Kevadpühade õnnestav kergus

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Kes paastu pole pidanud, sel pole põhjust tähistada kevadpühi raskete ja rammusate roogadega. Nii võivadki pühadelauda ehtida kerged mahlased salatid, värvikas püreesupp ja õrnõhulised petupashad, nende sekka ka mõni lahe liharoog.

Mahlane muna-kodujuustu-õunasalat

4 muna
2 suurt magusat õuna
3 sl või rohkem sidrunimahla
2 dl vedelat majoneesi
100 g kodujuustu
rohelist salatit
purustatud musta pipart



Keeda mune 8 minutit, lase külmas vees jahtuda ning eemalda kohe koored. Riivi kooritud õunad jämedalt, sega tumenemise vältimiseks läbi sidrunimahlaga ja laota madala serveerimisanuma põhjale. Lõika kooritud munad lõikuriga esmalt viiludeks ja seejärel ribadeks; laota need õuntele. Sega kodujuust majoneesiga ning tõsta saadud segu salatile, riputa pinnale purustatud musta pipart.


Kuskussisalat mandariinide ja munaga

4 dl vett
2,5 dl kuskussi
värsket spinatit või lollo rosso salatit
1 sellerivars
1 pisike punane sibul
1 purk mandariinikompotti või
1 suur apelsin
4 keedetud muna (8 min)

Vinegrettkaste

5 sl veiniäädikat või sidrunimahla
1 tl peent soola
1 tl sinepit
2 dl heamaitselist õli
näputäis purustatud musta pipart
raasuke suhkrut maitse pehmendamiseks



Aja vesi keema, lisa kuskuss. Sega läbi, tõsta pliidilt ja kata kaanega. Kastmeks lahusta sool hapuaines, lisa ülejäänud ained ja raputa kaanega purgis hästi läbi. Tõsta paisunud kuskuss suure kahvliga kohevaks, kalla peale umbes 2/3 kastmest ja sega läbi. Sega juurde pisikesteks tükkideks lõigatud seller ja sibul. Lõika munad lõikuriga pikuti sektoriteks, nõruta mandariinilõigud vedelikust välja. Apelsini kasutamisel poolita sektorid ja eemalda neilt kiled. Jaga kuskuss salatirohelisega kaetud taldrikutele, lao peale muna- ja puuviljasektorid. Klopi ülejäänud kaste uuesti läbi ning nirista seda munasektoritele. Serveeri kohe.


Apelsini-porgandisupp

6 porgandit
1 sibul
1 sl õli
1 purk purustatud tomateid
3 kanaleemekuubikut
7 dl vett
1 väikese apelsini mahl ja riivitud koor
0,5 tl soola
purustatud musta pipart



Lõika sibul ja porgand tükkideks ja kuumuta õlis madalal kuumusel mõni minut. Keeda vees pehmeks, lisa tomatihoidis, sool ja leemekuubikud ning töötle sauseguriga püreeks. Lisa apelsinimahl ja peenelt riivitud kollane koor ning kuumuta uuesti peaaegu keemiseni. Maitsesta soolaga, riputa igale portsjonile purustatud musta pipart.


Aprikoosikana

4 broilerifileed
soola
purustatud musta pipart
4 porgandit
soola
näputäis estragoni ja tüümiani
1 väike purk aprikoosikompotti

Kastmeks:

4 dl praeleent
2-3 tl kartulijahu



Hõõru fileede pinnale peenikest soola ja pipart ning jäta maitsestuma. Töötle aprikoosid koos vähese vedelikuga püreeks, maitsesta 0,5 tl peene soolaga. Riivi porgandid jämeda riiviga, sega hulka peent soola ja maitseürte. Pane fileed üksteise kõrvale rasvainega määritud madalasse ahjuvormi ning määri neile aprikoosipüreed. Laota riivitud porgand paksu kihina ümber liha. Sega ülejäänud püree kompotivedelikuga ja nirista porgandid seguga üle. Pane ahjuvorm suurde küpsetuskotti, sulge kott ja lõika nurga sisse auruava. Küpseta alguses 15 minutit suurimal kuumusel, seejärel pool tundi 150 °C juures.

Aseta küpsenud fileed eelkuumutatud vaagnale, tõsta porgand liha kõrvale; hoia serveerimiseni soojas. Kurna kotti jäänud praeleem keedunõusse ja keeda sellest vähese veega segatud kartulijahu abil meelepärase paksusega kissellitaoline kaste. Juurde paku keedetud riisi.




Täidetud hakklihamuffinid või hakkliharull



500 g hakkliha
1 dl riivsaia
2 dl maitsestamata jogurtit
1 sibul
1 küüslauguküüs
1 muna
1 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart

Täidis:
200 g juustu
2 tomatit
12 kivita oliivi
värsket või kuivatatud basiilikut



Sega riivsai suures kausis jogurtiga ja jäta 10 minutiks paisuma. Lõika sibul noaga hästi peeneks ja sega käsitsi või mikseri taignakonksude abil kokku ülejäänud ainetega. Kummuta hakklihataigen lõikelauale, vajuta tasaseks ja jaga suure noaga 12 osaks. Määri 12 õõnsusega muffinipann rasvainega ja riputa üle riivsaiaga. Jaga taignaportsjonid õõnsustesse ja suru vastu servi, jättes keskele vaba ruumi täidise jaoks. Pane igasse muffinisse veidi riivjuustu, selle peale tomati- ja oliivitükikesi, puista peale basiilikut. Jaga kõige peale riivjuust ja küpseta 200 °C juures 30 minutit.

Hakklihapätsi jaoks tõsta taigen küpsetuspaberile ja vajuta märgade või õliste kätega umbes 1 cm paksuseks ristkülikuks. Sega kõik täidiseained kokku ja tõsta lusikaga pikaks reaks hakklihaplaadi keskele. Tõsta taigna servad täidise peale ja näpi tihedasti kinni. Tee sedasama ka rulli otstega ning silu kogu pind õliste kätega läikivaks. Tõsta rull sobiva suurusega vormi ja küpseta 200 °C juures 35-40 minutit. Paku lisandiks riisi või lintnuudleid ja meelepärast vürtsikastet.


Õhuline apelsini-porgandipasha

600 g kohupiima
2 dl heledaid rosinaid või
purustatud pähkleid, mandlilaaste, sukaadi vms
1 apelsin
2 sl suhkrut
5 tl zhelatiini
5 sl vedelikku (apelsinimahl)
4 munavalget
2 porgandit
maitse järgi suhkrut
2 sl brändit või apelsinilikööri



Poolita apelsin ja pressi pooltest mahl välja. Lõika kooritud porgandid tükkideks, lisa nii palju vett, et see tükke vaevalt katab; lase pehmeks keeda. Hõõru kohupiim läbi tiheda sõela. Õhenda noaga apelsinikoore sisemist valget osa, kui on see juhtumisi väga paks; aja koor koos 2 sl suhkruga läbi hakklihamasina ja sega kohupiima hulka koos rosinate või muude lisanditega. Pane zhelatiin apelsinimahlaga paisuma ja sulata siis kuumas veevannis. Töötle nõrutatud porgandid püreeks ja mikserda kohupiimasegu hulka. Maitsesta segu suhkruga. Kalla peene nirena hulka leige zhelatiinilahus, segu samal ajal mikserdades; seejärel kalla peale tihedaks elastseks vahuks mikserdatud munavalged ja tõsta alt ülespoole segamini. Pane segu otsekohe tarduma kas külma veega niisutatud vormi(desse) või pokaalidesse. Väljakummutatava, pashaga sarnaneva suure tarretise saamiseks aseta kaks toidukileriba tööalaual teineteisega risti ning vooderda sellega nt keskmise suurusega vahustamisanum.


Triibuline lihavõttetarretis

Virsikutarretis:

2 väikest purki aprikoosikompotti
suhkrut
sidrunimahla
4 tl zhelatiinipulbrit
4 sl kompotivedelikku

Kohupiimatarretis:

2 dl 35% rõõska koort
250 g lahjat kohupiima
3 sl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
sidrunimahla
3 tl zhelatiini
3 sl piima

Kurna aprikoosid vedelikust välja, pane zhelatiinipulber vedelikuga paisuma. Töötle puuvili koos suhkru (väga magusa kompoti puhul ka sidrunimahlaga) püreeks. Sulata paisunud zhelatiin kuumas veevannis, lase leigeks jahtuda ning sega peene nirena ja pidevalt segades virsikupüree hulka. Tõsta külmkappi jahtuma. Kui segu hakkab kergelt hüübima, alusta valge tarretisega. Valmista zhelatiinilahus samuti kui eespool kirjeldatud. Suru kohupiim läbi sõela või kasuta kohupiimapastat. Maitsesta sidrunimahla ja suhkrutega, arvestades ka lisatavat vahukoort. Vahusta koor tugevaks vahuks. Mikserda leige zhelatiinilahus kohupiima hulka ning kummuta kohe seejärel peale vahukoor. Sega, tõstes segu suure lusikaga alt ülespoole. Kasuta tarretise vormimiseks külma veega loputatud väikesi topse või kohvitasse; soovi korral võid aga valmistada üks-kaks suuremat tarretist. Alusta vähemalt sentimeetripaksuse valge kihiga, silu selle pind märja lusikapõhjaga siledaks ja tõsta peale tarduma hakkavat kollast kihti. Korda samal moel, kuni mõlemad segud on otsas. Lase kinnikaetult hüübida vähemalt neli tundi või üleöö.


Banaanipäike


Tordipõhi:

1 õhuke kiht biskviitpõhja
immutamiseks apelsinimahla

Täidis:

4 dl 35% rõõska koort
5 dl paksu maitsestamata jogurtit
300 g Põltsamaa apelsinimarmelaadi
1,5 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
4 sl zhelatiini
2 dl apelsinimahla

Kate:

5 küpset banaani
3 dl apelsinimahla
4 tl zhelatiinipulbrit



Kata suurema lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga, kinnita serv paigale. Aseta biskviitpõhi vormi ning niisuta apelsinimahlaga. Pane zhelatiin apelsinimahlaga paisuma ja sulata seejärel kuumas veevannis. Klopi apelsinimarmelaadi hulka suhkur, toasoe jogurt ja vanillsuhkur, seejärel ka leige zhelatiinilahus. Viimasena kalla peale vahustatud koor, tõsta alt ülespoole segamini ning kalla otsekohe vormi, sest zhelatiin hakkab külma koore mõjul peagi tarduma. Lase kinnikaetult tarduda vähemalt 5 tundi. Valmista mahlast ja zhelatiinipulbrist tarretiseleem ja jäta jahtuma. Lao tardunud koogi pinnale diagonaalselt lõigatud banaaniviiludest ringid, alustades välisservast ja kattes iga järgneva ringiga umbes kolmandiku eelmisest. Nirista jahtunud tarretisesegu tasakesi koogile ja lase külmas täielikult tarduda.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
smileactive 27.aug 2009 00:49
Kas tainast tuleb enne laiali rullida ka natukene ?
Irmiidia 05.apr 2009 19:38
Minu omad ei tulnud nii ilusad välja, aga maitsesid hästi. Kooli sõbrannadele viisin ka ja nad kiitsid taevani välja :)
piip 04.apr 2009 17:48
kõrbema läksid!
Eha 01.apr 2009 15:23
:Yhea:Y
3579 01.apr 2009 12:24
Väga head ja mahlased tulid, eriti head olid veel valge ?okolaadiga. Ma ei küpsetanud neid tugevalt pruuniks, vaid jätsin heledamaks.
kellygerly 01.apr 2009 11:50
pange sokalaadi asemel juustu.need on nii head siis
affrika 28.märts 2009 18:08
Minu soovitus teile: kasutage meil müügil olevat pärmi-lehttainast ja siis ei tule üldse kuiv:Y
affrika 28.märts 2009 18:06
No super :D
NurrMarta 28.märts 2009 15:35
Mina olen kunagi ammu teinud pärmi-lehttaignast sarvekesi, määrides sisse shokolaadikreemi (Nutella vms), määrinud munaga ja raputanud peale pärlsuhkrut või ka tavalist. Ja olid küll väga maitsvad, vähemalt soojalt. Sest jahtumiseni ei jõudnud kunagi mitte ainuski tükike :D
kekee 28.märts 2009 14:41
ma just arvan, et hakkan proovima ja katsetama erinevate täidiste jm´ga...:) ei ole kuiv, aga ei ole ka suurepärane...
TV54 27.märts 2009 13:29
tule taevas appi-teinekord küll ei teeks,liiga kuiv ja perele ei meeldinud
Atsinna 25.märts 2009 20:47
Teist korda vist ei teeks enam, eriti ei meeldinud.
pääsusilmake 23.märts 2009 18:29
Need on tõesti väga head sarvekesed! Peale munaga määrimist raputasin peale veel pähklipuru.
Hindaja 23.märts 2009 13:33
Hästi hea ! Igatahes mulle maitses , ma proovisin kohe järgi:Y:)
1