Viguriga toidud

Allikas: Eesti Naine Autor: Karl Martin sinijärv
Aprilli prillid on kevadest kergelt udused ja mis muu kui naljakuu ta niisugune ongi. Istub sääl sula talve ja sooja kevade vahepeal ning püsima ei jää kumbki. Üks ei jää enam ja teine ei jää veel.

Naljakuuga seoses on ka seekordsed toidud tehtud kerge viguriga. Kas pööratud harjumuspärane roog mõnevõrra pea peale või üritatud leida muud eriskummalisemat lähenemisnurka tuttavale teemale. On ju nõnda, et maailm on toitusid ja söögiteemalisi mõtteid täis, tuleb sellest idee-eetrist ja maailmakõiksusest leida selline, mis parasjagu sobib. Ja siinsed kokaküljed tahavad samuti täita oma tagasihoidlikku osa selle mõttemere loomisel ja kasvatamisel. Nagu öeldud, ega kõiki maailma asju pea ise ära tegema, mõni mõte tuleb lihtsalt kenasti lõpuni mõelda ja küllap siis leidub ka tegija.
Toiduga, nagu kõneldakse, nalja ei tehta, aga naljakuul tehakse toitu küll ja mitte vähe. Kui mõni roog kukubki pisut kentsakas välja, pole põhjust seda talle pahaks panna. Aprillis küll mitte.


Kapsakettakene

1 peakapsas
oliiviõli
1 sidrun
küüslauguküüneke
soola, pipart
(redist, kurki, maitserohelist)

Siin on meil üks ütlemata lihtne ja vaevavaba viis serveerida salatit ilma liigse segamise ja solgutamise ja, mis peaasi, hakkimiseta. Tuleb võtta kapsapea (või mitu, sõltub sööjate arvust) ja lõigata sellest kettad. Umbes sõrmepaksused. Kettad asetada taldrikutele ja lõigata siuhti! pitsa kombel sektoriteks. Enam polegi muud kui salatikaste peale või kannuga lauale ja võib süüa. Pidulikumal puhul võib muidugi natuke ilu teha, me siin mässasime redise ja kurgiga. Aga seda saab igaüks ise otsustada. Eriti käepärane on mõni poest ostetud salatikaste valmis hoida, aga siin seisab kirjas isikline kapsalemmik: sega õli ja sidrunimahl, natuke soola, musta pipart ja veidi peeneks hakitud küüslauku ning klopi või loksuta purgiga korralikult segi.


Viinerisalat kartuliga

300 g viinereid
3 soolakurki
2 sellerivart
1 suur sibul
majoneesi, hapukoort
kartuleid

Kartulisalat viineriga on klassika, eriti miniinimeste ja pisiisikute sünnipäevadel. Vigurikuine variant käib jälle valepidi. Teeme viinerisalati ja pakume sinna juurde kartulit. Kartuli võib ka ahjus küpsetada, aga ega neid suuri kartuleid alati võtta ole. Siis sobib lihtsalt keedukartul väga hästi. Muidugi võib siinkohal öelda, et igal perenaisel on oma kartulisalatiretsept ja et see võtagi, jäta lihtsalt tüütu kartulihakkimine ära ja serveeri kartulit kõrvale. Meie retseptis segatakse viinerilõigud, hakksibul, tükeldet seller ja soolakurk majoneesiga, timmitakse sool-pipar parajaks ja maitse järgi lisatakse hapukoort, kui vaja. Eks sõltub kurgi vedelusest.


Rammuleem hernesaiaga

500 g vasikaliha
pool klaasi valget veini
sellerivars
soola, pipart
maitserohelist
1 pikk sai
200 g kotike külmutet roheherneid
50 g võid
sidrunimahl

Hernesupp käib kodumaises traditsioonis ikka vastlapäevaga kokku, aga tõhusat rammuleent võib teha igal ajal. Seda enam, et kaval kevad on kerge külmetust majja tooma ja tõbisele inimesele kulub puljong marjaks. Et aga selgele leemele tervislist tummisust lisada, paneme talle ühe hea hernesaia kõrvale.
Puljongiks pane poolekilone jupp vasikaliha tasaselt keema, riibu vaht ja lisa pool klaasi valget veini, sellerivars, soola-pipart, loorberileheke, mõni tillivars ja poolik porgand. Lase rahulikult tubli poolteist tundi keeda ja kurna. Paku kruusist ja kui tahad, riputa maitserohelist pealegi.
Hernepudru saamiseks lase kotikesel külmutet rohehernestel toatemperatuuril ära sulada. Purusta herned kahvliga või purustamismasinaga. Riputa soola ja pipart peale ning piserda sidrunimahlaga kergelt üle. Siis lisa natuke sulavõid ja sega läbi. Paku kuumal saial rammuleeme kõrvale.


Kalavasikas

500 g keedetud vasikaliha
1 purk tuunikala õlis (200 g)
4 vürtsikilufileed
3 muna
purgike kappareid (kuni 100 g)
õli
sidrunimahla

Algupäraselt on see roog nagu paljud teised head söödavad asjad pärit Itaaliast ja seal mail vitello tonnato nime all vägagi kõrgesti hinnatud. Eestlasele tundub aga liha ja kala kokkupanek veidi veider. Just seepärast sobib kalavasikas viguritoitude hulka. Natukene lihtsustasin kastme retsepti, et mitte liiga suurt segadust tekitada. Kuigi eks neidki retsepte ole päris mitmes variandis. Jätsin alles põhilise.
Lihaks sobib väga hästi täpselt seesama vasikaliha tükk, mis eelmise retsepti rammuleemest üle jäi. Lihal tuleb lasta jahtuda ning seejärel ta terava noaga võimalikult õhukesteks viiludeks lõigata. Kastme jaoks võta tuunikala, pudista ta korralikult ära ning sega hulka natuke õli ja sidrunimahla. Lõplikult on mõtet timmida päris lõpus. Keeda kolm muna, võta neil kollased seest ja lisa kastmehakatisele. Lisa ka pisike purgike kappareid ja vürtsikilufileed. Ja nüüd otsusta, kas tahad robustsemat lisandit või vedelamat kastet. Vastavalt sellele haki kas lihtsalt korralikult kahvliga sodiks või püreeri vastava abivahendiga. Kui on õiget sorti sõel, võib ka läbi sõela ajada. Ja nii ongi, serveeri külmad lihalõigud koos kastmega ja usu mind – on hää ning kõlab kokku. Ma ka esimesel korral ei uskunud.


Tagurpidi hamburger

800 g veisehakkliha
4 saiaviilu või burgerikukli põhja
tomatit
sibulat
majoneesi, ketshupit
salatilehti garneeringuks

No enam lihtsamaks ei saa tagurpiditamisega minna. Burger läheb esiteks paremaks, kui on rohkem liha ja vähem saia. Ja pealegi on veiselihast kotletid ise tehes paksemad ja mahlakamad kui ülipeenest jahulihast poekraam. Globaalsete kiirtoidukettide pakutavast kõnelemata. Saiaviil aga võib olla mõnus, paks ja pehme rattake, mille serva saab grillpannil kenasti triibuliseks kõrvetada. Burgerikotlettideks kasuta puhast veisehakkliha, mätsi pätsikesed käte vahel valmis, mingit kotletitainast pole vaja teha ega lihasse lisandeid panna. Isegi soola alles praadimisel. Tee käkid hästi õhukesed, sest pannil nad tõmbuvad paksemaks. Head pannilabidat on vaja, et kotletid katki ei läheks. Ja samal kuumal grillil aja soojaks ka saiajupid. Kui tahad, võid ka tomatit kergelt grillida ja sooja lisandina pakkuda. Muidu aga nagu ikka: sibulat, kurki, majoneesi, ketshupit vastavalt maitsele. Ise algusest lõpuni tehes saab aru, et hamburger võib ka päris hea toit olla.


Tagurpidi hot dog

grillvorste või sardelle
riivjuustu
saiaviile
vürtskastmeid, rohesalatit (vt ka kapsaketas)

Siin on meil tagurpidi hamburgeri väike vennake. Nõks põhimõtteliselt sama. Mitte ei topi vorsti saia sisse, vaid vastupidi. Vali sellised grillvorstid või sardellid, nagu sulle meeldib (mitte toorvorstid), ja lõika need peaaegu läbi. Üks sügav otsast otsani lõige ühesõnaga, et saad vorsti lahti keerata. Lõika sisse paraja suuruse ja paksusega saiaviil, topi vahe riivjuustu täis ja vajuta tagasi nii kokku kui saad. Siis küpseta kümmekond minutit 200 C° juures, aga kontrolli. Ahjud on kelmid tegelased ja sellised väikesed vorstikud võivad kergesti kõrbeda – eks ta ripu ka sellest ära, kui suured vorstid valisid. Serveerimisel lisa vürtsikastet ja toorest kraami ka, ega paljast vorstist ära ela.


Kapsashnitsel

1 peakapsas
jahu, muna, piima, riivsaia paneerimiseks
õli ja võid praadimiseks
söödavaid vidinaid make-upi tarvis

Tore praad, mis sobib taimetoitlase põhiroaks või lihatoitlasele praelisandiks. Õigupoolest oleks lisandiks liha nagu eesti köögis enamasti. Näiteks on hakklihakaste oivaline lisand kapsashnitsli juurde. Aga nii elementaarse asjaga nagu hakklihakastme retsept ei hakka ma eesti perenaisi solvama, lisan vaid niipaljukest, et tilgake sojakastet soola asemel võib teha imesid. Kapsashnitsli jaoks tuleb laiali laotada vana hea kolmeliuasüsteem: vasak jahu, keskmine munapiima ja parempoolne riivsaia jaoks. Siis tuleb kapsast jälle ettevaatlikult kettad teha. Välimised lehed lagunevad niikuinii kohe küljest, aga üldiselt tuleb kapsashnitslit käsitseda ülima ettevaatusega. Paneeri ära esmalt jahus, siis muna-piima segus ja lõpuks riivsaias. Ja kohe pannile kuuma õli- ja võisegu sisse. Ainult paar minutit kummaltki poolt ning ongi valmis. Kui paneerimisega jännata ei taha, võib kapsaketta ka grillpannil ära praadida. Ja nagu näha juuresolevalt pildilt, saab shnitslitele teha pähe sama häid nägusid kui mannapudrule. Shnitslid on ainult maitsvamad.


Uuristatud ananass

ananasse
õunu
apelsine
viinamarju
(valget veini, likööri, siidrit või greipfruudimahla)

Selliseid ilupuuvilju on lausa rõõm pakkuda. Keerulisemat muusikat siin polegi, kui tuleb ananassidel katus maha võtta ja natuke uuristamistööd teha. Siis lõika ananassisisu kuubikuteks, tee sama ka õunte ja apelsiniviiludega, poolita viinamarjad. Tõsta tükeldis ananassi sisse; soovi korral kalla juurde ka kuiva valget veini või sirtsuke meelepärast likööri või hoopis kuivemat siidrit, nii saad korraga ka kerge napsjoogi. Greipfruudi mahl maitseb ka väga hea, kui tahad lahjemat ampsu-lonksu. Ja kui ananassid tunduvad liiga suured, võib need ju pooleks lõigata.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa