Köögiviljade kuldaeg

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Suve lõpp hellitab meid kodumaiste viljade küllusega, mida peaks nautima täiel mõõdul nii argipäeval kui pidulauas.
Friteeritud spargelkapsapallid2 spargelkapsast Taigen:
  • 2,5 dl jahu
  • 2 muna
  • 1 tl soola
  • 2 dl piima
Friteerimiseks:
  • 1 l rapsi-, maisi- või päevalilleõli
Jaga spargelkapsas väikesteks õisikuteks ja hoia neid 3 minutit keevas soolakas vees. Jahuta voolava vee all ning nõruta. Patsuta täiesti kuivaks. Vispelda jahu munarebude, soola ja vähese piimaga paksuks ühtlaseks taignaks. Lisa ülejäänud piim ja klopi ühtlaseks. Kalla taigna peale läikivaks tihedaks vahuks mikserdatud munavalged ja tõsta alt ülespoole ühtlaseks.

Kuumuta vähemalt 5 cm paksune õlikiht kuni kerge suitsemiseni. Kata õisikud ükshaaval kahvli otsas taignaga ja lükka teise kahvli abil ettevaatlikult õlisse, täites mitte rohkem kui poole anuma pindalast. Küpseta, kuni ümbristaigen on tugevalt pruunistunud, ning tõsta köögipaberile nõrguma. Serveeri pallide juurde oma lemmik-dipikastet. Samal viisil võib friteerida muidki tükeldatud ja blansheeritud ehk kuumehmatatud köögivilju: lillkapsast, porgandit, suvikõrvitsat, sellerivarsi ja isegi suvisibulat.

Köögivilja-munarull
Munataigen:
  • 4 sl õli
  • 1 dl jahu
  • 4 muna
  • 5 dl piima
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • soola
Täidis:
  • 1 sl õli
  • 1 suvikõrvits
  • 4 porgandit
  • 1 suur sibul
  • 1 dl peenestatud petersellilehti
  • 200 g küüslaugumaitselist toorjuustu
  • soola
  • purustatud musta pipart
Kuumuta jahu õlis läbi ja lisa segades piim. Hauta madalal kuumusel, kuni kaste pakseneb; lase jahtuda. Sega jahtunud kastme hulka munarebud ja küpsetuspulber ning vahustatud munavalged; maitsesta soolaga. Laota taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 225 °C juures 15 minutit. Vahepeal hauta peenestatud sibul ning jämedalt riivitud suvikõrvits ja porgand suurel pannil õlis pehmeks ja maitsesta; lase veidi jahtuda. Kummuta küps taignaplaat küpsetuspaberile ja lase veidi jahtuda. Kata ühtlaselt toasooja toorjuustuga ja seejärel köögiviljaseguga. Keera laiemast servast alates rulli ja paku kohe. Rulli võib pakkida ka fooliumisse, riputada üle riivjuustuga ning ajada ahjus läbinisti kuumaks.

Paprika-tomatisupp
  • 2 rohelist paprikat
  • 1 kollane paprika
  • 2 sibulat
  • 1 küüslauguküüs
  • 3 sl õli
  • 800 g tomateid või 2 purki konservtomateid
  • 6 dl vett
  • 0,5 tl purustatud musta pipart
  • 1 lihaleemekuubik
  • 2 tl kuivatatud basiilikut
  • 2 kiir-hapukurki
Serveerimiseks:
  • paksu jogurtit
  • pikk sai
Kuumuta peenestatud paprikaid, küüslauku ja sibulat 5 minutit õlis. Lisa väikesteks tükkideks lõigatud värsked tomatid (või tükeldatud konservtomatid koos vedelikuga) ja vesi ning hauta 10 minutit. Soovi korral töötle sauseguriga püreeks, aga võid supi jätta ka tükiliseks. Maitsesta pipra, pudendatud lihaleemekuubiku, basiiliku ja pisikesteks tükkideks lõigatud kurgiga. Pane igasse taldrikusse paksu maitsestamata jogurtit ja paku lisaks pikka saia.

Panniroog muna ja köögiviljaga
  • 2 sl õli
  • mõni värske kartul
  • 1 punane paprika
  • 1 (kollane) suvikõrvits
  • peotäis suvisibulat
  • 1 dl rõõska koort või vett
  • 4 muna
  • soola
  • purustatud musta pipart
Pinnale:
  • 4 sl pestokastet
  • 100 g riivjuustu
Lõika köögivili väikesteks tükkideks, suvisibula valge osa õhukesteks rõngasteks. Pane kartulitükid pannile kuuma õlisse ja hakka ülejäänud köögivilju lisama paariminutiste vahedega: kõigepealt sibul, siis suvikõrvits ja lõpuks paprika. Kui köögivili on sobivas küpsusastmes, kalla peale koore ja maitseainetega läbiklopitud munad ja lase aeglaselt hüübida. Määri hüübinud munaroa pind pestokastmega, riputa üle riivjuustuga ja kuumuta ahju grillelemendi all kuni juustu sulamiseni.

Kuklid suvikõrvitsavõide ja juustuga
4 täisterakuklit

Võie:
  • 1 keskmine suvikõrvits
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 sl õli
  • 2 tl ürdisoola või salatimaitseainet
  • 0,25 tl sidrunpipart
  • soola
  • kuklisisu
Katteks:
  • 8 viilu mozzarellat või muud pehmet juustu
Lõika küüslauk võimalikult peeneks ja kuumuta mõni minut pannil õlis. Riivi suvikõrvits peene riiviga, kalla pannile ja kuumuta segades veel paar minutit. Poolita kuklid põigiti, õõnesta osa sisust välja ja pudenda sõrmedega. Sega kõik ained kokku, jaga kuklipoolikutele ja kata juustuviiludega. Kui pehmet, kiiresti sulavat juustu pole käepärast, kasuta pudendatud sinihallitusjuustu või riivjuustu. Küpseta kohe ahjus 250 °C juures 5-10 minutit ehk kuni juust sulab. Kuklipoolikud võib pakkida ka ükshaaval fooliumisse ja kuumutada grilli äärel.

Grillitud marineeritud suveköögiviljad
  • 3 väikest suvikõrvitsat
  • 2 kollast paprikat
  • 2 punast paprikat
Marinaad:
  • 3 sl veiniäädikat
  • 3 sl õli
  • 3 imepeeneks lõigatud küüslauguküünt
  • 1 tl purustatud musta pipart
Lõika koorimata suvikõrvits diagonaalselt 2 cm paksusteks viiludeks, puhastatud paprikad laiadeks ribadeks. Mikserda marinaadiained kokku ja kalla köögiviljale. Lase vähemalt tund maitsestuda, tõstes mitu korda põhjast ülespoole segamini. Riputa üle peene soolaga ja küpseta grillis või ahjus grillelemendi all pehmeks. Teist külge pöörates pintselda marinaadiga. Paku grillitud liha kõrvale või lihtsalt suupisteks. NB! Ära lisa marinaadile soola, kuna see tõmbab suvikõrvitsast mahla välja.

Kiire tomati-juustu-kartuliroog
  • 1 kg keedetud värskeid kartuleid
  • 0,5 kg tomateid
  • 1 porru
  • 2 küüslauguküünt
  • 3 sl õli
  • 400 g kodujuustu
  • 2 dl hapukoort
  • basiilikut
  • ürdisoola
  • purustatud musta pipart
  • 2 dl riivjuustu
Lõika kartulid ja tomatid viiludeks, porru õhukesteks rõngasteks. Küüslauk peenesta noaga. Kuumuta porru ja küüslauk õlis madalal kuumusel pehmeks, sega kodujuustu ja hapukoorega ning maitsesta soolaga. Lao rasvaga määritud madala ahjuvormi põhjale pooled kartuliviiludest ja riputa peale ürdisoola. Kata kartulid poolte tomativiilude ja poole kodujuustuseguga, maitsesta basiiliku ja pipraga. Korda sedasama ning kata siis roa pind riivjuustuga. Küpseta 225 °C ahju keskosas 20 minutit.

Täidetud paprikad
  • 1 dl pudruriisi
  • 4 dl vett
  • 4 suurt punast või kollast paprikat
  • 2 sl õli
  • 2 sibulat
  • 2 küüslauguküünt
  • 0,5 kg tomateid või 1 purk purustatud tomateid
  • 1 tl kuivatatud basiilikut
  • 1 purk punaseid ube soolvees
  • 1,5 dl paksu jogurtit
  • soola
  • purustatud musta pipart
Keeda riis hästi pehmeks ja kleepuvaks. Poolita paprikad pikuti ja eemalda kogu sisu, kuid jäta varrejupike alles. Keeda soolakas vees 3 minutit ja pane kummuli nõrguma. Kuumuta peenestatud sibulat ja küüslauku madalal kuumusel õlis 5 minutit. Lisa tomatihoidis või tükeldatud tomatid ja hauta 10-15 minutit ehk kuni segu on ühtlane ja paks. Maitsesta basiilikuga. Loputa konservube rohke külma veega ja lase nõrguda. Vajuta pooled oad kahvliga pudruks ja sega tomatikastmesse, lisa ka riis ja terved oad. Täida ahjuvormi laotud paprikapoolikud seguga, kata vorm fooliumiga ja küpseta 225 °C juures 25 minutit. Tõsta igale paprikapoolikule lusikatäis külma jogurtit ja serveeri kohe.

Allikas: Eesti Naine
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
dooru 04.sept 2008 11:10
head soovitused sügiseks
1