Kevad
Rabarberikoogid, üks parem kui teine

Igal aastal ootan kevadel aega, mil oma aia rabarberivarred päikese poole sirutuvad ja saan küpsetada oma lemmikuid – rabarberikooke. Kui esimesed koogid on mais maitstud, lisa juunis hapukale rabarberile mõned maasikad – nii saad pisut magusamaid ja samuti põnevaid maitsekooslusi. Pealegi, maasikat…

Kevad
Ürdid üle roa

Kuigi kevadisel ajal on esimesest ürtidest kerge joovastuda, on omad võlud ka suvistel maitsetel. Need pole enam nii uljalt lenduvad, ent võluvad intensiivsuse ja jõulisusega. Siis saavad peenral valmis salvei, tüümian, rosmariin, teine saak basiilikust ja koriandrist. Ja oma peenrasaak on tahes-tah…

Kevad
Sparglivõsukesed taldrikule

Kas teadsid, et spargel kannab veel ka nime harilik aspar ning söödavad sparglid jagatakse kolmeks - rohelised sparglid, õrnad valged sparglid ja puuviljase maitsega lillad sparglid. Müügil on meil näha ka beebispargleid, mis on tavalistest rohelistest sparglitest magusamad ja siidisema tekstuuriga.

Kevad
Veel veidike rabarbrit!

Mitmekülgne rabarber kaunistab aianurka täies ilus, laiad lehelehvikud uljalt kerges kevadtuules hõljumas. Krõmps, hapu ja mahlast nõretav köögivili paneb igal kevadel nuputama uusi ideid ja eriti siis, kui head vanad koogiretseptid juba ühe ringiga ära on proovitud. Pille Enden pakub paar retsepti…

Kevad
Karulauk laiutab köögis

Lumivalge õiega puhmas karulauk pole hapu nagu spinat või oblikas. Küll on see laia lehega kevadekuulutaja jõulise ja küüslauku meenutava aroomi ning maitsega, nii et köögisolijail lähevad kõigil haistmismeeled järsku valla. Esimesed noored lehed on eriti hinnas, need pakuvad suurt vaheldust muule…

Kevad
Asise õhtu lemmikud

Tervislik, kiire ja lihtne võiks olla toit, mis argiõhtutel köögis ülearu palju aega ei võta, aga samas mõjub isuäratavalt ja ahvatlevalt. Kui põlised ideed veidi juba kulunud tunduvad, aitab see, mis hooajaline ja värske. Kuna sel aastal on kevad eriti visa tulema, siis jääme pere lemmikute puhul…

Kevad
Kevadetervitus peolaual

Kevadised suurveed võtavad hoogu sisse ja linnulaul muutub järjest valjemaks. Samal ajal, mil loodus uut aastaringi ette valmistab, toimub inimeseski kummaline vabanemine. Päikesekiir meelitab õue, värske õhk mõjub eriti kosutavalt ja esimesed rohelised tärkajad rõõmustavad silma. Lihavõtete aegu sa…

Kevad
Vaimustavad võrsed

Lisaks kerkivale õhutemperatuurile ja soojadele päikesekiirtele aitavad talvisest tardumusest vabaneda igasugused rohelised võrsed, varred ja lehed.

Kevad
Roheline Aeg...

Ongi käes. Juba on mõtet turule või rohelist aeda noppima minna. Ja sööma ei pea üldse mitte toas...Hetk on pühendatud pestole, mis on tõesti üks Itaalia Ime.

Kevad
Ürdilembus võtab maad

Ürtide populaarsus kasvab aasta-aastalt. Kellel aialapp puudub, paigutab oma peenrakastid rõdule või aknalauale. Peaasi, et oleks mitmekülgset maherohelist omast käest võtta.

Kevad
Rabarber - kevadine superstaar

Kes ootab kevadel esimest kasemahlasõõmu, kes karulaugulehte, kes kasvõi vaksapikkust rabarberijuppi. Kõik need tõstavad toonust ja aitavad võidelda kevadväsimusega. Igas peres on kindlasti oma lemmikroog, mis esimestest rabarberitest valmistatakse: kellel saab särtsu juurde hommikupuder, kellel muf…

Kevad
Paast kestab veel

Taimetoitlasi on mitut seltsi. Mõni ei söö ühtegi lihalist, mõni välistab ka muna ja piimasaadused. Meie nii tõsiselt asja ei võta ja lubame hommikusöögiks pudru piimaga keeta või lausa muna praadida, peekonita loomulikult.

Kevad
Kool läbi!

Käes on kooliaasta lõpp - kõikide lasteperede rõõmupäev! Ei mingit hommikust ärkamist ega hilisõhtust tuupimist! Hetkel tundub algav puhkus lõputu ja 1. september mägede taga. Elagu soe ja kosutav suvi!

Kevad
Ütle "rabarber"!

Enne kui väiksena selle sõna hääldamisega korralikult hakkama saime, jooksime kõik kevadeti rabarberivars pihus mööda õue ringi, tass suhkruga kindlalt käepärast, et hirm-haput maitset pisutki leevendada.

Kevad
Kevadine revolutsiooniline situatsioon

Keegi ei saa ega taha endistviisi elada! Paksud vammused vahetatakse kergemate ja rõõmsavärvilisemate vastu. Samad märksõnad kehtivad ka toidu kohta. Menüü olgu kirev ja kerge.

Kevad
Kevad lükkus edasi!

Kuigi eelmine nädalavahetus andis juba reipalt märku lähenevast kevadest, on lörts, lumi ja külmakraadid taas uues hiilguses. Ka sellist rikkaliku viirustevalikut, mis kõiki valimatult maha murrab, ei osanud vastu kevadet oodata...

Kevad
Avame grillihooaja

Kui vähegi ilma peab, saab volbripäeval avada grillihooaja.

Kevad
10 ideed rabarberist

Kevadine rabarber on juba poodidesse jõudnud

Kevad
Kasvata ise: petersell

Eestis on petersell ülimalt levinud maitsetaim, temast populaarsem on ilmselt ainult till.

Kevad
Kasvata ise: rukola

Rukola ehk põld-võõrkapsas on päritolult Vahemere maitsetaim, eriti hinnatud Itaalias ning Euroopa lõunapoolsetes maades.

Kevad
Anni Arro ja ürdid

Ürditeemalisi katkendeid möödunud aasta parimast kokaraamatust "Sepamaa talu köök"

Kevad
Ürte kasvatavad ainult hullud?

Miks peaks üldse terve mõistusega inimene mässama pottide, mulla ja seemnetega, kui ta võib alati minna poodi ja osta lihtsalt pott värsket ürti? Hea küsimus.

Kevad
Kasvata ise - basiilik

Basiilik on väga universaalne ning jumaliku lõhna ja maitsega ürt, mida on täiesti võimalik ka ise kasvatada, kasvõi aknalaual.

Kevad
Rabarberit tuleb süüa mõistlikult

Kevadel, mil moosipurgiread keldririiulil on hõredaks jäänud ning isu värske järele on suur, pakub toidulauale meeldivat vaheldust aianurgas laiutav kodumaine rabarber.

Kevad
Vesielukad! Vesielukad!

Maikuus ei lähe eestlane enam kalale, sest jää on kadunud. Ega lähe veel vastset suvekala nõudma. Küll aga tahaks ihule kergemat karistust, leebemat kosutust. Sestap siis mõtlesin: olgu peale suve-eelsel ajal vesielukatest üks lugu.

Kevad
Viguriga toidud

Aprilli prillid on kevadest kergelt udused ja mis muu kui naljakuu ta niisugune ongi. Istub sääl sula talve ja sooja kevade vahepeal ning püsima ei jää kumbki. Üks ei jää enam ja teine ei jää veel.

Kevad
Igatmoodi vahvlid

Algamas on vahvlihooaeg. Mujal maailmas tähistatakse kevade algust vahvlite küpsetamisega. Ehk tasub seda toredat kommet ka Eestis hakata viljelema? Igaljuhul tasub katsetada.

Kevad
Pisike, priske ja pealt punane

Redis sobib niisama krõmpsutamiseks, aga miks mitte ka… pannile.

Kevad
Kevadestaar rabarber

Varakevadel ilmuvad aiamullast otsekui imeväel õrnad mahlased varred, mille otsa tekivad erkrohelised käharad lehetutid. Just siis on õige aeg esimest aiasaaki nautida, sest rabarberi tähetund on lühike. Sügisepoole hakkab puhmas küll jälle uusi varsi kasvatama, aga siis pakub see huvi peamiselt hoi…

Kevad
Maikuu magusad koogid ja tordid

Maikuu on aasta kaheteistkümnest kuust üks oodatumaid ning on saanud rahvasuust üsna romatilisi nimesid nagu õiekuu, toomekuu ja lehekuu. Meie talvistes ootustes-lootustes on see kuu ikka päikeseline, malbe ja mahe.

Kevad
Ürdiaed aknalaual

Aastaringselt potitaimedena müüdavad aromaatsed ürdid on meie köögis üha sagedamateks külalisteks. Küllap on nii mõnigi usin ürdikasutaja mõelnud neid ka ise kasvatada, kuid pole mõttest kas ühel või teisel põhjusel kaugemale jõudnud.

Kevad
Kevad toob vaheldust toidulauale

Päikesepoolses tuulevaikses aianurgakeses või metsaveerel tärkab esimene söödav looduslik roheline sageli juba aprillis. Noored elujõulised taimed mitte ainult pakuvad vaheldust toidusedelisse, vaid ka puhastavad tõhusalt organismi ning täiendavad talve…

Kevad
Pikniku hooaeg on algamas

Maikuist soojust jätkus seekord üsna üürikeseks ajaks.