lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 225° juures 10 minutit ehk kuni paneering hakkab pruunistuma.


Köögiviljapannkoogid

  • 2 muna
  • 1 dl riivsaia
  • 250 g kartuleid
  • 200 g porgandit
  • peotäis murulauku
  • 0,5 tl soola
  • jahvatatud valget pipart
Lopi munad lahti; lisa riivsai. Riivi puhastatud kartulid ja porgandid jämeda riiviga ning lisa muna-riivsaiasegule. Maitsesta peenestatud murualugu, soola ja valge pipraga.

Vormi taignast märgade kätega pätsid, paneeri need riivsaias ja vajuta lamedaks. Küpseta madalal kuumusel väheses õlis mõlemalt poolt pruuniks. Paku juurde rohke maitseroheliga jogurtikastet.


Mahlane juurvilja-riisi ahjuvorm
  • 350 g hakkliha
  • 1 sibul
  • 1 sl õli
  • 2 tl ürtidega pitsamaitseainet
  • 1 tl jämedat sidrunpiprasegu
  • veidi soola
  • näputäis Cayenne’i pipart
  • 400 g punast peeti
  • 400 g porgandeid
  • 2 dl tumedat riisi
  • 4 dl kohvikoort
  • 6 dl kuuma vett + 2 lihaleemekuubikut
Lõika sibul pisikesteks tükkideks ja kuumuta koos lahtinäpitud hakklihaga pannil kuni liha värvus muutub hallikaks; ära pruunista. Lisa maitseained. Riivi juurviljad jämeda riiviga või töötle köögikombainis. Sega kõik kuivad ained hästi läbi ja tõsta pehme margariiniga määritud ahjuvormi. Kalla peale lihaleemega segatud koor ja küpseta 175° juures umbes tund aega.


Porgandimuffinid

  • 300 g porgandit
  • 4 dl jahu
  • 3 dl suhkrut
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1,5 tl kaneeli
  • 1 dl purustatud mandleid või pähkleid
  • 100 g küpsetusmargariini
  • 3 muna
Pinnale:
  • pähkli- või mandlipuru
Riivi porgandid peene riiviga. Sega kuivained ja pähklipuru omavahel, sulata ja jahuta margariin. Klopi munad kergelt lahti, ära vahusta! Lisa margariin ja porgand, seejärel vähehaaval ka jahusegu. Jaga tainas 12 avaga muffipanni pabervormidega vooderdatud pesadesse, riputa peale pähklipuru. Küpseta ahju keskosas 200° juures 18-20 minutit.


Porgandikook sukaadiga
  • 400 g porgandit
  • 2 muna
  • 2 dl suhkrut
  • 5 sl õli
  • 2 dl jahu
  • 1 tl kaneeli
  • 0,5 tl jahvatatud muskaati
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 dl rosinaid
Porgandisukaad:
  • 2 dl suhkrut
  • 2 dl vett
  • 800 g porgandeid
  • 1 sidrun
Koogiks riivi kooritud porgandid peene riiviga, sega kokku õliga. Mikserda munad suhkruga tihedaks vahuks. Sega omavahel kokku jahu, küpsetuspulber, maitseained ja rosinad. Sega munavaht porgandiga, seejärel jahuseguga. Määri suur madal pirukavorm pehme võiga ning riputa riivsaiaga üle. Kalla taigen vormi, küpseta ahju keskosas 175° juures 50 – 60 minutit ehk kuni kook lööb servadest lahti. Lase vormis leigeks jahtuda. Kummuta välja, kaunista porgandisukaadiga.

Porgandisukaadiks keeda suhkrut ja vett keskmisel kuumusel 10 minutit. Lõika kooritud porgandid 3–5 cm pikkusteks juppideks, need omakorda peenteks ribadeks. Keeda neid siirupis 30–40 minutit ehk kuni ribad on tumedad ja läikivad ning peaaegu kogu vedelik aurustunud. Tõsta pliidilt ja lase jahtuda, maitsesta riivitud sidrunikoore ja sidrunimahlaga. Tõsta koos vedelikuga väikesse kaanega purki ja hoia külmas. Pruugi tortide ja magusroogade kaunistamiseks.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa