Head sõbrapäeva!

Autor: Toidutare.ee
Kust pärineb sõbrapäeva traditsioon ja millise hõrgutisega oma sõpra sel puhul üllatada? Alati tahetakse olla lähedastega üheskoos, maiustades millegi sootuks teistsugusega. Kindlasti sobivad sõbrapäevaks mitmesugused südamekujulised toidud.
See maailm hoiab mind nii palju ja nii kaua
Kui on veel inimesi, kes mind armastavad
/ Viiu Härm /

Sõbrad ja lähedased on need, kelleta elu oleks justkui tühi sidrunikoor. Inimene, kellel on sõbrad, on rikas. Tema maailm on kirju ning musti ja hall toone satub sinna seetõttu harvem – on kelle najale toetuda, kellelt vajadusel abi saada ning kellega lihtsalt koos olla. Vahel pole midagi enamat tarvis!
Sõpru ei pea olema palju, kuid selle eest peavad nad olema Tõelised Sõbrad. Ideaalne oleks kui pereliikmed on ka sõbrad. Sageli ütlevad elurõõmsad emad, et nendel on lastega sõbrasuhe. Mida see tähendab? See näitab seda, et lastel on vanematega, naisel mehega millestki rääkida, neil on koos tore aega veeta. Nad tahavad olla koos!
Aastas üks päev on kuulutatud sõbra ja võib-olla laiemalt ka sõpruse päevaks. Selle päeva pidamise traditsioonid pärinevat aastast 200 Roomast. Legendi järgi peetakse seda päeva piiskop Valentiniuse auks, kes hakkas paari panema Rooma sõdureid ja nende armastatuid. Kuna nende laulatamine oli ametlikult keelatud kõikide tolle aja seadustega, siis mõisteti piiskop Valentinius vanglasse. Tänulikud noorpaarid saatsid talle vanglasse kirju, kaarte ja lilli. 14. veebruarit, mil piiskop hukati, on hakatud tähistama kui armastuse ja sõpruse päeva. Eestis on hakatud Valentini- ehk sõbrapäeva pidama alates 1980ndate aastate lõpust.

Tavapäraselt saadetakse sõbrapäevaks südametega kaarte, lilli ja shokoloaadi. Ühised hetked ja koosveedetud aeg on heaks aluseks pikaajalisele ning tugevale sõprusele. Miks mitte kutsuda sõbrad endale külla ja pakkuda neile sel päeval midagi „sõbralikku”, hinge ning meelt kosutavat? Alati tahetakse olla koos sõpradega, lähedastega üheskoos, maiustades millegi sootuks teistsugusega. Kindlasti sobivad sõbrapäevaks mitmesugused südamekujulised toidud.
Sõbrapäevaks võib valmistada kas mitmekäigulise õhtusöögi või ainult mõne, kuid efektse ja suupärase roa. Kindlasti võiks läbivaks motiiviks olla süda ja punane värv. Südamekujulise toidu saad siis kui kasutad sama kujuga erineva suurusega piparkoogivorme. Punast värvi saad toidule lisada kasutades krevette, punapeeti, punaseid marju ja komme.

Pastasalat
  • 200 g värvilist pastat
  • ½ lavakurki
  • 1 väiksem porrulauk
  • 200 g sinki
  • 200 g paprika-maisi-hernekonservi
  • 1 sl toiduõli
  • soola

Salatikaste:
  • 200 g majoneesi
  • 200 g hapukoort
  • maitse järgi soola
  • ½ tl suhkrut
  • Vene sinepit

Pane vesi keema ning lisa sinna hulka pisut toiduõli ja soola. Kalla pasta keevasse vette ning keeda valmimiseni, umbes 10-12 minutit. Kurna ning loputa pasta külma veega.
Tükelda sink, värske kurk porrulauk, nõruta paprika-maisi-hernekonserv ning lisa tükeldatud toiduained pastale.
Valmista salatikaste. Sega kokku majonees, hapukoor, maitseaine ning kalla salatile. Sega ning serveeri südamekujulise rukkileivaga.


Pitsa sõbrale

Pitsapõhi:
  • 2 dl vett
  • 25 g pärmi
  • ½ tl soola
  • 5 sl toiduõli
  • 5 dl nisujahu

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa sool. Sega juurde nisujahu ning kõige lõpuks toiduõli. Lase tainal kerkida kahekordseks.
Kui tainas on kerkinud, siis rulli tainas laiali ning lõika südamekujulise vormi abil sobivad pitsapõhjad.
Tõsta pitsapõhjad ahjuplaadile ja lase kerkida senikaua kuni valmistad pitsa katet.


Pitsakate:
  • 200 g sinki
  • 150 g porrulauku
  • 4 sl tomatipastat
  • 200 g juustu
  • 4 tomatit
  • pitsamaitseainet

Tükelda porrulauk ja sink ning prae need pannil kergelt läbi. Määri pitsa põhajd tomatipastaga. Seejärel aseta pitsakate põhja peale ning kõige lõpuks lisa tomativiilud ja riivitud juust. Küpseta 250 kraadi juures 10-15 minutit.



