Maasikas paljude lemmikmari

Autor: Maire Suitsu
Kokkuvõtte maasikatega ümberkäimisest ja külmutamise õpetuse.
Tilk tõrva rikub kogu meetünni. Isegi siis, kui lõikad maasikatelt mädaplekid välja, on järelejäänud poole maitse rikutud ja hallituse levimise oht suur. Oleks vaja ka teada, et moosipotis imet ei sünni -- mida sinna paned, seda sealt ka võtad. Unustada tuleks eestlaste vana komme keeta moosiks kõige kehvemad marjad ja õunad. Tulemus oli alati keskpärane, aga ikkagi üks magus asi.
Mujal maailmas tehakse otse vastupidi -- hoidiseks valitakse just parim. Pole ju mõtet kulutada aega ja raha millegi keskpärase peale. Maasikas on paljude lemmikmari ja täiesti põhjendatult, kuna selle marja ilule, aroomile ja maitsele on raske võrdset leida.
Parimad maasikad saate siis, kui korjate need põllult ise. Turule ostma minnes võtke kaasa lai ja madal punutud korv, sest pehme ja umbne kilekott on maasika surm. Lühiajaliseks transpordiks sobivad ka karbid. Valimise juures võtke appi nii silmad kui nina.
Valige tugevasti lõhnavad, kõvad, kuivad ja erksa värviga marjad. Teadke, et poolvalminud maasikad pärast korjamist enam edasi ei valmi. Ärge ostke marju, mille küljest on tupplehed eemaldatud, kuna taolised marjad riknevad tavapärasest veelgi kiiremini. Närtsinud ja tuhmid tupplehed reedavad, et marjad on kaua seisnud. Suuruse järgi valides on keskmise suurusega marjad igati parim valik. Erakordselt suured marjad on küll atraktiivsed, kuid võivad pahatihti olla seest tühjad ja mitte ka eriti magusad, väga pisikeste puhastamine on suurte koguste korral aeganõudev ja tüütu tegevus.

Säilitamine. Paaripäevaseks säilitamiseks sorteerige marjad läbi ja eraldage kõik pehmenenud ja riknemisele lähenevad marjad. Külmas säilitamise anumaks sobib suur sõel või muu õhu liikumist võimaldav mahuti. Ärge peske marju ning ärge katke neid pealt kinni.
Serveerimiseks loputage sõelale pandud marjad kõigepealt jaheda veega üle ja patsutage kuivaks. Eemaldage tupplehed vahetult enne laualeviimist või söögiks valmistamist.

Maasikate külmutamine. Kui võimalik, vältige maasikate pesemist enne külmutamist ning puhastage need vajaduse korral prahist kuiva pintsliga. Väikesed marjad võite külmutada tervelt, suured aga poolitage pikuti, sest nende keskel on tavaliselt suurem või väiksem tühik, mis võtab asjatult ruumi ning võib põhjustada marjade mittetäielikku külmumist.

Karpide täitmine. Laduge puhtad kuivad marjad või marjaviilud külmutuskarpidesse, raputage vahele suhkrut, mis ühest küljest parandab säilivust, teisalt aga korvab marjade külmumisel väheneva magususe. Kuna marjad säilivad omas mahlas paremini kui kuivalt, vajutage hiljem purustatult tarvitamise jaoks mõeldud marjad karbis kokku teise samas mõõdus karbiga. Täitke vabanenud ruum uute marjadega ja korrake vajutamist, jättes karbi kõrgusest umbes 1/10 tühjaks, kuna külmumisel marjamahl paisub. Pange karpidele kaaned peale ning laske enne külmutamist külmkapis jahtuda.
Külmutage jahtunud marjad kiiresti ning vähemalt – 25° juures, siis tekivad marjades väikesed jääkristallid, mis pärastisel sulatamisel ei purusta marjade rakuseinu. Selle saavutamiseks lülitage külmuti aegsasti külmutusrezhiimile ja külmutage korraga väikesed portsjonid. Liiga aeglaselt külmunud maasikad on maitsetud ning neist voolab sulamisel kogu mahl välja. Kui see on juhtunud, purustage marjad poolsulanult koos suhkruga toormoosiks või marjakastmeks.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Edwin 17.veeb 2014 06:24
Yup, that'll do it. You have my apeacpirtion.
Tibu 05.juuli 2005 14:01
Ahjaa, kui kedagi asi nii huvitab, et tahab võõraid reisipilte näha, siis neid saab siit - http://spaces.ms-
n.com/members/nul-
like/
1