Kasvata ise - basiilik

Basiilik on väga universaalne ning jumaliku lõhna ja maitsega ürt, mida on täiesti võimalik ka ise kasvatada, kasvõi aknalaual.
Basiilik on pärit Indiast, Eestis kasvab ta ainult kultuurtaimena. Ürdina on basiilik näiteks Vahemere köögis täiesti asendamatu, seda kasutatakse liha- ja kalatoitudes, pastakastmetes ja salatites, isegi magustoitudes. Ka Eestis on basiilik muutunud universaalseks maitsetaimeks.
Parim on basiilik värskena, kuid kasutatakse ka kuivatatult.

Kasvatamine: vajab sooja ja päikeselist kasvukohta. Varakevadest sügiseni on basiilikut võimalik kasvatada ka lühiajalise toataimena. Välja võib istutada, kui ilm on juba püsivalt soe - taime võivad kahjustada isegi liiga vähesed soojakraadid.
 
Koostöös aiandusfirmaga Hansaplant jälgime vürtsbasiiliku
seemnest tärkamist esimese 20 päeva jooksul
 
1. päev Basiilik vajab kasvamiseks niiskust, soojust ning armastust.
Kasuta minikasvuhoonet,  siis kasvavad taimed kiiremini.
 
3. päev Võrseid ei ole veel mullapinnal näha.
 
10. päev Esimesed võrsed on end välja sirutanud ja 1 cm pikkused.
Nüüd vajab taim valgust, muidu venib ta välja.
Basiiliku moodi veel ei ole, lõhna ka pole.
12. päev Võrsed on juba veidi tugevamad, kui fantaasiat kasutada, siis tunneb basiiliku juba ära. Anna valgust!
14. päev Väikest arengut on märgata, selleks peab küll pingsalt silmi pingutama.
Vajab ikka niiskust ja soojust
 
Loe ka:
 
Retsepte basiilikuga
  • Basiiliku-krevetisalat (Vaata)
  • Bruschetta kirsstomatitega (Vaata)
  • Kalkunifilee ürtidega (Vaata)
  • Fooliumilõhe basiiliku ja sidruniga (Vaata)
  • Anni Arro lasanje (Vaata)
  • Tomatid basiilikuga (Vaata)
  • Tomati-kitsejuustusupp (Vaata)
  • Koorene kana-pastaroog (Vaata)
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Hindaja 15.nov 2010 17:29
see on kõige parem supp, mida ma olen saanud! väga huvitavad maitsed koos.
1