Hooaeg
Kikerherned – väärtuslik valguallikas

Kikerherned on tervislikud ja maitsvad, andes pika täiskõhutunde, ning mõnus lisand köögiviljaja teraviljaroogade kõrvale, salatitesse, hautistesse, suppidesse. Pole ime, et nad taimetoitlaste seas nii armastatud on!

Hooaeg
Valik meie perede lemmikuid

Ajakiri Pere ja Kodu korraldab aeg-ajalt oma lugejatele retseptivõistlusi, kus palutakse toimetusse saata oma pere lemmikmaitseid. Kõige toredamad on ikka ja alati olnud just lihtsad peretoidud, mida Eesti inimesed kodus teevad. Lia Virkusel, kes selle kogumiku mõne aasta eest kokku pani, oli samuti…

Hooaeg
Soojendavad sügisroad

Kui külm juba krae vahele pugeda püüab, tasub pott pliidile podisema tõsta. Aurav sügisene pajaroog või šokolaadine koogilõik maitseb praegusel ajal paremini kui muidu.

Hooaeg
Mehhiko mõjutustega road

Nüüd, mil ilmad üha jahedamaks lähevad, sobivad vürtsikad soojendavad road meiegi toidulauale. Mehhiko köögi üks põhikomponente – tšillipipar – on seal kasutusel eri vormides, värvides ja ka teravustes. Mehhiko toidud ei pea olema ka üdini teravad, vaid üksnes parasjagu. Meie pipravalikki ei ole nii…

Hooaeg
Pohlad magustoiduks!

Mõnusalt hapukad pohlad on suurepärane võimalus, kuidas teha maitsvalt ja tervislikult suu magusaks. Mõnusalt hapukate pohladega saab teha suu magusaks nii maitsvalt kui ka tervislikult ja seejuures vähese vaevaga. Pane muist pohlasid sügavkülma – sealt on hea ka talvel tervislikke marju magustoiduk…

Hooaeg
VIDEO: Sügisene detox ehk lihtne brokolisupp

Detox-dieedi puhul on täheldatud, et see kõrvaldab kehast kergemini jääkaineid ja pahaaineid. Kõige lihstam on end turugutada smuutide ja suppidega. Et avokaado-armastus on sügavale südamesse pugenud, pakun välja ühe mõnusa püreesupi just sellega. 

Hooaeg
Maiusta koos meiega

On hetki, kus ei taha magusaga mingil juhul tagasi hoida. Nii pakume siinses sünnipäevanumbris mitut klassikalise hõnguga kooki. Väikese vimkaga muidugi!

Hooaeg
Oad ja peekon käsikäes

Võid kindel olla, et kui ühte patta panna veidi peekonit ja ube, sünnib sellest midagi maitsvat. Pole vahet, millise iseloomuga on roog või mis värvi oad, need kaks sobivad kokku. 

Hooaeg
Maiustame kõrvitsaga!

Kui tavaliselt on õun see, mis sügisel koogi sisse pistetakse, siis meie otsustasime sel korral uurida kõrvitsat kui magusaallikat. Armusime sõna otseses mõttes ära ja kui mõistus ei käsiks piiri pidada, võiks siinsed kõrvitsamagustoidud üksi pintslisse pista. 

Hooaeg
Augustikuine aiapidu

Sumedad suveõhtud on kui loodud aiapidudeks. Menüü, mille saad juba eelmisel päeval ette valmistada, ja bufeelaud, millelt külalised ise söögipoolist haarata saavad, lubavad pidu nautida ka korraldajal endal.

Hooaeg
Värviline suvi purgis

Suve kauneid värve saab ka purki talletada, nii endale rõõmuks kui ka sõpradele kinkimiseks! Siit leiab midagi igale maitsele.

Hooaeg
Vaarikate magus võim

Maasikate valitsemisaja on märkamatult üle võtnud vaarikad. Esimesed pistsime suhu, ülejäänud aga kookidesse. 

Hooaeg
Grillroad ja jäised maiused

Kesksuvi on grillimise tippaeg, hõrgutavad aroomid levivad üle Eesti. Ja kuuma ilmaga jahutavad imehästi isetehtud jäätised.

Hooaeg
Eine murul

Niipea kui mätas kuiv ja loodus rohetab, lausa kutsub välja sööma. Metsas või pargis, koduõues söödud toit maitseb kohe teistmoodi! Värsked köögiviljad, kartul, rabarber ja maasikad annavad rohkelt inspiratsiooni suvealguse roogade valmistamiseks.

Hooaeg
Lillkapsa liit suitsujuustuga

Pealtnäha võib lillkapsas ju pisut igav tunduda, ent see on pelgalt esmamulje. Tegelikult sobib see maitsev ja tervislik õisiktaim nii eel- kui ka pearoaks, särtsu lisab suitsujuust. 

Hooaeg
VIDEO: Kõige lihtsam biskviiditainas

Biskviiditainast saab teha mitut moodi. Selles tainas vahustatakse munavalged ja  –kollased mugavalt  koos. 

Hooaeg
VIDEO: Kuidas valmistada Pavlovat?

Munavalge vahustamine on kunst. Rita Osa õpetab küpsetama Pavlovat, mis pealt krõbe ja seest mõnusalt vahukomminätske.

Hooaeg
Kevadised suupisted ülendamas meeli

Kui kevad talvele tuule alla teeb, võib kõik harjumuspärane ühtäkki uuenduskuuri vajada. Traditsiooniline peolaud saab sel ajal samuti uue hingamise, kui tuttavad koostisained pisut teisel kujul üles astuvad.

Hooaeg
Nutikad argiroad

Mõni aasta tagasi, veel krooni ajal, pani mitmeid armastatud retseptiraamatuid välja andud nelik – Pille Enden, Lia Virkus, Tiina Lebane ja Epp Mihkels – kokku esimese “Nutika perenaise kokaraamatu”. Sellest kujunes menuk. Nüüd on aeg edasi läinud, rahagi uue nime ja näo saanud. Aeg oli küps, et and…

Hooaeg
Taasavastatud läätsed

Läätsesid on hea kasutada toitvates suppides, salatites ja mitmes põhiroogades. Kuigi Eestis vajusid läätsetoidud vahepeal unustuse hõlma, olid need vanasti talupoegade söögilaual üsna tähtsal kohal. 

Hooaeg
Mitmevägine kaer

Miks süüa kaera? Mis on temas nii erilist? Kaeras on väge ja jõudu ning kasulike mõjude pikk nimekiri paneb temast mõtlema kui heast kohalikust supertoidust. Kaer on teraviljana ka üsna vastupidav, suutes kasvada pinnasel ja klimaatilistes oludes, kus paljud teised kultuurtaimed ei suuda ellu jääda.

Hooaeg
Aasia maitsete kiituseks

Kui külm krae vahele poeb, tasub piiluda eksootilisemate maitsete poole. Tihti piisab vaid mõnest koostisainest, et valmistada värske ja tervislik särtsu täis roog.

Hooaeg
Jahu – palju toredaid võimalusi

Ükski kirglik küpsetaja ei saa üle ega ümber jahust. Ka ei ole kellegi jaoks saladuseks, et kõige kohevamad pärmitainasaiad valmivad valgest kvaliteetsest nisujahust. Kuid pelgalt nisujahuga kogu jahude avar maailm õnneks ei lõpe ning erinevad jahud pakuvad küpsetamiseks väga palju huvitavaid võimal…

Hooaeg
Vastlad käes!

Vastlate ajal tasub pakkuda vastavaid roogi. Keedetud seajalad on siis küll levinuim roog, aga seakoodist saab kõhu täis terve pere. Tšilli ja mündiga maitsestatud soolaube on mõnus näksida või salatina pakkuda.

Hooaeg
Krõmpsuta ja tervis tuleb!

Valges, punases ja käharas peakapsas leidub rohkesti vitamiine ja mineraalaineid. Keset talve on parim aeg veidi kapsatarkust kõrva taha panna. Kas teadsid näiteks, et hilised kapsasordid on vitamiinide poolest rikkamad kui varajased?

Hooaeg
Erilised ERIjahud

Jahu ei pea tähendama vaid valget rafineeritud nisujahu. Tänu oma suurepärastele küpsetamisomadustele on nisujahu kõige levinum, kuid kindlasti ei tohiks tagaplaanile jätta ka teisi põnevaid jahusid ega jahutooteid.

Hooaeg
Kausitäis kuuma suppi palun!

Kausitäis kuuma suppi on külmal talvekuul meeldivalt soojendav kõhutäis. Suppi saab teha kohe suure potitäie – see maitseb hea ka järgmisel päeval ülessoojendades. Meie talvised supid ei ole ka ülemäära rasked ja rammusad, pigem kergemad, kuid toitvad. Lihtsalt valmiv soe magustoit pakub mõnusat lis…

Hooaeg
Üllatavad talvised õunaroad

Õunu pole kunagi liiga palju, eriti kui koogi ja kisselli kõrval kasutada ubinaid ka soolastes roogades. Õuntest saab suurepärase lisandi näiteks liha kõrvale, olgu siis salati, pudru või kastme näol. Lahenduseks kõigile neile, kelle sügisel korjatud õunad on pehmeteks vissideks muutunud, pakume väl…

Hooaeg
Jõululaud kergemal moel

Jõululauast tõustes ei pea ju ilmtingimata liigsöömisest ägama – kerged linnuliharoad ja taimsed lisandid võimaldavad meil end kergelt, reipalt tunda. Lahedad magustoidud panevad jõulusöömaajale maheda punkti.

Hooaeg
Rootsi lemmikjuust - Västerbottensost®

Kui oled kordki proovinud rootslaste lemmikjuustu Västerbottensost®i, ei lähe selle siidine ja suussulav maitse niipea meelest. Milles peitub unikaalse maitse saladus, mis eristab Västerbottensost®i selgelt teistest juustudest? 

Hooaeg
Argiõhtute lihtsad liharoad

Sügisesed toimekad argirutiinid toovad õhtuti laua äärde näljased suud, kes vajavad midagi toekamat kui viimased kuud kööki valitsenud kerged suvesalatid. Õnneks leidub poes erinevat tükeldatud liha, millest võid kas või igaks õhtuks uue põneva pajaroa valmistada. 

Hooaeg
Ahjusoojad leivad ja kõrvitsakuklid

Leivaküpsetamine toob kööki kodusoojust ja häid aroome. Rukkileivale lisaks võid küpsetada kõrvitsakukleid, malmpajasaia või näkileibu krõbistamiseks porgandimarmelaadi ja juustuga.

Hooaeg
Toimeka päeva toidud

Tööpäeval võib olla paras katsumus lõunapausiks aega leida, kuid nutikalt valitud eine annab energiat ning muudab raskemadki ülesanded jõukohaseks. Püüa vältida kooreseid pastaroogi ja saiakesi, mis loiuks muudavad, ning anna oma kehale korralik toitainesüst, millest jagub pikemaks.

Hooaeg
Perel kanast kõht täis!

Osta 300 grammi kanakintsuliha ja pista see kastmesse – just nii lihtsalt lahendame sel korral ühe kolmeliikmelise pere õhtusöögi küsimuse. Lihtne ei tähenda aga kindlasti igavat, sest midagi üksluist pole üheski järgnevas retseptis.

Hooaeg
Koolikokkadelt kodukööki

Uskumatult head koolitoidud.

Hooaeg
Vasta ja võida!

Kui sinu peres on koolilapsi, ootame sind vastama küsitlusele koolitoidu kohta. Kas koolitoit vastab sinu ootustele ja on piisavalt kvaliteetne? Kui sinu peres on mitu last, vali välja neist üks, kelle kohta küsimustiku täidad. Vastata võid aga ka iga lapse kohta eraldi. Vastamine ei võta üle veeran…

Hooaeg
Südasuve sulnid maitsed

Juulikuine leitsak ei meenuta põrmugi põhjamaist kliimat ning toidulaudki tahab sellal tavapärasest kergem ja kiiremini valmiv olla. Aiast või turult leiab lõhnavaid ürte ja küllaga värskeid köögivilju, mis suvised maitsed koju kätte toovad.

Hooaeg
Kamaluga suvemarju

Veel on sõstrapõõsastel küljes mahlased kobarad ja metsa alt võib leida mustikaid. Mis muud, kui asume küpsetama!

Hooaeg
Suvikõrvits on popp

Suvikõrvitsa populaarsus kasvab iga aastaga ja varsti polegi vist Eestimaal aeda, kus seda mahlast köögivilja ei kasvatataks. Harv pole aga seegi, et küllusliku saagiga ei oska lõpuks enam midagi peale hakata. Kaua sa ikka seda praed või purki pistad, kas pole? Teeme siis sel korral teisiti!

Hooaeg
Mmmmmm ... maasikad

Esimene maasikas määri näkku, ütleb vanarahvas. Miks ka mitte! Õnneks ei pea saabunud maasikahooajal marju lugema ja iluprotseduuride kõrval jagub neid kamaluga ka niisama maiustamiseks ja loomulikult kõikvõimalike dessertide tegemiseks.

Hooaeg
Juuni maitseb suve moodi

Jaanikuu valged õhtud ei lase tubastel toimingutel võimust võtta. Pole ka tarvis, sest aasta pikimad päevad vajavad nautimist. Grilli kõrval lobisedes valmivad ka suvise mekiga toidud, mis ühiselt tegutsedes veelgi kiiremini taldrikutele jõuavad.

Hooaeg
Väligrill asendab suvel kööki!

Kõige tavalisem õuegrill võimaldab klassikalise liha ja kala grillimise kõrval valmistada ka magustoite ja isegi ühepajatoite. Nii pole kenal suvepäeval vaja köögipliiti sisse lülitadagi, lihtsamad toidud saab tehtud hoopis grillil.

Hooaeg
Rõõmustame umbrohu üle!

Kõrvuti rohulibledega on juba pistnud mullast pea välja ka umbrohi. Naiste lugejate seas on, nagu selgub, palju neid, kes just naadist-nõgesest-võilillest retsepte ootavad. Mis meil selle vastu! Nii käisimegi rõõmuga metsa all noori lehekesi korjamas.

Hooaeg
Pudrud, mis teevad päeva eriliseks

Kelle jaoks on puder ainuõige viis päeva alustamiseks, võib seekordsetest retseptidest vaid rõõmu tunda. Nimelt tutvusime kaerahelveste ja maisimanna alternatiividega, mis toovad pudrumaailma maitsvat vaheldust. Vähem tähtis pole seegi, et kõik retseptides kasutatud teraviljad on kasvatatud Eesti ta…

Hooaeg
Kevad taldrikus

Maikuu on kohe käes ja kodumaine maitseroheline lõpuks nina mullast välja pistmas. Rohelistes lehtedes sisalduv klorofüll puhastab ja uuendab keha. Piirduma ei pea üksnes salatilehtedega – värsket leiab ka ürdipeenrast. Maitseüllatusi pakuvad naat, nõges ja võililleleht.

Hooaeg
Kokkame kinoaga

Tšiili hanemalts ehk kinoa pole võõras vili tegelikult ka Eesti poodides, kuigi  vähem kasutatud kui muud teraviljad. Mõnusa kerge krõmpsuga terad lisavad vaheldust nii riisile kui ka makaronidele ja väärivad kindlasti rohkem tähelepanu. 

Hooaeg
Mängud nuudlitega

Kodumaine kaubandusvõrk pakub valikut erinevaid aasiapäraseid nuudleid, mis mõnes võivad siiski nõutust tekitada. Asjata – sarnaselt makaronidega võimaldavad nuudlidki mänguliselt kokata. 

Hooaeg
Lihavõtted kodujuustu ja kohupiimaga

Kodujuust ja kohupiim on nii kodused toorained ja nende kasutusvõimalustel pole piire. Neist saab valmistada kuumi ja külmi, magusaid ja soolaseid roogi – igaks puhuks ja igal aastaajal. Mõlemad on inspireerivaks tooraineks ka lihavõttelaua valmistamisel.

Hooaeg
Kodune supertoit

Keha ja vaimu rikastavaks supersöögiks peetakse tihtipeale võõrapäraseid seemneidvilju. Tasub siiski meeles pidada, et meil leidub toitu, mis sisserännanud kaubale silmad ettegi annab. Tulemuse kindlustab tervistav toit päritolust olenemata aga vaid siis, kui seda iga päev taldrikule tõsta.

Hooaeg
Vääristame kodumaist rukist!

Eesti rukkil on väärikas ajalugu – 1889. aastal omistati Sangaste rukkisordile Pariisis toimunud esimesel maailmanäitusel suur kuldmedal, neli aastat hiljem Chicago maailmanäitusel aga esimene auhind. 140 aastat pärast Sangaste rukki aretamist on rukis endiselt kõrges hinnas ja austusest kodumaise…