Jõulud tulevad

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Jõululaud on enamikus kodudes traditsiooniline ja ehtsalt eestimaine. Ent väike vaheldus kulub marjaks ära: olgu siis liha uues kuues või teistmoodi lisandid prae juures.

Jõulune seafilee

u 1,2 kg sea välisfileed
0,5 tl jahvatatud valget pipart
1 tl jahvatatud paprikat
0,5 tl jahvatatud ingverit
näputäis Cayenne’i pipart
4 dl hapukat õunamahla
Katteks:
1 dl õunamarmelaadi või paksu püreed
jämedat riivsaia, müslit, purustatud maisihelbeid  jms
Kaste:
2 dl praeleent
2 dl õunamahla
1 sl kartulijahu
2 dl kohvikoort
2 tl roseepipart
 
Sega maitseained kokku, eralda umbes neljandik ja hõõru liha sellega sisse. Pane liha paksu kilekotti, kalla juurde mahl ja lase järgmise päevani maitsestuda, kotti vahetevahel keerates. Kuivata filee paberiga ja hõõru üle ülejäänud maitseseguga, kuhu oled lisanud ka 1 tl soola. Pane liha küpsetuskotti, kalla sinna 2 dl marinaadivedelikku ja küpseta 200 °C juures umbes tund (praetermomeeter näitab 80 °C). Nirista leem kotist välja, võta ka liha ning patsuta paberiga kuivaks. Määri praadi  õunamarmelaadiga, riputa peale meelepärast puistet ja vajuta käega kinni. Pane praad kas grillelemendi alla või väga kuuma ahju ja lase pruunistuda. Kastmeks kurna leem keedunõusse, lisa mahl ning keeda kõrgel kuumusel, kuni algsest kogusest on järel vaid pool. Sega kartulijahu koorega ja lisa leemele koos roseepipraga. Kuumuta segades, kuni kaste pakseneb, tõsta pliidilt, viimistle maitse ja kata kuni serveerimiseni kaanega. 


Maitsestatud kartulisektorid

1 kg kartuleid
0,5-1 dl õli
1 tl peent soola
1 tl jahvatatud paprikat
küüslaugu- või sibulapulbrit

Poolita kartulid pikisuunas, lõika poolikud suurusest olenevalt kolmeks või neljaks sektoriks. Vali ahjuvorm, mis mahutaks sektorid võimalikult õhukese kihina, kalla sinna õli ja pane ahjurestile. Lülita ahi 225 °C peale. Keeda kartulisektoreid soolakas vees 8 minutit, kurna keeduvesi ära ja lase suurel kandikul ühe kihina täiesti kuivaks aurata. Tõsta vahukulbiga kuumenenud õlisse ja sega pannkoogilabidaga läbi. Õli peaks kartulisektoreid vaid ümberringi katma. Küpseta sektoreid 225 °C juures umbes 15 minutit, alanda siis temperatuur 175 °C ja riputa kartulitele kokkusegatud maitseained. Sega hästi läbi ja küpseta veel 5-10 minutit, kuni kartulid on pehmed. 


Ingveriporgandid

6 keskmist porgandit
2 sl sidrunimahla
1 sl pruuni suhkrut
1 sl õli
1 tl jahvatatud ingverit
Kaunistuseks:
röstitud seesamiseemneid
 
Lõika puhastatud porgandid diagonaalselt viiludeks ja keeda väheses vees poolpehmeks. Sega marinaadiained kokku ja nirista kuumadele nõrutatud porganditele. Lase paar tundi toatemperatuuril maitsestuda. Riputa pinnale kergelt röstitud seesamiseemneid.  


Ahjusibulad mee ja nelgiga

4 suuremat punast sibulat
1 sl nelgiteri
1 sl õli
1 sl vedelat mett
0,5 tl soola
 
Poolita kooritud sibulad põigiti ja lao rasvainega määritud ahjuvormi. Suru nelgid ringikujuliselt sibulatesse, pintselda õliga ja nirista üle meega. Riputa soolaga üle ja nirista sibulate vahele veidi vett; küpseta 200 °C juures 40 minutit. 


Punane sibulatshatni

0,5 kg punast sibulat
3 sl punast lauaveini
10 nelgitera
1 kaneelipulgake
1 dl moosisuhkrut
1 dl fariinsuhkrut
2 sl punast veiniäädikat
 
Lõika sibulad poolrõngasteks ja hauta need koos kohvifiltrisse seotud nelgi ja kaneeliga veinis peaaegu pehmeks (u 15 minutit). Lisa veiniäädikas ja mõlemad suhkrud, keeda veel 10 minutit. 


Jõulune õuna-sibularoog

2 suurt punast sibulat
1 kg suuri, kõva viljalihaga õunu
2 sl õli + 2 sl vett
1 sl vedelat mett
2 sl valget veiniäädikat
jahvatatud kuivatatud küüslauku
0,5 tl jahvatatud ingverit
1 tl soola
raasuke tshillipipart
siledaid petersellilehti
 
Koori sibulad ja lõika paksemateks poolrõngasteks, õunad sektoriteks. Kuumuta sibulaid õli ja vee segus madala kuumusel 5 minutit. Lisa äädikas, mesi, õunasektorid ja kõik maitseained. Kuumuta veel paar minutit; tõsta vahetevahel ettevaatlikult alt ülespoole, et õunad ei puruneks.


