Kartulist saab kõike

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Mõnus maaubin pakub otsatult võimalusi. Kartulisalatit pole vist vaja meelde tuletada, küll aga ühepajatoite ja vormiroogi, mida võiks sagedamini elavdada näiteks spinati ja tomati abil. Uskumatult hõlpsasti saab kartulist ahjusuupisteid, mis on hinna ja tervislikkuse poolest poes pakutavatest igati etemad. Kartul suudab asendada isegi klassikalisi tuuletaskuid ja lubab endast küpsetada trendikaid tortiljataolisi ümbriseid.

Kartulipüreesupp variatsioonidega
600 g muredaid kartuleid
1 l vett
(50 g võid,
2 dl 35% rõõska koort)
2 dl kohvikoort
soola
jahvatatud muskaati või valget pipart
jahvatatud paprikat
 
Lõika kooritud kartulid sektoriteks ja prae pannil võis kuldkollaseks. Kui soovid saada lahjemat suppi ja/või vältida loomseid rasvu, jäta praadimine vahele. Keeda kartulid vees hästi pehmeks ja töötle sauseguriga püreeks. Kohvikoort kasutades lisa see püree hulka, maitsesta supp soola ja muskaadiga, kuumuta uuesti keemiseni ja serveeri. Rasvasemast koorest lisa supi hulka ainult pool, ülejäänu mikserda pehmeks vahuks ja tõsta kuhjake igale portsjonile. Vahukoore võid omakorda jumestada paprikapulbriga. Ilma võita valmistatud supp maitseb suurepäraselt ka külmalt.


Toredad kartulisuupisted
30 pisikest ühesuurust kartulit (umbes 1 kg)

Pestotäidis:
100 g küüslaugumaitselist toorjuustu
2 sl purgi-pestokastet
seedermänni- või seesamiseemneid

Juustu-paprikatäidis:
1 punane paprika
100 g murulaugulisandiga toorjuustu
0,5 tl kuivatatud basiilikut

Heeringatäidis:
1 kergsoolatud heeringafilee
1 dl paksu hapukoort
1 pisike sibul
murulauku
1 väike tomat

Hästimaitsestatud soolaseid segusid võib tavapäraste tuuletaskute asemel serveerida ka kartuliümbristes. Igast täidisest jätkub kümne kartuli täitmiseks. Keeda kartulid pehmeks ja lase täielikult jahtuda. Pärast koorimist lõika pealt ära kaaneke, vajadusel tasanda ebatasast põhja. Õõnesta teelusikaga osa kartulisisust välja ja täida õõnsused meelepärase täidisega.
Pestotäidiseks rösti seemned keskmiselt kuumal pannil pidevalt segades, lase jahtuda. Mikserda toasoe toorjuust pestoga kohevaks ja pane külmkappi. Vahetult enne serveerimist jaga täidis kartuliümbristesse ja riputa seemnetega üle. Teise täidise jaoks tükelda paprika ning mikserda kokku pehme toorjuustu ja basiilikuga. Heeringafilee lõika köögikääridega pisikesteks tükkideks. Haki sibul imepeeneks, sega heeringaga ja seejärel hapukoorega. Kui segu on mage, lisa soola.


Seenelastiga kartulipaadid
4 suurt piklikku muredat kartulit

Seenelast:
200 g shampinjone, austerservikuid või kupatamist mittevajavaid metsaseeni
1 sibul
2 sl õli
3 sl vett
1 sl jahu
2 dl rõõska koort
purustatud musta pipart
soola
1 dl (50 g) riivjuustu

Küüri kartulid hästi puhtaks, poolita pikuti. Pintselda kartulid ümberringi õliga üle ja lao ahjuplaadile või -vormi. Kõikuvaid laevukesi toesta kägardatud fooliumiga. Küpseta 225 °C juures 25 minutit. Vahepeal kuumuta peenestatud sibulat õli ja vee segus madalal kuumusel umbes viis minutit, seejärel lisa tükeldatud seened ja kuumuta endisest veidi kõrgemal kuumusel pideval segades, kuni seened kokku tõmbuvad. Riputa kuivakskeenud seentele jahu, sega läbi ja lisa korraga kogu koor. Lase segades keema tõusta ja madalal kuumusel paksuks haududa. Maitsesta segu soola ja pipraga ning jaga pehmeksküpsenud kartulitele. Riputa peale riivjuustu ja küpseta ahjus, kuni juust muutub kuldkollaseks. Hoidu juustu tugevast pruunistamisest, sest siis muutub see mõruks ja saab ebameeldiva lõhna.
Seenehautise asemel sobivad laevalastiks suurepäraselt ka paks hakklihakaste ja muud kuumutamist taluvad segud, mis on küllalt mahlased, paksud ja hästi maitsestatud. Kartulipaate võib süüa lusikaga, õõnestades sisu koos kattega koorikust välja, kuid tavaliselt süüakse neid noa ja kahvliga või lausa sõrmede vahelt, sest korralikult pestud ja õliga määritud kartulikoor küpseb üllatavalt maitsvaks.


Vürtsikas kartuli-köögiviljaroog
1 suur sibul
1 suur kollane paprika
2 sl õli
2 küüslauguküünt
1 tl soola
1 tl karrit
0,5 tl kurkumit
0,5 tl Cayenne'i pipart
3 dl vett
1 tume lihaleemekuubik
1 kg vesisemaid kartuleid
1 purk (400 g) kooritud tomateid
200 g külmutatud rohelisi ube
200 g külmutatud herneid

Lõika puhastatud sibul viiludeks, tükelda paprika. Kuumuta köögivilju õlis madalal kuumusel 5-7 minutit. Lisa peenestatud küüslauk, kõik vürtsid, vesi, pudendatud leemekuubik ja sektoriteks lõigatud kartulid. Hauta tiheda kaane all madalal kuumusel 10-12 minutit ehk kuni kartulid on peaaegu pehmed. Lisa oad, hauta viis minutit ning kalla juurde tomatid koos vedelikuga. Lisa herned ja lase roog veel korraks keema tõusta, siis tõsta pliidilt, maitsesta lõplikult ja lase kaane all viis minutit järelvalmida.


Friikartulid ahjus
Lõika kartulid 7-10 mm paksusteks pulgakesteks ning sega soola, vähese õli ja paprikapulbriga. Laota õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta väga kuumas ahjus umbes 40 minutit, vahetevahel pannkoogilabidaga pöörates ja segades.


Maitsestatud kartulisektorid
1 kg kartuleid
0,5-1 dl õli

Vürtsikad:
1 tl peent soola
1 tl jahvatatud paprikat
0,5 tl või rohkem Cayenne'i pipart

Küüslaugumaitselised:
2 tl peent soola
5 küüslauguküünt

Maitsestatud kartulisektorid sobivad ühtviisi hästi nii liharoa lisandiks kui ka maitsvaks sõrmesuupisteks. Poolita kooritud kartulid pikisuunas ja lõika poolikud suurusest olenevalt kolmeks või neljaks. Vali ahjuvorm, mis mahutaks sektorid võimalikult õhukese kihina, kalla sinna õli ja pane ahjurestile. Lülita ahi 225 kraadile. Keeda kartulisektoreid soolakas vees kaheksa minutit, kurna keeduvesi ära ja lase kartulid suurel kandikul või vaagnal ühe kihina täiesti kuivaks aurata. Tõsta vahukulbi abil kuumenenud õlisse ja sega pannkoogilabidaga hästi läbi. Õli peaks kartuleid katma õhukese kihina, üleliigse õli võid vormist välja nõristada. Küpseta sektoreid 225 °C juures umbes 15 minutit, alanda siis temperatuur 175 kraadile ja riputa kartulite peale omavahel segatud pulbrilised maitseained või peenestatud ja soolaga segatud küüslauguküüned. Sega hästi läbi ja küpseta veel 5-10 minutit, kuni kartulid on pehmed.
NB! Eelkeetmise võid ära jätta, kuid siis tuleb küpsemisaega pikendada 15 minuti võrra.


Kartuli-singi vormiroog
Kartulisegu:
8 kartulit
0,5 dl piima
100 g värsket või külmutatud spinatit
soola
jahvatatud valget pipart
jahvatatud muskaatpähklit
4 muna

Täidis:
2 sibulat
2 sl õli
2 sl vett
200 g taist sinki

Lisandiks:
külma ürdi-jogurtikastet

Sulata külmunud spinat või kalla värske spinat üle rohke keeva ja seejärel külma veega; enne kasutamist suru kätega täiesti kuivaks. Hauta peenestatud sibul õli ja vee segus pehmeks, lisa peenestatud sink; riputa peale veidi pipart ja soola. Keeda kooritud kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks, suru kuumalt läbi püreepressi ning mikserda koos spinati ja piimaga püreeks. Lisa veidi jahtunud segule maitseained ja munarebud. Vahusta munavalged tugevaks vahuks, kalla teiste ainete peale ja tõsta alt ülespoole segamini. Määri küpsetusvorm pehme küpsetusmargariiniga ja tõsta pool kartulipüreest ühtlase kihina vormi põhja. Pane selle peale sibula-singisegu ja kata ülejäänud kartuliseguga. Küpseta 200 °C ahju alumisele siinile asetatud restil 30-40 minutit. Serveeri kuumalt koos külma ürdi-hapukoorekastmega. Kui kasutad pikka kitsast küpsetusvormi, sobib jahtunult viiludeks lõigatud ahjuroog bufeelauale efektseks suupisteks.


Lefsed
800 g kartuleid
2 sl võid
4 sl piima
1 tl soola
umbes 8 dl jahu

Norra rahvuslik küpsetis lefse on õhuke ja pehme kartulitaignast lameleib, mida süüakse nagu leiba, aga leiged lefsed võib ka riputada üle kaneelisuhkruga, keerata rulli ja pakkuda magusroana. Üha sagedamini pruugitakse lefset samaks otstarbeks nagu mehhiklased kasutavad oma nisutortiljat (vt köögiveste). Aga kui tortiljasid tuleb kuivamise eest niiske rätikuga kaitsta, siis lefsed püsivad tänu kartulile pehmed ja painduvad ilma mingi lisahooleta.
Sega kaks korda läbi pressi surutud kartulite hulka või, piim ja sool ning lase seista 12-24 tundi jahedas kinnikaetult. Lisa kätega sõtkudes või masinaga töödeldes portsjonite kaupa nii palju jahu, et tekiks tihke ja elastne tainas, mis üldse käte külge ei kleepu. Jaga tainas 12-16 osaks ja rulli iga tükk võimalikult õhukeseks ümmarguseks kettaks. Õigesti valmistatud taina rullimiseks pole jahu vaja. Kui pead seda siiski lisama, pühi liigne jahu koogi pinnalt enne küpsetamist maha. Aja suur pann kuumaks, pintselda vähese õliga. Lefsesid küpsetatakse lefse-grillil, kuid sobib ka teflon- või malmpann. Pane üks tainaketas pannile ja küpseta pliidil kõrgel kuumusel või grillelemendi all kummaltki poolt umbes kaks minutit ehk kuni leiva pinnale tekivad mullid ja pruunid plekid.


Kartuli-shokolaadikook
700 g jahuseid kartuleid
1 sl kaneeli
1 sl lahustuvat kohvi
5 sl võid
4 muna
3 dl peent suhkrut
100 g shokolaadi Bitter

Glasuuriks:
100 g shokolaadi Bitter
1 sl õli

Keeda koorega kartulid pehmeks, koori ja suru kohe läbi sõela või püreepressi. Lisa tükeldatud või ja sega hästi läbi; lase veidi jahtuda. Mikserda munarebud koos kohvipulbri, kaneeli ja poole suhkruga heledaks ja kohevaks ning sega kartulisegu hulka. Sulata tükeldatud shokolaad veevannis ja lisa taignale. Mikserda munavalged ülejäänud suhkruga läikivaks tugevaks vahuks, kalla see koogitaina peale ja tõsta alt ülespoole segamini. Kata tainakauss rätikuga ja lase viis minutit seista. Aseta 26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja küpsetuspaber, jättes paberi ääred serva vahelt välja. Määri vormi servad rasvainega ja riputa riivsaiaga üle. Küpseta 175 ?C ahju keskel 45 minutit. Tõsta koos vormiga restile jahtuma. 30 minuti pärast eemalda vormi serv ja tõmba kook paberi abil vaagnale. Eemalda paber, kui kook on leigeks jahtunud, sest soe kook mureneb kergesti. Glasuuriks sulata tükkideks murtud shokolaad koos õliga kuumas veevannis ja määri koogile.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
AnnabelU 10.apr 2009 19:25
:Dvist lahe repsept
1