Ürte kasvatavad ainult hullud?

Autor: Indrek Pärli
Miks peaks üldse terve mõistusega inimene mässama pottide, mulla ja seemnetega, kui ta võib alati minna poodi ja osta lihtsalt pott värsket ürti? Hea küsimus.
Mina olen ka seni ürte ostnud, kas poest või suvel ka turult. Ja sellega on alati üks igavene häda. Näiteks on poeürdid juba maitselt üsna kehvakesed. Tugevama maitsega ürdid nagu basiilik ja koriander omavad veel mingit iseloomulikku mekki, aga poetill on tihti ainult välimuselt tilli moodi, ei ole tal mingit lõhna ega maitset. Justkui plastmassist oleks tehtud. Seepärast ma ostangi värsket ürti nina järgi – pistan nina ümbrisesse ja kui lõhna ei tunne, siis jääb ostmata ka.
Teine häda on selles, et kui ma ostan omale potiga mingit ürti, näiteks tüümiani või koriandrit, siis ostetud kogust naljalt korraga ära ei kasuta. Aga poeürte kodustes tingimustes värskena säilitada pole üldse lihtne. Külmkapis lähevad nad ruttu pruuniks ja tatiseks, toatemperatuuril kuivavad lihtsalt ära. Ja nii ma tihti viskangi pool ostetud kogusest minema, endal süda verd tilkumas, sest mulle ei meeldi toitu ära visata ja olgem ausad, ega värsked ürdid kõige odavamad ei ole ka.
Ma olen üritanud poeürte ka aknalaual edasi kasvatada, aga kui paar erandit välja arvata, on ka see tegevus üpris tulutu. Keskturul ütles mulle Uus-Kongo talu ürditädi selle peale, et poeürte polegi võimalik edasi kasvatada, sest need on mulla asemel väetisevees kasvanud. Mine võta kinni.
Meil on igatahes poebasiilik ainult üks kord rõdul paar kuud edukalt kasvanud, ülejäänud katsetused on paari päeva jooksul närbunud.
Viimasel ajal oleme küll kodus avastanud ühe nipi, kuidas poeürte veidi kauem värskena hoida. Me nimelt hoiame ürte veinikülmikus, kus on temperatuur ca 13 kraadi. Elu on näidanud, et paar lisapäeva saab ürdile selle nipiga juurde küll. Aga see pole tegelikult mingi võluvits, sest veinikülmik on ikkagi pudelite jaoks ja enamasti polegi inimestel sellist aparaati kodus.
Just selliste hädade pärast ongi pealtnäha kõige tülikam lahendus ehk kõige mõistlikum – maitsetaimed kasvavad aknalaual, rõdukastis või võimalusel peenral, kui vaja, siis nopid omale vajaliku koguse, ürt on alati värske ja maitsev.
Loe ka:
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
keiss 29.apr 2012 22:25
Ära viska ürte ära, tee pestot, Indrek.
1