Suvi
Tomat ja paprika

Tomatitega on juba kord nii, et oma koduaia kasvuhoonest korjatult lõhnavad need kõige apetiitsemalt ja maitsevad kõige mehusemalt. Hea tomat on parjalt pehme, aga veidi prink ja õhukese koorega. Suure viiluna võileival maitseb lihatomat jumalikult – on mida hammustada. Mahlased ja hapu-magusad kirs…

Suvi
Küps august

Suve teine pool täidab meie meeled küpsete lõhnade ja maitsetega. Õunapuude oksad muutuvad aina raskemaks ja tomatitel peab silma peal hoidma, et need õigel ajal korjatud saaks. Läikivate paprikate hunnitud värvid panevad otsima retsepte, kus neid rõõmuvilju ära kasutada ning peenraserval hakkavad õ…

Suvi
Piknik rannaliival

Suvised ilmad kutsuvad õue. Piknikuks pole palju vaja – päikest, värsket õhku, privaatset kohta. Meeldivat võimalust värskes õhus einestada võiks kasutada nii palju, kui ilm seda lubab. Nii et piknikukorv kaasa ja minek!

Suvi
Suure janu kustutajad

Midagi kerget ja külma, jäist ja jahutavat mõjub palava ilmaga kui sõõm elujõudu. Et tavalisest kannumorsist saab ühle hetkel küll, pakume lisaks veel maitsta ühe leebe lavendlijoogi ning vürtsika vitamiinipommigi, mis rohkem vaate et juba supi eest. Karastava joogi saab seega mitmetest suvistest vi…

Suvi
Maasikavahune suvi

Kui mitte varem, siis jaanipäeval juhtub ikka nii, et lauale satub esimene vaagnatäis värskeid ja lõhnavaid maasikaid. Kui esimesed suutäied ei taha lisandiks muud kui vaid veidike vahukoort, siis järgmisel korral saab juba midagi kulinaarsemat ette võtta. Näiteks lisada maasikatele toorjuustukreemi…

Suvi
Spinati kiituseks

Spinat armastab juustu ja näitab oma parimaid voorusi pirukates ja salatites.

Suvi
Ubadest sõltuvuses

Rohelised oad, mida ka Türgi ubadeks või aedubadeks kutsutakse, pakatavad kiudainetest, stabiliseerivad veresuhkru taset ja hoiavad ohjes vererõhu. See kõik on ainult boonuseks, sest neid pikki krõmpsuvaid vibalikke ei pea kedagi sööma meelitama. Pigem kannatavad väga paljud suve lõpus ravimatu ubad…

Suvi
Ilma teevad noored köögiviljad

Puhkuste ajal ei püsita kodus, vaid reisitakse ringi, kogetaks suurtes kogustes uut ja huvitavat. Kutsutakse kokku sõbrad, pajatatakse silmade põledes läbielatud seiklustest ja nähtud kultuuriväärtustest. Siis tuuakse välja hinnalised ostud ja suveniirid, mis jäävad alatiseks just seda suve ja elamu…

Suvi
Taasavastatud hoidised

Igas hoidistesahvris on varjul perenaise looming. Podiseva poti sisu puulusikaga segades ja näputäie kaupa aineid lisades loob pereema hoidistele selle kopeerimatu koduse maitse, seletamatu „millegi”, mida kodust kaugele lennanud lapsed ühel päeval kindlasti igatsema hakkavad. Ühtlasi on aiasaadu…

Suvi
Värske kala suvelaadalt

Aasta ringi müüdavad forell ja lõhe on muutunud vaat et rahvuskaladeks, kuid suvisel ajal peavad nad alla vanduma traditsioonilistele kodumaistele kaladele. Kalaturud ja suvelaadad teevad kala kättesaadavaks ka neile, kel sõber-kalamees puudub.

Suvi
Mari marja järel

Olgu marjakook kohupiimaga, purutainast, toscakattega või toorjuustune, see kook on alati hullult hea. Vaarikad, sõstrad, tikrid ja heal aastal ka delikatessed murakad - kõik nad on järjepanu valmis küpsemas.

Suvi
Hõõguvate süte kohal

Kindlasti on palju neid, kes aega liha maitsestamise ja marineerimise peale raisata ei raatsi. Ja sama palju on neidki, kes heal meelel liha isetehtud maitsesegudesse seisma jätavad, et alles järgmisel päeval muredaks marineerunud tükid sütel valmis küpsetada.

Suvi
Suur maasikaisu

Peagi on ka meie maasikate põsed punased, enne saab aga suhu pista lõunamaalt toodud marju.

Suvi
Krõmpsud rediseannid

Kasvuhoone omanikel on redis juba omast käest ja peagi valmib neid mõnusaid juurikaid kiiremini, kui praekõrvaseks ära teha jõuab. Nopi siit valikust selleks kevadeks mõni uus idee.

Suvi
Suvikõrvits ja baklažaan

Sel korral tuleb jutt üdini hariv. Arvan, et rull-, taldrik-, spageti-, suvikõrvitsa, tsukiini ja kabatšoki vahel vahet teha on esiotsa paljudel keeruline isegi neil, kes on kohe valmis neist kõigist otsemaid mõne roa valmistama. Ja siis veel baklažaan ehk pommu, mis kujult küll sarnane, kuid ei kuu…

Suvi
Kodumaine tomat teeb välismaisele pika puuga ära

Hoolimata sellest, et tomat pole eestlase toidulaual mingi haruldus, on sügise suunas liikuv suvi siiski eriline, sest annab meile täiesti erilise hõngu ja maitsega punapõskseid vilju.

Suvi
Kurk trügib purki

Käes on varumise aeg ja üks kurgipurk sobib imehästi ilmestama nii suvist grilliõhtut kui ka sügisest söögilauda. Peale äädika ja kurgi trügivad purki ka mitmesugused seemned ja maitseained.

Suvi
Suvine marjasadu!

Sama kirglikult kui lapsed jõuluvana ootavad, igatsevad suuremad suve järele. Ja mitte ainult soojade rannailmade pärast. Marjad on need, mille pärast inimesed suvel mööda metsi luusivad või koduaia tarvis uusi taimi ja istikuid hangivad.

Suvi
Sooje ja külmi salateid

Kuumade suveilmadega unistavad enamus kergest ja värskest salatist, kus suurtes kogustes rohelist, hulka rõõmsavärvilisi köögivilju ja loomulikult hea kaste, mis on maitsva salati A ja O.

Suvi
Aiapeo magusad elamused

Aias ringi vaadates leiab kõiksugu asju, mis magusasse struudlisse passivad. Kui aeda pole, on abiks pood, sest struudli teevad ühtviisi maitsvaks nii nõges kui ka šokolaad.

Suvi
Retsepte jaanipäevaks

Kogu kevad on räägitud selle aasta tohutust sääsesaagist. Nädalajagu on kõneainet pakkunud jalgpall. Nüüd on käes jaanipäeva kord: kes kuhu läheb ja kes mida süüa plaanib teha.

Suvi
Eine murul

Lõpuks ometi saab kauaoodatud suve täiel rinnal nautida. Kuna tagasihoidlik veetemperatuur ja õhusoojus veel pikemat sorti rannas lesimist ei soosi, on hetkel mõistlik piknikukorviga loodusesse sõita.

Suvi
Säilita suviseid maitseid!

Hoidistamine ei tähenda ilmtingimata palavas köögis tundidepikkust higistamist, keetmist ja aurutamist. Väiksest hakkimisest ja viilutamisest muidugi pääsu pole, aga on nii palju põnevaid tooraineid ja täiesti uskumatuid kooslusi, et lihtsalt võimatu on ükskõikseks jääda ning ise mitte katsetada.

Suvi
Eestimaa annid

Pidu Eestimaa aedades ja metsades jätkub. Ja loomulikult turul, nende jaoks, kel oma aialapp puudub.

Suvi
Pidu meie toidulaual!

Lõpuks on käes igatsetud aeg, mil ei pea kalli raha eest eksootiliste maade puu- ja köögiviljadega oma toidulauda rikastama. Kõik kasvab ja valmib just siin ja praegu, nii aias kui metsas!

Suvi
Mustikas ja vaarikas – kaks kesksuvist kasulikku marja

Mõlemad on suurepärased terviseparandajad ja oivalised maitseelamuste allikad.

Suvi
Värske kartul – Eestimaa suvine gurmeetoit

Kartul ei kujuta endast eestlase jaoks kindlasti mingit erilist maitseelamust. Pigem on tegemist toorainega, mida läbi aasta väga suurtes kogustes tarbitakse. Aga esimesed koorega keedetud mugulad koos hea või ja soolaga – ei ole paremat maiuspala!

Suvi
Roogi värskest kapsast

Kauaoodatud selle suve värske kapsas on kohal. Nii mahlane ja krõmps, et söö või niisama. Kõht saab aga eriti täis, kui kapsale veidi head-paremat juurde lisada.

Suvi
Maasikas - suve esimene ja oodatuim mari

Vaatamata sellele, et oleme saanud juba pikalt nautida Hispaania ja Poola maasikasaaki, keskendume alles nüüd tõeliselt kodumaiste vitamiinipommide ilule, aroomile ja raviomadustele. Neile kolmele väga olulisele tunnusele eelneb aga kõige tähtsam - võrratu maitse!

Suvi
Mida sina jaaniõhtul grillid?

Jaanipäev tahab pidamist, olgu ilm milline tahes. Ikka pakime autosse lapsed, talve- ja vihmariided, ohtralt söögipoolist ning põrutame sinna, kus harjutud iidset suvepüha tähistama. Meie pere jaoks on see koht Häädemeeste. Maitsvat ja mõnusat jaani!

Suvi
Tigedalt tikreid ja sõgedalt sõstraid

Käes on aeg, kus sõstraid ja tikreid vohab aedades tublisti. Igati sobiv moment on revideerida olemasolevaid ning otsida juurde uusi selleteemalisi retsepte.

Suvi
Mida kuumem ilm, seda külmem supp

Päike lõõskab, mõte kuuma pliidi ääres toimetamisest ning tulise roa helpimisest ei ole eriti ahvatlev.

Suvi
Piknikusoovitusi

Suvi on parim aeg pikniku pidamiseks. Võta pere ja sõbrad kaasa ning siirduge rohelusse, mõnus äraolemine on garanteeritud.

Suvi
Maasikamaania!

Värsked maasikad on mõnda aega müügil olnud, juba on saadaval ka need õiged magusad kodumaised maasikad. Kuigi maasikad on ülihead lihtsalt niisama süües, saab neist ka hurmavaid roogi valmistada. Retsepte meil selleks jagub!

Suvi
Marjamagusat keelele ja kehale

Augustikuu heldete andide hulgast tõusevad esikohale marjad: värvilised, maitsvad ja lõhnavad.

Suvi
Lõikuskuised marjakoogid

Juba enne maasikahooaja lõppemist ilmuvad metsadesse-aedadesse esimesed mustikad ja vaarikad, peagi on järg pohlade ja sõstarde käes. Ka rabarbripõõsas kasvatab augustis uued mahlased varred. Mida selle rikkusega peale hakata?

Suvi
Suvi vardasse!

Paks ja rammus suvi mühab ümber meie. Õhtustel lõkkeasemetel hõõguvad söed ja süte kohal säriseb asjakesi. Päris mitmesuguseid. Poeletid on lookas kõikvõimalikest pakikestest ja pütsikutest, mis üksteise võidu kisendavad: “Prae mind! Grilli mind! Söö mind!”, eelkõige aga mõistagi: “Osta mind!”. Eks ta ole. Inimesed ostavadki poest asjakesi, heidavad grillrestidele, söövad ja kiidavad. Ja miks ka mitte. Nii mõnigi poes müüdav grill-liha on täitsa ontliku maitsega ning näiteks toorvorstikesi vaev…

Suvi
Juuli on Maarjamaal maasikakuu

Maasika looduslikult kasvavaid vorme tunti ja hinnati juba antiikajal nii kauniduse, maitse, raviomaduste kui vaimustava aroomi pärast. Maasikaperekonna ladinakeelne nimetus Fragaria arvati 16.sajandil tulenevatki just aroomi tähistavast sõnast fragrans.

Suvi
Sõidame perega rohelisse!

On teilgi tulnud pähe mõte pakkida pere autosse ja sõita sinna, kuhu tee viib? Ärge lükake seda mõtet kõrvale! Tehke vaid eelmisel päeval mõned asjakohased ettevalmistused ning te ei pea oma teekonnal sõltuma ei avalikest söögikohtadest

Suvi
Ootamatud külalised suvekodus

Heade sõprade küllatulek teeb rõõmu isegi kui see tuleb kui välk selgest taevast. Üllatuskülaliste kostitamine ei tekita muret linnakorteris, kus suurest külmkapist on kindlasti midagi võtta, pealegi on poed enamasti ligidal. Ka terve suve maakodus või...

Suvi
Suvine supp + võileib

Kalendriline suvi on peatselt peale hakkamas. Samas ei julgeks väita, et kuri grillimine juba kehtib. Täna pakume naljakaid poolsuviseid sööke – suppe, mida saab kaasas kanda suure termosega, olgu nad kuumad või külmad, ja paar võileiba pealekauba. Mis tollest, et banaanisaiad tuleb ahjus teha, need kõlbavad imepäraselt võpsikusse ühes võtta. Keera vaid tinapaberisse ja ongi minek.

Suvi
Romantika augustikuu valguses

Kõigile meile on tuttav klishee romantilisest õhtusöögist: kaks armastavat inimest, küünlavalgus, hea toit ja hurmav vein. Ise valmistatud roog on kahtlemata siiram ja isikupärasem vahend oma tunnete väljendamiseks, kui kellegi võõra valmistatud toit.

Suvi
Palju põnevat suvikõrvitsast

Retseptikogu suvikõrvitsast.

Suvi
Suvised kiirkurgid

Alljärgneva viisi järgi olen ma kurke teinud juba aastakümneid ega ole sellest paremat veel leidnud ega leiutanud. Õhtupoolikul keeva lahusega üle kallatud pisikesed kurgid on juba järgmisel päeval söömiskõlblikud.

Suvi
Röövlipraadi küpsetama!

Need, kellel on käsutada ja kasutada pärisoma maalapike, võiksid mõne suvise nädalalõpu sisustada röövlipraega - liha küpsetamisega kuumas kivikoopas ja mullaga kinnikaetult. 

Suvi
Kuuma ilma külmad supid

Külmsupid pole meil senini kuigi populaarsed olnud, kuigi meie külma kliima süüks seda ajada ei saa. Põhjuseks oli pigem nõukogudeaegne suletus ja toidupuudus.

Suvi
Juulikuu hõrgutised tomat ja kartul

Üksteist kuud aastas külitavad prantslaste poolt maaõunaks ristitud kartul ja kuldõunaks kutsutud tomat rahulikult poeriiulitel. Kui aga saabub juuli, on nad järsku kõigil keelel ja meelel. Miks see nii on, seda peab küll igaüks ise järele proovima.

Suvi
Traditsioonilised hapukurgid

Pole vist uudis, et üks õige hapukurk (mitte segi ajada poes müüdava soolakurgiga!) ületab oma maitselt ükskõik millise oma marineeritud suguvenna.

Suvi
Kiirkurgid

Õhtupoolikul keeva lahusega üle kallatud pisikesed kurgid on juba järgmisel päeval söömiskõlblikud.