Pisike, priske ja pealt punane

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Redis sobib niisama krõmpsutamiseks, aga miks mitte ka… pannile.

Sarnaselt oma lähisugulase rõikaga sisaldab redis sinepiõli, mille mõrkja maitse tugevus vaheldub olenevalt sordist ja kasvutingimustest. Magusamaid rediseid krõmpsutavad lapsedki meelsasti niisama, mõrkjamaid võib taltsutada kuumtöötlemisega, aga ka segasalatites teiste toiduainete ja mahedate kastmete abil.
Suve lõpupoole võiks külvata lehtredist, mille suured, pehmed ja mahlased lehed on söödavad salatina, mahedamaitselisi juuri võib kasutada nagu tavalist redist.
Redis on üks vanemaid kultuurtaimi, mida Hiinas on kasvatatud aastatuhandeid. Euroopasse tõid maadeuurijad selle juurika viis sajandit tagasi. Jaapanis, Hiinas ja Kagu-Aasias süüakse redist marineerituna, wokituna, grillituna või küpsetatuna, aga ka supis, omlettides ja hautistes. Noori pehmeid lehti võib pruukida supis nagu spinatit, kuivatatud lehtedest saab maitsvat ja tervislikku teetõmmist. Rediseseemneid võib idandada ning tarvitada toiduks samamoodi kui teisi idandeid.
Tavaredise kaunis puna-valge kontrast on nii meil kui mujal leidnud kasutamist pidulaua ehtimisel. Redisest on nikerdatud keerukaid kaunistusi, kuid praeguse minimalistliku stiiliga sobivad kõige paremini erkpunase servaga valged redisekettad. Alati mõjub pidulikult korrapärane puna-valge redisehake kas üksinda või koos rohelise sibulaga.
Kui aga jagada redis peaaegu põhjani ulatuvate sisselõigetega kaheksaks sektoriks ja hoida paar tundi jäätükkidega segatud vees, avaneb see puna-valge õiena.


Panniredised

2 sl õli
20 redist
soola ja pipart
2 tl vedelat mett
kuivatatud tüümiani

Napsa rediste küljest ära juur, kuid soovi korral võid jätta külge sentimeetrised varrejupid, mis hõlbustavad käsitsemist. Kuumuta rediseid õlis keskmisel kuumusel ja pidevalt segades 6-7 minutit, lisa kõik maitseained, sega läbi ja kuumuta veel minut aega. Paku kuuma liha- või kalaroa lisandiks.


Rohelise redise salat Tashkendi stiilis

300 g keedetud või hautatud veise- või lambaliha
300 g rohelisi rediseid
1 väiksem sibul
1 tl õli
2,5 dl majoneesi
soola
purustatud musta pipart
2 keedetud muna
kimbuke tilli
peotäis värskeid koriandrilehti
peotäis siledat peterselli
kimbuke suvisibulavarsi

Lõika liha ribadeks. Koori redised ja lõika ribadeks, leota neid 15 minutit külmas vees ning nõruta kuivaks. Kuumuta õhukesteks poolrõngasteks lõigatud sibul õlis läbipaistvaks. Maitsesta majonees soola ja pipraga, sega juurde sibul, redis ja liha. Tõsta salat kuhjana vaagnale; puista peale ja ümber ohtrasti peenestatud maitserohelist ning kaunista munasektoritega.


Marineeritud kartuli-redisesalat

1 kg värsket kartulit
1 tl soola
1 dl veega veidi lahjendatud sidrunimahla
20 redist
1 väike punane sibul
1 lavakurk
peotäis tillivõrseid
5 sl õli
1 tl purustatud musta pipart
Serveerimiseks:
dekoratiivset salatirohelist
 
Lõika redised viiludeks, sibul õhukesteks poolrõngasteks. Pane kaussi ja sega läbi poole koguse sidrunimahlaga, lase 30 minutit maitsestuda. Keeda kartulid soolakas vees pehmeks, eemalda koored ning lõika kuumalt 2 cm paksusteks sektoriteks, lao need püstiasendis ühe kihina suurele vaagnale ning piserda peale ülejäänud sidrunimahl. Lõika kurk kangideks, pane sõelale, sega juurde 0,5 tl soola ja jäta nõrguma. Tõsta täielikult jahtunud kartulid suurde segamisnõusse, lisa redised, sibul ja kurk, raputa peale pipar ja ülejäänud sool, nirista üle õliga ning tõsta alt ülespoole segamini. Hoia serveerimiseni külmas.


Võileivakate redisega

200 g rediseid
200 g ürtidega kohupiimajuustu
2 keedetud muna
küüslaugupulbrit
soola

Lõika redised väikesteks tükkideks. Sega kokku toasooja toorjuustu, peenestatud muna ja maitseainetega.


Suvine salat

800 g keedetud kartuleid
300 g värsket kurki
1 kimp rediseid
300 g väikesi tomateid
Vinegrettkaste:
1 dl head õli
3 sl sidrunimahla
soola
purustatud musta pipart
peenestatud tilli

Salatikastmeks lahusta suhkur ja sool sidrunimahlas, lisa ülejäänud ained. Lõika tomatid sektoriteks, muud ained tükelda. Pane kaussi, nirista peale läbiklopitud kaste ning tõsta segamini. Lase jahedas maitsestuda.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa