Salatisuvi on käes

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Suveaeg tõstab salatirindel ausse kerguse.

Minutiga valmiv vinegrettkaste säilib korgi all külmkapis suurepäraselt ning vajab enne tarvitamist vaid põhjalikku läbiraputamist. Maitset saab suuresti varieerida kuivatatud või värskete vahemereliste maitsetaimedega, millest levinumad on basiilik, pune ja küüslauk. Vinegrettkaste jätab toiduainete värvid ja vormid nähtavale ning tõstab esile nende oma aroomi ja maitse. Vähetähtis pole seegi, et vinegrettkastmega salateid võib riknemist kartmata võtta nii pikniku kui aiapeo menüüsse.  


Caesari salat

10 viilu röstsaia
1 pott vürtsika maitsega lehtsalatit
2 kõvaks keedetud muna
1 dl riivitud Parmesani juustu
Caesari salatikaste:
3 sl sidrunimahla
1 peenestatud küüslauguküüs
1 tl worcestershire’ kastet
0,5 tl sinepit
0,25 tl soola
näputäis purustatud musta pipart
5 sl oliiviõli
(soovi korral 2 pastaks hõõrutud vürtsikilufileed)

Läänemaailma kuulsaim, 4. juulil 80. sünnipäeva tähistav salat sündis pooljuhuslikult käepärastest toiduainetest ning sai nime oma looja, itaallasest koka Caesar Cardini järgi.
Lahusta sool sidrunimahlas, lisa ülejäänud kastmeained ja raputa kaanetatud purgis korralikult segamini. Lõika munad sektoriteks. Rösti saiaviilud, lõika paari sentimeetri suurusteks tükkideks. Rebi pestud ja kuivaks patsutatud salatilehed suutäiesuurusteks tükkideks. Tõsta jahtunud saiakuubikud ja salat kausis salativõtjatega õrnalt läbi, lisa riivjuust ja munatükid, tõsta uuesti kergelt läbi. Lõpuks nirista tihedate siksakkidena peale uuesti läbiraputatud kaste.
NB! Parmesani juustu võib soovi korral välja jätta, kuid tavapäraste pehmete juustusortidega seda asendada ei maksa, kuna need muudavad salati väljanägemise sodiseks.


Nizza salat ehk Salad Niçoise

6 väikest tomatit
1 väike lavakurk või suur roheline paprika
250 g rohelisi ube
1 purk tuunikala õlis suurte tükkidena
1 dl musti kivideta oliive
1 sibul
2 keedetud muna
1 tl kuiva basiilikuürti
1 väike kimp petersellilehti
soola
purustatud musta pipart
Vinegrettkaste:
4 sl oliiviõli
1 sl valget veiniäädikat või sidrunimahla
soola
purustatud musta pipart
1 küüslauguküüs

Lõika küüslauk suure kokanoaga võimalikult peeneks, sega ülejäänud kastmeainetega ja jäta maitsestuma. Keeda oakaunu 5 minutit, jahuta kohe külmas vees, nõruta ning lõika 3-4 cm pikkusteks tükkideks. Suuremad tomatid lõika kaheksaks, väikesed neljaks sektoriks; kooritud kurk või paprika poolita esmalt pikuti ja lõika siis viiludeks; kooritud sibul lõika õhukesteks viiludeks ja jaga rõngasteks. Lõika petersellilehed kääridega peeneks, oliivid lõika kas rõngasteks või jäta terveks. Nõruta kalakonserv, jaga vajadusel kahvliga väiksemateks tükkideks. Keeda mune 8 minutit, eemalda koor ja jäta jahtuma. Lao ained kihtidena salatikaussi, nirista peale uuesti läbisegatud või -raputatud salatikaste ja jäta vähemalt pooleks tunniks külma kohta maitsestuma.


Panzanella ehk Itaalia saiasalat
 
300 g lauasaia
3 küüslauguküünt
3 sl õli
500 g väikesi küpseid tomateid
2 kollast paprikat
1 väike purk musti kivita oliive
1,5 dl head õli
4 sl õunaäädikat või valget veiniäädikat
peensoola
purustatud musta pipart
basiilikut või siledat peterselli

Algselt Itaalia perenaiste poolt kuivanud saia ärakasutamiseks mõeldud salat on saavutanud suure populaarsuse kogu läänemaailmas. Lõika sai koos koorikuga tükkideks, peenesta küüslauk suure kokanoaga. Pane mõlemad pannile kuuma õlisse ja pruunista pidevalt segades keskmisel kuumusel. Lase jahtuda. Puhasta paprikad ja lõika viljaliha ruudukujulisteks tükkideks. Lõika tomatid sektoriteks, poolita oliivid. Lahusta sool äädikas, klopi juurde õli ja pipar. Tõsta kõik ained kergelt läbi ja nirista kastmega üle. See salat on kõige maitsvam varsti pärast valmimist, kui küüslaugumaitseline praetud sai on alles meeldivalt krõbe.


Caprese ehk Capri saare tomati-mozzarellasalat

300 g mozzarellat
4 keskmist tomatit
1 dl külmpressitud oliiviõli
1 tl purustatud musta pipart
värsket basiilikut

Itaalia riigilipu värvides caprese on maailmakuulsuse võitnud salatitest kõige lihtsam ja koosneb väga vähestest ainetest, kuid kõik ained peavad olema esmaklassilised. Asjatundjate vältel vajab õige caprese ilmtingimata suviseid, varre küljes küpsenud tomateid, rääkimata heast juustust, külmpressitud õlist ja otse veskist tulnud piprast.
Lõika tomat ja juust viiludeks ja lao taldrikule või pokaali. Nirista peale õli ja riputa sellele pipart. Kaunista salat basiilikulehtedega ja aseta lauale krõbedakooreline pikk sai, mille küljest sööjad saavad oma käega tükke murda.


Waldorfi salat

2 sellerivart
50 g kreeka pähkli tuumi
1 väiksem magus punane õun
1 väiksem magus roheline õun
1 sl sidrunimahla + 2 sl vett
100 g (väikesi seemneta) viinamarju
100 g mahedat juustu
Kaste:
1,5 dl majoneesi
0,5 dl maitsestamata jogurtit või paksemat kefiiri
1 tl sidrunimahla
1 tl peent suhkrut
0,25 tl jahvatatud valget pipart
0,25 tl soola

Seda salatit olevat legendi järgi esimest korda serveeritud 9. märtsil 1896 New Yorgis, Waldorf Astoria hotelli avamisel. Sega kastmeained ja pane külma maitsestuma. Löö õuntest südamik välja ja lõika viljaliha õhukesteks sektoriteks, pintselda neid tumenemise vältimiseks kohe lahjendatud sidrunimahlaga. Tükelda sellerivarred õhukesteks viiludeks, jäta lehed kaunistuseks. Kui viinamarjad on suured ja/või seemnetega, poolita nad põigiti ja võta seemned noaotsaga välja. Peenesta pähklid lõikelaual suure noaga parajateks suupaladeks, lõika juust sama suurteks kuubikuteks. Lao ained kaunilt vaagnale, pokaalidesse või kausikestesse, pane kaste lauale kausikeses või kannus; serveeri kohe. Muidugi võid kõik ained ka eelnevalt suures kausis kastmega läbi tõsta, kuid salati väljanägemine pole siis enam nii kaunis.


Horiatiki ehk kreeka külasalat

1 roheline paprika
1 kollane paprika
pool värsket kurki
4 tomatit
1 väike punane sibul
1 purk fetajuustu õlis
1 väike purk musti kivideta oliive
Vinegrettkaste basiilikuga:
1 dl feta säilitusõli
3 sl sidrunimahla
1 peenestatud küüslauguküüs
1 tl kuivatatud basiilikut
peent soola
purustatud musta pipart

Horiatiki kasutab ära kõik suvised köögiviljad, millele soolakas fetajuust on suurepärane kontrast. Nõruta fetajuust. Sulata sool sidrunimahlas ja klopi ülejäänud ainetega kokku, lase külmas maitsestuda. Lõika paprikad ribadeks, tomat õhukesteks sektoriteks. Poolita kurk ja sibul pikisuunas, lõika seejärel õhukesteks poolrõngasteks. Pane köögivili suurde kaussi. Lõika oliivid rõngasteks, puista koos fetajuustuga köögiviljale. Nirista kaste siksakiliselt salatile ja tõsta salativõtjatega alt ülespoole segamini. Serveeri võimalikult kohe, sest pikal seismisel salat vettib ja kaotab oma võlu.


Tabbouleh ehk tabuliisalat

250 g kuskussi (couscous)
5 dl vett
peotäis siledaid petersellilehti
kimbuke suvisibulaid koos vartega
4 sl sidrunimahla
0,5 tl soola
0,5 kg küpseid tomateid
pool väikest lavakurki
mõned oksakesed värsket münti
4 sl head toiduõli
0,5 tl soola
0,25 tl purustatud musta pipart

Põhja-Aafrikast pärinev, hõlpsasti valmiv salat, mis sobib eriti hästi piknikule. Mõõda kuskus (poes müügil pastatoodete riiulis) keedunõusse ja kalla üle keeva veega. Kata kaanega ja lase 5 minutit seista. Tõsta paisunud terakesed salativõtjatega kohevaks ning sega juurde sidrunimahl ja peenike sool. Lase veidi jahtuda, seejärel sega juurde peenestatud petersell ja suvisibul ning pane vähemalt tunniks külma maitsestuma. Tee tomatite tippu noaga ristlõige, pane viljad sõelale ja hoia neid 30 sekundit keevas vees. Tõmba seejärel koor maha, poolita põikisuunas ja õõnesta väikese lusikaga kogu pehme sisu välja. Lõika tomatite viljaliha ja kurk pisikesteks tükkideks ja sega koos õli, soola, pipra ja peenestatud mündilehtedega kuskussi hulka. Serveeri kohe.


Retseptita suvesalat kahe kastmega

Varu omaloomingulise suvesalati jaoks nii mahedaid kui ka pikantse maitsega lehtsalatisorte, paprikat, tomateid, musti oliive, kurgikangikesi ja sibularõngaid; nende maitsestamiseks võiks olla vähemalt kaks erineva  põletavusega kastet. Kõhutäide saab tõhusam, kui paned lauale parajateks paladeks lõigatud sinki või grillkana, tükkidena hoidistatud tuunikala- või lõhekonservi; kindlasti olgu piisavalt varuks ka krõbeda koorega pikka saia või röstitud saiaviile. 


Punane põletav salatikaste

300 g tomateid
1 punane paprika
0,5 dl punast veiniäädikat
3 kooritud küüslauguküünt
0,5 dl suhkrut
1 tl soola
näputäis jahvatatud valget pipart
5 tilka Tabascot
0,5 tl jahvatatud tshillipipart
2,5 dl rapsiõli

Eemalda tomatitelt koor ja kogu pehme sisu, puhasta paprikad. Lõika küüslauk tükkideks. Töötle kõik ained peale õli sauseguri või kannmikseriga täiesti ühtlaseks. Masinat välja lülitamata lisa kastmele peene nirena õli. Tulemuseks on ühtlane ja hästipüsiv emulsioonkaste, mille ülejääk säilib külmas hästi kuni 10 päeva. 


Mahedam salatikaste

4 sl õli
2 sl sidrunimahla
1,5 dl maitsestamata jogurtit
2 tl õunamahla
0,5 tl suhkrut happesuse leevendamiseks
purustatud musta pipart
veidi küüslaugusoola
soola
värskeid või kuivatatud ürte

Omapärane ühend klassikalisest vinegretist ja moekast jogurtikastmest. Sega maitseained mahla või äädikaga, klopi juurde õli ja viimasena jogurt. Retsepti eeskujul saab igaüks teha täpselt oma maitse-eelistustele vastavaid kastmeid.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
triin 10.sept 2009 16:50
maitses hästi!hoidsin vist algul ikkagi liiga vähe ahjus, seest oli nagu vedel...(kuigi 20 min nagu retseptis) pidin uuesti ahju panema.
kõrend 19.aug 2009 11:36
väga maitsev, teen ka edaspidi , toidab küll ,kaalujälgijal tasuks ilmselt valida lahja sink.:Y
kõrend 19.aug 2009 11:32
proovisimw ka, üldiselt väga maitsev ,igal juhul teeme veel,õhtusöögiks piisab naisterahvale ja lastele, mees jäi pisut nälga.:Y
Hanna 04.aug 2009 13:21
mulle meeldis väga!
Karupoeg Puhh 01.juuli 2009 17:46
Täitsa hea õhtune suutäis!Kes on porgandisõbrad,nen-
del tasub kindlasti proovida!
1