Õuna-ingveritshatni

10 hapukat, võimalikult kõva viljalihaga õuna
3 sl sidrunimahla
2 sl viinamarjaseemneõli + 2 sl vett
2 keskmist sibulat
2 sl peenestatud värsket ingverijuurt
soola maitse järgi
2,5 dl 5% õunaäädikat
2,5 dl õunamahla
 
Lõika õunad u 5 mm suurusteks tükikesteks ja sega need tumenemise vältimiseks otsekohe sidrunimahlaga. Lõika sibulad õuntega ühesuurusteks tükikesteks ja hauta koos ingveriga õli ja vee segus umbes 4 minutit. Lisa õunad ja kuumuta ettevaatlikult segades veel 3 minutit. Lisa maitse järgi soola ja jahvatatud valget pipart, samuti äädikas ja õunamahl ning hauta 30 minutit. Tõsta pliidilt, maitsesta lõplikult ja lase jahtuda. Sule õhukindlalt ja säilita külmkapis.


Marineeritud kirsstomatid

500 g kirsstomateid
Marinaad:
1 dl 30% äädikat
6 dl vett
1 sl soola
3 sl suhkrut
2 loorberilehte
10 tera  musta pipart
kollaseid sinepiseemneid
 
Torgi tomatid sukanõelaga läbi, et koor ei lõhkeks, lao purki. Aja marinaad keema ja kalla tomatitele, keera kaas kohe kinni ja lase jahtuda. Hoia enne serveerimist paar päeva külmkapis.


Piparkoogid

250 g küpsetusmargariini
2 väikese kuhjaga dl suhkrut
1,5 dl tumedat siirupit
2 sl piparkoogimaitseainet
2 muna
1 sl söögisoodat
0,5 tl soola
8 dl jahu
Pinnale:
suhkrut
 
Mõõda rasvaine, suhkur, siirup ja maitsesegu keedunõusse, lase segades korraks keema tõusta ning seejärel täielikult jahtuda. Mikserda segu kohevaks ja lisa energilist vahustamist jätkates kordamööda toasoojad munad. Sega sooda ja sool jahuga ning sega tainasse. Hoia kinnikaetult jahedas vähemalt järgmise päevani. Rulli tainas õhukeseks ja riputa peale suhkrut, suru see tainarulliga kergelt sisse. Küpseta piparkooke 175 °C juures umbes 6 minutit. 


Moosirõngad

Liivatainas:
100 g suhkrut
200 g võid
1 muna
5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Lisandid:
määrimiseks muna
purustatud röstitud pähkleid
apelsini- ja vaarikamoosi
 
Vahusta pehme või suhkruga, mikserda juurde toasoe muna. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu. Rulli tainas õhukeseks ja lõika sellest paarisarv kettaid, millest pooltele lõika keskele avaused (nt metallist pudelikorgi abil). Määri küpsised munaga, riputa peale pähklipuru ning küpseta 175 °C juures kuldkollaseks (9-10 minutit). Kui koogikesed on jahtunud, määri augustamata küpsistele keedist ja vajuta auguga paariline peale. 


Shokolaadisüdamed

200 g küpsetusmargariini
150 g suhkrut
1 muna
1 tl vanillsuhkrut
1 muna
4 sl naturaalset kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
5 dl jahu
Kaunistuseks:
pärlsuhkrut
 
Vahusta pehme või suhkruga, mikserda juurde toasoe muna. Lisa küpsetuspulbri, kakao ja vanillsuhkruga segatud jahu. Hoia kilesse pakitult mõni tund külmas. Rulli tainas õhukeseks ja võta vormiga südameid või muid meelepäraseid kujundeid. Pintselda veega üle, riputa peale pärlsuhkrut, küpseta 175 °C juures u 6 minutit.


Tore jõulutort

Põhi:
1 kiht pruuni biskviitpõhja
immutamiseks piima
Kate:
3 dl pohla- või jõhvikamahla või vett
6 sl zhelatiinipulbrit
1 sidruni kollane koor
1 kg pohla- või jõhvikajogurtit
400 g kohupiimapastat või maitsestamata toorjuustu
1,5 dl suhkrut
1 muna
8 dl (400 g) külmutatud pohli
Kaunistuseks:
väikesi piparkooke
külmutatud pohli või jõhvikaid
tuhksuhkrut
 
Kata 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga. Aseta vormi serv paigale ja lõika paberi ülejääk paari sentimeetri kauguselt ära. Vooderda serv toidukilega, mis hõlbustab tordi irdumist ja mille kortsukesed jätavad tordi külgedele toreda mustri. Pane biskviitpõhi vormi ja immuta piimaga.
Riivi pestud sidrunilt kollane kooreosa ja sega kokku toas seisnud jogurti, kohupiima, suhkru ja lahtiklopitud munaga. Töötle pohlad purustajas peeneks, osa väiksemaid marju võid ka terveks jätta. Lisa jogurtisegule. Pane želatiin mahlaga paisuma ja sulata kuumas veevannis. Lisa soe lahus peene nirena jogurtisegusse, sega hästi läbi; vajadusel viimistle maitset suhkruga. Kalla seejärel otsekohe ettevalmistatud vormi ja pane külma. Võta tort vormist välja vahetult enne serveerimist. Kaunista väikeste piparkookidega, mis nakkuvad hästi külma kleepuva pinnaga, puista peale tuhksuhkrus veeretatud külmunud pohli või jõhvikaid.  
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa