Kevadestaar rabarber

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Varakevadel ilmuvad aiamullast otsekui imeväel õrnad mahlased varred, mille otsa tekivad erkrohelised käharad lehetutid. Just siis on õige aeg esimest aiasaaki nautida, sest rabarberi tähetund on lühike. Sügisepoole hakkab puhmas küll jälle uusi varsi kasvatama, aga siis pakub see huvi peamiselt hoidistajale.
Rabarberi kohta võiks naljatades öelda, et oma populaarsusest hoolimata põeb ta sügavat identiteedikriisi ja kannatab vääritimõistmise all. Nimelt on rabarber botaaniliselt lehtköögivili, mille varred on tegelikult paksenenud leherootsud. Kasutuse järgi kuulub rabarber aga vähemalt meil vaieldamatult puuviljade ja marjade hulka.
Aasiast pärinevat rabarberit ei osatudki alguses söögiks pruukida ning kasvatati veel 17. sajandil dekoratiivtaimena. Manustati vaid juurtest valmistatud pulbrit, väikestes kogustes seedimist korrastava abivahendina, suuremates aga lahtistina. Rabarberijuuri kasutati ka naha parkimiseks ning värvimiseks. Söödavaks taimeks hakati rabarberit pidama alles 18. sajandi keskel Inglismaal.
Nüüdseks on kindlaks tehtud, et rabarber sisaldab rohkesti südamele ja vereringele vajalikku kaaliumi, mõõdukalt kaltsiumi, fosforit ja rauda, B-rühma vitamiine, C-vitamiini ja karoteeni ning mitmeid kasulikke orgaanilisi happeid. Esimese värske aiasaaduse tervislikkust rõhutades ei tohiks aga unustada, et rabarber sisaldab ohtrasti oblik- ehk oksaalhapet. See moodustab organismis koos kaltsiumiga raskesti lahustuvaid sooli, mis võivad eelsoodumuse korral ladestuda soolade või kividena siseorganites, kõige sagedamini neerudes. Samas läheb luudele ja hammastele vajalik kaltsium kaduma. Seepärast soovitavadki toitumisasjatundjad rabarberit tarbida mitte liiga tihti ega suurtes kogustes. Koos rabarberiga peaks alati kasutama mõnda piimatoodet, mis ühe teooria kohaselt seob endaga oblikhapet, teise järgi aga aitab korvata kaltsiumikaotust.
Maitseainetest võiks rabarberi puhul kasutada vana tuttava kaneeli asemel või kõrval ka ingveri põletavat ja kardemoni mõrkjat nüanssi. Rabarberi kaaslaseks sobib alati maasikas, aga ka banaan annab suurepäraseid maitsekooslusi.


Mõnus rabarberimaius

0,5 kg rabarberit
Purukate:
100 g võid
2 dl fariinsuhkrut
2 tl kaneeli
2,5 dl suuri eelröstitud kaerahelbeid
0,5 dl purustatud sarapuupähkleid

Lõika rabarber sentimeetripaksusteks juppideks ja puista need ühtlase kihina võiga määritud madalasse, keskmise suurusega ahjuvormi. Lõika külm või väikesteks tükkideks, lase veidi pehmeneda. Kalla kõik purukatte ained kaussi ja töötle mikseri taignakonksudega ühtlaseks. Jaga segu ühtlaselt rabarberile. Küpseta ahju alumisel siinil 200 °C juures umbes 20 minutit. Serveeri soojalt, paku juurde pehmet vanillijäätist.


Paks rabarberikissell

5 dl rabarberitükke
1 l vett
1 dl suhkrut
6 sl kartulijahu
1 dl vett

Keeda rabarberitükid koos suhkru ja veega pehmeks. Sega kartulijahu veega ning kalla siis peene joana kisselli hulka, samal ajal pidevalt segades. Kuumuta kisselli väikesel tulel, kuni esimesed mullid pinnale tõusevad, tõsta kohe pliidilt ära. Jaga taldrikutesse, riputa pinnale peensuhkrut, et “nahka” vältida. Serveeri külma piimaga.
Manna- või riisipudru juurde sobiva keskmise paksusega kisselli saab 3-4 lusikatäie kartulijahuga.


Lihtne rabarberikook

6 muna
6 spl suhkrut
6 spl jahu
0,4 kg tükeldatud rabarberit
3 spl fariinsuhkrut

Vahusta munavalged suhkruga, mikserda juurde munakollased. Lisa ettevaatlikult segades jahu ja rabarberitükid fariinsuhkruga. Kalla tainas koogivormi ning küpseta 200 C° juures umbes 30 minutit. Riputa peale tuhksuhkrut.


Eriti kiired rabarberikoogid ema retseptivihikust

I

1 pakk võid
4 muna
2 klaasi suhkrut
2 klaasi koogijahu
2 klaasi nisujahu
1 liiter rabarberitükke

Sulata või. Hõõru munad ja suhkur kergelt vahule. Sega tainas kokku, aja plaadile laiali ja küpseta ahjus. Söö soojalt. Joo kõrvale külma piima.

II

4 muna
2 klaasi suhkrut
1 klaas hapukoort
0,5 tl küpsetuspulbrit
3,5 klaasi jahu

Sega tainas kokku, aja plaadile laiali ja lõigu peale rabarber. Küpseta. Kui jääb väheks, siis küpseta teine kook veel.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa