Õunu loetakse sügisel

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Õunu on Eestimaal ikka kas liiga palju või liiga vähe. Õuna-aastal söögem ja hoidistagem omamaiseid õunu nii palju kuis vähegi jaksu. Esiteks toetame nõnda kohalikke aednikke, teiseks aga on ütlus “üks õun päevas hoiab tohtri majast eemal” viimaste aastate teaduslike uurimuste valguses muutunud üha tõesemaks ja põhjendatumaks. Eriti kasulik oleks süüa päevas rohkem kui üks õun, eestimaiseid tingimata kõige täiega ehk koos koorte, südamiku ja seemnetega.


Õuna-kohupiimavaht

400 g kohupiimapastat
4 keskmist magushaput õuna
sidrunimahla
1 dl suhkrut
1 tl kaneeli
2 dl vahustuvat koort või kooreasendajat

Riivi õunad peene riiviga ja sega kohupiimaga. Maitsesta suhkru ja kaneeliga, lisa maitse järgi sidrunimahla. Viimasena kalla segu peale vahustatud koor ja tõsta alt ülespoole segamini. Hoia kuni serveerimiseni külmkapis.


Kihiline õunamagustoit

5 dl õunapüreed
5dl vett
4 sl kartulijahu
1 dl vett
Riivsaiasegu:
2 dl jämedat riivsaia
2 sl võid
3 sl kakaod
4 sl suhkrut

Pruunista riivsai võis mõõdukal kuumusel pidevalt segades, lisa suhkruga segatud kakao ja kuumuta segades kuni suhkru sulamiseni. Tõsta jahtuma. Aja veega lahjendatud püree keema. Lisa segades veega segatud kartulijahu ja kuumuta ilma segamata, kuni nõu keskelt tõusevad esimesed õhumullid. Tõsta pool kissellist serveerimisanuma põhjale ja lase nahk peale tõmbuda. Hoia ülejäänud kisselli keedunõus kaanega kaetult ja õhukese suhkrukihiga üle riputatult. Raputa pool riivsaiasegust serveerimisanumas oleva kisselli peale ja kata ülejäänud kisselliga. Raputa peale ülejäänud riivsai ja lase jahtuda.


Õunapastilaa

5 dl paksu õunapüree kohta:
2,5 dl heledat siirupit
1 munavalge

Küpseta kooritud ja puhastatud õunad ahjus fooliumi all pehmeks, ära lase pruunistuda. Töötle püreeks, lisa siirup ja elastseks vahuks mikserdatud munavalge ning mikserda koos õhuliseks massiks. Kalla see õliga määritud ja küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 3-4 cm paksuse kihina. Silu pind märja palettnoaga tasaseks. Aseta plaat reguleeritava kuumusega ahju, kus temperatuur ei tohiks tõusta üle 45 kraadi. Et pastilaa ei pruunistuks, peab see olema kaetud paberi või teise plaadiga nii, et see ei puudutaks pastilaa pinda. Kuivata 10-12 tundi. Pastilaa on valmis, kui see lõigates säilitab oma kuju. Kasuta lõikamiseks väga teravat nuga. Lase tükid ka ümberringi taheneda ja säilita paberiga eraldatud kihtidena kinnises karbis toatemperatuuril kuni 2 kuud.


Õuna-jäätisemaius beseekatte all

4 õuna
1 dl õunamahla
2 sl fariinsuhkrut
1 tl kardemoni
1 tl kaneeli
5 dl vanillijäätist
Kate:
2 munavalget
0,5 dl tolmsuhkrut

Lõika puhastatud ja kooritud õunad pisikesteks tükkideks ja keeda paar minutit maitsestatud õunamahlas. Lase külmkapis jahtuda. Vahusta munavalged suhkruga läikivaks vahuks. Tõsta õunasegu ahjuvormi ja kata viilutatud jäätisega. Kata ained hoolikalt beseemassiga ja kuumuta 250 °C ahjus, kuni besee tipud hakkavad pruunistuma. Serveeri kohe.


Õunalumi

225 g tuhksuhkrut
1,5 dl vett
2 sl sidrunimahla
5 dl õunapüreed
3 dl vett

Keeda suhkrut ja vett 5 minutit; lase jahtuda. Sega siirupi hulka sidrunimahl ja õunapüree; pane külmutamist taluva kausiga külmutuskambrisse. Mikserda külmumise märke ilmutav segu kohevaks.  Korda tegevust iga 30 minuti tagant, kuni segu on paks ja sarnaneb poolsulanud lumega. Kata kauss fooliumiga ja jäta järgmise päevani külmutisse. Võta segu 15 minutit enne serveerimist toatemperatuurile pehmenema.


Õuna-ingveritshatni

10 hapukat, võimalikult kõva viljalihaga õuna
3 sl sidrunimahla
2 sl viinamarjaseemneõli + 2 sl vett
2 keskmist sibulat
2 sl peenestatud värsket ingverijuurt
soola
jahvatatud valget pipart
2,5 dl valget naturaaläädikat (5%)
2,5 dl õunamahla

Lõika õunad 5 mm suurusteks tükikesteks, sega tumenemise vältimiseks kohe sidrunimahlaga. Lõika ka sibulad 5 mm suurusteks tükikesteks; hauta koos ingveriga õli ja vee segus umbes 4 minutit. Lisa õunad, kuumuta ettevaatlikult segades veel 3 minutit. Soola ja jahvatatud valget pipart lisa maitse järgi. Lisa äädikas ja õunamahl, hauta 30 minutit. Tõsta pliidilt, maitsesta lõplikult ja lase jahtuda. Sule õhukindlalt ja säilita külmkapis.


Hõlbus õunamoos

1 kg magushapusid õunu
2 dl vett
400 g moosisuhkrut
 
Moosisuhkrus sisalduv naturaalne pektiin muudab moosi paksuks, sidrunhape ja kaaliumsorbaat aga on head säilitajad. Keetmisaeg lüheneb mitmekordselt, aidates kaasa nii värvuse ja maitse kui ka toitainete ja vitamiinide säilimisele. Pane õunaviilud potti, kalla vesi peale ja keeda pehmeks. Töötle õunad püreeks, lisa hoidisesuhkur, sega läbi ja keeda mõni minut. Lase 10 minutit jahtuda, tõsta steriliseeritud purkidesse ja sule õhukindlalt.


Kaunis hele õunapüree

1 kg häid heledaid õunu (parima tulemuse annab “Valge klaar”)
2 l külma vett
2 sl sidrunhapet
Püree jaoks:
2 dl vett
2 sl sidrunimahla
2 dl hästi peent valget suhkrut

Lõika ükshaaval puhastatud õunad sektoriteks otse külma hapusse vette. Aja potis 2 dl vett keema ja tõsta õunad vahukulbi abil potti. Kata kaanega ning keeda vaiksel tulel sordist olenevalt 5-10 minutit ehk kuni õunad on peaaegu pehmed. Lisa sidrunimahl ning töötle kiiresti püreeks. Sega nobedasti juurde suhkur ning paki püree kohe karpidesse, jättes umbes viiendiku võrra paisumisruumi. Kiirus on vajalik selleks, et püree ei muutuks õhuga kokku puutudes hallikaks. Külmuta võimalikult kiiresti. Pruugi püreed putrude ja pannkookide lisandiks või müslisegude ja jogurti hulka; vajadusel lisa suhkrut.


Vürtsikas küpsetatud õunapüree

1 kg hapusid õunu
1 sl kaneeli
0,5 dl fariinsuhkrut
1 sidruni riivitud koor ja mahl
(2 sl brändit)

Pruunika värvusega, vürtsikas ja aromaatne püree sobib suurepäraselt lisandiks praetud ja grillitud liha juurde. Kuumalt steriilsesse purki pakituna ja õhukindlalt suletuna säilib see külmkapis vähemalt kuu. Lõika puhastatud ja kooritud õunad tükkideks, sega loetletud ainetega, pane ahjuvormi ja küpseta täiesti pehmeks. Töötle püreeks.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa