Peenralt patta ja pannile

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
September on juurviljade kuldaeg, millest tuleks võtta kõik, mis võtta annab. Otse peenralt kööki jõudnud peet ja porgand, kaalikas ja naeris on maitsetest pungil ja nõnda mahlased, et oleks patt pakkuda neile toidusedelis midagi vähemat kui staariroll.

Särtsakas porgandisupp

1 l vett
2 Knorri kanaleemekuubikut
600 g porgandeid
1 väike porru või sibul
küüslaugupulbrit
peotäis siledaid petersellilehti
2 dl kohvikoort
5 sl aasiapärast maguspõletavat tshillikastet

Keeda tükeldatud porgandid ja sibul või porru hele osa kanaleemes pehmeks. Maitsesta küüslaugu ja peterselliga, töötle sauseguri abil püreeks. Lisa kohvikoor ja vürtsikaste ning lase veel korraks keema tõusta.


Köögiviljatäidisega munarull

5 sl õli
1,5 dl jahu
6 dl külma piima
4 muna
0,5 tl soola
0,25 tl jahvatatud valget pipart
Köögiviljasegu:
3 sl õli + 3 sl vett
4 suurt porgandit
1 suure porru hele osa
1 kuhjaga tl karrit
soola

Kuumuta õli kastrulis, lisa jahu ja sega läbi. Kalla korraga juurde kogu piim. Kuumuta põhjast segades, kuni segu pakseneb; tõsta jahtuma. Maitsesta leige piimakaste soola ja pipraga ning mikserda juurde munad. Kalla tainas õliga pintseldatud ja küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta ahju keskosas 225 °C juures 15 minutit.
Riivi porgandid jämeda riiviga. Lõika porru õhukesteks poolrõngasteks ning kuumuta pannil koos porgandiga õli ja vee segus madalal kuumusel, kuni kogu vesi on aurustunud. Tõsta pliidikuumust, lisa karri ja kuumuta segades paar minutit. Tõsta pliidilt, maitsesta soolaga. Tõmba küps tainaplaat koos paberiga töölauale. Kata kuuma köögiviljaseguga ja keera kohe aluspaberi abil pikemast servast alustades rulliks. Lõika 1,5-2 cm paksusteks viiludeks ja paku sooja suupiste või einena. Külmalt serveerimiseks paki rull tihedalt paberisse, liitekoht allpool, ning hoia jahedas.


Värvikas toorsalativaagen

300 g kaalikat või naerist
1 porru hele osa
3 porgandit
3 väikest peeti
4 sl viinamarjaseemneõli
Kaste:
1 tl 30% äädikat
2 dl paksendatud jogurtit või hapukoort
0,5 tl suhkrut
soola
purustatud musta pipart
1 tl marineeritud mädarõigast

Riivi kooritud juurviljad, alates kõige heledamast, ning aseta rühmiti vaagnale. Nirista igale kuhjakesele õli. Kastmeks kokku segatud ained vala kannu ja aseta vaagna kõrvale.
NB! Kui soovid punast kastet, lisa ainetele 1 sl väga peenelt riivitud peeti.


Köögivilja-juustuküpsetis

300 g porgandeid
300 g kaalikat
300 g kartuleid
300 g mozzarellat
2 tl soola
2 sl õli
 
Lõika kooritud köögiviljad ja viilutamise hõlbustamiseks pool tundi külmutis olnud mozzarella õhukesteks viiludeks. Vooderda umbes 1,5 liitrit mahutav kandiline vorm küpsetuspaberiga. Lao ained kihiti vormi. Riputa kihtide vahele peenikest soola, viimasele kihile nirista õli või sulatatud võid. Kata vorm fooliumiga ja küpseta rooga ahju alumisel siinil 150 °C juures 1,5 tundi. Eemalda foolium ja lase täielikult jahtuda. Kata roa pind fooliumiga, aseta sellele raskus, näiteks liitrine piimapakk; lase külmkapis 4-5 tundi või järgmise päevani tiheneda. Enne serveerimist kummuta roog kuumuskindlale vaagnale ja hoia 20 minutit 200 °C ahjus; soovi korral võid aga serveerida ka külmalt.


Sibulasõbra tagurpidikook

Põhi:
300 g valmis lehttainast
Täidis:
800 g suuri salatisibulaid
küüslaugusoola
3 sl võid
1 sl suhkrut
1 tl soola
2 sl palsamiäädikat või veiniäädikat

Kuumuta ahi 225 °C. Lõika koorimata sibulad 6-8 sektoriks, nii et mugula juureosa hoiab kihte koos. Eemalda alles seejärel koor ja  juureosa. Sulata pannil või ja lisa suhkur. Lao sektorid korrapäraste ringidena pannile, lõikepind vastu panni. Riputa peale pool tl soola ja pruunista madalal kuumusel, väldi kõrbemist. Keera pruunistunud sektoritel ettevaatlikult teine külg ja pruunista ka see. Riputa peale ülejäänud sool, nirista üle veiniäädikaga ja tõsta pann tulelt. Rulli lehttainas 20x20 cm ruuduks ja lõika ringikujuliseks. Tõsta tainarulli abil sibulate peale ja sobita ääred täpselt vastu panniserva. Torgi tainas tihedalt kahvliga läbi ja küpseta ahju alumisel siinil umbes 20 minutit ehk kuni tainas on kõrgeks kerkinud ja pruunistunud. Aseta serveerimisvaagen tagurpidi pannile ja keera mõlemad koos järsu liigutusega ringi. Paku lambaprae juurde või eineroana.


Mõnusad juurviljapihvid

500 g kaalikat
500 g keskmise suurusega peete
1,5 dl jahu
1 tl soola
1 tl jämedat sidrunipipart
2 muna
150 g sarapuupähklipuru

Keeda kooritud kaalikas peaaegu pehmeks. Peedid pese puhtaks, kuid jäta külge nii peenike juur kui ka varrejäänused, et peedi kaunis punane värv välja ei keeks. Keeda poolpehmeks, koori. Sega ühes supitaldrikus jahu maitseainetega, teises klopi munad kergelt lahti, kolmandasse puista pähklipuru. Lõika mõlemad juurviljad 1 cm paksusteks viiludeks. Kasta need kahvli otsas esmalt jahusse, seejärel munasse ja viimasena pähkliprusse. Lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 225 °C juures 10 minutit ehk kuni paneering hakkab pruunistuma.


Mahlane juurvilja-riisi ahjuvorm

350 g hakkliha
1 sibul
1 sl õli
2 tl ürtidega pitsamaitseainet
1 tl jämedat sidrunipipart
soola
näputäis Cayenne’i pipart
400 g punast peeti
400 g porgandeid
2 dl tumedat riisi
4 dl kohvikoort
6 dl kuuma vett + 2 lihaleemekuubikut

Lõika sibul pisikesteks tükkideks ja kuumuta pannil koos lahtinäpitud hakklihaga, kuni liha värvus muutub hallikaks, ära pruunista. Lisa maitseained. Riivi juurviljad jämeda riiviga või töötle köögikombainis. Sega kõik kuivained hästi läbi ja tõsta pehme margariiniga määritud ahjuvormi. Kalla peale lihaleemega segatud koor ja küpseta 175 °C juures umbes tund aega.


Porgandimuffinid

300 g porgandit
4 dl jahu
3 dl suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl kaneeli
1 dl purustatud mandleid või pähkleid
100 g küpsetusmargariini
3 muna
Pinnale:
pähkli- või mandlipuru
 
Riivi porgandid peene riiviga. Sega kuivained ja pähklipuru omavahel, sulata ja jahuta margariin. Klopi munad kergelt lahti. Lisa margariin ja porgand, seejärel vähehaaval ka jahusegu. Jaga tainas 12 avaga muffinipanni pabervormidega vooderdatud pesadesse, riputa peale pähklipuru. Küpseta ahju keskosas 200 °C juures 18-20 minutit.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
mm 19.sept 2009 18:57
vägahea (Y)
1