Kanalihavardad riisiga
  • 2 dl jasmiini riisi
  • 5 dl vett
  • 1 punane paprika
  • 4 kanafileed
  • 1/4 sidrunimahl
  • 1 tl soola
  • ½ tl küüslaugupipart
  • ½ spl rosmariini
  • ½ dl oliivõli
  • paprikapulbrit
  • grillvardad

Soolaga maitsestatud keevale veele lisatakse riis ning keedetakse madalal kuumusel valmis (orienteeruvalt 10-15 minutit). Riis on valmis kui vesi on riisi imendunud. Peale keetmist lastakse veel järelvalmida kaanega kaetud potis umbes 15 minutit.
Hõõru kanafileed sidrunimahla ja õliga, maitsesta soola ja pipraga mõlemalt poolt, puista üle rosmariini ja siis paprikapulbriga. Tükelda filee ja lüki vardasse ning grilli grilli ahjus umbes 6-7 minutit.
Seniks kuni kana ahjus valmib, serveeri riis. Selle jaoks võta suuremat sorti südamekujuline (piparkoogi)vorm, pane see taldrikule ning täida vorm riisiga. Vajuta kahvliga riis ühtlaselt vormi. Jasmiini riisi eeliseks on selle mõningane kleepuvus, mis vormi püsima jäämisel on tarvilik.
Võta väiksem südamekujuline vorm ning aseta vormis oleva riisi peale ning täida vormi järgi peeneks tükeldatud punase paprikaga. Vormi ei ole vaja paprikaga ääreni täita. Eralda mõlemad vormid. Tõsta kanavardad riisi kõrvale ning serveeri kuumana.
 
Pirnikook
  • 4 dl nisujahu
  • 1,5 dl suhkrut
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1½ dl piima
  • 2 pirni
  • 4—5 dl õunapüreed
kate:
  • 75 g võid
  • ½ dl suhkrut
  • 1½ dl kaerahelbeid
  • 1 tl kaneeli

Sega küpsetuspulber nisujahu hulka, seejärel sega sinna juurde suhkur ja piim. Soovi korral võid kasutada mikserit. Kata ahjuplaat (20x30 cm) küpsetuspaberiga ning kalla tainas sinna peale. Kui ahjuplaat on 30x40cm suurune, siis tee kahekordne kogus tainast.
Puhasta pirnid, lõika õhukesteks viiludeks ja lao tainale. Pirniviilud kata õunapüreega.
Katte valmistamiseks sulata või, lisa sinna hulka kaerahelbed, suhkur ja kaneel. Sega korralikult ning riputa segu ühtlaselt õhukese kihina koogile. Küpseta 200 ºC juures umbes 20 min. Lõika piparkoogivormiga südamekujulised tükid ning serveeri vaniljejäätisega.



Hõlpsasti valmistatav jäätisetort
  • 6 dl vaniljejäätist
  • 2 dl vaarikaid
  • Kaunistuseks 2-3 dl vaarikaid

Purusta vaarikad ning sega need kiiresti poolpehme jäätise hulka. Kasuta jäätise südamekujulist koogivormi, selle puudumisel võid jäätise-marjasegu asetada kilega vooderdatud kandilisse vormi. Seejärel asetad segu 2-3 tunniks sügavkülmikusse. Peale sügavkülmutamist lõikad suure südamekujulise (piparkoogi vormiga välja tordi ning kaunistad marjadega.
Võid teha ka pisikesi portsjontordikesi.

 
Vaata kindlasti ka Merilini südameküpsiseid!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
R T 25.apr 2010 11:13
Foorumites ka palju head infot: http://www.toiduta-
re.ee/foorum.php?tee-
ma=452
Sabiina 19.mai 2009 22:00
proovisin ka esimest korda sefiiri teha, retsepti võtsin raamatust TARRETATUD PIDUROAD, muidu tuli küll välja, aga et polnud kirjas, millal tordi peale panema peab, panin üsna kohe ja ta oli liiga vedel ja vajus ära. Paar tundi hiljem oli küll täitsa kõva, aga kasutama oleks pidanud ilmselt kuskil vahepeal. Eks loodan, et teine vasikas ei lähe aia taha.
Mari 02.veeb 2009 15:21
proovisin kah sefiiri teha, mõtlesin,et tulevad nagu poesefiirid(pätsi-
d).Aga mul ei kuivand need ära,jäid kleepuvaks ja vajusid kokku.
peugeot 25.juuli 2008 19:47
arvatavasti on siin mõeldud klaasi, antud retseptis siis 0,25 klaasi vett
kata 25.juuli 2008 16:54
kas keegi oskab öelda mis on kl`?
titikas 10.dets 2005 00:02
proovisin ja see on ülimagus asi...tasub proovida kui magusaisu on suur
1