Sügis
Pada tulele või ahju!

Podisev pada ahjus või pliidil mõjub pimedal sügisõhtul turvaliselt. Mõnus pajaroog pakub maitseelamuse tervele perele ning miks mitte ka nädalavahetusel külla tulnud sõpradele-sugulastele.

Sügis
Ploomid, sügise tõmbenumber

Kui sügistuuled lähevad juba viluks ja kõledaks, on päevase päikesepaiste ajal elu kui teisel planeedil. Mahlased ploomid potsatavad vaikselt murule ja need, mis puuladvas, ootavad kannatlikult redeliga ülesronijat. Tühjad pihud saavad ruttu täis ja kuna magusaim ja kauneim saak tahab kohe söömist…

Sügis
Mihklipäev toob lamba lauale

Mihklipäev 29. septembril lõpetab vanarahva kommete järgi lustilise suveaja, et karjased saaks nüüd kooli minna. Tarkust taga nõudma. Lauale toodi sel päeval lambalihast roogi.

Sügis
Panen aga põsepuna palgeile ...

Võiks arvata, et kibuvits ja õun on nagu öö ja päev. Kui õunu kuhjub poolest augustist alates justkui iseenesest igasse suuremasse nõusse aina juurde, siis kibuvitsamarjadega on teisiti. Pärast suuremate kriimudega õnnistamist ja põõsastes müttamist on nende puhastamine ka ikka päris tüütu. Aga kui…

Sügis
Jahihooaeg on täies hoos

Jahiaeg on täies hoos ja metsloomaliha rohkem saadaval, ka hästivarustatud lihapoest on võimalik seda kraami hankida. Vähese rasvasisaldusega, pisut sitkem metsloomaliha pakub põnevaid maitsebukette: selles annab tunda looma vabalt elatud elu ja tema värske toidulaud. Ulukiliha sisaldab rohkem va…

Sügis
Kallis kartul

Kartuli saabumist Euroopasse seostatakse lisaks Hispaania kangetele meresõitjatele veel ühe naljaka äpardusega. Üks Inglise meresõitja tahtis pakkuda kuninganna Elisabeth I auks indiaanipärast kartulisuppi. Kuningakoja kokad aga valmistasid selle ekslikult mõrudatest kartulivartest ja planeeritud di…

Sügis
Külma aja turgutavad supid

Külmal ajal on toitude populaarsuse edetabelis supil kindel koht. Kui oled frikadellisupist isu täis söönud, siis proovi veidi teistmoodi maitsestiilid ka ära.

Sügis
Mart tuleb külla!

Neljapäeval peab olema valmis kostitama ootamatuid külalisi, kel näod maalitud ja vatijoped seljas. Mardipäeval pole vaid kommid need, mis peaksid laual olema. Traditsioone austades võiks ette võtta kohe suurema söögitegemise.

Sügis
Sibulata on kurb maailm

Me kõik nutame ta käes, aga ilma hakkama ei saa. Enamik argitoite lausa nõuab selle kuldse mugula maitset, mida isegi kirjeldada ei oska, aga mille puudumist tunneme otsekohe. Paljud võtavad igal sügisel ette Peipsitiiru, et täiendada oma sibulavarusid just sellise kogusega, et talv rahulikult üle…

Sügis
Ood punapeedile

Ilus, tervislik ja maitsev – mida muud võiks ühelt köögiviljalt oodata. Punapeet vastab kõikidele ootustele, mida kodune toidulaud esitab. Ei tasu ka unustada, et punapeet on ka mitmekülgne, sobides supiks, salatiks ja isegi koogiks. Eelista toidus väikseid peete, suured võivad olla kiulised ja tuim…

Sügis
Suur praad ahju

Ühest küljest on piraka lihakäntsaka ahjuviskamine kõige hõlpsam viis suurem seltskond ära toita ... teisest küljest, suuri lihatükke ja terveid linde kipuvad inimesed veidi pelgama. Pigem kiputakse steike praadima või väiksemaid lihatükke vokitud toitudes või hautistes kasutama. Kui hirmutavast…

Sügis
Mida teha pontsaka kõrvitsaga?

Köögis suure kõrvitsaga omavahel olles ei tea esialgu, mis selle hiigelmarjaga ära teha. Kui veidi mõtet edasi veeretada, rulluvad lahti ideed, mis aina magusamakas muutuvad. Ja üks on ka kindel mis kindel, kõrvits teeb oma maheda olekuga paljudes roogades imesid. Need lausa sulavad suus, kui aiaväg…

Sügis
Õunaküll küllale küll liiga ei tee

Mis sest, et 85% õunast on vesi. Selle vähese 15% sisse mahub see-eest palju kasulikke vitamiine ja mineraalaineid. Vesi ja erinevad suhkrud teevad õunast asendamatu mahlategelase köögis. Oma lemmikuid õunakooke süüakse sügiseti küll tüdimuseni ja õige ka, sest küpsetamisel ei ole välismaistest kaun…

Sügis
Seenehoidistaja põhivara

Eestis kasvab ligi 300 liiki söögiseeni, kusjuures sadakond neist on heade maitseomadustega. Enim korjatakse paarikümmet liiki.

Sügis
Peitus porganditega

Porgandiküpsetised muutuvad üle öö seistes vaid paremaks, need on mahlased ja need sobivad nii tee kui kohvi kõrvaseks.

Sügis
Kõrvits - kuldkollane hõrgutis

Kõrvitsa sünnimaaks peetakse Mehhikot ja tema tagasihoidlikuks vanuseks umbkaudu 9000 aastat. Mitmeid põlvi on see kollane kera ka Eestimaa aialappide kohustuslik tegelane olnud.

Sügis
Köögiviljad – mida erinevamad ja värvilisemad, seda parem

Soovituslik kolm portsjonit köögivilju päevas pole üldse palju. Supid, paja- ja vormiroad meeldivad kindlasti kogu perele. Köögivilju võib riivitud kujul pista nii salatite kui pirukate sisse. Kasutage ära kodumaiste juurikate sügisesed kõrghetked…

Sügis
Taas punab pihlapuu

Looduses on võimust võtmas värvid ja oma küpseid toone näitab ka pihlakas, mis inimesele sügisesel ajal hea sõber vitamiinide näol.

Sügis
Õuntega õnnistatud

Inglisekeelsest maailmast on tulnud ütlemine „An apple a day keeps the doctor away“. Kuna õunas leidub rohkesti väga paljusid erinevaid vitamiine, siis on brittide rahvatarkusel tõsi taga: iga päev üks õun ära süüa aitab kogu organismi tugevdada ja ära hoida kõige erinevamaid haigusi.

Sügis
Magus meeleolu viinamarjadest

Kõik me teame, et viinamari on hea magusaisu leevendaja, kuid et maitsvatest kobaratest annab suisa magustoitusid valmistada, on pigem üllatus.

Sügis
Seeneuputus!

Soe ja ilus sügis rõõmustab juba mõnda aega kõiki Eestimaa korilasi ja neid tundub palju olevat! Muljetavaldav autode kogus teede äärtes ja lugematu hulk pilte Facebookis annavad tunnistust tõsisest seenesõltuvusest. Kui ilmaprognoose uskuda, jätkub soe sügis veelgi ja kindlast jõuavad metsa ka need…

Sügis
Sügisehõngulised küpsetised

Suve hääbumisega tõuseb jalule sügis ja õues grillimise asendab nüüd soojas köögis askeldamine. Küpsetamine saab sisse uue hoo ja just seda teeme ka meie, sest põhjust selleks jagub – olgu selleks siis kooli algus või metsast nopitud korvitäis seeni.

Sügis
Sahver ootab hoidiseid

Kindlasti on igal perenaisel mõned kindlad retseptid, mille järgi valmivad igal sügisel pea kinnisilmi turvalise ja tuttava maitsega lemmikud. Ja ega need toorainedki väga vaheldu, ikka kurk ja tomat, sibul ja küüslauk...

