Anni Arro ja ürdid

Autor: Anni Arro
Ürditeemalisi katkendeid möödunud aasta parimast kokaraamatust "Sepamaa talu köök"
"Põllumaal kasvavate taimede eest hoolitsemisel tuleb eelkõige meeles pidada, et iga taim on elusorganism. Täpselt samuti, nagu meie vajame toitu, juua, päikest või varju, vajavad sedasama ka taimed. Nad sõltuvad sinust kui väikesed lapsed.
Iga ostetud seemnepaki peal on täpselt kirjas, mida antud taim vajab ja millal teda külvata. Sellest ongi esialgu kõige mõistlikum lähtuda. Edasi tuleb proovida, kas taimele üldse meeldib sinu põllumaa pinnas, niiskus, kuivus, päike või vari. Kõik maalapid on erinevad. Näiteks mõnel kasvab sibul jõudsasti, aga minul ta muudkui vindub.

BASIILIK: minu arvates tõeline maitsetaimede kuninganna. Kasvatan teda kasvuhoones tomatitaimede vahel. Kui hommikuti asvuhoone ukse avan, tungib ninna üks maailma kõige mõnusamaid lõhnu – mulla, tomatitaimede ja basiiliku võimas roomipahvak. Kunagi oli Nina Riccil täpselt sellise lõhnaga parfüüm, kapsaussikujulises rohelises roosa korgiga pudelis. ahjuks seda enam ei toodeta…
Kõige õigem on basiilikut potis ette kasvatada ja siis ilmade soojenedes kasvuhoonesse istutada. Mina teen seda mai lõpupoole. välitingimustes ei pea basiilik kaua vastu, sest isegi sitikad ja satikad arvavad, et basiilik on maitsetaimede kuninganna…
Basiilik on üheaastane soojalembene taim. Kui saaki pidevalt ei korjata, läheb ta õitsele. Basiiliku jumalikult lõhnavad lehed sisaldavad rohkesti eeterlikke õlisid, mis muuseas rahustavad närve ja leevendavad maokrampe – seda ikka seespidiselt kasutades.

RUKOLA, RUKOLA, RUKOLA! Mida küll teeksin ilma oma lemmiku rukolata?! See taim tekitab minus palju emotsioone!
Mulle meenub unustamatu Itaalia ringreis lõõmava päikese all lesides ja soolases vees hulpides, meenuvad suved Sepamaal, kasvuhoone Nina Ricci aroom ja suus sulav tomatisalat. Mulle meenub kõik ilus ja hea. Kummaline. Alati, kui restoranis einestades leian menüüst rukola, läheb mul tuju heaks ja satun vaimustusse, et küll ikka on hea restoran!
See oli vist 2003. aastal, kui tõin Portugalist esimese paki rukolaseemneid. Külvasin mais kasvuhoonesse – ja enam ma neist lahti ei saa. Kasvab teine nagu umbrohi! Igal aastal ja läbi terve suve."

Loe ka:
  Anni Arro "Sepamaa talu köök"
See ei ole ainult kokaraamat, vaid ka ühe elustiili kirjeldus.
Sepamaa talu asub Pärnumaal Tõstamaa vallas Kastna külas. "See on maailma kõige ilusam koht!" ütleb eesti-inglisekeelse raamatu autor Anni, kes on kõik oma suved seal veetnud. Ta räägibki elust ja olemisest Sepamaa talus: mida ja kuidas seal kasvatatakse, mida ja miks tehakse söögiks, mälestustest ja tunnetest, mida mingi roog endaga kaasa toob. Raamat ilmus 2007. aastal.
Osta raamat siit
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
gangam styal 27.nov 2012 18:40
pole viga:N
triinu13 29.mai 2012 18:47
mmmm.....see on tõesti maitsev:D:
mati 27.aug 2011 19:50
hea:A
ABKT 15.juuni 2011 21:53
Tundub hea! :D
Otsustav 09.dets 2010 17:10
see on hea :P
tellts 21.nov 2010 13:40
hakkasin just tegema see tuleb kindlasti hea
Oijah 20.nov 2010 08:19
Hakkan kohe tegema:)
kok 15.nov 2010 12:54
Kirsimoosiga oleks parem ehk
Kristel.l 15.nov 2010 08:36
Sokolaadikreem oli täitsa huvitav vaheldus. Hea vaheldus... Aga selle võrra peaks moos hapum olema või kasutama hoopis tooreid marju. Ise pole moosi, seda enam mustsõstramoosi sõber, päris 5 ei saa hindeks panna.Teen aga edaspidigi aga veidi muudetuna.
DLi 14.nov 2010 18:13
kiire ja lihtne
P2tu 13.nov 2010 22:52
Homme proovin:P
lpü 13.nov 2010 19:48
:T:P:S:D:R;):(:):H!:-
O:Y:N:A
kata 13.nov 2010 14:26
:Ysee tuleb hea
1