Kirju kevad

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Koos kevadega tulevad ka pühad, mida on olnud kombeks tähistada kirjude munade ja rikkaliku pühadelauaga. Tava jätkub, ainult et laualepandav muutub aasta-aastalt kergemaks ning serveerimisviisidki näitavad uue sajandi märke.

Munad tuunikalavahuga

4 muna
1 karp tuunikala vees
3 suurt viilu koorikuta röstsaia
150 g paksu majoneesi (nt Hellmann’s)
2 sl sidrunimahla
sidrunipipart
0,25 tl soola

Keeda mune 8 minutit, jahuta külmas vees, eemalda koored ja poolita munad pingulhoitud niidi abil pikisuunas. Et muna seisaks paremini püsti, lõika alumiselt küljelt ära õhuke liistak. Nõruta tuunikalahoidis kuivaks ja töötle koos ülejäänud ainetega ühtlaseks pastaks. Suru see munapoolikutele läbi pritsi või tõsta lusikaga.


Kevadine muna-lihasalat

1 pott jääsalatit
300 g vürtsi-veiseliha
4 keedetud muna
2 väikest sibulat
4 väiksemat tomatit
1 sl kappareid
Kaste:
1 sl valget veiniäädikat
0,25 tl peent soola
4 sl salatiõli
purustatud musta pipart

Kata vaagna põhi tükkideks rebitud salatilehtedega, pane nende peale õhukesteks ribadeks lõigatud liha, tomativiilud, munapoolikud, imeõhukesed sibularõngad ja nõrutatud kapparid. Lahusta sool veiniäädikas ja klopi juurde õli. Nirista kaste salatiainete peale, riputa pinnale purustatud musta pipart.


Võileivatort kala ja kurgiga

 600 g rukkileiba
2 dl piima
Kalatäidis:
200 g kuumsuitsukala
100 g maitsestamata toorjuustu
150 g paksu hapukoort
0,5 dl peenestatud tilli
soola
purustatud musta pipart
1 tl ‪elatiini
1 sl laimi- või sidrunimahla
1 sl vett
Kurgitäidis:
150 g värsket kurki
100 g maitsestamata toorjuustu
150 g maitsestamata jogurtit
0,5 dl peenestatud murulauku
1 tl ‪elatiini
1 sl laimi- või sidrunimahla
1 sl vett
Kaunistuseks:
50 g maitsestamata toorjuustu
200 g külmsuitsulõhet
värsket tilli
2 laimi

Sega puhastatud ja peenestatud kala ning kurk toasooja toorjuustu ja hapukoorega. Viimasena lisa mõlemasse täidisesse lahjendatud tsitrusemahlaga paisutatud ja seejärel sulatatud leige ‪elatiin.
Moodusta toidukilega kaetud lõikelauale koorikuteta leivaviiludest umbes 300 ruutsentimeetri suurune (nt 25x12 cm) ristkülik, pintselda piimaga ja kata poole kalatäidisega. Vajuta selle peale uued leivaviilud, pintselda piimaga ja kata poole kurgitäidisega. Jätka kala- ja seejärel kurgitäidisega, kata viimaste leivaviiludega ning immuta needki piimaga. Tõsta kileservad tihedalt tordile ning aseta peale kerge vajutis. Pane järgmise päevani külma.
Kata tordi pealispind toorjuustuga ning kaunista õhukestest kalaviiludest keeratud rullide, tilli ja laimisektoritega.


Kalavormiroog marineeritud köögiviljadega

400 g külmutatud suure valge kala fileed
2 sl jahu
1 karp kirsstomateid või 4 väiksemat tomatit
2 sl sidrunimahla
2 dl kohvikoort
1 tl soola
jämedalt jahvatatud valget pipart
värsket tilli
400 g külmutatud köögivilju
värsket spinatit
Apelsinimarinaad:
2 sl apelsinimahla
2 sl õunaäädikat
2 sl riivitud apelsinikoort
soola
2 sl oliiviõli

Kuivata sulanud kalafileed köögipaberiga ja paneeri kergelt jahus. Tõsta tükid ühe kihina väiksesse ahjuvormi, lao peale poolitatud kirsstomatid või tomatisektorid. Maitsesta sidrunimahla, soola ja pipraga, koor nirista vormi ühest vorminurgast. Riputa roog tilliga üle ja küpseta 200 °C juures 30 minutit.
Klopi marinaadiained läbi. Hauta köögivilju vaevalt keevas vees 5 minutit ja nõruta. Kalla marinaad kuuma köögivilja peale ja lase maitsestuda, tõstes paar korda alt ülespoole. Tõsta köögivili spinatilehtedega vooderdatud vaagnale ja nirista marinaadiga üle. Kaunista oliividega.


Vürtsikas kanaroog kuskussiga

1 tl karrit
0,5 tl jahvatatud ingverit
1,5 tl jahvatatud paprikat
2 tl kaneeli
4 nahata broilerifileed
0,5 dl õli
2 keskmise suurusega sibulat
2 küüslauguküünt
2 kaneelipulgakest
1 dl keeva vett
1 tl soola
purustatud musta pipart
1 väiksem apelsin
Lisandiks:
siledalehelist peterselli või münti
2,5 dl kuskussi
2,5 dl vett
1 sl õli
1 tl soola

Sega maitseained hästi läbi. Tee fileedesse diagonaalsed sisselõiked, hõõru liha maitseseguga üle ja pane väiksesse kaanega karpi. Lase külmas maitsestuda vähemalt paar tundi või järgmise päevani, keera karbil paar korda teine külg üles.
Hoia fileesid pool tundi toatemperatuuril ja pruunista seejärel õlis mõlemalt poolt. Tõsta ahjuvormi, lisa sektoriteks lõigatud sibulad, viilutatud küüslauk ja kaneelipulgad. Lisa keev vesi, sool ja pipar, kata vorm fooliumi või kaanega ja küpseta 30 minutit 175 °C juures.
Lõika pestud apelsin koos koorega viiludeks ja lao viilud roa pinnale, küpseta veel 20 minutit. Paku lisandiks keeva veega paisutatud kuskussi, mille hulka võid segada peenestatud peterselli- või mündilehti.


Sidrunimaitseline panna cotta ehk keedetud koor

3 dl 35% rõõska koort
1 dl piima
3 sl sidrunimahla
poole sidruni riivitud koor
1 dl suhkrut
3 tl ‪elatiini
Pinnakiht:
2 dl kanget apelsinimahla
1 dl tarretisesuhkrut

Pese sidrun hoolega ja kuivata; riivi koor ja pigista mahl välja. Paisuta ‪elatiin 3 sl piimas ja sulata kuumas veevannis. Aja rõõsk koor ja piim keema, lisa suhkur, sidrunikoor ja -mahl ning sulanud ‪elatiin. Sega läbi ning jaga serveerimisanumatesse; lase mõni tund külmas tarduda.
Aja mahl keema ning lisa segades tarretisesuhkur. Lase veidi jahtuda, eemalda pinnale tekkinud kile. Jaga segu tarretunud portsjonitele ja lase jahedas tarduda.


Õhuline pasha

1 pakk Rama vahustuvat vanillikastet
2 dl maitsestamata jogurtit
500 g kohupiima
1 tl vanillsuhkrut
1 väikese sidruni mahl ja riivitud kollane koor
2 sl tuhksuhkrut
1 dl peenestatud kuivatatud datleid
2 sl purustatud mandleid või sarapuupähkleid
4 sl Põltsamaa apelsinimarmelaadi
Kaunistuseks:
röstitud mandlilaaste

Suru kohupiim läbi sõela, lisa jogurt ja sega kohevaks. Lisa vahustatud kaste ja peenestatud datlid, maitsesta suhkru ja sidrunimahla ning -koorega. Pane magustoidukausside põhja marmelaadi ja pähklipuru ning tõsta selle peale kohupiimasegu. Hoia serveerimiseni külmkapis, puista peale kuival pannil kergelt pruunistatud mandlilaaste.


Kohvikreemiga küpsised

400 g külmutatud magusat muretainast või
omatehtud muretainast (250 g küpsetusmargariini, 4 dl jahu, 4 sl jääkülma vett)
Täidis:
100 g võid
1 dl tuhksuhkrut
0,5 dl kanget kohvi
1 tl vanillsuhkrut
Glasuur:
1,5 dl tuhksuhkrut
1 sl vett
Kaunistuseks:
50 g Fazeri shokolaadigraanuleid

Valmista lahustuvast kohvist ja 0,5 dl veest väga kange jook. Rulli muretainas õhukeseks, lõika sellest vormi abil kettad ja küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 5 minutit. Tõmba koos paberiga siledale pinnale jahtuma. Täidiseks mikserda pehme või mõlema suhkruga vahuseks ja tilguta edasi vahustades juurde külm kohv. Pane pooltele küpsisele täidist ja vajuta igale paariline peale.
Tilguta tuhksuhkru hulka vett või kohvi, kuni segu muutub määritavaks. Kata küpsised glasuuriga ja lase tarduda. Sulata shokolaad ja nirista küpsistele kaunistustriibud. Hoia laualeviimiseni külmkapis.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
huvitav... 22.juuli 2009 22:11
ma küll ei oska arvata, mis maitsed siin omavahel sobida ei võiks..sink ja lillkapsas? äkki ei sobi sellesse suppi hoopis mis tahes maitsega puljong? milline puljong võikski kõige paremini sobida?:)
Atsinna 22.juuli 2009 16:27
Lillkapsas on iseenesest väga hea maitsega, kas siis püreestatult või õisikutena supis ja singikuubikud mu meelest sobivad sinna ideaalselt. Iseasi, kas tahad juurde lisada porgandit või kartulit, ja tõesti kas koort või toorjuustu nagu NurrMarta head nõu andis, aga ära visata oli nagu mõtlemata tegu. Supile saab alati midagi juurde lisada maitse parandamiseks, kui antud maitse ei meeldi, mille retseptiga saavutasid. Mina proovin selle ära, kui saan lillkapsast, sel aastal omal pole.
NurrMarta 22.juuli 2009 15:00
mannu889 - supiga ei saa vist kunagi nii halvasti minna, et peaks potist alla kallama :) Alati saab supi püreeks suristada ja mahendamiseks vahukoort või toorjuustu lisada. Selle retsepti koostisosi vaadates soovitaks ma meeldivama maitse huvides ka pigem keeta lillkapsas puljongis, püreestada, lisada ehk ka väheke rõõska koort või toorjuustu ja uuesti keema lastes lisada singikuubikud. Eks see muidugi kaugeneb sellevõrra "kiirustava perenaise" fenomenist, aga pere on sellega kindlasti rahul :)
birgit 22.juuli 2009 14:18
haa haaa :D - ma motlesin sama - siis ma ei hakka proovimagi :D
mannu889 22.juuli 2009 11:10
nii halba suppi pole olemas! ma tegin ja need maitsed ei sobinud üldse omavahel kokku. kallasin wc potist alla terve potitäie.
1