Sügis
Sügisekuldne kõrvits

Julgen arvata, et sügisel ilmub pea iga pere köögikapile üks hunnitu kõrvits, millega keegi kohe midagi peale hakata ei oska. Esiotsa on tore teist, kui kujunduselementi, eemalt silmitseda. Peagi kerkib päevakorda vajadus tema reaalseks toiduks muutmine.

Sügis
Pohl ja jõhvikas

Pohlade ja jõhvikate metsa ilmudes kaldub mõte paratamatult lähenevale sügisele. Ei tahaks pessimistlik olla ja öelda, et kaugel need jõuludki on, aga kui aus olla, siis eks ta ole õige aeg verivorstidele mõeldes mõni keedis või salat kokku segada.

Sügis
Õunauputus täidab köögi

Koduaias maad katvad õunad on septembri lemmikud magusaisu leevendamisel.

Sügis
Head seeneõnne!

Pea igas peres otsitakse sügisel üles ämbikuvõrku mattunud kummikud, tehakse hiigelkogus võileibu, tangitakse auto ääreni bensiini täis ja suundutakse mõnda ainult endale teadaolevasse ja hästi saladuses hoitud seenemetsa.

Sügis
Ood õunale

Oo, õun!..............Oo, õun!Sa sooja suve jagu päikest oled näinudja punaseks nii igalt kül…

Sügis
Soust ja kartul tuleb alati appi!

Kui köögis eksperimenteerimisest villand saab, on aeg-ajalt turvaline vana hea sousti ja kartuli juurde tagasi pöörduda. Ja mis seal salata, kui nii palju uusi ja põnevaid retsepte saadaval, kipub vana klassika meelest minema.

Sügis
Vokiroad, hautised, pajaroad

Endiselt on aiad kõikvõimalikke juurikaid ja ürte täis. Veidi lihakraami juurde ja kõik tulele! Kas siis haudepotti või vokkimispannile, olenevalt sellest kui kaua kõht veel nälga kannatab. Vokitud toitudele annab peamise maitse kaste, hautistele aga pikk ja põhjalik podisemine ning maitsete segunem…

Sügis
Kartul - meie teine leib

Kui talvel köögivilja valik on üpris piiratud, siis korralik kartul on talviti alati saadaval.

Sügis
Viljad kodusest köögist

Viimasel ajal on palju räägitud ja retsepte tehtud tänapäevastest lemmikutest, baklažaanist, suvikõrvitsast ja paprikast. Ülekohtuselt on unarusse jäänud meie hea vana raudvara: porgand, kaalikas, kapsas, peet jne. Parim kasvab kodus!

Sügis
Supp - sombuste sügisilmade lemmik

Supp on üks iidsemaid ja rahvuslikumaid toite. Igal maal on oma iseloomulik rahvuslik supp just seal kasvavatest ja saada olevatest toiduainetest. Ajast, mil inimene tegi esimese savist või kivist õõnsa nõu, hakati liha koos maitsetaimedega vedelikus küpsetama.

Sügis
Kaalukausil kõrvits

Kõrvits ei anna palju kaloreid, kuid sisaldab ohtralt organismile ülivajalikke aineid. Tänu oma mitmekülgsele keemilisele kooslusele kutsutakse kõrvitsat ka "miniapteegiks".

Sügis
Sõida seenele!

Eestlased kui vanad korilased kunagi, tuhnivad päevad läbi metsaalustes ringi, nii et õhtuks on seljad kõverad, keeled vestil ja käed mullased. Aga mis peaasi - korvid pakatavad seentest ja koju jõudes on põhjust pliidile tuli saba alla teha.

Sügis
Õunaküpsetisi

Käes on aeg, mil paljudes kodudes õunapuudust ei tunta. Siit teile väike retseptivalik õunahunniku kahandamiseks.

Sügis
Kartulist saab kõike

Maaubin pakub otsatult võimalusi, mis aga igapäevarutus pahatihti ununema kipuvad. Kartulisalatit pole vist vaja meelde tuletada, küll aga ühepajatoitusid ja vormiroogi, mida võiks senisest sagedamini elavdada ja jumestada kasvõi näiteks  spinati ja tomati abil.

