Pihlakate eeltöötlemine

Autor: Maire Suitsu
Pruugi hoidisteks kultuurpihlakaid, mis on suuremad ja maitsvamad kui metsikud.
Pruugi hoidisteks kultuurpihlakaid, mis on suuremad ja maitsvamad kui metsikud. Viimaste kasutamisel pead ka olema kindel, et marjad pole kemikaalide või heitgaaside poolt reostatud. Aja vesi keedunõus keema, tõsta pliidilt.
Kalla puhastatud ja sorteeritud marjad vette, hoia paar minutit ning lase siis sõelal nõrgudes jahtuda. Niisugune töötlemine parendab marjade maitset. Mõrkja maitse vähendamiseks võid marju ka hoida üks-kaks ööpäeva külmutis ning siis lasta aeglaselt uuesti üles sulatada.

Kuivatatud pihlakamarjad
Töötle puhastatud marjad keeva veega või külmuta paari ööpäeva vältel, lase kuivada ning seejärel toasoojuses ühekordse kihina paberi peal ööpäev närtsida. Kuivata paberiga kaetud ahjuplaatidel 40 – 60° juures. Veidi nätsked marjad paki tumedatesse purkidesse ja hoia õhurikkas pimedas kohas. Pruugi tee valmistamiseks või magustes küpsetistes rosinate asemel. Täiesti läbikuivanud pihlakamarjad võid masinas peeneks jahvatada ning kasutada saadud jahu kissellide, saiataignate ja putrude maitsestamiseks.  
   
Tervete kobarate säilitamine
 Eriti ilusad pihlakakobarad võid pakkida ükshaaval sulguriga kilekottidesse või plastkarpidesse ja külmutada. Teine võimalus on vesihoidis, milleks kalla kobarad sõelal rohke keeva veega üle ning paki siis kobarate kuju säilitades  purkidesse. Kalla üle lahja suhkrulahusega, sule õhukindlalt ja säilita jahedas kohas. Marjades sisalduv sorbiinhape ei lase hoidisel rikneda. Pruugi külm- või magusroogade kaunistamiseks.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Hellekas 08.sept 2009 17:08
Teen kindlasti ise ka seda salatit ,lihtne ja kindlasti maitsev.
jutita 13.juuli 2005 09:27
nägin öösel kummalist und, omamoodi põnev ja naljakas ühtlasi ilmselt seoses eilse päevaga ei oskakgi arvata midagi.
jutita 12.juuli 2005 18:59
keegi naudib õlut mina loodan teha seda õhtul blue ice-ga st. nautida, äkki veab.....
1