Sügis
Otse aiast patta ja pannile

September on juurviljade üürike kuldaeg, millest tuleks võtta kõik, mis võtta annab. Otse peenrast kööki jõudnud peet ja porgand, kaalikas ja naeris on maitsetest tulvil ja mahlased, et oleks patt pakkuda neile toidusedelis midagi väiksemat kui staarirolli.

Sügis
Visioone kuldsest kõrvitsast

Kuldne sügis on läbi. Taamal põldudel on märgata esimesi lumeviirge, rändlinnud on lahkunud ning õhtud talvekuulutavalt pimedad. Suve on jäänud meenutama eredavärvilised hoidisepurgid keldririiulitel ja kuldsed kõrvitsakerad kapi otsas või toanurgas, mis oma aega ootama jäetud.  

Sügis
Kõrvitsast jaokaupa

Soodsal kasvuaastal on tegu, et kõiki kõrvitsaid ära tarvitada. Õnneks säilib kõrvits kaua ja pakub mitmeid valmistamisvõimalusi.

Sügis
Lipp lipi peal, lapp lapi peal....ja hapukapsast ka

Teisendi- ja vormirohke taimeliik kapsas pärineb Vahemere ja Lääne-Euroopa rannikualadelt ning ta on tuntud kultuurtaimena juba vähemalt 4000 aastat. Siit saab lugeda, kuidas eri rahvad kapsast köögis kasutavad.

Sügis
Kõik,kõik on uus septembrikuus ehk suuname lapsed kööki

Kalender näitab küll suve, kuid sisetunne teab, et tegelikult on juba sügis. Puhkus on tekitanud kohutava augu töögraafikusse: tuleb jätkata pooleliolevaid projekte, alustada uusi, kirjutada aruandeid, teha statistikat ja veel paljut muud. 

Sügis
Õunu loetakse sügisel

Õunu on Eestimaal ikka kas liiga palju või liiga vähe. Õuna-aastal söögem ja hoidistagem omamaiseid õunu nii palju kuis vähegi jaksu. Esiteks toetame nõnda kohalikke aednikke, teiseks aga on ütlus “üks õun päevas hoiab tohtri majast eemal” viimaste aastate teaduslike uurimuste valguses muutunud üha…

Sügis
Peenralt patta ja pannile

September on juurviljade kuldaeg, millest tuleks võtta kõik, mis võtta annab. Otse peenralt kööki jõudnud peet ja porgand, kaalikas ja naeris on maitsetest pungil ja nõnda mahlased, et oleks patt pakkuda neile toidusedelis midagi vähemat kui staariroll.

Sügis
Seene ajalooline retk potti ja pannile

Seeni on inimesed toiduks kasutanud juba arvatavasti koriluse algusaegadest peale. Seened võib paigutada taimsete ja loomsete toiduainete vahele. Seen on ja jääb nii taimetoitlaste kui kaalulangetajate igapäevasesse menüüsse.

Sügis
Kiirkurgid

Õhtupoolikul keeva lahusega üle kallatud pisikesed kurgid on juba järgmisel päeval söömiskõlblikud.

Sügis
Pihlakate eeltöötlemine

Pruugi hoidisteks kultuurpihlakaid, mis on suuremad ja maitsvamad kui metsikud.

Sügis
Nõuandeid seenelkäimiseks

Kas seeni tasub korjata? Metsas seenelkäik tasub end rahaliselt tänapäeval ära vaid siis, kui selleks on olemas piisavalt vaba aega ning seenekoht on lähedal ega nõua suurt transpordikulu.

Sügis
Marineeritud üllatused - arbuusikoored, tikrid jm

Salat peab olema karge ja krõmps, nii arvavad kindlasti paljud. Siit leiategi paprikasalati, mis just teile meeldival kujul purki läheb. Kindlalt säilib see hoidis siiski vaid külmkapitemperatuuril, kuna lahuse happesus on ainult 1,2%.

Sügis
Omatehtud hapukapsas

Kuidas valmistada hapukapsast?